GALA CENTENAR – Uniunea Juristilor din Romania a premiat in cadrul celei de-a 27-a Gale cele mai bune lucrari stiintifice de Drept din 2018. Rarisim, nu au fost acordate premiul „Mihail Eliescu”, in domeniul dreptului civil si premiul „Vintila Dongoroz" in domeniul dreptului penal. Ioan Chelaru: "Anul acesta nu a fost elaborata nicio lucrare de mare anvergura cu inalt caracter stiintific care sa acopere cerintele unei lucrari pentru a primi premiul". Vedeti lista laureatilor

Vineri, 14 decembrie 2018 14:26 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Ceasuri bune de sarbatoare la Casa Capsa de pe Calea Victoriei din Capitala unde joi, 13 decembrie 2018, s-a desfasurat festivitatea de inmanare a premiilor pentru cele mai bune lucrari de Drept publicate in anul 2018. Evenimentul a avut loc in cadrul celei de-a 27 Gale organizate de Uniunea Juristilor din Romania, negresit, in fiecare an. La fel ca in anii precedenti, ceremonia a fost deschisa de presedintelui UJR Ioan Chelaru, discursul sau fiind urmat de un moment deosebit, respectiv alocutiunea sustinuta de invitatutul special al Galei, academicianul profesor doctor Constantin Popa de la Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare. Laureatii acestei Gale, cat si profesorii invitati sa sustina laudatio pentru lucrarile premiate au avut discursuri capitavante, apreciate de publicul prezent in sala, comentariile si apreciarile fata de momentele din timpul celei de-a 27-a Gale a UJR continuand si dupa ceremonie, intr-o atmosfera de sarbatoare, la un pahar cu vin.


Aparte in acest an a fost momentul de la inceputul Galei, prevazut pana acum cu decernarea premiului „Mihail Eliescu”, in domeniul dreptului civil si a premiului „Vintila Dongoroz”, in domeniul dreptului penal. Sustinem aceasta intrucat cele doua premii mai sus amintite nu au fost acordate niciunei lucrari, dupa ce Consiliul director al Uniunii Juristilor din Romania a apreciat ca nu au existat lucrari carora sa li se acorde un asemenea premiu. "Comisia a apreciat ca anul acesta nu a fost elaborata nicio lucrare de mare anvergura cu inalt caracter stiitific care sa acopere toate cerintele unei lucrari pentru a primi premiul", a subliniat presedintele UJR Ioan Chelaru in privinta premiului "Vintila Dongoroz".

In acest sens, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Ioan Chelaru, a tinut sa precizeze ca premiile nu sunt desemnate de presedintele UJR sau de Colegiul director, ci de o echipa de profesori care este aleasa in fiecare an si care desemneaza aceste carti, in baza unui regulament. Precizarile sale au fost extrem de binevenite, din punctul nostru de vedere, aratand transparenta in procesul decizional, dat fiind ca in trecut au existat anumite discutii cu privire la modul de decernare a acestor premii: "Uniunea Juristilor onoreaza cu premii lucrarile stiitifice cele mai valoroase in domeniu. Nu neaparat autorii sau nu neaparat editurile!", a precizat Ioan Chelaru.

Astfel, in acest an echipele care au decis acordarea premiilor pentru lucrarile stiintifice au fost formata astfel:

-Echipa de profesori pentru drept privat a fost formata din profesorii Gheorghe Buta, Smaranda Angheni, Cristian Jora si Irina Slatescu.

-Echipa de profesori pentru drept public a fost formata din profesorii Mihai Adrian Hotca, Constantin Duvac, Cristian Ionescu, Nicolae Popa si Dan Oancea.

Prezentam in continuare discursul presedintelui UJR avocatul Ioan Chelaru:

"Distinsi si dragi invitati, stimati colegi si prieteni, ma bucur foarte mult sa fim astazi impreuna la un eveniment care a devenit traditie la Uniunea Juristilor repetandu-se de 27 de ani.

