24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IRESPONSABILUL WERNER – Judecatoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea denunta manevra presedintelui Klaus Iohannis de a convoca referendum pe justitie in ziua alegerilor europarlamentare: „Folosirea populista in scop electoral a justitiei risca s-o delegitimeze si s-o compromita total... Justitia si asa se afla in cadere libera in ceea ce priveste increderea cetatenilor... Justitia nu mai poate fi o maciuca de bataie eterna in caftelile politice”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 March 2019 13:04
Vizualizari: 6066

Demersul presedintelui Klaus Iohannis (foto 1) de a convoca un referendum legat de justitie exact in ziua alegerilor europarlamentare (26 mai 2019) nu este altceva decat o manevra populista, care risca sa decredibilizeze si mai mult justitia in ochii cetatenilor.


Iar principalul risc tine de neindeplinirea pragului psihologic de jumatate la suta plus unul dintre romanii cu drept de vot, sustine judecatoarea Florica Roman (foto 2), de la Sectia I Civila a Curtii de Apel Oradea. Aceasta intrucat o delegitimare a referendumului prin absenteism va infirma in ultima instanta insele demersurile clasei politice din ultimii 10 ani din domeniul justitiei si va adanci disensiunile existente in societate. Este vorba despre falia dintre cei care doresc mentinerea actualei stari de fapt (inclusiv a abuzurilor si a efectelor negative produse de protocoalele secrete) si cei care se pronunta pentru o reforma reala a sistemului judiciar, prin respectarea constitutiei si a legilor, precum si printr-o raspundere reala a judecatorilor si procurorilor, mai arata magistratul oradean.

Subliniind ca „justitia nu mai poate fi o maciuca de bataie eterna in caftelile politice”, judecatoarea de la Curtea de Apel Oradea atrage atentia ca referendumul lui Klaus Iohannis nu va avea nici cel mai mic efect juridic, demersul fiind unul strict consultativ, iar nu decizional. De altminteri (chiar daca Florica Roman nu o spune explicit), ne amintim cum in urma cu peste 9 ani, presedintele din acel moment al Romaniei, Traian Basescu, a convocat un referendum privind trecerea la unicameralism si reducerea numarului de parlamentari. In ciuda propagandei basiste din anii ce au urmat, Parlamentul nu a avut nici cea mai mica obligatie sa transpuna in Constitutie rezultatul referendumului, deoarece – repetam – demersul a fost unul consultativ, iar nu decizional.

Redam articolul complet publicat pe blogul judecatoarei Florica Roman:

„Un referendum pe justitie care nu va avea o prezenta de cel putin 50%+1 dintre cei cu drept de vot va fi un esec si va compromite justitia

Tema justitiei a divizat grav romanii, impartindu-i in doua tabere, aparent ireconciliabile.

Pe de-o parte, sunt membri ai clasei politice, presei, societatii civile si unii magistrati, care sustin ca avem o justitie eficienta, independenta, moderna, europena, prin urmare nimic nu trebuie sa se schimbe sau, oricum, orice s-ar schimba sa fie numai in directia intaririi status qvo-ului.

Pe de cealalta parte, sunt cei care au luat cunostinta cu oroare despre erori judiciare, abuzuri, derapaje inacceptabile, colaborari cu serviciile secrete, lipsa completa de raspundere a procurorilor si judecatorilor. Acestia cred ca justitia trebui sa revina in matricea ei constitutionala, ca trebuie sa se renunte la colaborari sulfuroase cu alte institutii ale statului si ca magistratii trebuie sa raspunda penal, disciplinar si material atunci cand gresesc.

Prin urmare, includerea unor dezbateri privind justitia in campania electorala pentru europarlamentare nu poate decat sa adanceasca falia intre cele doua tabere si sa compromita si mai mult increderea cetatenilor in justitie, ceea ce este foarte grav pentru societate si foarte daunator pentru justitie.

