25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XLII) – Inca o prevedere din Codul penal a picat la CCR: „Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal si a constatat ca sintagma 'cel putin' din cuprinsul acestora este neconstitutionala. Incalca principiul egalitatii in drepturi si libertatea individuala, prevazute la art.16 si art.23 din Constitutie”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

27 September 2018 15:20
Vizualizari: 5781

Curtea Constitutionala a Romaniei, condusa de Valer Dorneanu (foto), a batut joi, 27 septembrie 2018, un nou cui in sicriul Codului penal, aratand – pentru a cata oara? – subrezenia documentului care in momentul redactarii (anul 2009) a fost promovat drept o realizare de-a dreptul revolutionara din punct de vedere legislativ si a fost adoptat prin asumarea raspunderii guvernului Emil Boc.


Astfel, CCR, in unanimitate, a declarat neconstitutionale dispozitiile art. 129, alin. (2), lit.b) din Codul penal, care prevede ca:

„In cazul savarsirii a doua infractiuni, dintre care una in timpul minoritatii si una dupa majorat, pentru infractiunea comisa in timpul minoritatii se ia o masura educativa, iar pentru infractiunea savarsita dupa majorat se stabileste o pedeapsa, dupa care: (...) b) daca masura educativa este privativa de libertate, iar pedeapsa este inchisoarea, se aplica pedeapsa inchisorii, care se majoreaza cu o durata egala cu cel putin o patrime din durata masurii educative ori din restul ramas neexecutat din aceasta la data savarsirii infractiunii comise dupa majorat”.

Mai precis, Curtea Constitutionala a constatat ca sintagma „cel putin” este neconstitutionala, fiind incalcate principiile egalitatii in drepturi si libertatii individuale, prevazute in articolele 16, respectiv 23 din Constitutia Romaniei:

In acest sens, s-a retinut ca textul criticat prevede, in privinta persoanelor majore, care au savarsit o infractiune ulterior implinirii varstei majoratului si o infractiune in timpul minoritatii, un regim sanctionator al concursului de infractiuni care poate fi mai sever decat cel reglementat in privinta persoanelor majore care au savarsit infractiuni dupa implinirea majoratului”.

Redam comunicatul integral al CCR:

In ziua de 27 septembrie 2018, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei, al art.11 alin.(1) lit.d) si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal.

Dispozitiile criticate au urmatorul continut: 'In cazul savarsirii a doua infractiuni, dintre care una in timpul minoritatii si una dupa majorat, pentru infractiunea comisa in timpul minoritatii se ia o masura educativa, iar pentru infractiunea savarsita dupa majorat se stabileste o pedeapsa, dupa care: [...] b) daca masura educativa este privativa de libertate, iar pedeapsa este inchisoarea, se aplica pedeapsa inchisorii, care se majoreaza cu o durata egala cu cel putin o patrime din durata masurii educative ori din restul ramas neexecutat din aceasta la data savarsirii infractiunii comise dupa majorat;'

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal si a constatat ca sintagma 'cel putin' din cuprinsul acestora este neconstitutionala.

In motivarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a retinut ca dispozitiile art.129 alin.(2) lit.b) din Codul penal incalca principiul egalitatii in drepturi si libertatea individuala, prevazute la art.16 si art.23 din Constitutie. In acest sens, s-a retinut ca textul criticat prevede, in privinta persoanelor majore, care au savarsit o infractiune ulterior implinirii varstei majoratului si o infractiune in timpul minoritatii, un regim sanctionator al concursului de infractiuni care poate fi mai sever decat cel reglementat in privinta persoanelor majore care au savarsit infractiuni dupa implinirea majoratului.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# Codul este revolutionar .. date 28 September 2018 11:28 0

..dar NU in sensul bun. Boc stie da cu coasa cu toate ca a fost coleg cu fa****** cea aparent silfida mental Laura Codruta Kövesi. Revolutionara este metoda prin care s-a dat o lovitura de stat la rece prin "asumarea raspunderii". De obicei este implicata armata sar in cazul acesta lovitura de stat a fost data de procurori cu sprijinul de specialitate al SRI. Republica procurorilor. Rezultat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva