PRESEDINTE TRADATOR DE TARA? – Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian face acuzatii explozive impotriva lui Klaus Iohannis: „Presedintele pare reprezentantul altor interese nationale si etnice decat ale poporului roman... Face abuz de prerogativele sale constitutionale. Am vazut aceeasi tactica si cu numirea magistratilor.... In recomandarile Comisiei de la Venetia, sintagma 'drepturile omului' apare de numai 3 ori, iar cuvantul 'procuror' apare de aproape 300 de ori”

Duminică, 25 noiembrie 2018 11:33 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian reactioneaza dur dupa ultimele actiuni ale lui Klaus Iohannis (foto 1), care a refuzat numirea procuroarei Adina Florea la sefia DNA si a altor procuroare in functii de conducere la DIICOT si PICCJ, in paralel cu respingerea aiuritoare a propunerii de revocare si inlocuire a doi ministri. Vosganian face acuzatii dure la adresa lui Iohannis, despre afirma ca face abuz de prerogativele sale constitutionale.


Mai grava este insa o alta acuzatie lansata de liderul ALDE in interviul acordat in urma cu cateva zile ziarului Adevarul. Concret, Varujan Vosganian considera ca presedintele Iohannis „pare reprezentantul altor interese nationale si etnice decat ale poporului roman”.

In alta ordine de idei, vicepresedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor a criticat si pozitiile institutiilor europene in legatura cu Justitia din Romania, remarcand spre exemplu lipsa de interes fata de respectarea drepturilor omului, dar grija fata de procurori.

Iata cele mai importante declaratii ale lui Varujan Vosganian (foto 2):

Este proverbiala aceasta tactica a lui Iohannis de a taragana deciziile. Unele dintre ele au ajuns in zona ridicolului. De data asta nu e nimic de citit – poti sa intelegi dintr-o singura privire. Presedintele in ultima vreme face abuz de prerogativele sale constitutionale. Am vazut aceeasi tactica si cu numirea magistratilor. Este prima oara cand se pune in discutie apartenenta la fosta Securitate a unui candidat pentru un post de procuror. Presedintele rescrie Constitutia. Popularitate sa este in scadere.

Lui nu-i este teama de suspendare, asa cum unui sofer nu-i este teama ca il va opri politia atunci cand conduce in panta. Nu putem opri masina numita Romania in panta, pentru ca intram in semestrul european, iar suspendarea presedintelui in semestrul european ar fi catastrofala pentru imaginea Romaniei. Noi respectam interesul national, iar Iohannis profita de aceasta situatie. Presedintele pare reprezentantul altor interese nationale si etnice decat ale poporului roman.

Remanierea Guvernului si suspendarea lui Iohannis

Eu cred ca sunt intrunite elemente suspendarii. Problema se pune ce castigam si ce pierdem. Nu poti sa suspenzi presedintele, gandindu-te ca toata procedura din Parlament va fi simultana cu semestrul european. Presedintele face parte din Consiliul European. Interesul national spune ca trebuie sa suportam capriciile presedintelui. Iohannis va trebui sa numeasca pana la urma noii ministri. A ales sa-si faca de cap la finele mandatului.

ALDE a avut o stabilitate remarcabila. Noi am renuntat la Toma Petcu exclusiv din motive de sanatate. Acum este restabilit. PSD trebuie sa raspunda la aceasta intrebare (n.r. despre numeroasele remanieri)”.

Tariceanu si MCV

Calin Popescu Tariceanu este un fervent aparator al drepturilor omului, iar discutia cu Guy Verhofstadt a fost asa: recomandarile Comisei de la Venetia reprezinta un reper pentru ce facem noi in Parlament. O buna parte din recomandari au fost incluse in Ordonantele 90 si 92 care au modificat legile Justitiei. Unele recomandari ale Comisiei de la Venetia sunt trecute si prin filtrul CCR, pentru ca trebuie sa discutam in termenii suveranitatii nationale. Am numarat in recomandarile Comisiei de la Venetia si am vazut ca sintagma 'drepturile omului' apare de numai 3 ori, iar cuvantul procuror apare de aproape 300 de ori.

Reactia lui Laufer dupa refuzul lui Iohannis

Raspunsul nu e atat de simplu. Relatia mea cu Traian Basescu, care poate face obiectul unei teze de doctorat la psihiatrie, a fost marcata de originea mea etnica. Presedintele nu s-a sfiit ca in fata unui doctor armean sa-i spuna e singurul armean bun pe care l-a cunoscut. Referirea era la mine. Klaus Iohannis nu a avut o referire directa sau indirecta la faptul ca sunt armean. Relatia presedintelui cu Ilan Laufer nu cred ca a avut legatura cu calitate asa de membru al comunitatii evreiesti, ci de membru al PSD. O persoana care are ca indeletniciri sportul, nu e cu nimic mai prejos pentru a fi ministru. Iohannis are multe pacate, dar nu cred ca de data asta dansul a cautat si alte argumente in afara celor politice. Ilan Laufer a fost foarte amarat probabil. Comunitatea evreiasca l-a lasat solitar pe Ilan Laufer in aceasta revendicare de natura etnica”.

Accesari:4180