In contextul discutiei despre anuntatul eventual referendum pe justitie, e bine ca toti cei interesati sa aiba in vedere urmatoarele:

1. Un astfel de referendum este convocat de Presedintele Romaniei, in baza art. 90 din Constitutie, care prevede: “Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national”.

Altfel spus, Presedintele Romaniei face un plebiscit pentru a afla vointa poporului cu privire la o problema de interes national.

2. Aceste referendumuri nu sunt obligatorii, ci au numai rol consultativ, fiind o referinta pentru decidentii politici cum sa modifice legi sau politici publice.

3. Conform Legii referendumului 3/2000, referendumul pentru probleme de interes national nu poate fi facut pe teme ce nu pot face obiectul revizuirii Constitutiei, care sunt:

“ARTICOLUL 152  – Limitele revizuirii

(1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.

(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.

(3) Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta si nici in timp de razboi.”

4. Art. 2 alin. (1) din Constitutie prevede ca “Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum”.

5. Art. 5 alin. (2) din Legea 3/2000 a referendumului prevede ca “Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente”.


Prin urmare, cand vorbim despre o chestiune de “interes national”, cu atat mai mult cu cat e vorba de a “consulta” “vointa” poporului, pentru a da legimitate unui asemenea plebiscit popular, prezenta la vot trebuie sa fie de peste 50%+1.

Nu vorbesc despre validarea referendumului, care oricum nu produce efecte juridice, ci despre faptul ca, pe o tema atat de importanta si care a divizat Romania, cum e justitia, doar o prezenta de peste 50% ar legitima si ar face util demersul.

In instantele din Romania sunt milioane de dosare pe rol anual si nu exista familie care sa nu fi fost parte sau sa nu fi avut pe cineva apropiat parte intr-un proces civil sau penal in ultimii 30 de ani.

Daca un referendum despre justitie nu strange 50%+1 dintre votanti, indiferent de cum se voteaza, inseamna ca cei care au initiat referendumul sunt compromisi si/sau tema ori unghiul din care este abordata tema justitiei este una compromisa, care nu intereseaza marea masa a romanilor.

Indiferent de motiv, un scor sub 50%+1 prezenta la vot pentru referendum va compromite orice discurs despre justitie, atat pe cel demagogic, cat si pe cel axat pe problemele reale din justitie.

Esecul referendumului pentru justitie ar insemna si esecul politicilor din cel putin ultimii zece ani, politici focusate intens numai pe acest domeniu.

De asemenea, o prezenta sub 50%+1 dintre cei cu drept de vot la respectivul referendum ar fi un semnal ca cetatenii s-au saturat de demagogie si populism ieftin, ca s-au saturat ca justitia sa le fie prezentata ca unica solutie la toate problemele sociale.

Pe de alta parte, folosirea populista in scop electoral, inca o data, a justitiei, printr-un referendum convocat odata cu alegerile europarlamentare, risca sa delegitimeze si sa compromita total justitia, aflata si asa in cadere libera in ceea ce priveste increderea cetatenilor in ea.

Dincolo de costul electoral platit de initiatorii referendumului, costul pentru Romania si cetatenii ei a unui astfel de demers populist, care angreneaza justitia in jocul politico-electoral, va fi acela ca va diviza cu adevarat iremediabil societatea romaneasca, cu consecinte incalculabile pe termen mediu si lung.

Pe scurt, propunerea unui asemenea referendum si rezultatele lui trebuie sa angajeze raspunderea cuiva pentru ca justitia nu mai poate fi o maciuca de bataie eterna in caftelile politice
.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 21 March 2019 13:35 +14

bine ca au mai ramas 10% judecatori care judeca cu mintea lor la rece.ala naltul prost ca gardul si cu mucii pe piept,daca pune justita in referendum(si asta vrea) o sa mermeleasca justitia definitiv,o sa o compromita iremediabil,si parca vad(as avea,,corajul,, sa prezic ca nu o sa/i iasa referendumul si atunci mermeleala(asa zisa justitie) o sa iasa cel mai rau,o sa se vada cit de rau sta justitia in ochii cetatenilor