Practic este a 27-a Gala pe care Uniunea Juristilor din Romania o organizeaza pentru decernarea premiilor celor mai bune lucrari de Drept publicate in anul in curs. In general, cred ca a oferi daruri si a primi daruri reprezinta balanta vietii fiecaruia dintre noi. Si cand oferim o facem cu bucurie si cand le primim, poate mai mult ca alta data... Astazi este un moment de sarbatoare, si as vrea sa cred ca este un moment de sarbatoare nu numai pentru noi, cei care conducem temporar Uniunea Juristilor, ci pentru cat mai multi din juristii acestei tari care si-au aplecat eforturile, viata, pasiunea in a sluji Dreptul. Dreptul, din punct de vedere al profesiilor, al pasiunii pentru scris, pentru cercetare, al pasiunii pentru a construi generatii noi de tineri care, la randul lor, sa se dedice acestui nobil si special ideal, slujirea Zeitei Dreptatii. Nu este un lucru usor, si s-ar parea ca viata ne dovedeste, odata cu trecerea anilor, ca devine mai complicat, si mai complicat decat ne asteptam noi cei care iubim, din diverse ipostaze, Dreptul, stiinta Dreptului, pasiunea pentru noua generatie. E un moment de sarbatoare pentru toti juristii din Romania pentru toti cei care sunt racordati la profesiile juridice, pentru cei care, cu pana, slujesc stiinta Dreptului, care lucreaza la editarea cartilor, a revistelor de specialitate, indiferent ca acestea sunt online sau sunt direct dedicate acestui moment.

Pentru ca in fiecare an ne-a placut noua si cred ca si dvs., cei care ati fost la sarbatorile acestea, sa facem un eveniment festiv, la care sa impartasim catre cei dragi, prezenti in sala, sau cei prezenti online, sarbatorim si anul acesta sarbatoarea frumoasa a stiintei, a inteligentei, a frumusetii si bucuriei celor care transpira cu sange cand scriu un volum mai mare sau mai mic, cand scriu un articol care prezinta o noutate, cand cerceteaza uneori in lucruri extrem de complexe, cand se informeaza pe plan mondial nu numai intern despre modul o care institutie juridica a evoluat intr-o tara sau alta, intr-o societate sau alta. De aceea, simt nevoia sa va multumesc, sa va spun ca noi, la Uniune, slujim toate profesiile juridice, pe toti cei dedicati stiintei Dreptului, pe toti cei care le practica.

Astazi este un gest de slujire pe care noi il facem pentru dumneavoastra. Multumim ca sunteti prezenti.

In fiecare an, cel putin in ultimii ani, am incercat sa aducem in mijlocul nostru din elitele societatii romanesti pe cate cineva. E greu sa facem si o alegere, e greu sa facem si un moment special pentru ca, in generala, asa cum bine stiti, elitele sunt extrem de ocupate, cu multe preocupari, cu timpul pe care trebuie sa si-l imparta extrem de patrimonios."

PREMIILE UJR 2018

Iata care au fost castigatorii premiilor Galei UJR 2018:

1.premiul „Mihail Eliescu”, in domeniul dreptului civil nu se acorda

2.premiul „I.L. Georgescu”, in domeniul dreptului civil – pentru lucrari in legatura cu relatiile comerciale

Gh. Piperea – Protectia Consumatorilor in contractele comerciale (editura C.H. Beck)

Laudatio: Gheorghe Gheorghiu

3.premiul „Vintila Dongoroz”, in domeniul dreptului penal nu se acorda

4.premiul „Anibal Teodorescu”, in domeniul dreptului public – pentru lucrari altele decat cele din domeniul dreptului penal

Verginia Vedinas – Tratat teoretic si practic de drept administrativ (2 volume) (Editura Universul Juridic)

Laudatio: Ioan Alexandru

5.premiul „Andrei Radulescu”, in domeniul stiintelor juridice interdisciplinare

Enciclopedia Juridica Romana – coordonata de Iosif Urs si Mircea Dutu (Editura Universul Juridic)

Laudatio: Adrian Hotca

6.premiul revistei „Dreptul”, pentru publicistica stiintifica in domeniul dreptului

domnului Alexandru Ticlea

Laudatio: Cristian Jora

7.premiul “Viorel Ciobanu”, in domeniul dreptului procesual civil și dreptului international privat

Nicolae Horia Tit – Incuviintarea executarii silite (Ed. Universul Juridic)

Laudatio: Cristian Jora

!!! Premiul de Excelenta acordat

UNIUNII NATIONALE A BAROURILOR DIN ROMANIA pentru lucrarea “CONTRIBUTIA AVOCATILOR DIN TRANSILVANIA SI BANAT LA MAREA UNIRE”

autori Av. Lazar GRUNEANTU si av. Mirel IONESCU (editura Argonaut)

Laudatio: Ovidiu Predescu

!!! Premii de excelenta pentru intreaga activitate in domeniul stiintelor juridice domnilor prof. univ. dr. (Laudatio IOAN CHELARU)

Florin Vasilescu

Ion Neagu

Ioan Alexandru

Stanciu Carpenaru

Corina Dumitrescu

Publicam in continuare galerie foto de la cea de-a 27-a Gala a Uniunii Juristilor din Romania:

Accesari:3073