INGROZITOAREA FATA A JUSTITIEI – Judecatoarea Gabriela Baltag: "Sunt increzatoare ca justitia protocoalelor, a procedurilor nerespectate dar mai ales a celor abuzive se va sfarsi, ca justitia campului tactic, cu toate enigmele si granitele necunoscute, prea putin dezbatute, va fi deslusita, intr-o buna zi. Ca justitia catuselor care au stat la maini nevinovate nu va mai fi niciodata un motiv de lauda. Ma rog pentru ziua in care lipsa de adevar nu va mai fi crezul unora"

Vineri, 5 iulie 2019 14:29 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Cu durere in glas, dar cu gandul si speranta ca Romania va inceta sa fie patria protocoalelor si a campului tactic in care drepturile fundamentale reprezinta un lux, iar catusele nu vor mai fi puse pe maini nevinovate, judecatoarea Gabriela Baltag (foto) din CSM ne-a demonstrat inca o data ca cea mai buna metoda de a rezolva problemele este infruntarea acestora. A facut-o magistral, emotionant, la festivitatea organizata de Uniunea Juristilor din Romania, condusa de av.dr. Ioan Chelaru, cu prilejul Zilei Justitiei, cand a luat cuvantul si nu s-a sfiit sa vorbeasca deschis despre prapadul facut in toti acesti ani de oameni al caror loc nu este in Justitie si al caror interese trebuiau de mult demascate.


Gabriela Baltag: "Justitia poarta de foarte multi ani straie care nu i se mai potrivesc"

In cuvantarea sustinuta in fata audientei prezente la Ziua Justitiei, organizata ca in fiecare an, negresit, de Uniunea Juristilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag din CSM a tinut sa isi exprime totusi credinta in judecatorii de cariera, "pe care aproape nimeni nu-i observa vreodata", care sunt "coplesiti de framantarile profesiei", dar ale ale caror repere nu au fost afectate de imixtiunile unor institutii care nu sunt parte din justitie, ca vor continua sa isi exercite profesia in spritul legii si Constitutiei Romaniei. Pentru aceasta, afirma judecatoarea Gabriela Baltag, este imperios necesar ca judecatorii sa nu ramana singuri si sa se bazeze pe sprijinul celorlalte profesii din sistemul judiciar.

Publicam in continuare discursul emotionant al judecatoarei Gabriela Baltag cu ocazia Zilei Justitiei de la Uniunea Juristilor din Romania:

"Justitia poarta de foarte multi ani straie care nu i se mai potrivesc. Nevoia altora noi este atat de evidenta. Aceasta tinuta se impune sa o imbrace nu doar in zilele festive, de sarbatori: va trebui sa o poarte permanent.

Justitia, spun eu, la nivelul meu, asa cum am perceput-o ca judecator de cariera si ca reprezentant al colegilor mei in Consiliului Superior al Magistraturii, are nevoie, mai mult decat oricand, de o redefinire a drumului sau. Obligatia imperativa a unei schimbari nu vine doar de la principalul beneficiar al actului de justitie – cetateanul –, desi societatea ii cere si ii dovedeste ca este nevoie tot mai mult in ultimii ani.

Dezamagirile acestor timpuri (cand am descoperit, cu siguranta, fiecare chipurile unei justitii pe care nu am anticipat-o niciodata) au devenit cronice. Am trecut repede de la visul cladit, cu o sinceritate dusa aproape de naivitate, la intrarea in profesie, cand am crezut intr-o justitie aproape perfecta, la realitatea cruda, dar mai ales crunta a ultimilor ani.

Cu toate acestea, sunt increzatoare ca justitia protocoalelor, a procedurilor nerespectate, dar mai ales a celor abuzive se va sfarsi, ca justitia campului tactic, cu toate enigmele si granitele necunoscute, prea putin dezbatute, va fi deslusita, intr-o buna zi; ca justitia catuselor care au stat la maini nevinovate nu va mai fi niciodata un motiv de lauda.

Am incredere in colegii mei, judecatorii devotati profesiei, care nu au nesocotit niciodata juramantul de credinta, pentru care, de fiecare data, Constitutia si legile tarii reprezinta intaile lor comandamente.

Am incredere in judecatori, multi dintre ei obisnuiti sa-si poarte in liniste trairile, pana la sfarsit de cariera si chiar mai departe. Am incredere in judecatorii pe care aproape nimeni nu-i observa vreodata, coplesiti de framantarile profesiei si, in egala masura, de cele ale vietii, in general.

Ma rog pentru ziua in care lipsa de adevar nu va mai fi crezul unora, iar tradarile evidente, fudamentate pe mistificari, nu vor mai fi o carte de vizita. Am rezumat ceea ce a spus Andreea Ciuca, realitati crude si crunte (Click aici pentru a citi).

Ma rog pentru ziua in care am putea marturisi ca ne-am vindecat de ura care ne-a coplesit sufletele, ca vom reusi sa stingem patimile care ne domina si ca pe chipul nostru nu vor mai fi asezate niciodata masti.

Indiferent cat de multa incredere am in judecatori, toate acestea nu se vor implini cu adevarat daca vom ramane singuri!"

Accesari:2635