18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FIEREA A CRAPAT IN WERNER A TREIA OARA – Iohannis n-a mai avut incotro si a promulgat cu smiorcaieli modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “Un regres democratia din Romania”. Legea introduce o noua raspundere a magistratilor si limiteaza dreptul presedintelui de a refuza numiri la varful marilor parchete. Toate cele trei legi ale justitiei, modificate de Coalitia PSD-ALDE, sunt in vigoare, in pofida incercarilor disperate ale lui Iohannis de a le bloca

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 October 2018 13:27
Vizualizari: 16119

Toate cele trei legi ale Justitiei, asa cum au fost modificate de in Parlament de Coalitia PSD-ALDE, sunt in vigoare, in pofida incercarilor disperate de a le bloca veninte din partea presedintelui Romaniei, partidelor de opozitie PSD si USR, bandelor #'rezist si magistratilor activisti. Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) a anuntat vineri, 12 octombrie 2018, ca a promulgat modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, ultima dintre cele trei legi ale justitiei care nu era intrata in vigoare.


Evident ca Iohannis nu a fost deloc fericit sa promulge aceasta lege, insa nu a mai avut incotro dupa ce s-a chinuit sa o blocheze la CCR sau prin cereri de reexaminare. De altfel, presedintele se smiorcaie in anuntul privind promulgarea legii, sustinand ca aceasta aduce deservicii sistemului judiciar si reprezinta un regres pentru democratie.

Iata comunicatul Administratiei Prezidentiale:

“Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 12 octombrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Presedintele Romaniei a avertizat, in repetate randuri, ca o serie de modificari aduse Legii nr. 303/2004, precum noile conditii de pensionare ale magistratilor, modalitatile de numire sau revocare a procurorilor cu functii de conducere si extinderea prerogativelor ministrului justitiei, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective - exclusive ori determinante in evaluarea magistratilor -, slabirea independentei procurorilor in realizarea rolului lor constitutional, modificarea conditiilor de raspundere a magistratilor, au un impact negativ direct asupra actului de justitie si asupra calitatii acestuia.

La solicitarea Presedintelui Romaniei si a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Venetia a formulat o opinie preliminara asupra legilor justitiei, care se va regasi si in documentul final din luna octombrie, si in care se precizeaza ca numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democratie si statul de drept.

In scopul adoptarii unui act normativ coerent si a unei legiferari responsabile, Presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si partidele de opozitie au formulat, in decursul ultimului an, noua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile acestei legi de o importanta cruciala pentru bunul mers al justitiei.

De asemenea, Presedintele Romaniei a solicitat Parlamentului reexaminarea acestor modificari.

In data de 25 septembrie a.c., Curtea Constitutionala a respins si ultima sesizare de neconstitutionalitate, iar in aceste conditii actul normativ urmeaza sa intre in vigoare ca urmare a promulgarii.

Spre deosebire de celelalte doua legi ale justitiei deja promulgate, in lipsa unor dispozitii tranzitorii care sa permita etapizarea aplicarii noii conceptii a legiuitorului privind accederea in profesie, respectiv incetarea activitatii de judecator sau procuror, aplicarea imediata a dispozitiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 risca sa puna in pericol stabilitatea si buna functionare a sistemului judiciar, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor.

Presedintele Romaniei subliniaza ca modificarile aduse cadrului legal existent in materie judiciara reprezinta un regres pentru democratia din Romania, pericol semnalat si de partenerii nostri europeni, de Comisia Europeana si de GRECO.

In acest context, Presedintele Romaniei solicita coalitiei majoritare reluarea de urgenta a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justitiei, prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia”.

Raspunderea magistratilor si limitarea presedintelui in numirea sefilor marilor parchete

Cel mai important aspect al noii Legi 303/2004 – asa cum a fost ea votata in martie 2018 de Camera Deputatilor, ca for decizional – se refera la o raspundere a magistratilor aplicabila, in conformitate cu recomandarile Curtii Constitutionale formulate la sfarsitul lunii ianuarie, astfel incat procurorii si judecatorii vor raspunde in sfarsit patrimonial pentru erorile judiciare si abuzurile comise.

