KOVESI ISI DA DUHUL – Ministrul Justitiei Tudorel Toader a decis soarta sefei DNA: ”Apreciez contributia tuturor celor care au contribuit la aflarea adevarului si la scoaterea la suprafata a celor semnalate... Am raportul privind activitatea DNA intocmit si il pot prezenta oricand... Nu sesizez Inspectia Judiciara, ce sa ne spuna? Sa confirme ceea ce in realitate stim?”. Europarlamentarul Maria Grapini: “Solicit destituirea sefei DNA”

Luni, 12 februarie 2018 17:18 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Aflat intr-o vizita de lucru in Japonia, ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto stanga) a anuntat ca nu exclude sa se intoarca de urgenta in tara. Si asta din cauza uriasului scandal izbucnit dupa aparitia inregistrarilor facute publice de Antena 3 si Romania Tv, care arata ca la “unitatea de elita” DNA Ploiesti s-au fabricat dosare la comanda impotriva fostului premier PSD Victor Ponta si fostului deputat PSD Sebastian Ghita.


Tudorel Toader a explicat ca nu va sesiza Inspectia Judiciara, pentru ca asta ar intarzia luarea unei decizii in acest caz, lasand din nou sa se inteleaga in mod clar ca va cere revocarea sefei DNA Laura Kovesi (foto dreapta): “N-are rost sa mai asteptam Inspectia Judiciara, care sa ne spuna ce? Sa confirme a n oara ceea ce in realitate stim?”. De asemenea, ministrul Justitiei a anuntat ca exista posibilitatea sa faca anuntul privind soarta Laurei Kovesi in scurt timp si sa nu mai astepte pana cand va prezenta raportul privind activitatea DNA in Parlament. Tudorel Toader a mai anuntat ca a dispus efectuarea unui control la toata structurile DNA din teritoriu.

Iata declaratiile facute de Tudorel Toader:

"Daca e necesar, voi veni cat de repede in tara. Asteptari din partea mea sunt sigur ca sunt. Presiuni asupra mea in acest sens va asigur ca nu sunt. Nu voi sesiza Inspectia Judiciara. Consider ca la acest moment nu mai este necesara sesizarea Inspectiei Judiciare pentru ca daca as sesiza ne-ar prelungi cu mult, ar trebui sa asteptam rezultatele verificarii Inspectiei Judiciare.
Sigur ca in acest timp au iesit multe la iveala. Daca lucrurile asa stau, este foarte bine ca romanii sa cunoasca adevarata fata a modului in care uneori se face activitatea de urmarire penala, ca romanii sa vada modul in care se respecta sau nu ceea ce Constitutia spune la prezumtia de nevinovatie. N-are rost sa mai asteptam Inspectia Judiciara care sa ne spuna ce? Sa confirme a n oara ceea ce in realitate stim? (…)
Chiar daca a trecut un timp, chiar daca unii au spus ca trebuia sa iau o pozitie mai rapida, eu apreciez contributia tuturor celor care din media sau din mediul privat au contribuit la aflarea adevarului si la scoaterea la suprafata a celor semnalate.(...)

Am raportul privind activitatea DNA-ului intocmit si il pot prezenta oricand, exista si varianta cealalta, cum spuneam, prezentarii in plenul Parlamentului a unui raport-sinteza privind activitatea Ministerului Public, DIICOT, DNA. Voi reveni in tara si voi vedea care este varianta cea mai recomandata - si completa, dar si rapida. Voi prezenta si voi concluziona".

Maria Grapini: "Solicit destituirea sefului DNA"

Pe de alta parte, europarlamentarul Maria Grapini a reactionat in urma dezvaluirilor despre modul in care se fabrica dosarele in DNA si i-a cerut ministrului Justitiei si presedintelui Klaus Iohannis destituirea Laurei Kovesi: “Fabricarea de probe in dosarele instrumentate de DNA, abaterile grave de la deontologia profesionala, incalcarile evidente ale Constitutiei si ale drepturilor omului plaseaza Romania pe harta tarilor care nu au NICIO legatura cu democratia! Daca nu veti actiona, acum, inseamna ca incurajati aceasta stare de fapt anacronica!"

Iata scrisoarea Mariei Grapini:Scrisoare deschisa a europarlamentarului PPU-sl, Maria Grapini

Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis
Ministrului Justitiei, Tudorel Toader

Date fiind dezvaluirile incredibile, de o gravitate majora, din data de 11 februarie, prezentate in mass-media din Romania, va solicit sa luati masuri imediate!
Fabricarea de probe in dosarele instrumentate de DNA, abaterile grave de la deontologia profesionala, incalcarile evidente ale Constitutiei si ale drepturilor omului plaseaza Romania pe harta tarilor care nu au NICIO legatura cu democratia! Daca nu veti actiona, acum, inseamna ca incurajati aceasta stare de fapt anacronica! Uniunea Europeana militeaza activ pentru o Justitie libera, Europa condamna imixtiuni de o asemenea gravitate! Sper sa o faceti si dumneavoastra!
In calitate de europarlamentar, membru al comisiei LIBE, solicit destituirea sefului DNA si luarea de masuri urgente pentru protejarea probelor existente impotriva procurorilor incriminati in inregistrarile facute publice!
Sunt convinsa ca stiti ca au aparut deja informatii privitoare la stergerea urmelor din DNA Ploiesti, imediat dupa aparitia publica a scandalului.
Aceasta criza, domnule presedinte, domnule ministru, daca nu interveniti imediat, va duce la o disolutie evidenta a Romaniei!
Vorbim despre statul de drept mai des decat ne pomenim copiii. Actiunea dumneavoastra urgenta ar demonstra ca aceasta este, intr-adevar, o lupta dreapta si transparenta pentru statul de drept, pentru functionarea sanatoasa a Justitiei, si nu inscenarea mizerabila facuta de Macovei, Preda, Muresan, Ungureanu la Strasbourg!
In numele romanilor care mai cred in tara lor, va solicit sa actionati!”

Accesari:5904