16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERDAFUL LUI GIRBOVAN – Presedinta UNJR Dana Girbovan contraataca: “Cine are impresia ca astfel de actiuni de hartuire ma intimideaza sau ma impresioneaza se insala... Nu va lasati manipulati de slogane si propaganda…In Parlament, acolo unde scrie Constitutia, se fac legile... Sunt un judecator si om liber si imi voi exercita aceasta libertate cu tot ceea ce implica. Independenta judecatorului nu e doar o litera moarta intiparita pe o hartie, pe care unii o tot flutura si pretind ca o apara”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

11 December 2017 16:45
Vizualizari: 24444

Presedinta UNJR Dana Girbovan (foto) a reactionat la atacurile, amenintarile si linsajul la care a fost supusa in ultimul timp atat ea, cat si asociatia pe care o conduce, de catre cei care nu doresc modificarea Legilor Justitiei.


Girbovan ii linisteste pe propagandistii "Sistemului" din presa, politica si magistratura si le transmite ca nu este nici impresionata, nici speriata de actiunile de intimidare, ca va merge mai departe. Mai mult, Girbovan le aminteste acestora ca legile se fac in Parlament, asa cum prevede Constitutia.

Presedinta UNJR mai arata intr-o postare facuta pe Facebook, luni 11 decembrie 2017, ca modificarea Legilor Justitiei este necesara si reprezinta un moment crucial pentru societatea romaneasca, situatia fiinf mai grava decat credea: “Intre timp am aflat ca situatia este mai grava decat si-o putea cineva inchipui, cu ofiteri si agenti SRI mergand prin parchete si instante, dand indicatii despre cum sa se faca urmaririle penale ori sa se judece. Intre timp am aflat ca astfel de vizite 'de lucru' ale agentilor si ofiterilor SRI se faceau si la CSM in mandatul trecut”. Girbovan a mai precizat ca propunerile UNJR de modificare a Legilor Justitiei nu doar ca au fost discutate pe forumul asociatiei, dar au fost trimise la toti judecatorii din tara. In final, presedinta UNJR le cere romanilor sa nu se lase manipulati de slogane si propaganda.

Iata postarea judecatoarei Dana Girbovan:

M-am intors aseara acasa si am descoperit avalansa de atacuri la adresa Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), somatiile, amenintarile, agresivitatea celor ce ne contesta pana si dreptul la opinie. Cine suntem, cati suntem, pe cine reprezentam, cine ne da noua dreptul sa avem propuneri pe legi ce reglementeaza sistemul judiciar.

Culmea e si reversul. Niciodata asociatia nu a avut o expunere mai intensa ca acum, accesarile site-ului crescand de 6 ori in 4 zile. Am primit si foarte multe mesaje de sustinere, inclusiv de la procurori si avocati, precum si cereri noi de inscriere in asociatie.

Dar sa o luam pe rand.

Cine este UNJR si pe cine reprezinta?

UNJR este o asociatie profesionala a judecatorilor fondata in 2007, membrii fondatori fiind doua asociatii profesionale locale si doi membri individuali.

UNJR a fost fondata in 2007 cu gandul nu de a crea un sindicat, ci de a avea o asociatie dinamica, activa, prezenta in spatiul public pe tot ceea ce inseamna dezbateri privind sistemul judiciar, indicand probleme si oferind solutii.

Initial, accesul in UNJR se facea doar pe recomandarea a doi membri deja existenti, deoarece prioritatea organizatiei noastre nu a fost numarul, ci dinamismul si dorinta de implicare a membrilor.

Ideea din spatele asociatiei era nu de a concura, ci de a completa activitatea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), cea mai mare asociatie profesionala, o asociatie traditionala, ce include atat judecatori, cat si procurori.

Ne-am dorit o asociatie de judecatori ai carei membri sa contribuie efectiv la activitatea ei, iar timpul a dovedit ca realizarile UNJR au venit din coerenta si forta ideilor pe care membrii ei le-au sustinut de la infiintare pana in prezent.

Activitatea UNJR a avut, inca de la infiintare, recunoastere si impact national si international si a adus imbunatatiri incontestabile sistemului judiciar.

UNJR este membru al asociatiei europene MEDEL, o asociatie ce reuneste peste 15 mii de membri din statele europene, reprezentantii UNJR fiind alesi in mod constant, inca din 2008, in cadrul comitetului executiv al MEDEL.

Ultimele alegeri pentru comitetul executiv al MEDEL au avut loc in acest week-end (motiv pentru care nici nu am fost acasa), iar reprezentantul UNJR a fost ales secretar general MEDEL, o functie importanta, ce reflecta recunoasterea muncii si expertizei noastre si pe plan european.

Sustinerea sistemului fata de activitatile asociatiei a fost dovedita in repetate randuri, fie la protestele din 2009, cand ne-am aflat si noi in fruntea acestora, fie, cel mai recent, cu ocazia “Memorandumului privind Justitia” din 2016, cand 80% din adunarile generale ale instantelor au votat documentul initiat de UNJR, caruia i s-a raliat si AMR, ce cuprinde o serie de solicitari si solutii la principalele probleme ale sistemului judiciar.
http://www.unjr.ro/…/memoriu-privind-situatia-justitiei-di…/

Tot ceea ce veti gasi in Memorandum, ca document programatic, veti gasi in propunerile pe care le-am facut in procesul de adoptare a legilor justitiei.

In cei zece ani de activitate, pe langa numeroase conferinte si seminarii nationale si internationale pe care le-am organizat, am actionat ca 'un caine de paza' al independentei justitiei si am vorbit si am luat atitudine atunci cand majoritatea a ales sa taca.

Am vorbit si am militat pentru un statut intarit al procurorilor, atunci cand nici procurorii nu aveau curajul sa o faca.

Azi este usor sa clamezi ca 'aperi independenta procurorilor', cand ai de partea ta o parte a presei care te copiaza fara sa chestioneze daca ceea ce spui e adevarat sau nu.

In 2007, insa, situatia era diferita. Din acest motiv, una din primele conferinte organizate de UNJR a fost o conferinta internationala cu privire la statutul procurorilor, cu o larga participare la nivel inalt.

In octombrie 2007 ne-am opus instituirii 'Comisiei de la Cotroceni' in baza OUG 95/2007, atacand in instanta o prevedere a regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii, prin care se instituiau regulile de numire a judecatorilor in acea comisie. Decizia CCR, prin care s-a confirmat neconstitutionalitatea acelei ordonante, a confirmat temeinicia actiunii UNJR.

Detalii gasiti aici:
http://www.gds.ro/…/Uniunea+Judecatorilor+a+cerut+CSM+revo…/

In 2008 UNJR a fost cea care a contestat hotararea Parlamentului de respingere a “ridicarii imunitatii” domnului Adrian Nastase.

Am subliniat atunci necesitatea de a se delimita foarte concret rolul comisiilor juridice, ce nu pot lua locul instantelor de judecata, singurele abilitate sa se pronunte asupra vinovatiei/nevinovatiei unei persoane. Am mai declarat atunci ca urmarim demararea unei dezbateri publice cu privire la continutul si rolul imunitatii parlamentare.

Consecinta acelei actiuni a fost aceea a formularii unei plangeri disciplinare la CSM, plangere in urma careia, in calitate de presedinte UNJR, am fost cercetata de catre Inspectia Judiciara.
https://nastase.wordpress.com/2010/04/22/csm/

In 2009 ne-am opus infiintarii unui nou serviciu de informatii la nivelul Ministerului Justitiei, idee lansata de ministrul de atunci, domnul Catalin Predoiu.
http://www.ziare.com/…/predoiu-vrea-serviciu-secret-in-just…

Am organizat o ampla conferinta internationala in perioada 27-28 februarie 2009 intitulata 'Justitia si serviciile secrete: Quis custodes custodiet?'.
https://www.juridice.ro/…/27-28-februarie-2009-conferinta-i…

In urma conferintei si a altor actiuni pe care le-am facut, in martie 2009 ministrul Predoiu a anuntat ca renunta la idea de a crea un nou serviciu secret in Ministerul Justitiei.
http://gazetadecluj.ro/uniunea-nationala-a-judecatorilor-s…/

UNJR a militat permanent pentru lustratia in magistratura si lamurirea activitatii in justitie a fostului serviciu de informatii - SIPA.

In 2009 am fost semnatari ai “Pactului privind Justitia”, dupa un protest fara precedent al instantelor romanesti, generat de lipsa acuta de finantare a justitiei din acel moment si supraglomerarea instantelor.
http://www.unjr.ro/…/finantarea-justitiei-conditie-a-indep…/

Am fost autorii documentului 'Carta alba a Justitiei' un document programatic privind justitia:
http://www.unjr.ro/2009/12/20/carta-alba-pentru-justitie/

UNJR a respectat si aparat mereu standardele de integritate ale sistemului de justitie.