Astfel, ca urmare a cerintelor CCR, deputatii au redefinit eroarea judiciara in ceea ce priveste raspunderea magistratilor. Concret, amendamentul PSD si ALDE adoptat prevede ca: Exista eroare judiciara atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor absolute ale persoanei”. Eroare judiciara care atrage raspunderea magistratilor este si atunci cand: Prin incalcarea in mod vadit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a solutionat o situatie litigioasa contrar realitatii faptice sau juridice ori a produs neregularitate in modul de desfasurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediata in caile de atac sau in procedurile prevazute de lege, producand in acest mod o vatamare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei”.

Iata forma adoptata de Parlament privind raspunderea magistratilor:

Art. 96 se modifica și va avea urmatorul cuprins:

(1) Statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii si nu inlatura raspunderea judecatorilor si procurorilor care, chiar daca nu mai sunt in functie, si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, conform definitiei acestora de la art. 99/1.

(3) Exista eroare judiciara atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei:

a) a incalcat norme de drept material si procesual, fapt ce a condus la incalcarea drepturilor absolute ale persoanei;

b) prin incalcarea in mod vadit, incontestabil a normelor de drept material sau procesual, a solutionat o situatie litigioasa contrar realitatii faptice sau juridice ori a produs neregularitate in modul de desfasurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediata in caile de atac sau in procedurile prevazute de lege, producand in acest mod o vatamare grava a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei.

(4) Dispozitiile alin. (3) se completeaza in materie penala cu cele stabilite de Codul de procedura penala, iar in materie civila cu cele stabilite de Codul civil si Codul de procedura civila.

(5) Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se poate indrepta cu actiune numai impotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Competenta solutionarii actiunii civile revine tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza reclamantul.

(6) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de maxim un an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

(7) In termen de 2 luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in actiunea prevazuta de alin. (6), Ministerul Finantelor Publice va sesiza Inspectia Judiciara pentru a verifica daca eroarea judiciara a fost cauzata de judecator sau procuror ca urmare a exercitarii functiei cu rea credinta sau grava neglijenta, potrivit procedurii prevazute de art. 74/1 din Legea 317/2004.

(8) Statul, prin Ministerul Finantelor Publice, va exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului daca, in urma raportului Inspecției Judiciare prevazut la alin. (7), rezulta ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a funcției cu rea credinta sau grava neglijenta. Termenul de exercitare al actiunii in regres este de 6 luni de la data comunicarii raportului Inspectiei Judiciare.

(9) Competenta de solutionare a actiunii in regres revine, in prima instanta, sectiei civile a curtii de apel de la domiciliul paratului. In cazul in care judecatorul sau procurorul impotriva caruia se exercita actiunea in regres isi exercita atributiile in cadrul acestei curti sau la parchetul de pe langa aceasta, actiunea in regres va fi solutionata de o curte de apel invecinata, la alegerea reclamantului.

(10) Impotriva hotararii pronuntate potrivit alin. (9) se poate exercita calea de atac a recursului la sectia corespunzatoare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(11) Consiliul Superior al Magistraturii va stabili, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, conditii, termene si proceduri pentru asigurarea profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor. Asigurarea va fi acoperita integral de catre judecator sau procuror, iar lipsa acesteia nu poate sa intarzie, sa diminueze sau sa inlature raspunderea civila a judecatorului sau procurorului pentru eroarea judiciara cauzata de exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.

De asemenea, alte prevederi extrem de importante din noua Lege 303/2004 privesc modul de numire a sefilor marilor parchete. Astfel, presedintele Romaniei va putea refuza o singura data, motivat, numirea in functie a Procurorului General, prim-adjunctului si adjunctului acestuia, a procurorului sef al DNA, a procurorului sef al DIICOT, a procurului sef al Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori, precum si a adjunctilor acestora.

Comentarii

# KANT date 12 October 2018 13:47 -9

Din ciclul " Independenți dar ... nu prea ... " puțină rabdare nu strică, sa vedem care sunt impunerile Comisiei de la Veneția !

# Stefan date 12 October 2018 14:07 +12

Un mare pas inainte spre sensibilizarea si responsabilizarea magistratilor aroganti si fara niciun dumnezeu, care, urmare a indiferentei cu care isi fac treaba, sau a relelor intentii, au nenorocit atatia oameni. Sa speram insa, ca inspectia judiciara isi va face treaba obiectiv, incat sa demonstreze prostiile facute intentionat de catre unii magistrate.

# Lidia date 12 October 2018 14:08 +5

Acest personaj numit klaus nici nu mai trebuie bagat in seama. Este o rusine pt Ro sa ne reprezinte prin cea mai inalta functie in stat :presedinte. Klaus sa fie anchetat pt anularea de capul lui a datoriei FDGR de 19 miliarde Euro. Sa dea banii tarii inapoi. De asta il sprijina Germania? Ca e sluga perfecta?! Legile justitiei sa intre in vigoare ca ajunge 2 ani de dezbatere, codurile penale la fel, protocoalele ilegale cea mai mare rusine a justitiei romane sa fie declarate prin OUG ilegale iar toate sentintele din 2009 pana in prezent sa fie declarate NULE. Nu poate nimeni verifica daca un dosar a fost pe protocol si altul nu. Logic.protocoalele erau in vigoare din 2009 asadar toata justitia s-a facut pe protocoale ilegale. Toata justitia este un cancer.va rog, nu veniti cu afirmatia ca: numai unii…..toti!un mar cu un vierme, nu mai este un mar sanatos niciodata. e drept poate fi folosit

# faracatuse date 12 October 2018 14:27 +1

Pai ce-ai facut mai nene mah? Pas cu pas te-au facut astia, lucru bine facut, ca de manual... Pai nu ziceai ca mori cu ei de gat, ca car ca mar...?! Treaba nemteasca ai facut, ai semnat ca primaru :)

# Daca date 12 October 2018 14:32 0

...sunt asa bune legile de ce luni se strang sa le schimbe prin oug?

# Werner (von Braun) date 12 October 2018 17:08 0

o' fi aparut niscaiva necesitati morale, sociale si economice, 'ntre timp ... de la promulgare

# DODI date 12 October 2018 14:46 +16

”Succesul” lui ciolanis împotriva legilor justiției este emblema președenției sale. Impotent politic și intelectual, ratat familial sasul indolent a pozat în GIKĂ contra (varianta nemțească) la tot ce era sau se simțea românește. La atât se reduce perioada în care acest sfertodoct s-a așezat, cu ajutorul SRI, la cârma țării. Poate se trezesc românii și își vor alege un președinte ...ESCU sau ...EANU. Ar fi neaoș românește.

# democratia de paradeala date 12 October 2018 17:09 +2

Are dreptate omul,e un mare regres pentru democratia de tip paraditor,iar daca cei care au paradit ilegal o sa mai si plateasca pentru securismele lor,atunci chiar putem sa vorbim de o democratia po******ra.Atunci sa vezi regres pentru abuzatori,ceea ce trebuie sa recunoastem,nu am crezut ca o sa se intample vreodata.

# un mizantrop date 12 October 2018 17:28 +4

I-a mai ramas securista de serviciu, sa intoarca ea sintagmele, sa roteasca ea termenele, pana-i iese invers, sau pana i-o arata cineva cum functioneaza justitia patronata de ea, pe dinauntru si cum ziceau oficialii italieni, sa se arunce cheia...

# justo date 12 October 2018 20:16 +1

Liber domnule Bota la paradit magistratii necinstiti care au judecat cu dosul RIL-ul necinstit dat pentru clientela tovarasului Florea, negociat la chiolhanuri organizate pe plaja nudistilor :P :P . Casta avocaturii unde spaga decide cine profeseaza trebuie sa dispara. Ne-am saturat sa vedem analfabeti prodesand si laudandu-se pe site-uri cu robele si buticurile de avocati cumparate la colt de strada. Sper ca toti aviutii sa dispara, impostura sa fie eradicata. M-am saturat sa dau lectii de gramatica unor asa zis avocati de mina a777...777-a.

# zn-zn*!* date 12 October 2018 21:10 +15

"Capra calca piatra, piatra crapa-n patru, crapa-iar capul caprei in patru cum a crapat piatra-n patru." :lol: Trans gloria mundi - sau asa l-o traznit la datorie pe ipochimenul Klaus Iochan-Nicht, :-* :cry: care se crede inca "CERBERUL", paznic al sistemului securistoido-infernal. Cand nu mai are venin pe limba :-x , maraie ipocrizii, sfarsind cu botul pe labe, inca o data, muscand in gol :eek:

# Lucan date 13 October 2018 06:48 0

O poza care spune mai mult decat cuvintele. Merits toti banii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva