MAGISTRATURA INTRA IN GREVA – Tribunalul Bucuresti anunta ca nu va mai judeca decat dosare urgente. Parchetul Capitalei anunta incetarea activitatii pana pe 8 martie 2019 si cere abrogarea OUG 7/2019. Tribunalul Timis cere abrogarea in integralitate a OUG 7/2019. CA Cluj cere abrogarea partiala a Ordonantei. Conducerea ICCJ a semnat o scrisoare de protest fata de OUG 7/2019. Razboiul dintre magistrati si guvernanti a trecut la faza in care legea nu se mai respecta

Miercuri, 27 februarie 2019 18:19 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Razboiul hibrid pornit impotriva Romaniei a radicalizat societatea. Puterile in Stat au declansat un razboi inter-institutional in care argumentele de ordin legal si moral nu mai conteaza. Cu toate ca legea interzice magistratilor sa declanseze greve, in ultimele zile am asistat la un sir de adunari generale ale instantelor si parchetelor in care s-au dispus mai multe forme de protest, toate avand ca tinta abrogarea OUG 7/2019. Desi initial pareau o gluma instigarile judecatorului Vasilica Danilet si ale colegilor sai de la Tribunalul Cluj, precum si ale procuroarei DNA, Carmen Alexandra Lancranjan, zisa Veverita, (o alta oengista de teapa lui Danilet), vestea apropierii Laurei Codruta Kovesi de functia de procuror sef european le-a dat apa la moara magistratilor care nu sunt de acord cu nicio schimbare a Legilor Justitiei.


Finalul razboiului declansat – care impinge societatea intr-o criza majora in care cetatenii nu mai inteleg cine are dreptate – este greu de anticipat. Va iesi societatea romaneasca cu bine din acest razboi, in care puterea judecatoareasca a ales sa nu se mai supuna legii?

Caci, indiferent de cum ar numi actiunile lor, suspendarea activitatii unor instante si parchete, ori "amanarea unor cauze" sunt de fapt o greva in toata puterea cuvantului, de pe urma careia cetateanul va avea, fara doar si poate, de suferit.

Exista insa speranta ca interesul national va prima, intrucat exista multi magistrati care nu sunt de acord cu formele radicale si ilegale de protest si care cred ca echilibrul trebuie sa predomine.

Primii care au iesit public sa anunte suspendarea activitatii au fost judecatorii de la Tribunalul Cluj, prin vocea judecatorului Vasilica Danilet. La scurt timp de la anuntul lui Danilet, vineri 22.02.2019, Adunarea generala a judecatorilor Tribunalului Cluj a dispus prin Hotararea nr. 2 suspendarea activitatii, timp de o saptamana, incepand din 25 februarie 2019 pana la 1 martie 2019. Hotararea nr. 2/2019 a Tribunalului Cluj ne-a fost comunicata recent si o publicam in continuare pentru ca lumea sa ia la cunostinta de continutul acesteia. Hotararea este cu atat mai importanta daca tinem cont ca dupa adoptarea sa au urmat, in cascada, instante si parchete mai mari sau mai mici care s-au intrunit in adunari generale pentru a decide in esenta acelasi lucru, respectiv suspendarea activitatii, fie partiala, fie totala.

In paralel, aproximativ 50 de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au semnat o scrisoare de protest impotriva OUG 7/2019, pe care o publicam la finalul articolului.

Trebuie precizat ca cea mai recenta adunare generala a unei instante a avut loc la Tribunalul Bucuresti, care s-a reunit miercuri, 27 februarie 2019. Conform precizarilor presedintei TMB, judecatoarea Laura Radu, in adunarea generala s-a dispus in majoritate "amanarea cauzelor in intervalul 27 februarie - 8 martie, cu exceptia dosarelor care sunt urgente. Programul cu publicul functioneaza in conditii normale".

Iata comunicatul Tribunalului Bucuresti:


Iata Hotararea nr. 2/2019 a Tribunalului Cluj:


Comunicatul Parchetului Capitalei:

“Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, intrunita la data de 27 februarie 2019 in contextul modificarilor aduse legilor justitiei prin Ordonanta de urgenta nr. 7/2019, a decis urmatoarele:

-suspendarea activitatii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, cu exceptia cazurilor urgente, in intervalul 08:00 – 10:00, pana la data de 08.03.2019.

-prelungirea masurii suspendarii activitatii nemijlocite cu publicul pana la data de 08.03.2019;

-sustinerea demersului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea OUG nr. 7/2019;

-solicitarea ca titularii indreptatiti sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la existenta un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern ca legiuitor delegat si Autoritatea judecatoreasca, intrucat modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 pun Ministerul Public in imposibilitate sa isi exercite atributiile constitutionale;

-delimitarea de punctele de vedere exprimate in acest context de catre Asociatia Procurorilor din Romania si de catre Asociatia Magistratilor din Romania”.

Curtea de Apel Cluj cere aborgarea partiala a OUG 7/2019

Tot miercuri, 27 februarie 2019, Curtea de Apel Cluj a luat o decizie in cazul OUG 7/2019. Totusi, nu s-a hotarat suspendarea activitatii. Concret, Curtea de Apel Cluj a anuntat ca solicita abrogarea partiala a actului normativ, exprimandu-si totodata dezacordul fata de modul in care a fost adoptata ordonanta de urgenta. De asemenea, Curtea de Apel Cluj a hotarat sa transmita la CSM propuneri si observatii pe marginea textelor din OUG 7/2019:


Tribunalul Tmis cere abrogarea OUG 7/2019 in integralitate

De asemenea, nici judecatorii de la Tribunalul Timis nu au considerat ca este necesara interuperea activitatii. In schimb, instanta solicita aborgarea totala a OUG 7/2019:

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Timis, intrunita in sedinta din data de 27.02.2019, isi exprima sustinerea fata de luarile de pozitie recente ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei de Urgenta 7/2019 si solicita abrogarea integrala a actului normativ”.

*Cititi aici scrisoarea judecatorilor ICCJ

Accesari:6633