Am fost initiatorii documentului 'Integritate si demnitate in sistemul judiciar', am cerut constant lustratie in magistratura si am cerut demiterea unui presedinte CSM, fost coloborator al Securitatii.

Am actionat in instanta si am sesizat CCR ori de cate ori am apreciat ca legea sau Constitutia este incalcata. Reglementarea duratei mandatului membrilor CSM, imposibilitatea obtinerii unui nou mandat de membru CSM de catre o persoana care a detinut anterior aceasta functie, recunoasterea drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti, toate au la baza actiuni ale UNJR, singura sau in colaborare cu alte asociatii profesionale.

Nu am ramasi tacuti in fata atacurilor la adresa independentei justitiei, indiferent ca veneau de la presedinte, ministru, alt om politic sau, dimpotriva, din interiorul sistemului.

O simpla cautare pe internet releva numarul foarte mare al luarilor de pozitii ale UNJR in cei zece ani de la infiintare.

Au fost momente nu usoare, cu presiuni extreme, cand vocea UNJR era singura care se facea auzita.

Am participat la redactarea strategiilor privind justitia, a studiilor referitoare la bugetarea instantelor, am facut numeroase propuneri in procedura de modificare a codurilor sau pentru degrevarea instantelor si ne-am implicat activ in toate proiectele privind legile justitiei si strategiile privind sistemul judiciar. De asemenea, am participat la dezbaterile din Parlament privind revizuirea Constitutiei, tocmai pentru a ne asigura ca independenta justitiei nu este afectata.

In 2011 am organizat cea mai mare conferinta privind noul cod civil – 'Noul Cod civil - teze si antiteze la Cluj' –, ce a reunit pentru prima si ultima data cei mai importanti profesori de drept de la Facultatile de drept din Bucuresti si Cluj.

Din 2015 ne-am focusat activitatea pe lamurirea interferentei serviciilor de informatii in justitiei. De doi ani am facut eforturi continue pentru a clarifica acest aspect si nu ne vom opri pana cand aceasta problema nu va fi clarificata.

Unii poate au memoria scurta, insa cand am ridicat pentru prima data problema 'campului tactic' din justitie, pornind de la declaratiile unui general SRI, unii oameni politici sau chiar membrii CSM au minimalizat actiunea, cautand sa explice ca nu este nimic in neregula cu implicarea serviciilor in justitie, ca ne garanteaza ei.

Iata ca intre timp am aflat ca situatia este mai grava decat si-o putea cineva inchipui, cu ofiteri si agenti SRI mergand prin parchete si instante, dand indicatii despre cum sa se faca urmaririle penale ori sa se judece. Intre timp am aflat ca astfel de vizite 'de lucru' ale agentilor si ofiterilor SRI se faceau si la CSM in mandatul trecut.

Tot in urma actiunilor UNJR, o tara intreaga a aflat despre acte/protocoale secrete care reglementeaza administrarea unor proceduri din justitie, cum sunt “echipele mixte” procurori – agenti SRI.

Administrarea justitiei prin acte secrete este o practica total straina oricarei democratii si oricarui stat de drept. Astfel de prevederi secrete care guvernau justitia existau numai in perioada comunista. Pentru unii, se vede, astfel de practici de inspiratie sovietica sunt binevenite si azi.

Participarea noastra in cadrul Comisiei parlamentare pentru modificarea legilor justitiei este continurea activitatii asociatiei in linia in care i-a adus recunoasterea nationala si internationala: eforturi concrete, perseverenta, critici punctuale si argumentate, propuneri de solutii, indiferent care sunt problemele ridicate si indiferent cine este partenerul de dialog institutional.

Am spus mereu, de cand cand au inceput dezbaterile pe modificarile la legile justitiei, ca ne vom implica pe tot parcursul legislativ, pentru ca singurul lucru care ne intereseaza este forma finala a acestor legi, ce va aparea publicata in Monitorul Oficial.

Propunerile UNJR de modificare a legilor justitiei nu doar ca au fost discutate pe forumul asociatiei, dar au fost trimise la toti judecatorii din tara, carora le-am cerut sa vina cu critici si comentarii la ceea ce am dorit sa propunem, ori cu propuneri noi de modificari. In tot acest demers am tinut cont de toate sugestiile pe care le-am primit din partea judecatorilor care si-au exprimat un punct de vedere.

