10 AUGUST IN PIATA VICTORIEI – Circa 15.000 de oameni au iesit sa comemoreze violentele din 10 august 2018, cand Piata Victoriei devenise camp de razboi. Dupa un an, nu s-au identificat papusarii violentelor si nu au fost trasi la raspundere incitatorii. Singuri luati la ochi raman sefii Jandarmeriei. Tragedia tinerei Alexandra Macesanu de la Caracal a cuprins Piata Victoriei: “”Alo 112? Coruptia ucide”

Sâmbătă, 10 august 2019 22:58 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Astazi, 10 august 2019, s-a implinit un an de la evenimentele violente din Piata Victoriei in care sute de manifestanti si reprezentanti ai Jandarmeriei Romane au picat victime ale violentelor generate de o mana de huligani care voiau sa dea o lovitura de stat, prin patrunderea in sediul Guvernului Romaniei, chipurile, in semn de nemultumire fata de masurile pe care Coalitia aflata la putere le adopta sau dorea sa le adopte. Astazi, la un an de la manifestatiile demne de o Revolutie din Capitala, nimeni nu poate spune cu certitudine ce a fost de fapt “10 august 2018”, cine a stat in spatele violentelor fara precedent de atunci si cand vor raspunde “papusarii” care au orchestrat intreaga operatiune de destabilizare a institutiilor Statului roman. Si tot astazi, 10 august 2019, in Piata Victoriei a fost organizat un miting autorizat, intre orele 17.00 si 22.15, la care au fost anuntate 250.000 de persoane, in vederea, zic organizatorii, comemorarii violentelor de acum un an, cu speranta ca acestea nu vor mai avea loc si in acest an. Si nu au avut! Cui ar profita in acest an prezidential o Revolutie?


Astfel cum au anuntat organizatorii mitingului, Grupul Diaspora pentru Romania, protestul a inceput in jur de ora 15.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Piata Revolutiei, de unde s-a pornit in mars pe Calea Grivitei, unde este sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru ca in final, la ora 17.00 sa ajunga unul cate unul in Piata Victoriei, punctul de intalnire al manifestantilor. Fiind o zi caniculara, nici prezenta la acest mars nu a fost prea mare, contrar asteptarilor. La fel s-a intamplat si cu prezenta manifestantilor in Piata Victoriei, acaparata, negresit, si in acest an, inca de dimineata, de agitatori de tip #rezist precum Malin Bot, Marian Ceausescu sau Cristian Dide.

Pe langa acestia insa, de-a lungul zilei, au trecut mai multe persoane prin Piata Victoriei, astfel ca la orele 17.00, cand era programata ora oficiala de incepere a protestului, in Piata Victoriei se aflau in jur de cateva zeci de oameni. Odata cu lasarea serii, numarul manifestantilor a crescut, ajungand la un maxim de aproximativ 10-15.000 de persoane.

Tragedia tinerei Alexandra Macesanu, scandata in Piata Victoriei: ”Alo 112? Coruptia ucide”

Dincolo de comemorarea violentelor din 10 august 2018, ce s-a dorit cu acest miting si de ce s-au adunat oamenii in Piata Victoriei nu este foarte clar, caci fiecare dintre ei avea cate o doleanta sau o nemultumire la adresa cuiva. Cert este ca, in piata, pe parcursul intregii zile, s-au scandat si s-au afisat mesaje precum:

-”Hotii”; “Demisia”; “PSD Ciuma Rosie”;

-”Jandarmeria Romana = Oligofreni si retardati mintal in serviciul lui Dragnea si a Mafiei PSD-ALDE”;

-Curva de Carmen Dan si jegurile Cocos, Sindile, Cazan, Paraschiv – La puscarie”;

-”In asteptarea tunurilor de H2O din 10 august 2018”;

-”Alo 112? Coruptia ucide”, mesaj insotit de fotografiile Alexandrei Macesanu si Luizei Melencu;

-”Nu intrati in justitie fara mandat de perchezitie”;

-|De ce dai ma, de ce dai?”

-”Pentru ca ne pasa, nu plecam acasa!”.

Nelipsit, la orele 21.00 intreaga Piata Victoriei a fost luminata de lanternele telefoanelor manifestantilor.

Ne-a atras atentia, fiind intens scandat in Piata mesajul “Alo, 112?”, alaturi de fotografiile tinerelor Alexandra si Luiza, victime ale lui Gheorghe Dinca, barbatul care se presupune ca le-a rapit, violat si ucis pe cele doua, la o distanta de cateva luni. Acest lucru s-a intamplat desi, ne amintim, familia Alexandrei Macesanu a solicitat expres organizatorilor si participantilor de la miting sa nu alature imaginea si tragedia tinerei de 15 ani cu acest eveniment. S-a intamplat totusi.

Jandarmeria Romana, tinta manifestantilor si in 2019

Pe de alta parte, astfel cum se vede si din galeria foto de la finalul articolului, majoritatea mesajelor de la protestul de astazi au fost in semn de aducere aminte a unor momente de la protestele din 10 august 2018, lucru de asteptat.

Tintele protestatarilor erau nimeni altii decat sefii Jandarmeriei, facuti responsabili pentru evenimentele din Piata din 10 august 2018, si fostul ministru al Internelor Carmen Dan.

Ne referim la coloneii Catalin Sindile (inspectorul general al Jandarmeriei Romane) si Sebastian Cucos (prim-adjunctul IGJR), precum si maiorul Laurentiu Cazan (cel care a coordonat interventia de pe 10 august), pe care Parchetul General, condus la acea data de procurorul general Augustin Lazar, i-a defilat prin fata camerelor de luat vederi, ca pe ultimii infractori, expunandu-i huiduielilor venite din partea unor huligani #rezist aflati prin preajma, care le-au strigat jandarmilor: „Criminalilor!” si „La puscarie!”

Si nu doar ca i-a defilat, PICCJ a reusit performanta sa ii tansforme pe sefii Jandarmeriei in suspecti pentru ca si-au facut datoria si au dejucat lovitura de stat din 10 august 2018, cercetandu-i pentru pretinse fapte de complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

Publicam in continuare galerie foto din Piata Victoriei la protestul din 10 august 2019:

Ora 17:00


Ora 20:00

Ora 21:00

Ora 22:00


Accesari:2245