20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XLIV) – Alte doua articole din Codul de procedura penala au picat la CCR. Neaplicarea cazurilor de incompatibilitate si asupra specialistului este neconstitutionala. Acelasi verdict a fost dat si in cazul obligativitatii ca nulitatea absoluta legata de asistarea de catre avocat a suspectului ori inculpatului sa fie invocata numai pana la incheierea procedurii in camera preliminara

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

15 February 2019 13:26
Vizualizari: 4896

Noi si noi probleme sunt descoperite in Codul de procedura penala. Curtea Constitutionala a Romaniei condusa de Valer Dorneanu (foto) a declarat neconstitutionale, in urma cu cateva zile, alte doua articole din Cpp.


Atfel, CCR a cvonstatat neconstitutionalitatea prevederilor art.174 alin.(1) din Codul de procedura penala si a stabilit ca solutia legislativa care nu prevede cazurile in care un specialist se afla in incompatibilitate contravine Constitutiei Romaniei. Decizia CCR este una extrem de importanta in conditiile in care multe dosare penale, inclusiv cele ale DNA, au fost lucrate si de specialisti, iar partile nu aveau posibilitatea sa puna in discutie o posibila incompatibilitate a acestora, pentru ca nu era prevazuta in lege. Spre exemplu, specialistul putea fi ruda sau afin, pana la gradul al IV-lea inclusiv cu una dintre parti, cu un subiect procesual principal, cu avocatul ori cu reprezentantul acestora, insa incompatibilitatea acestuia nu putea fi invocata, asa cum se intampla in cazul expertilor.

Iata comunicatul CCR:

“Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei, al art.11 alin.(1) lit.d) si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.174 alin.(1) si art.282 alin.(1) din Codul de procedura penala.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a decis:

A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa de dispozitiile art.174 alin.(1) din Codul de procedura penala, care nu prevede aplicarea cazurilor de incompatibilitate prevazute de art.64 din acelasi act normativ si in ceea ce il priveste pe specialistul care functioneaza in cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, care efectueaza constatarea potrivit art.172 alin.(10) din Codul de procedura penala, este neconstitutionala.

A respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.282 alin.(1) din Codul de procedura penala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtea de Apel Cluj – Sectia penala si minori”.

Iata ce prevede art. 174 alin.(1) din CPP:

“Persoana aflata in vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de art. 64 nu poate fi desemnata ca expert, iar in cazul in care a fost desemnata, hotararea judecatoreasca nu se poate intemeia pe constatarile si concluziile acesteia. Motivul de incompatibilitate trebuie dovedit de cel ce il invoca”.

Iata ce prevede art. 64. din CPP:

“(1) Judecatorul este incompatibil daca:
a) a fost reprezentant sau avocat al unei parti ori al unui subiect procesual principal, chiar si in alta cauza;
b) este ruda sau afin, pana la gradul al IV-lea inclusiv, ori se afla intr-o alta situatie dintre cele prevazute la art. 177 din Codul penal cu una dintre parti, cu un subiect procesual principal, cu avocatul ori cu reprezentantul acestora;
c) a fost expert sau martor, in cauza;
d) este tutore sau curator al unei parti sau al unui subiect procesual principal;
e) a efectuat, in cauza, acte de urmarire penala sau a participat, in calitate de procuror, la orice procedura desfasurata in fata unui judecator sau a unei instante de judecata;
f) exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata.

(2) Nu pot face parte din acelasi complet de judecata judecatorii care sunt soti, rude sau afini intre ei, pana la gradul al IV-lea inclusiv, ori se afla intr-o alta situatie dintre cele prevazute la art. 177 din Codul penal.

(3) Judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la rejudecarea cauzei dupa desfiintarea ori casarea hotararii.

(4) Judecatorul de drepturi si libertati nu poate participa, in aceeasi cauza, la procedura de camera preliminara, la judecata in fond sau in caile de atac.

(5) Judecatorul care a participat la solutionarea plangerii impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata nu poate participa, in aceeasi cauza, la judecata in fond sau in caile de atac.

(6) Judecatorul care s-a pronuntat cu privire la o masura supusa contestatiei nu poate participa la solutionarea contestatiei".

Iata ce prevede art. 172 alin. 10 din CPP:

"(10) Constatarea este efectuata de catre un specialist care functioneaza in cadrul organelor judiciare sau din afara acestora”.

De asemenea, CCR a mai declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala ce reglementeaza asistarea de catre avocat a suspectului sau a inculpatului. Mai precis, Curtea a constatat neconstitutionalitatea art. 281 alin.(4) lit.a) din Codul de procedura penala, raportate la art.281 alin.(1) lit.f) din acelasi act normativ. Este vorba despre obligativitatea ca nulitatea absoluta legata de asistarea de catre avocat a suspectului ori inculpatului sa fie invocata numai pana la incheierea procedurii in camera preliminara, daca incalcarea dreptului de mai sus s-a produs in timpul judecarii in camera preliminara sau anterior, in faza de urmarire penala.

Iata comunicatul CCR:

„Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei, al art.11 alin.(1) lit.d) si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.281 alin.(4) lit.a) din Codul de procedura penala, raportate la art.281 alin.(1) lit.f) din acelasi act normativ

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.281 alin.(4) lit.a) din Codul de procedura penala, raportate la art.281 alin.(1) lit.f) din acelasi act normativ, sunt neconstitutionale.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoria Bolintin Vale”.

Iata ce prevede art. 281

"Nulitatile absolute

(1) Determina intotdeauna aplicarea nulitatii incalcarea dispozitiilor privind: (…)

e) prezenta suspectului sau a inculpatului, atunci cand participarea sa este obligatorie potrivit legii;

f) asistarea de catre avocat a suspectului sau a inculpatului, precum si a celorlalte parti, atunci cand asistenta este obligatorie. (...)

(4) Incalcarea dispozitiilor legale prevazute la alin. (1) lit. e) si f) trebuie invocata:

a) pana la incheierea procedurii in camera preliminara, daca incalcarea a intervenit in cursul urmaririi penale sau in procedura camerei preliminare”.

Comentarii

# Botomei Vasile, doctor in drept date 15 February 2019 14:02 +2

Dr. Botomei Vasile spune: Doamne Dumezeiule! Tinl cat mai mult pe domnul Valer Dorneanu in functia de presedinte al CCCR, caci de cand este domnia sa in in aceasta functie, au fost declarate neconstituionale foarte multe aberatii din legile civile si penale!

# Paul date 15 February 2019 14:05 -1

Toate parchetele au lucrat in mod ilegal si abuziv pe legi NECONSTITUTIONALE, PE PROTOCOALE SECRETE ILEGALE , pe razbunari sau doar sa le iasa la nr condamnarile. Motivarea CCR pe protocoale secrete ilegale? Si masurile ? Unde sunt masurile in urma acestei justitii mafiote ilegale care atrag nulitatea absoluta a dosarelor din ultimii peste 10 ani !

# Botomei Vasile, doctor in drept date 15 February 2019 14:06 0

Dr. Botomei Vasile spune: Doamne Dumezeiule! Tinel cat mai mult pe domnul dr. Valer Dorneanu in functia de presedinte al CCCR, caci de cand este domnia sa in in aceasta functie, au fost declarate neconstituionale foarte multe aberatii din legile civile si penale! Asta presupune ca pritocolul incheiat intre UNBR si PICCJ,constituie motiv de exceptie de nulitate a actelor de urmarile penala inclusiv in cailede atac, pe motiv de incalcare a dreptului la un proces echitabil de catre procuror, prin asigurarea asistentei juridice prin avocati cu protocol cu PICCJ.

# DODI date 15 February 2019 14:19 0

Eu zic să le dăm la UE să ni le vopsească ei. În culorile Germaniei. Că tot îi plac lui ciolanis aceste culori și face alergie la tricolorul nostru. Lui în special în plac steagurile roșii. Mai ales dacă au și doi de S pe ele.

# ?????? date 17 February 2019 10:05 0

Valer Dorneanu De la Wikipedia, enciclopedia liberă ,,Valer Dorneanu este un politician și jurist român, fost membru al Partidul Social Democrat, fost deputat de Iași în două legislaturi consecutive, între 2000 și 2008. A fost președintele Camerei Deputaților în legislatura 2000–2004, iar începând din martie 2006 până în 2008 a fost vicepreședinte în Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Din 2008, Valer Dorneanu este profesor universitar la Universitatea "Nicolae Titulescu" din București. Pe 20 octombrie 2010 a fost învestit în funcția de adjunct al Avocatului Poporului[1], iar pe 28 martie 2013 și-a depus demisia din această funcție pentru a ocupa un post de judecător la Curtea Constituțională. În iulie 2012, când Gheorghe Iancu a fost revocat din funcția de Avocat al Poporului, Valer Dorneanu a asigurat interimatul acestei funcții."? Curriculum Vitae ,,mai 2008-2010 - Secretar general adjunct la Camera Deputaţilor 2005-2008 - Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor" ?

# ?????? date 17 February 2019 10:08 0

Domnul Dorneanu zice că atunci când avea alte funcții nici nu a observat că legile pe care le vota sau la aplica erau neconstituționale ?

# ?????? date 17 February 2019 10:14 0

Deci, domnul Dorneanu zice că în "speța" dumnealui numai de la CCR s-a observat mai bine când legile sunt neconstituționale, că din celelalte funcții pe care le-a îndeplinit nu s-a observat, dumnealui votând sau nefăcând contestații ?

# ?????? date 19 February 2019 10:11 0

Deci, opinați că în ''speța" domnului Dorneanu s-ar putea verifica și pentru câte din legile pe care le-a votat în parlament a votat și ca judecător la CCR, că ar fi neconstituționale, în spețele în care s-au formulat sesizări de neconstituționalitate ?

# ?????? date 19 February 2019 10:46 0

Considerați că spețele în care unii judecători de la CCR care au votat acte normative în parlament, acte normative a căror constituționalitate este contestată, ar fi firesc să nu fie judecate de judecătorii de la CCR care au fost parlamentari și au votat și în parlament actele normative a căror constituționalitate este contestată, ?

# ?????? date 19 February 2019 10:51 0

Ați zice și că voturile unor judecători , la CCR , care au votat și în parlament, pe când erau parlamentari, acte normative a căror constituționalitate este contestată, atrag nulitatea deciziilor CCR votate de astfel de judecători de la CCR, foști parlamentari votanți ai actelor normative a căror constituționalitate ar fi contestată ?

# ?????? date 19 February 2019 11:10 +1

Opinați că Parchetul General ,instanțele sau alte instituții și persoane implicate sau în cauze care fac obiectul pronunțărilor unor decizii ale CCR ar trebui sau ar putea să conteste valabilitatea acelor decizii ale CCR care sunt votate de judecători de la CCR ce au votat actele normative contestate pentru care CCR formulează decizii și când erau parlamentari ?

# ?????? date 19 February 2019 12:07 0

Monica Macovei loveste prin Kovesi Marţi, 19 februarie 2019 11:32 | Scris de Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print | email Opinii - Editorial ,,(3) Judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la rejudecarea cauzei dupa desfiintarea ori casarea hotararii." ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva