LICU S-A PUS BINE CU NOUA SECURITATE – Parchetul General si-a prezentat bilantul de activitate pe 2015 in Aula INM. Procurorul General Bogdan Licu s-a frant in fata sefilor SRI. Generalii SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava au venit din nou in uniformele militare cu snururi, demonstrand Romaniei ca serviciul intern de informatii este unul nereformat, militarizat, aflat intr-o continua goana dupa Putere. Pruna a venit in halat de oaie (Galerie foto)

Luni, 14 martie 2016 16:04 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a prezentat Raportul de activitate pe anul 2015. Condus in acest moment de Bogdan Licu, dupa demisia lui Tiberiu Nitu din functia de Procuror General al Romaniei, in urma scandalului cu coloanele oficiale, Parchetul General a prezentat in acest an bilantul de activitate intr-un cadru mai largit. Ca element de noutate, in acest an, Raportul de activitate al PICCJ pe anul 2015 a fost prezentat, sub conducerea procurorului Bogdan Licu, in Aula Institutului National al Magistraturii de pe Bulevardul Elisabeta din Capitala.

Raportul de activitate pe 2015 al PICCJ poate fi cititi aici.


Dupa prezentarea Raportului in fata celor cateva zeci de invitati, Procurorul General interimar, Bogdan Licu, a sustinut o conferinta de presa in care a subliniat ca, pana la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, va continua sa lucreze cu SRI: “Probabil, dupa publicarea deciziei Curtii Constitutionale, se vor ridica exceptii care vor fi solutionate de instantele de judecata. Datoria mea ca conducator interimar al acestui minister este sa ma asigur ca nu vor opri cercetarile si nu vor exista acele sincope in desfasurarea interceptarilor. Pana la publicarea ordonantei in monitorul oficial, nu este niciun impediment pentru a lucra cu SRI-ul. Nu va ascund faptul ca, noi am dispus masurile necesare pentru a acoperi aceasta deficienta, si sa nu ne puna in executare a mandatelor de interceptare cu Serviciul Roman de Informatii. Intrerupem cu SRI si le continuam fara intrerupere cu Directia pentru Operatiuni Speciale din cadrul IGPR “.

Interesanta pozitia Procurorului General interimar, Bogdan Licu, da a-si manifesta disponibilitatea sa colaboreze in continuare cu SRI, in loc sa gaseasca o modalitate de a se desprinde de acest Serviciu. O pozitie exprimata in ciuda deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, dar mai ales, in plin scandal provocat de hotararea ministresei Justitiei, Raluca Pruna, care a trecut prin Guvern o Ordonanta de Urgenta care are rolul de a atribui Serviciului Roman de Informatii calitatea de organ de cercetare penala. Si mai ales, fiind cunoscut deja faptul ca “OUG-ul Prunii” este un act care incalca grav Constitutia Romaniei.

SRI nu a lipsit de la Bilantul PICCJ

La evenimentul de luni, 14 martie 2016, au participat reprezentanti din parchete, instante, CSM, INM, dar si serviciile de informatii. Pe post de gazda, Procurorul General interimar, Bogdan Licu, a intampinat zambind intregul alai venit de la Serviciul Roman de Informatii, in frunte cu directorul SRI Eduard Hellvig. Au fost nelipsiti generalii instelati, Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, care nu au s-au abtinut nici de aceasta data de la a imbraca uniformele militare cu snururi (purtate in mod normal doar la ceremoniile oficiale de rang inalt).

Pe langa capii din SRI, Bogdan Licu i-a mai intampinat si pe sefa ICCJ, judecatoarea Livia Doina Stanciu, presedintele CSM, judecatorul Mircea Aron, acestia evitand sa urce scarile din INM, pentru a nu fi, probabil, surprinsi de camerele foto/video, si alegand sa ia liftul pentru zece trepte, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si adjunctul sau, Marius Iacob, seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, sefa Sectiei de urmarire penala din PICCJ, Camelia Sutiman, directorul adjunct din INM, Nelu Ciobanu, reprezentantul Administratiei Prezidentiale, Simina Tanasescu, seful Sectiei militare din PICCJ, generalul Ion Vasilache, seful STS Marcel Opris, procurorul Elena Hach, de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si altii.

A mai luat parte la prezentarea bilantului de activitate al PICCJ pe anul 2015 si ministresa Justitiei Raluca Pruna, iar aparitia pe care aceasta a avut-o, credeti-ne, a socat intreaga audienta. Dorinta de a castiga capital, mai ceva ca un politician, afirmatiile facute si hotararile luate in ultima vreme, ne-au facut sa concluzionam ca fosta asistenta a lui Macovei are nevoie urgent de un consilier de imagine, care sa o sfatuiasca nu doar in discurs si pozitii publice, ci si in vestimentatie.

Nu de alta, dar ministresa bruxelleza s-a prezentant la Bilantul PICCJ pe 2015 imbracata cu ceva ce s-a dorit a fi un palton lejer, smart casual, dar care semana leit cu un halat de baie din blana de oaie. Ca sa nu mai vorbim ca ciorapul ales, cat si balerinii (sau mai degraba gumarii) au facut din intreaga tinuta una demna de piata Bucur Obor. Cel putin astea erau barfele pe la garderoba.

A se intelege, remarcile pe care le facem sunt pur constructive, intrucat apreciem ca un ministru trebuie sa se imbrace oficial, reprezentand functia pe care o detine, nu hainele din colectia de toamna-iarna 2015 de la cine stie ce brand de top.

Altfel, de apreciat ca festivismul nu a fost la fel de ridicat ca cel de la DNA, nici chiar ca cel de la DIICOT, Bogdan Licu alegand o modalitate mai nepublica de a prezenta datele privind activitatea pe anul 2015 a PICCJ.

Din pacate insa, va ramane de trista amintire disponibilitatea PICCJ de a colabora in continuare cu SRI pe interceptari, in conditiile in care cel mai sanatos era ca Parchetul General sa reclame public actiunile ministresei Raluca Pruna din ultimele zile, care, in opinia noastra, atenteaza la drepturile omului, dar si la Legea fundamentala a Romaniei.

Prezentam in continua o Galerie foto relevanta de la Bilantul de activitate al PICCJ pe anul 2015:


Accesari:6855