LAZARICA LA CONTROL – Comisia parlamentara de ancheta ii cere ministrului Justitiei sa ia masuri in cazul Procurorului General Augustin Lazar dupa refuzul de comunica membrilor comisiei o copie a dosarului „Sufrageria lui Oprea”: „Tudorel Toader sa uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situatia grava... Sa initieze 'in extremis' exercitarea unui control care sa vizeze modul de indeplinire de catre domnul Augustin Lazar a atributiilor sale de serviciu... Sa sesizeze Inspectia Judiciara”

Vineri, 11 august 2017 14:06 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Ministrul Justitiei Tudorel Toader este somat sa deblocheze situatia aparuta in cadrul Comisiei speciale de ancheta parlamentara pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor prezidentiale din 2009, dupa refuzul Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar de a pune la dispozitia membrilor comisiei o copie a dosarului „Sufrageria lui Oprea”. In cadrul solcitarii transmise ministrului Justitiei, membrii Comisiei de ancheta condusa de deputata Oana Florea (foto) evidentiaza ca Procurorul General al Romaniei, in loc sa colaboreze cu Parlamentul, si-a arogat atributii ale Curtii Constitutionale a Romaniei „incalcand doua decizii ale acestei institutii” si cerand Consiliului Superior al Magistraturii sa faca acelasi lucru.


Fata de aceasta situatie, Comisia speciala de ancheta parlamentara ii cere ministrului Justitiei Tudorel Toader sa initieze ”exercitarea unui control care sa vizeze modul de indeplinire de catre domnul Augustin Lazar a atributiilor sale de serviciu, in calitate de Procuror General” si, in calitate de titular al actiunii disciplinare „sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu exercitarea de catre domnul Augustin Lazar a functiei de Procuror General.”

Iata comunicatul de presa al Comisiei de ancheta parlamentara condusa de Oana Florea:

Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 solicita ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader, sa uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situatia grava aparuta in urma refuzului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a pune la dispozitia Comisiei speciale de ancheta o copie a dosarului nr. 213/P/2017.

Reamintim ca Procurorul General al Romaniei, domnul Augustin Lazar, a refuzat cererea Comisiei de ancheta prin adresa nr.1792/C/2017 din data 14.07.2017 interpretand in mod eronat prevederi din Codul de procedura penala, Constitutie si decizii ale CCR. Comisia parlamentara de ancheta a revenit cu o noua solicitare demontand juridic toate motivele invocate de acesta. De asemenea, in loc sa ”colaboreze in realizarea anchetei parlamentare” asa cum stabileste Decizia Curtii Constitutionale nr. 430/2017 la pct. 35, domnul Augustin Lazar a emis 2 postari pe pagina de Facebook a Ministerului Public si un comunicat de presa in care isi aroga atributii ale Curtii Constitutionale incalcand doua decizii ale acestei institutii, respectiv Decizia nr. 428/2017 si 430/2017. In plus, Procurorul General solicita CSM ca la randul sau sa exercite atributii care ii revin Curtii Constitutionale si sa incalce deciziile amintite mai sus. Comisia parlamentara a solicitat CSM sa respinga solicitarile domnului Augustin Lazar, lucru care s-a si intamplat, Consiliul Superior al Magistraturii respingand TOATE solicitarile Procurorului General.

Domnul Augustin Lazar, in exercitarea functiei de procuror general, persista in a refuza solicitarea Comisiei, incalcand:

-principiul cooperarii loiale dintre institutii;

-principiul loialitatii fata de Constitutie;

-Art. 1 alin.(5) din Constitutie: ”In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.”

-Art. 61 alin.(1) din Constitutie: ”Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii”

-Art. 54 alin.(2) din Constitutie:”Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune juramantul cerut de lege”

-Art. 131 alin.(1) din Constitutie: ”In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.”

-Deciziile Curtii Constitionale nr 411, 428 si 430/2017

Tinand cont de toate aceste aspecte si in situatia in care se considera ca trebuie sa se limiteze la rolul ministrului Justitiei precis ”trasat prin legile speciale care reglementeaza statutul magistratilor si organizarea judiciara”, rol enuntat chiar de catre domnul Tudorel Toader in adresa nr. 4/60514/2017, inregistrata la Comisia speciala de ancheta cu nr. 4C-30/51 din 04/08/2017, SOLICITAM MINISTRULUI JUSTITIEI:

1.Sa initieze ”in extremis” exercitarea unui control care sa vizeze modul de indeplinire de catre domnul Augustin Lazar a atributiilor sale de serviciu, in calitate de Procuror General.

2.Conform art.44 alin.(4) coroborat cu art.45 alin.(1), in calitate de titular al actiunii disciplinare sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu exercitarea de catre domnul Augustin Lazar a functiei de Procuror General.

Reamintim ca prin Adresa nr. 4/60514/2017, inregistrata la Comisia speciala de ancheta cu nr. 4C-30/51 din 04/08/2017, ministrul Justitiei ne-a precizat urmatoarele lucruri:

-Rolul Ministrul Justitiei, sub autoritatea caruia isi desfasoara activitatea procurorii potrivit art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei, ”este trasat prin legile speciale care reglementeaza statutul magistratilor si organizarea judiciara” astfel:

1.Ministrul Justitiei face propuneri de numire si revocare a functiilor de conducere din cadrul Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si parchetelor specializate din cadrul acestei structuri (art. 54 alin. (1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

2.Ministrul Justitiei poate initia exercitarea unor controale care sa vizeze eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre procurori, precum si modul in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor. Potrivit aceluiasi text, controlul nu poate viza masurile dispuse in cursul urmarii penale si solutiile adoptate.

-Fiecare autoritate are obligatia exercitarii atributiilor sale in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, in spiritul loialitatii fata de principiile Constitutiei.

Cu stima,

PRESEDINTE,

OANA – CONSUELA FLOREA"

Accesari:2759