# DODI date 21 March 2019 14:16 +9

Frânarului ciolanis nu i-a păsat niciodată de România. Cu atât mai mult acum. După ce aflat de la Merkel că viitorul lui la șefia UE este ZERO, după ce a aflat de la HELLvig că viitoarea marionetă s SRI este cioloșul, singurii care au mai rămas să-i gâdile fesele sunt PDL (cu nume schimbat) și orbanul (cu apucători neschimbate de pupincurist). Așa că viitoarele vacanțe în Tenerife și alte destinații gratuite îi sunt tot mai înderpărtate. Iar tot mai apropiate îi sunt perspectivele unei chemări în instanță pentru ilegalitățile comise. Nu va trece anul ca să aflăm escrocheriile făcute pe seama românilor, înțelegerile oneroase cu Merkel și angajările României fără a avea mandat în acest sens. Viitorul și l-a clădit bine. Pe imobile furate, pe voturi furate și fărădelegi cu nemiluita.

# Adevarat date 21 March 2019 13:39 +7

FELICITARI, d - na judecator. Ati comparat exemplar demersul populist Johanist cu cel efectuat de Basescu în 2009, care a fost consultativ, cu rezultate zero și bani cheltuiti aiurea. Nu stiu cum România are doar conducători impostori. E VINA NOASTRA. De unde a iesit si intarziatul asta cu 7 case cumparate din bani de meditatii?

# Edelweiss - Ivory Tower Prophet date 21 March 2019 14:14 +2

Nu mai puneți botul la gulgute azvârlite pe piață de laboratoarele persuasiunii intelligences. DACĂ va fi referendum pe tema obsoletă a „luptei anticorupție” ea va fi doar la turul de alegeri din toamnă - la prezidențiale. Klaus Adolf Plăvannis I cel Clăpăug va lansa această teză de falsă dezbatere publică pentru a avea o toloacă în care să behăie abulic, pe teme de un populism pe cât de înfiorător, pe atât de vetuste. AȘADAR, la europarlamentare canci referendum! AM (pre)ZIS!

# Baran Gheorghe date 21 March 2019 16:34 +8

Daca se vorbeste mereu despre referendumul obligatoriu ca este si decizional , de ce nu se discuta in aceeasi maniera si despre celalalt tip de referendum si sa se spuna si ce-l de-al doilea atribut si anume ca nu este doar consultativ este si facultativ si mai degraba invers, adica este un referendum facultativ , la indemana celui/celor care il initiaza si este doar consultativ . De ce se discuta doar despre consultativ si nu si despre atributul facultativ? Oricum, Werner nu doreste o consultare ci doar o deturnare a atentiei si schimbare a directiei electoratului. Va avea o surpriza neplacuta din partea electoratului. Cand umbli cu mani******ri culegi minusuri. Trebuie sa fii batut in cap sa accepti si sa crezi ca intr-adevar doreste o consultare , care oricum nu-i mai foloseste ca al doilea mandat nu-l mai pupa. La fel a facut si Basescu , numa ca al doilea mandat nu i l-a dat poporul , si l-a luat.

# un mizantrop date 21 March 2019 17:44 +3

Asta si-a luat cheile justitiei de la Basescu si le-a folosit pana la tocire...E ultima lovitura pe care o aplica Justitiei, dupa asta nici curcile nu vor mai avea respect si incredere in onoratele instante si magistratii, oricat de securisti sau ne vor fi fiind ei...Pas cu pas pana la ultimul pas - disolutia statului...Urmeaza ca marele dulap sa se aseze in fruntea unei gloate anarhiste, de jiletci rosii si sa ne aplice programul scremut de secta lui Ciolos in vreme ce Germania si Rusia isi desavarsesc mizeranbila lucrare de pradare a Romaniei...Bravos magistrati! Halal sa va fie! Aruncarea in derizoriu e ultima etapa in vederea disparitiei...

# Nixu date 21 March 2019 17:52 +3

Asta sper că nu mai prinde și al 2 lea mandat pentru că nu a făcut nimic constructiv pentru România ,decât a semănat ură și vrajba in clasa politică și a ținut cu orice preț să demonstreze ca nu are abilități de a fi un lider de stat echilibrat și care lucrează în slujba cetățeanului de rând și nu în interesele altora . Nu a demonstrat decât răutate viscerala pentru clasa politică și cred că niciodată în istoria post decembrista nu am avut un președinte așa de slab . Cat despre referendumul pe justiție nu știu ce vrea sa câștige cu adevărat ,capitalul de imagine oricum e vraiște ,,sincer nu îl văd câștigând și al 2-lea mandat . Vom vedea ....

# imun/teanu date 21 March 2019 18:47 0

Cum zicea Celentano, "chi non lavoraaa, non fa l'amooore". Amore cu Atlechinul colombinelor, dar si cu USR in bigam /si vrabia de pe gard si si cioara. Iacata, insa!, dl. Iohanis totusi lucreaza! Vorba lui Caramitru, "Mircea fa-te ca lucrezi!".

# Chestia e ca daca-l face si nu vine nimeni decat #kkt date 21 March 2019 19:11 +4

se face rau de ras si-l znopesc SRI-stii in dosare apoi (Georgeta included ). E clar ca anti-romanul e disperat ! Va aminteati cat au cantat prohodul , si cu salariile marite ca nu se pot plati , si cu pensiile , si cu trecerea platilor catre angajat , ca vine potopul daca nu e ei la putere (mai ales Puie Monta, tradatorul natiunii romane , angajatul acoperit SIE care , sanki, ii facu partid ). :eek: Daca-l vad sa vedeti ce oua ia pe camasa , asa ca opinie politica..

# Dorina date 21 March 2019 19:55 +1

Caciula il defineste perfect … Parca avea si Presedintele Iliescu una asemanatoare… Caciuli PREZIDENTIALE … ideologice...

# steluta date 22 March 2019 01:00 +1

tovarășu Johannis purta aceasta căciula eminenta când, la începutul, mandatului prezidențial, de Ziua Unirii la Iași, un cetățean ii striga "- Johannis ! ai ajuns sluga americanilor ... " si sasul in loc sa spună spunând ca apara suveranitatea Romaniei a confirmat spunând " mai bine asa decât sluga rușilor"

# Baran Gheorghe date 22 March 2019 08:05 +3

....si zimbetul la fel,parca-i ..... si provoaca greata .Iliescu macar avea ideologie, asta n-are nimic , nici macar bun simt.

# zn-zn*!* date 21 March 2019 20:38 +7

Hai cu totii, cu mic, cu mare, s-auzim in difuzoare, adevarul care ne doare( -minus unul, Klaus Werner, pasare calatoare :-* ) Tot ce e romanesc nu piere*!* https://www.youtube.com/watch?v=tZjVlMvvsO8 Da Doamne*!*/ ...foaie verde de cartela-:)) https://www.youtube.com/watch?v=fTm_4GHyMN8 Cu ce? Pen'ce? https://www.youtube.com/watch?v=0YojJztuk9k Ori ca ca, ori ca ca https://www.youtube.com/watch?v=Qd-oIG******ueQ ...foaie verde de cartela https://www.youtube.com/watch?v=gE8HNB4sKzk

# Edelweiss - Ivory Tower Observer date 21 March 2019 22:26 +3

Se pare că întrebarea ipoteticului referendum va fi: „Sunteți de acord cu întărirea instituțiilor judiciare și înăsprirea legislației anticorupție?” :eek: Până acum s-a realizat „nazificarea treptată” a țării (Gleichschaltung). Următorul pas, firesc definit de sumbra istorie a fascismului germanic al anilor '30 presupune „Legea Împuternicirii” (Ermächtigungsgesetz). Se pare că Führerul Klaus Adolf Schicklgruber tocmai ce vrea să convoace un plebiscit în urma căruia să se poată emite Legea Împuternicirii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva