LIVIU DRAGNEA EXECUTAT PENTRU CA ERA NATIONALIST - Fostul judecator CCR Petre Lazaroiu acuza condamnarea politica a lui Dragnea si dezvaluie presiunile facute asupra Curtii Constitutionale: “Tinta a fost mai mult disparitia de pe scena politica a lui Dragnea. Venise cu alte chestiuni noi, mai nationaliste, mai de alta natura, si lumea n-a inghitit acest lucru. Lumea care trebuia... Colegilor mei le-a fost teama sa mai judece... ICCJ s-a grabit sa judece in loc sa astepte decizia CCR”

Miercuri, 3 iulie 2019 19:06 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Ceea ce era evident cu ochiul liber a fost confirmat miercuri, 3 iulie 2019, chiar din interiorul Curtii Constitutionale. Condamnarea fostului lider PSD Liviu Dragnea (foto) a fost una politica. Iar cel care acuza acest lucru este nimeni altul decat ex-judecatorul constitutional Petre Lazaroiu. Nimeni altul decat cel care a fost raportorul pe sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala cauzat de refuzul ICCJ de a constitui complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie.


Mandatul lui Lazaroiu a expirat inainte ca CCR sa sa se pronunte pe sesizarea privind Completele de 3 judecatori ICCJ si sa o admita, stabilind ca Dragnea, dar si multi altii care au fost trimisi in judecata in dosare de coruptie, nu au fost judecati in fond de complete specializate in infractiuni de coruptie, condamnarile fiind pronuntate astfel pe langa lege.

Fostul judecator CCR a declarat la Antena 3 in emisiunea Catalinei Porumbel ca nu crede ca miza a fost incarcerarea lui Dragnea, ci eliminarea acestuia din viata politica. Intrebat daca din punctul sau de vedere decizia de condamnarea a fostului lider PSD a fost una politica, Lazaroiu a raspuns fara ezitare: “Cu siguranta, n-am nicio indoiala”.

Pe de alta parte, fostul judecator constitutional a acuzat si faptul ca ICCJ s-a grabit sa pronunte decizia in cazul fostului lider PSD, desi normal era sa astepte hotararea Curtii Constitutionale. Dar nu doar atat. Petre Lazaroiu a dezvaluit si ca asupra judecatorilor s-au facut presiuni pentru a nu se pronunta in acest caz inaintea deciziei Completului de 5 al ICCJ.

Iata declaratiile facute de Petre Lazaroiu:

“Dosarul lui Liviu Dragnea este unul atipic. Din cate am inteles, a ridicat o exceptie de nelegala compunere a Completului de 3 judecatori care i-a fost respinsa de Completul de 5 judecatori. Ca urmare a respingerii, el a facut sesizarea de neconstitutionalitate. Parerea mea este ca ICCJ s-a grabit sa judece in loc sa astepte decizia CCR, pentru ca el (Dragnea-n.r.) are si motive de revizuire, si de contestatie in anulare. Revizuire are oricum. Nu cred ca tinta a fost bagarea lui Dragnea in puscarie. Tinta a fost mai mult disparitia de pe scena politica a lui Dragnea. Venise cu alte chestiuni noi, mai nationaliste, mai de alta natura, si lumea n-a inghitit acest lucru. Lumea care trebuia. Cu siguranta, n-am nicio indoiala (raspunsul lui Lazaroiu la intrebarea daca condamnarea lui Liviu Dragnea a fost una politica-n.r.).

Foarte multi colegi n-au suportat presiunea si au zis ca mai bine amanam pentru plenul urmator. In momentul in care patru judecători spun ca nu vor sa judece, nu se mai poate judeca in complet de doar cinci judecatori.  Am zis bine, eu plec, nu am vreo problema sa plec, dar voi care ramaneti veti avea o problema pentru ca vor veni altii si va trebui sa judecati. Ori ca e alba, ori ca e neagra, solutia trebuie data. Nu s-a vrut atunci. Colegilor mei le-a fost teama in acea conjunctura sa mai judece. Au zis ca este prea mare presiunea ca noi sa judecam. Solutia trebuia data atunci, pentru ca toata lumea, inclusiv Inalta Curte astepta decizia noastra. Eu nu le imput nimic colegilor mei. Ei au avut un argument forte si au zis 'De ce totdeauan trebuie sa arunce totul in curtea noastra. Lasati Inalta Curte sa judece si sa ne lase pe noi in pace, sa nu ne mai implice in toate scandalurile politice'. La acest argument am zis ca nu pot sa spun nu, aveti dreptate".

Accesari:7339