Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

AVERTISMENT – Profesorul Ovidiu Predescu consilier al Procurorului General Augustin Lazar si vicepresedinte al UJR: "Orice derapaj in favoarea unor grupuri restranse ar constitui un pericol pentru orice constructie democratica... Nu as vrea sa mai traiesc intr-o societate unde in numele mai binelui poporului intelesul unor termeni ca libertate, lege, drept, sa fie schimbat in contrariul sau de catre unii pretinsi planificatori de ocazie care ar dori sa ne planifice chiar si libertatea personala"

Joi, 13 iulie 2017 14:58 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Profesorul Ovidiu Predescu (foto dreapta) vicepresedinte al Uniunii Juristilor din Romania si consilier al Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar (foto stanga) trage un semnal de cu privire la derapajele care se produc in Drept, in politica, in economie si in alte ramuri ale Statului pentru favorizarea unor “grupuri restranse aflate temporar si conjunctural la putere”, aratand ca aceste practici reprezinta un pericol pentru “orice constructie democratica”, mai ales pentru o tara fragila cum este Romania. Avertismentul consilierului Procurorului General al Romaniei a fost facut in cadrul “Zilei Justitiei”, eveniment organizat de Uniunea Juristilor din Romania in parteneriat cu Universul Juridic si desfasurat la Hotelul Ramada Majestic din Capitala.


In timpul discursului sau, profesorul Ovidiu Predescu a radiografiat “Romania zilelor noastre”, prezentand problemele cu care se confrunta Justitia, atat in ce priveste partea legislativa, cat si in ce priveste aplicarea unor principii si a unor legi.

Cu aceasta ocazie, profesorul Predescu a vorbit despre dorinta de a nu mai trai intr-o societate unde “in numele binelui poporului” sa apara “planificatori care ar dori sa ne planifice chiar si libertatea personala”.

Prezentam in continuare un scurt fragment din discursul sustinut de Ovidiu Predescu la Ziua Justitiei organizata de Uniunea Juristilor din Romania, cu mentiunea ca inregul discurs poate fi citit pe Universul Juridic:

"Romania zilelor noastre are nevoie mai mult ca oricand de o legislatie clara, concisa, predictibila care sa faciliteze integrarea cat mai rapida a tarii noastre in U.E., pentru a deveni intr-adevar un stat membru care sa aiba un cuvant de spus, si sa promoveze statul de drept ca stat al dezvoltarii, al respectarii drepturilor omului si al securitatii sociale, ceea ce implica niveluri mai inalte de coeziune sociala, bunastare si crestere economica, precum si un nivel mai scazut de inegalitate.

Evident noile coduri si procedurile respective aflate la doar cativa ani de la intrarea lor in vigoare si-au primit deja botezul in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea lor in practica. In acest rastimp Curtea Constitutionala a stabilit prin deciziile sale ca multe dintre articolele cuprinse in aceste coduri, mai ales cele penale, sunt neconstitutionale, ceea ce impune punerea acestora in concordanta cu cele decise de instanta de contencios constitutional. Deopotriva, deficientele rezultate din aplicarea acestora implica o mai ampla revizuire prin operarea si a altor modificari si completari ale codurilor mai apropiate de cerintele si valorile societatii. Prin urmare, de la aceasta realitate am plecat atunci cand impreuna cu colegii mei din conducerea U.J.R. v-am propus spre dezbatere tema de astazi.

Mai mult, de o importanta la fel de mare este si modificarea si completarea legilor justitiei, care ar trebui sa urmareasca intarirea pozitiei si locului pe care justitia, ca serviciu public, si corpul magistratilor trebuie sa le ocupe in cadrul statului de drept. Este binecunoscut faptul ca democratia reala nu poate exista in afara statului de drept care, la randul sau, nu ar putea fi conceput fara pilonul sau de baza – justitia. Consider ca U.E. isi va putea asigura viitorul doar daca va fi alcatuita din state membre cu institutii functionale si consolidate si cu nivele de dezvoltare cat mai apropiate, cu un ridicat respect pentru drepturile omului.

Orice derapaj de la constantele, principiile fundamentale ale dreptului, ale politicii, ale economiei etc. in favoarea unor grupuri restranse aflate temporar si conjunctural la putere ar constitui un pericol pentru orice constructie democratica, ca sa nu mai vorbim despre una inca fragila cum este cea din Romania. Altfel, un nou drum catre o alta forma de servitute, mult mai sofisticata si mai perfida de aceasta data – ca sa parafrazez titlul cartii Drumul catre servitute, aparuta in anul 1944, a lui Friedrich Hayek, laureat al premiului Nobel pentru stiinte economice in 1974 – ne-ar putea ameninta fiinta nationala. Personal nu as vrea sa mai traiesc intr-o societate unde in numele mai binelui poporului intelesul unor termeni morali si politici de uz curent ca libertate, lege, drept, egal s.a. – cum ar spune mai inainte amintitul Hayek – sa fie schimbat in contrariul sau de catre unii pretinsi planificatori de ocazie care ar dori sa ne planifice chiar si libertatea personala."

*Cititi aici integral discursul sustinut de vicepresedintele UJR profesorul Ovidiu Predescu

Accesari:3751

Comentarii

# Lola date 13 iulie 2017 15:43 -1

Emotionant discurs. Si poza este reusita. Dl.Lazar zambeste foarte natural. Insa Dl profesor rade putin ciudat, ca si cum ar spune "cheese", la solicitarea fotografului. In plus, poarta si cravata de culoarea ciuma rosie.

# DODI date 14 iulie 2017 00:04 +1

Mare rușine pe capul profesorului Ovidiu Popescu să aibă un așa elev ratat de consiliat. Pe lângă evidentele carențe profesionale, zdreanță are probleme grave cu limba română pentru că nu poate uita, sub nici un chip, limbajul de lemn (singurul pe care îl stăpânește la perfecție). Ca un corolar al ”calităților” lui zdreanță se situează și lipsa totală de bun simț. Norocul său său în viață (pe lângă prietenia cultivată cu vechii procurori comuniști) se cheamă împiedecatul de dorel care nu s-a prins încă ce caută el la ministerul justiției.

# DOREL date 16 iulie 2017 10:14 0

Predescu, din functia de consilier al PG, are obligatia legala sa sesizeze non-justitia care se face sub Lazar & Kovesi, nu sa dea sfaturi de 2 lei tramvai si alea in contradictie cu jurisprudenta CCR si - par examplle - opiniile (scrise !) al defunctului George Antoniu  ! Asa, nu e decat un aplaudac al nedreptatii, terorii si crimei judiciare care s-au facut si care continua ! Si, b): bravos natiune, halal sa-ti fie ! Parerea mea ... 

# NAC date 13 iulie 2017 16:05 +1

Cu tot respectul pentru domnul Predescu: "Nu as vrea sa mai traiesc intr-o societate unde in numele binelui poporului intelesul unor termeni ca libertate, lege, drept sa fie schimbat in contrariul sau...", dar domnul profesor, poate fara sa-si dea seama, treieste acum intr-o asemenea societate. In virtutea functiei pe care o detine, poate sa ceara permisiunea domnului Lazar pentru a studia dosarul 626/P/2013, care ma priveste si in care am descris drepturile si libertatile constitutionale care mi-au fost incalcate. Mai poate cere si permisiunea doamnei Oprean pentru a citi si decizia DNA emisa de dumneaei nr. 247/ 17.12.2012, este o decizie unica pe care domnul profesor o poate da ca exemplu studentilor la facultatile de drept si nu numai.

# Botomei Vasile date 13 iulie 2017 16:38 0

Procurorul Ursulescu Cristian Nicolae de la PCApel Bacau si dna Proc.gen.Carla Petraru, oare nu au derapat ca au trimis in judecata pe dr. Botomei Vasile, pe motiv ca a folosit incercetarea stiintifica din teza de doctorat denumiri de barou, unbr,fara drept?Oare nu este libera si neangradita cercetarea stiintifica potrivit Tratatelor internationale la care Romania este parte?

# lobotomiei date 13 iulie 2017 20:46 0

Procurorii au fost prea domni cu infractorul Botomel care cica a infiintat uniuni prin tezele de doctorat !

# Botomei Vasile, 0744191717 date 14 iulie 2017 13:26 0

Botomei Vasile,doctor in drept,din Bacau,str.Oituz,33,sesizeaza Procurorul General al Romaniei dr.Augustin Lazar si pe dnul Consiler dr.Pradescu Ovidiu,prin Scrisoare publica,ca in mod nemaintalnit, nemaiauzit,decat la PCApel Bacau, prin exces de putere,in batjocora de scopul legii penale,au fost fabricate repetate dosare penale cu obiect identic, de catre procurorul Ursulecu Cristian Nicolae, verificate de dna Procuror general Carla Petraru, prin care este dispusa trimiterea in judecata a autorului dr.Botomei Vasile, pe motiv de folosire fara drept a denumirilor de Barou, UNBR, in continutul tezei si, pe adresele de email care au facut obiectul trimiterii tezei spre inregistrare in bibliotecile de documentare din cadrul instititutiilor publice, in scop de diseminare a rezultatelor stiintifice publicate in teza. Dosarul are nr.7068/180/2017,pe rol la Judecatoria Bacau,cu termen pe 17-07-2017. Scriu pe luju.ro, spre a se sesiza public derapajele din PCABacau,spre verificarea de PICCJ.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Ce ar trebui sa pateasca procurorii care au lucrat pe protocol cu SRI?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 23.04.2018 – Secretele Protocolului SRI-ICCJ

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER