DNA L-A DOCUMENTAT PE HELLVIG – Dezvaluire exploziva a fostului senator Valer Marian: „Un fapt mai putin stiut este ca, dupa eliminarea generalului Coldea din SRI, vajnicii procurori de la DNA Oradea au incercat sa-i fabrice, la ordin de la Bucuresti, in timp ce Codruta Kovesi era inca sefa DNA, un dosar pentru fapte de coruptie actualului director al SRI, Eduard Hellvig, originar din zona, legat de niste afaceri mai vechi cu o firma a controversatului afacerist oradean Adrian Tarau”

Marţi, 13 august 2019 14:27 | Scris de V.B. | pdf | print | email

Se intrevad noi dosare la orizontul Inspectiei Judiciare si chiar al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, daca se confirma cea mai recenta bomba lansata pe piata de catre fostul senator PSD Valer Marian.


Nu mai devreme de marti, 13 august 2019, Marian sustine, intr-un articol publicat pe Cotidianul.ro, ca paraditorii de la DNA Oradea ar fi primit ordin – pe vremea cand Laura Kovesi (foto stanga) conducea parchetul anticoruptie – sa-i fabrice un dosar directorului SRI Eduard Hellvig (foto dreapta) in legatura cu niste afaceri pe care acesta le-ar fi avut in Oradea cu Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor Aurel Tarau. Amintim ca Tarau-junior a intrat in atentia opiniei publice in anul 2001, cand a fost retinut de catre procurorul Alexandru Lele in scandalul ce avea sa se soldeze cu sinuciderea procurorului Cristian Panait, un an mai tarziu.

Iata ce scrie Valer Marian:

Un fapt mai putin stiut este ca, dupa eliminarea generalului Coldea din SRI, vajnicii procurori de la DNA Oradea au incercat sa-i fabrice, la ordin de la Bucuresti, in timp ce Codruta Kovesi era inca sefa DNA, un dosar pentru fapte de coruptie actualului director al SRI, Eduard Hellvig, originar din zona, legat de niste afaceri mai vechi cu o firma a controversatului afacerist oradean Adrian Tarau, fiul unui fost prefect PSD de Bihor, devenit cunoscut datorita scandalului declansat dupa ce a fost arestat de fostul procuror Alexandru Lele in timpul guvernarii Adrian Nastase”.

Combinatia Cristian Ardelean-Crina Muntean

Dar subiectul principal al articolului semnat de Valer Marian este abuzul care ar fi fost comis de catre judecatoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor si de procurorul Cristian Ardelean (devenit celebru pentru executiile de la DNA Oradea din mandatul lui Ciprian Man, zis „Manelistul DNA”), pe vremea cand Ardelean activa la PT Bihor:

„Recent am intrat in posesia unor noi informatii si dovezi (inregistrari audio si documente) privind abuzuri comise de procurorii Ciprian Man si Cristian Ardelean, inclusiv cu concursul nemijlocit al judecatoarei de drepturi si libertati Crina Muntean. Astfel, din inregistrarea unei discutii purtate de procurorul Ardelean, in perioada in care activa la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor inainte de a fi promovat la DNA, cu prim-procurorul Vasile Popa, rezulta ca vajnicul legalist a aranjat cu judecatoarea Muntean sa vina la instanta intr-o zi de duminica, impreuna cu o grefiera, pentru a dispune mentinerea arestarii preventive pentru doi inculpati intr-un dosar in care emisese rechizitoriu si a aflat in ultima zi ca le expira mandatul de arestare.

Conform legii penale (art. 207 alin.1 din Codul de procedura penala) si practicii judiciare in materie, procurorul Ardelean trebuia sa inainteze instantei rechizitoriul cu dosarul cauzei cu cel putin cinci zile inainte de expirarea arestarii preventive, iar nerespectarea acestui termen este sanctionabila cu nulitate absoluta. In conditiile date, cei doi inculpati ar fi trebuit pusi in libertate de judecatoarea de drepturi si libertati la data respectiva.

Desi vajnicul procuror a inaintat Tribunalului Bihor rechizitoriul cu dosarul cauzei doar in ziua in care expira arestarea celor doi inculpati, care era si zi nelucratoare, de duminica, respective in data de 2 februarie 2014, si cu toate ca nu putea studia in cateva ore un dosar care insuma 24 de volume, judecatoarea Crina Muntean, care detinea atunci si functia de presedinte a Sectiei Penale, a emis o incheiere prin care a mentinut arestarea preventiva a inculpatilor in cauza.

Solutia a fost emisa in dosarul Tribunalului Bihor nr. 513/111/2014, prin incheierea pronuntata in data de 2 februarie 2014, prin care a fost mentinuta arestarea preventiva fata de inculpatii Ciprian Claudiu Bara si Robert Titi, arestati si trimisi in judecata pentru evaziune fiscala, respectiv complicitate la evaziune fiscala.

Stupefiant este ca aceeasi judecatoare a pronuntat o solutie contrara intr-un alt dosar al Tribunalului Bihor, inregistrat sub nr. 1641/111/2015, in care, prin incheierea din 20 mai 2015, a constatat nulitatea absoluta a propunerii formulate de Serviciul Teritorial Oradea al DIICOT privind prelungirea arestarii preventive dispusa fata de cinci inculpati, pentru motivul ca nu a fost formulata cu cel putin cinci zile inainte de expirare, fiind inregistrata numai cu patru zile inainte.

Iata ce prevede art. 207 alin. (1) din Codul de procedura penala:

Cand procurorul dispune trimiterea in judecata a inculpatului fata de care s-a dispus o masura preventiva, rechizitoriul, impreuna cu dosarul cauzei, se inainteaza judecatorului de camera preliminara de la instanta competenta, cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei acesteia.

* Cititi aici integral dezvaluirile facute de fostul senator Valer Marian, insotite de documente

Sursa foto: Mediafax

Accesari:7464