In functie de stagiul proiectului, initial am trimis propunerile noastre cu modificari Ministerului Justitiei, apoi CSM-ului, apoi Parlamentului. Toate aceste demersuri se gasesc pe site-ul asociatiei inca din luna august.
http://www.unjr.ro/tag/modificari-legi-justitie/

Asa cum am anuntat si public inca din august, cand s-a pus in discutie publica elaborarea unui proiect de modificare a legilor justitiei, UNJR considera ca 'modificarea legilor justitiei este necesara si reprezinta un moment crucial pentru societatea romaneasca, fiind rezultatul unui demers inceput in urma cu mai multi ani si in desfasurarea caruia dorim sa ne implicam cu intreaga expertiza data de experienta in magistratura, asa cum am facut-o si pana acum'.
http://www.unjr.ro/…/unjr-si-amr-ii-solicita-premierului-m…/

In tot acest proces nu am venit cu slogane, ci cu propuneri si argumente concrete, pe care ni le-am sustinut in Parlament, acolo unde – scrie Constitutia – se fac legile de catre cei alesi de popor in acest sens.

In final, celor care ma someaza, ma ameninta sau ma jignesc – pe mine personal sau asociatia pe care acum o reprezint –, fara sa stie sau sa ii intereseze de munca si activitatea acestei asociatii, activitate ce sta in spatele recunoasterii pe care o avem azi, le spun atat: cine are impresia ca astfel de actiuni de hartuire ma intimideaza sau ma impresioneaza se insala.

In cei zece ani de lupta si munca asidua pentru independenta justitiei, am trecut prin numeroase momente deloc usoare.

Am fost cercetata disciplinar si deontologic la plangerea facuta de un om politic si am fost intrebata cu staruinta de Inspectia Judiciara de atunci cine si cum a votat in interiorul asociatiei, cine m-a mandatat etc.

Le-am spus si acelora atunci la fel cum o spuns si celor de azi: niciodata nu voi da socoteala de votul membrilor UNJR in afara organizatiei.

Sunt un judecator si om liber si imi voi exercita aceasta libertate cu tot ceea ce implica. Independenta judecatorului nu e doar o litera moarta intiparita pe o hartie, pe care unii o tot flutura si pretind ca o apara. Pentru mine independenta ca judecator este o valoare intrinseca care ma si face libera. Esti independent ca judecator pe atat de mult pe cat de liber vrei sa fii.

Este dreptul si datoria fiecarui judecator, individual sau prin asociatii, sa se exprime si sa isi exprime punctul de vedere pe tot ceea ce implica statutul judecatorilor sau organizarea judiciara.

Apreciez toate atacurile din ultima perioada, din zone diverse, deoarece imi dau sansa sa raspund. In fapt, astfel de reactii, care nu dezbat propunerile UNJR, ci ma ataca pe mine personal sau asociatia, demonstreaza orice altceva decat o preocupare concreta pe continutul legilor justitiei.

Voi reveni in zilele urmatoare cu explicatii punctuale fata de propunerile ce au generat nelinisti in spatiul public.

In final va recomand sa nu va lasati manipulati de slogane si propaganda, ci sa cititi toate amendamentele la legile justitei, sa urmariti dezbaterile si sa trageti singuri concluziile”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 11 December 2017 18:36 -8

laptareselor nu zbierati voi pe toate canalele pe vremea moroiului ca justitia/i libera ,independenta si reformata?cine/l ridica pe moroiul ca sa nu zic ca/l pupa.cind minteati laptareselor?atunci sau acusilea? voi astia din cea mai infecta breasla mintiti la fel cum injunghiati oamenii nevinoivati,imi este greata gretoasa si scirba scirboiasa de voi,nu sariti cu nimic mai departe de # rezist

# DODI date 11 December 2017 21:12 +3

Ca de obicei inteligența și profesionalismul deranjează în țara asta în care cretinii, sfertodocții, pupincuriștii și carieriștii au ajuns să ocupe poziții importante și fac tot posibilul să își conserve acest statut. Vezi cazuri cele mai vizibile: ciolanis, luluța, lăzăruc, gheena, colivia s., etc. Să nu mai vorbim de vuvuzelele din PNL și USR, primii sunt niște PeNibiLi, iar ceilalți niște UScătuRi.

# pe Mr K îl fute grija securității naționale date 11 December 2017 23:10 +1

Dar nici cu javrele străine nu mi-e rușine! Atoateștiutorul Klemm se dă de ceasul morții cu „Noi credem că slăbirea eforturilor anticorupție...”, bla-bla-bla. Cine 'estem' acest „Noi” rămîne de ghicit?

# danpoenaru date 11 December 2017 19:54 +2

Felicitari stimata doamna !

# laura date 11 December 2017 20:37 +4

Felicitări, Dana Gârbovan! Faci cât un CSM la un loc şi mai mult decât atât. Eşti liderul de facto al judecătorilor. Mulţumim.

# tucan date 11 December 2017 20:52 +2

Respectul si admiratia mea Dana Girbovan !

# celeron date 11 December 2017 21:35 +4

Ca de fiecare data cand face comentarii, doamna presedinte este la obiect!  Continuati, stimata doamna, continuati!

# Sclipei Nicolae Cristian date 11 December 2017 21:42 +2

Felicitari doamna judecator Dana Garbovan pentru activitatea si verticalitatea dumneavoastra.Daca nu ar exista si magistrati ca dumneavoastra,sigur eu unul nu as mai avea incredere in justitie.MOTIVUL. Sant o victima a unui judecator si daca ar fii o eroare n-ar fii bai,dar santem zeci de victime ale aceluiasi judecator din Videle.Sa creeat un izvor de drept de a se castiga procese fara probe.Daca are cineva indoieli stau la dispozitie cu copia dosarului(2285/335/2016) SPER SA FIU PRIMUL CARE FACE PLANGERE PENALA ACESTUI JUDECATOR LA VIITOAREA SECTIE DE INVESTIGARE A ABUZURILOR MAGISTRATILOR.Cu tot respectul pentru dumneavoastra si pentru justitie,Sclipei Nicu 0721.336.094.

# iorgu date 11 December 2017 23:37 +2

NEICĂ ,ĂLA DIN LUMEA CEA MARE AI TERMINAT CONSERVATORUL DE SCRII CU # ?

# Constantin Kopandi date 12 December 2017 11:01 0

Pe cand obligatoria diferentiere dintre judecatori, ca singuri magistrati impartitori ai Dreptatii, si procurori, ca acuzatori-avocati ai statului, in rand cu avocatii Apararii? Aceasta diferentiere trebuie sa fie un alt pas pe calea Reformei Justitiei. Va fi desigur greu, dar cu oameni precum Dana Garbovan nicidecum imposibil. Mult succes, Dana Garbovan!

# Bugsy date 12 December 2017 12:22 +1

Totusi, desi rememoreaza o multitudine de actiuni ale UNJR, care dealtfel nu pot fi contestate, eu nu am gasit in toata aceasta postare a dnei judecator un raspuns la una din criticile care i se aduc: cati membri activi are UNJR, astfel incat sa putem aprecia reprezentativitatea organizatiei. Iar, pe de alta parte, daca in trecut a sustinut un statut intarit al procurorilor, de ce nu o face si acum si accepta acele modificari care conduc la posibilitatea controlului ierarhic si, cel mai rau, a controlului ministrului justitiei, inclusiv din punct de vedere financiar?  :-?

# Robert date 12 December 2017 13:53 0

Stimata diamna, "am fost, am facut, am dres..." Daca v a lovit sinceritatea, raspundeti punctual: cati membri aveti in ong, cand ati avut ultimele alegeri inregistrate, daca aveti mandat din partea membrilor pt opiniile pe care le exprimati in spatiul public (pe persoana fizica deocamdata si impotriva ideilor sustinute ds CSM si de majoritatea covarsitoare a magistratilor)

# Antonescu Marin date 12 December 2017 21:45 0

Dacă Robert nu se dovedea atât de impertinent încât să o apostrofeze pe D-na Gârbovan cu întrebări tembele,mă mulțumeam să constat doar că ştiința de carte şi bunul simț tasează prostia cu multă râvnă. Dar,fiindcă tot s-a pus problema numărului,mă simt obligat să menționez că unicitatea este argumentul forte al calității,cum a fost şi este cazul lui Platon,Socrate,Aristotel,Kant,etc.,nici unul dintre ei neavând vreun ONG sau asociație pe care să o fi reprezentat,după cum unicitatea lor nu a fost aplaudată de postaci prin agorele vremii.

# Ghise Ioan date 13 December 2017 05:55 0

Intreaga stima si consideratie pentru munca, eforturile , curajul si darzenia UNJR si ale d-nei presedinta Dana Garbovan pentru servlrea binelui public. Ati demonnstrat timp de zece ani, principialitate, consecventa, profesionalism si patriotism. Va apreciez ca modele pentru romani. Va asigur de sutinerea mea. Cu stima si pretuire ! prof. Ioan Ghise, fost primar al Brasovului si fost parlamentar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva