METASTAZELE JUSTITIEI – Mesaj sumbru al judecatoarei CSM Evelina Oprina de Ziua Justitiei: „2019 este un an trist, marcat de framantari, nelinisti, in care tot mai mult auzim si citim despre protocoale secrete, probe nelegal culese, complete alcatuite in afara legii si magistrati cercetati penal... Ziua de astazi este si despre demnitate si suveranitate nationala si sper ca istoria sa aseze vremurile pe care le traim in zona fireasca a cautarilor spre o independenta cu adevarat reala”

Duminică, 7 iulie 2019 14:39 | Scris de V.B. | pdf | print | email

Desi in 2019 marcam un sfert de secol de cand este sarbatorita Ziua Justitiei, atmosfera din acest an este una cat se poate de apasatoare, in conditiile in care justitia din Romania este macinata de protocoale secrete, executii pe baza unor probe nelegal culese, hotarari pronuntate de complete nelegal constituite si nu numai. Ideea a fost exprimata duminica, 7 iulie 2019, de catre judecatoarea Evelina Oprina (foto), membra in Consiliul Superior al Magistraturii.


Amintim ca Ziua Justitiei se sarbatoreste inca din 1995 in prima duminica a lunii iulie, guvernul Nicolae Vacaroiu stabilind aceasta zi prin HG nr. 364/1994.

Cu ocazia celebrarii din acest an, Evelina Oprina si-a indemnat colegii judecatori sa se ghideze in activitate doar dupa respectul fata de reguli si fata de suprematia legii. Nu de alta, dar in ultima instanta este vorba despre asteptarile pe care cetatenii si le pun in actul de justitie.

Membra CSM si-a dus discursul la un nivel mai profund, subliniind ca acum, in 2019, contextul in care este sarbatorita Ziua Justitiei are legatura inclusiv cu demnitatea si suveranitatea nationala.

Prezentam mesajul de pe Facebook al judecatoarei Evelina Oprina:

Sunt 25 de ani de cand intr-o zi ca cea de azi justitia ar trebui sa imbrace haine de sarbatoare.

2019 este, insa, un an trist, marcat de framantari, nelinisti, in care tot mai mult auzim si citim despre protocoale secrete, probe nelegal culese, complete alcatuite in afara legii si magistrati cercetati penal.

Respectul fata de reguli si suprematia legii trebuie sa ramana singurele comandamente ale noastre ca infaptuitori de justitie, singurele valori fundamentale pentru o lume cu adevarat libera.

Ziua de astazi este, in primul rand, ziua colegilor mei judecatori, care stiu ca starea, demnitatea si responsabilitatea functiei lor ii obliga la a asigura cetatenilor care pasesc in salile de judecata o justitie dreapta si echilibrata. Spunem deseori, tehnic si rece, ca justitia este un serviciu public, insa dincolo de aceste cuvinte sunt oameni care urca pe treptele instantelor, cu emotie si speranta, in drumul lor catre gasirea adevarului, in slujba caruia noi, judecatorii, ne-am pus.

Palatul de justitie este locul care trebuie sa respire dreptate si echitate si sa nu ingaduie lupte straine misiunii nobile pe care suntem mandatati sa o indeplinim.

Spuneam la inceputul mandatului meu de membru in Consiliul Superior al Magistraturii ca independenta judecatorului este inainte de toate o problema de caracter si nu incetez sa cred in acest lucru si sa sper ca judecatorii acestei tari sunt si raman devotati menirii deloc usoare puse pe umerii lor.

Ziua de astazi este si despre demnitate si suveranitate nationala si sper ca istoria sa aseze vremurile pe care le traim in zona fireasca a cautarilor spre o independenta cu adevarat reala.

Urez succes tuturor colegilor mei, judecatori, tuturor colegilor procurori, dar si celorlalti profesionisti ai dreptului si le doresc sa-si pastreze nealterat spiritul de curaj, de nepartinire si de asumare a rolului incredintat, aplicand legea in litera si in spiritul ei”.

Accesari:3872