24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GIRBOVAN DISTRUGE MAGISTRATII ACTIVISTI - Sefa UNJR se revolta: “Este trista si foarte cinica folosirea cazului de la Caracal pentru ca diversi magistrati, jurnalisti sau formatori de opinie sa isi valideze tezele despre justitie si modificarile aduse legilor justitiei. Nu exista astfel de legaturi decat in distorsiunea faptelor si a adevarului facuta prin tacticile lor manipulatorii”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 July 2019 13:51
Vizualizari: 5059

Judecatoarea Dana Girbovan (foto) presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania – ii pune la punct pe magistratii #rezistenti care incearca sa profite de crimele din Caracal pentru a-si promova propria agenda. Judecatoarea de la Curtea de Apel Cluj a luat atitudine sambata, 27 iulie 2019, demontand doua mari manipulari ale magistratilor-activisti.


Prima dintre ele se refera la asa-zisa timorare a procurorilor si a politistilor prin modificarile aduse de Parlament legislatiei penale. Referirea este, bineinteles, la autoritatile din Caracal care nu au patruns la timp in locuinta lui Gheorghe Dinca, barbatul banuit ca le-ar fi omorat pe Alexandra Macesanu si pe alte adolescente. In acest context, Girbovan le aminteste #rezistentilor ca articolul 159, alineatul 3 din Codul de procedura penala (care nu a fost modificat de Parlament) le permite autoritatilor sa faca perchezitii pe timp de noapte cand este vorba despre infractiuni flagrante, art. 293 CPP definind infractiunea flagranta.

In acelasi context, Dana Girbovan aminteste o postare pe Facebook a judecatorului Cristi Danilet, de la Tribunalul Cluj. Mai precis, Vasilica a incercat sa deturneze emotia colectiva in sensul unei pledoarii pentru statul politienesc, Danilet amintind citatul traducatoarei Raluca Pruna despre drepturile omului vazute ca „lux teoretic”.

De altfel, a doua manipulare demascata de catre Dana Girbovan se refera chiar la statul politienesc. Mai exact, sefa UNJR desfiinteaza lamentatiile #rezistentilor din magistratura, potrivit carora daca ar mai fi fost in vigoare protocoalele secrete, SRI ar fi putut localiza mai bine telefonul de pe care Alexandra Macesanu apelase 112. (Nota redactiei Lumea Justitiei: Protocolul SRI-PICCJ din 2009 era in vigoare in ianuarie 2014, cand s-a produs tragedia din Apuseni, si totusi Serviciul Roman de Informatii nu a miscat un deget in sensul unei mai bune localizari a victimelor.)

Revenind la Dana Girbovan: presedinta UNJR pledeaza pentru trecerea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor din subordinea SRI sub control civil, pentru ca la el sa poata avea acces nu doar Serviciul Roman de Informatii, ci si procurorii si politistii, pentru ca organele de urmarire penala sa-si poata efectua singure interceptarile si apoi sa raspunda transparent pentru modul in care le-au facut.

Redam postarea completa de pe Facebook a judecatoarei Dana Girbovan:

Este trista si foarte cinica folosirea cazului de la Caracal pentru ca diversi magistrati, jurnalisti sau formatori de opinie sa isi valideze tezele despre justitie si modificarile aduse legilor justitiei.

Nu exista astfel de legaturi decat in distorsiunea faptelor si a adevarului facuta prin tacticile lor manipulatorii.

Iata cateva dintre astfel de manipulari:

1. Cativa procurori au afirmat direct sau pe surse ca "frica" generata de noile modificari ale legilor si posibilitatea ca procurorii care nu respecta strict legea sa fie trasi la raspundere i-au determinat sa nu intre mai repede de ora 6 dimineata sa faca perchezitie, pentru ca legea nu le permite.

"Cand intre dreptul la viata al unui copil si dreptul la somn ori inviolabilitatea domiciliului unui infractor conteaza acestea din urma, inseamna ca drepturile omului au devenit un lux teoretic.

(expresia din ultima parte a fost imputata unui fost ministru al justitiei de niste jurnalisti care au scos-o din context...dar - iata - se potriveste, din pacate)", scrie Cristi Danilet pe Facebook.

Nici o lege nu impiedica patrunderea intr-un spatiu, oricand si oriunde, pentru a salva viata unui copil. Nu trebuie sa fii procuror sau judecator in penal pentru a sti asta.

Dincolo de toate, indiferent de lege, nu se poate justifica alegerea sigurantei locului de munca in defavoarea salvarii vietii unui om. Pur si simplu nu exista comparatie, daca mai exista o urma de decenta, moralitate si umanitate.

In realitate insa, contrar celor spuse de unii in spatiul public, Codul de procedura penala actual - care nu a fost modificat!!!! - permite perchezitia si inainte de ora 6 dimineata.

Art. 159 alin. (3) din CPP prevede:

"Perchezitia domiciliara nu poate fi inceputa inainte de ora 6,00 sau dupa ora 20,00, CU EXCEPTIA INFRACTIUNII FLAGRANTE sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora."

Art. 293 prevede: "Constatarea infractiunii flagrante

(1) Este flagranta infractiunea descoperita in momentul savarsirii sau imediat dupa savarsire.

(2) Este de asemenea considerata flagranta si infractiunea al carei faptuitor, imediat dupa savarsire, este urmarit de organele de ordine publica si de siguranta nationala, de persoana vatamata, de martorii oculari sau de strigatul public ori prezinta urme care justifica suspiciunea rezonabila ca ar fi savarsit infractiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infractiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natura a-l presupune participant la infractiune.

(3) In cazul infractiunii flagrante, organele de ordine publica si siguranta nationala intocmesc un proces-verbal, in care consemneaza toate aspectele constatate si activitatile desfasurate, pe care il inainteaza de indata organului de urmarire penala."

In concluzie, DEJA EXISTA cadru legal pentru a face perchezitie si inainte de 6 dimineata.

Daca si de ce au asteptat organele de ordine ora 6 pentru efectuarea perchezitiei vor decide anchetele in curs. Dar sa justifici o astfel de potentiala atitudine prin raportare la "frica" si modificari inexistente ale legii e incalificabil!

2. Am vazut tot procurori spunand ca pe vremea cand colaborau prin protocoale secrete cu SRI li se ofereau date exacte in privinta localizarii, ceea ce STS nu poate face.

Ce lege din Romania da dreptul DOAR SRI sa faca astfel de localizari la nivel de performanta? De ce nu are si STS aparatura necesara, daca STS si nu SRI e raspunzator de gestionarea apelurilor de urgenta?

Adica SRI are mijloacele tehnice, dar nu are competente legale, iar STS are competente, dar nu are mijloace tehnice? Iar pentru aberatia asta e de vina CCR, pentru ca a insistat ca nimeni nu este mai presus de lege?

In realitate, insa, o practica nelegala, bazata pe hotarari secrete ale CSAT, a dus la un veritabil monopol al SRI in materie.

Subiectul e in aer de ani de zile, insa se ocoleste a fi transat. Se invoca o situatie de fapt aberanta, generata de hotarari secrete CSAT, pentru a justifica incalcarea legii sau a forta modificarea ei. E inadmisibil!

Centrul national de interceptari, creat printr-o hotarare secrete a CSAT - care nu e for legiuitor -, trebuie reglementat urgent prin lege si trecut de la SRI sub autoritate civila. La acest centru trebuie sa se poata conecta atat SRI cat si procurorii sau politia pentru a-si exercita atributii prevazute de lege. Politia si procurorii trebuie sa poata face interceptarile fara intermediul - direct sau indirect - al serviciilor de informatii. Si trebuie sa raspunda transparent pentru cum o fac.

In final, un singur lucru: justitia e in slujba cetateanului si in fata cetatenilor trebuie sa raspunda. Sa raspunda onest si responsabil, pentru competentele ce-i revin, fara a cauta mereu vinovati in alta parte”.

Comentarii

# Daca mijloacele tehnice n-ar fi monopolul SRI... date 28 July 2019 14:48 +4

Magistratii ar avea acces la inregistrari pe care SRI nu le vrea cunoscute !? CSAT pare a fi un fel de CSASRI pentru ca procurorii sa poata ancheta impprejurari si fapte in care ar fi implicate persoane pe care CSA-SRI nu le vrea anchetate!?  Totul se face in tara cu stirea SRI, institutie ai carei salariati sau informatori pot fi considerati mai presus de lege deoarece nici o alta institutie a statului nu poate face interceptari care sa-i incrimineze chiar daca acestia incalca legea!?? Fromos "stat de drept" a creat "legiferatorii"... Dictatura este clara si evidenta cand cetateanul obisnuit este la cheremul celor care-l conduc dupa protocoale si decizii fabricate ocult in cabinetele puterii care nu respecta Constitutia Romaniei. Vedem cum nimeni nu raspunde pentru semnaturi falsificate la ICCJ, protocoale neconstitutionale, fraude generalizate... si suntem imbroboditi cu de siguranta... Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se refera la geografie, afacerile SRI..., sau la ROMANI?

# erata... cu scuze date 28 July 2019 16:11 +1

.." CSAT pare a fi un fel de CSASRI pentru ca procurorii sa NU poata ancheta"..

# Neanae date 28 July 2019 14:57 +2

Doamna Gârbovan, Domnule Alistar și alți magistrați cu cap și suflet. Trebuie făcut ceva ca din sectorul JUSTIȚIEI sa nu mai iasă manipulări ci adevăr, transparentă și corectitudine. Cine dintre colegi lansează minciuni in oricare spațiu (public, profesional) și/sau se îngenunchează politicii și nu respecta legislația SA FIE ÎNLĂTURAȚI. Categoria, ca și societatea civilă nu mai trebuie sa tolereze abateri grave, acte cu intenția de a manji profesionalitatea adevarata. Gata cu paraziții care tintesc la salar și pensie învârtind mizerii - la piața sa vândă legume!

# Ursachi Maria date 30 July 2019 16:29 -1

Cata munca de instruire in domeniul juridic presteaza Doamna Judecator Garbovan, in folosul tuturor cetatenilor! Dar cati citesc pentru a intelege, nu pentru a contrazice cu lozinci?

# Ursachi Maria date 30 July 2019 16:31 -1

Cata munca de instruire in domeniul juridic presteaza Doamna Judecator Garbovan, in folosul tuturor cetatenilor! Dar cati citesc pentru a intelege, nu pentru a contrazice cu lozinci?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva