Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

PRESIUNE INADMISIBILA PE JUDECATORI – Seful CNCD Asztalos Csaba sare in apararea presedintelui Romaniei Klaus Iohannis si contesta intr-o maniera nepermisa hotararea majoritara a institutiei pe care o conduce: "Nu cred ca exista in RO judecator care sa mentina decizia majoritara de sanctionare de astazi in speta cu 'penali'". Redactia Lumeajustitiei.ro cere Senatului si Camerei Deputatilor revocarea lui Csaba din CNCD

Joi, 10 mai 2018 15:13 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Presiune inadmisibila pe judecatori! Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba (foto 1), unul dintre cei patru care au votat impotriva amendarii cu 2.000 lei a presedintelui Klaus Iohannis pentru utilizarea etichetei de "penali" aplicate adversarilor politici, incalcand in acest fel prezumtia de nevinovatie prin discriminarea persoanelor aflate in proceduri judiciare, a avut o iesire necontrolata miercuri seara, 9 mai 2018, pe pagina sa de Facebook. Asztalos Csaba a sustinut pe Facebook ca nu crede ca in Romania exista un judecator care sa mentina decizia majoritara a celor cinci membri ai CNCD (dintr-un total de noua membri) care au decis sa il sanctioneze cu amenda pe Iohannis pentru discriminare, afirmand ca in instanta, prin opinia minoritara, judecatorii vor vedea toate motivele de fapt si de drept care arata ca Iohannis nu trebuia sa fie amendat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.


Asztalos Csaba a criticat vehement verdictul propriei institutii

Apreciem ca afirmatia lui Asztalos Csaba privitoare la decizia pe care ar trebui sa o ia judecatorul desemnat cu solutionare contestatiei pe care presedintele Klaus Iohannis a anuntat deja ca o va formula impotriva Hotararii CNCD (despre care a sustinut ca este o decizie politica), reprezinta o forma de presiune asupra instantei de judecata. Mai mult, modalitatea lui Asztalos Csaba de a-si manifesta nemultumirea fata de decizia majoritara a membrilor CNCD de amendarea a lui Iohannis poate reprezenta si o forma de transmitere in spatiul public a unui sentiment de neincredere in propria institutie.

Fata de gravitatea declaratiilor facute de presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, Lumeajustitiei.ro a inteles sa formuleze o cerere adresata presedintelui Senatului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea – date fiind prevederile OUG 137/200 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare care stabilesc ca cele doua Camere ale Parlamentului aleg cu prin vot membrii CNCD – in care solicitam demararea procedurilor de revocare din demnitatea de membru al CNCD a lui Asztalos Csaba.

Aceasta intrucat, apreciem in cererea depusa la Senat si Camera Deputatilor, gestul public al presedintelui CNCD Asztalos Csaba de a contesta deciziile absolut legale ale propriei institutii este unul lipsit de loialitate fata de membrii Colegiului director al CNCD.

Situatia creata de Asztalos Csaba dupa Hotararea CNCD de amendare a lui Iohannis poate fi comparata cu cea a unui judecator care, nemultumit de decizia majoritara pronuntata de completul care a facut parte, iese in presa imediat dupa pronuntare si isi ataca colegii care au gandit altfel decat el.

Incurajate de gestul lui Asztalos Csaba, ONG-urile finantate din strainatate au iesit sa protesteze in fata sediului CNCD

Deloc surprinzator, contestarea vehementa a deciziei CNCD de catre propriul presedinte al Consiliului, Asztalos Csaba, precum si nemultumirea presedintelui Klaus Werner Iohannis fata de amendarea sa cu 2.000 lei pentru folosirea termenului de "penali" fata de adversarii sai politici, i-a facut pe oengistii finantati din straintate sa iasa in strada in semn de protest.

Mai exact, asociatia Active Watch condusa de Mircea Toma a organizat joi, 10 mai 2018, in fata sediului CNCD o actiunea pe care au numit-o "funeraliile CNCD", aducand o coroana de flori si aprinzand lumanari la intrarea in sediul Consiliului.

Sigur, presedintele Active Watch a precizat, conform Hotnews.ro, care a publicat aceasta informatie, ca "funeraliile" nu au loc ca urmare a deciziei luate in cazul "penalilor" lui Iohannis:

"Interventia noastra nu a venit ca urmare a deciziei de ieri. Este in urma unei suite de decizii care au fost debalansate, in care niste actori politici au fost tratati cu manusi si alti actori politici sau cu relevanta politica au fost pedepsiti foarte grav, fata de practica institutiei. Acest dezechilibru a fost din ce in ce mai vizibil si am inteles sa dam un semnal".

La "funeralii" si-ar fi facut aparitia si presedintele CNCD, Asztalos Csaba, care, potrivit Hotnews.ro, a tinut sa precizeze ca el a votat impotriva sanctionarii lui Iohannis: "Eu am votat impotriva. Declaratia e larg in limita libertatii de exprimare".

Circul, din ce am aflat de la cei de la fata locului, este maxim. Iar asta se poate constata si din imaginile pe care le prezentam in continuare:


Iata ce a scris presedintele CNCD, Asztalos Csaba, miercuri seara, 9 mai 2018, pe pagina sa de Facebook:

"8,3 km - 43,2 min - gata de motivarea opiniei separate - nu cred ca exista in RO judecator care sa mentina decizia majoritara de sanctionare de astazi in speta cu "penali" - si prin opinia minoritara vom pune la dispozitia judecatorului toate motivele de fapt si de drept sa corecteze decizia de astazi" (facsimil).


Asztalos Csaba: "Nu are legatura eticheta de penali cu aceste aspecte de prezumtie de nevinovatie si elementele ce tin de un proces"

Ulterior, intr-o interventie telefonica la postul de televiziune Antena 3, presedintele CNCD, Asztalos Csaba, a explicat ca a incercat sa le explice "rational" colegilor sai din Consiliu de ce afirmatia lui Iohannis privitoarea la "penali" nu reprezinta o incalcare a prezumtiei de nevinovatie. Cu toate acestea, referindu-se la procesul din instanta pe care Iohannis il va deschise ca uramre a deciziei Consiliului, presedintele CNCD Asztalos Csaba recunoaste ca juristul institutiei va apara hotararea majoritara a CNCD si nu opinia minoritara pe care acesta pare ca doreste sa o impuna:

Iata ce a declarat oresedintele CNCD Asztalos Csaba joi dimineata, 10 mai 2018, in cadrul emisiunii Previziuni de la Antena 3:

"Am fost patru care am avut opinie separata. Nu am fost doar singur si procedural in fiecare decizie in care avem opinii minoritare avem obligatia sa le motivam in hotararea care se va da. Nu eu voi merge in fata judecatorilor, ci domnul presedinte a anuntat ca va ataca. Si, desigur, pozitia minoritara, ca in orice hotarare, poate fi utilizata in instanta. Am epuizat toate caile de a explica rational si pe baza jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului in Colegiu de ce suntem in limitele libertatii de exprimare, ca urmare ne-a ramas noua, cei care suntem minoritari, doar posibilitatea de a ne motiva cat mai bine opinia minoritara.

Nu are nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie declaratia presedintelui. Va rog sa analizati contextul in care a facut declaratia, care a fost intrebarea adresata presedintelui, se refera la un caz concret si vorbim despre oameni politici vizati de aceasta declaratie si vorbim de autorul declaratiei, un om politic. Luati va rog decizia Bacanu impotriva Romaniei de la CEDO, din 2009, vedeti ce spune Curtea in ce priveste limitele libertatii de exprimare in cazul politicenilor.

Acea decizie spune ca politicenii trebuie sa fie mult mai toleranti la criticile pe care le primesc in spatiul public, chiar daca aceste critici socheaza, exceptie fiind viata privata a politicianului. Si mai spune acolo Curtea ca in situatia in care vorbim de oameni politici care fac declaratia libertatea lor de exprimare este importanta mai ales atunci cand pun in dezbatere publica subiecte de interes public.

Nu are legatura eticheta de penali cu aceste aspecte de prezumtie de nevinovatie si elementele ce tin de un proces. In primul rand, trebuie sa determinam foarte clar ce s-a inteles din termenul de penal in acel context in care s-au formulat acele intrebari si nu raportat la diferite situatii. Da, orice persoana beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, nu are legatura cu aceasta exprimare in contextul dat, dar orice persoana are dreptul sa i se respecte drepturile si libertatile cetatenesti atunci cand este implicata intr-o procedura penala.

Nu voi merge eu personal (n.red. - in instanta). Institutia are jurist care va aparara hotararea majoritara, opinia minoritara va fi prezenta in hotarare si partile se vor judeca. Nu avem noi astfel de atributii. Noi ne exprimam prin argumentele pe care le vom scrie in hotarare."

Iata cererea pe care Lumeajustitiei.ro a trimis-o presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Nicolae Liviu Dragnea:

"Stimati domni,

Subscrisa SC JURINDEX MEDIA SRL editor al publicatiei Lumea Justitiei (www.luju.ro) va solicitam declansarea procedurilor de revocare din demnitatea de membru al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a dlui. Asztalos Csaba, presedinte al acestei institutii.

Intrucat nu exista o procedura prevazuta de lege care sa sanctioneze conduita unui membru al CNCD, consideram ca revine celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei dreptul de a analiza comportamentul membrilor acestei institutii si a dispune revocarea acestora printr-o procedura similiara cu cea de numire, in caz ca se apreciaza ca un membru CNCD deviaza in mod nepermis de la misiunea ce i-a fost incredintata.

SC JURINDEX MEDIA SRL a inregistrat la 19 februarie 2018 o petitie la CNCD in care am solicitat sanctionarea presedintelui Romaniei Klaus Werner Iohannis pentru incalcarea prevederilor OUG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, pentru folosirea in public a etichetelor de "penali" de natura sa supuna persoanele aflate in proceduri judiciare unui tratament degradant, discriminatoriu.

Solutionand petitia noastra, la data de 9 mai 2018, Colegiu director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a hotarat, cu majoritate de 5 la 4, sanctionarea cu amenda de 2.000 lei a presedintelui Romaniei Klaus Werner Iohannis sub motivatia: "Utilizarea termenului “penali” de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate a persoanelor care se afla in procedura judiciara fara a fi condamnati, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicata. S-a aplicat amenda contraventionala in cuantum de 2000 lei."

In cursul aceleiasi zile, la cateva ore dupa pronuntarea verdictului, si dupa ce presedintele Romaniei a transmis pe canalele Administratiei Prezidentiale informatia ca va ataca in Justitie Hotararea CNCD, pe care o considera "politica", presedintele Asztalos Csaba a postat pe pagina sa de Facebook urmatorul mesaj:

"8,3 km - 43,2 min - gata de motivarea opiniei separate - nu cred ca exista in RO judecator care sa mentina decizia majoritara de sanctionare de astazi in speta cu "penali" - si prin opinia minoritara vom pune la dispozitia judecatorului toate motivele de fapt si de drept sa corecteze decizia de astazi".

Mesajul presedintelui CNCD Asztalos Csaba a fost preluat imediat de intreaga mass-media.

Consideram ca gestul public al presedintelui CNCD este unul nedemn de functia detinuta, si lipsit de loialitate fata de membrii Colegiului director al CNCD, care au avut o opinie majoritara opusa acestuia.

Practic, s-a transmis opiniei publice imaginea unui presedinte al CNCD care actioneaza impotriva propriei institutii, contestand hotararile legale, pe care are obligatia prin lege sa le respecte.

Situatia poate fi comparata cu cea a unui judecator care, nemultumit de decizia majoritara pronuntata de completul care a facut parte, iese in presa imediat dupa pronuntare si isi ataca colegii care au gandit altfel decat el. Evident, cum un asemenea gest ar fi de natura sa compromita incredere in actul de Justitie, reactia presedintelui CNCD compromite increderea in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Gestul presedintelui CNCD contravine intereselor CNCD, chiar conform propriilor sale declaratii publice. Astfel, in cursul aceleiasi zile de 9 mai 2018, dupa postarea de pe Facebook, presedintele Asztalos Csaba a recunoscut ca institutia pe care o va conduce, mai precis juristul acesteia, va sustine in instanta in procesul pe care presedintele Romaniei a declarat ca il va initia, va apara pozitia majoritara a institutiei: "Nu voi merge eu personal (n.red. - in instanta). Institutia are jurist care va aparara hotararea majoritara, opinia minoritara va fi prezenta in hotarare si partile se vor judeca. Nu avem noi astfel de atributii. Noi ne exprimam prin argumentele pe care le vom scrie in hotarare."

Iata, prin urmare, ca desi a recunoscut ca CNCD trebuie sa sustina in instanta hotararea luata cu majoritate de voturi, Asztalos Csaba, nemultumit de verdict a inteles sa puna presiune pe instanta de judecata si sa transmita un mesaj public de neincredere in propria institutie, prin afirmatia: "Nu cred ca exista in RO judecator care sa mentina decizia majoritara de sanctionare de astazi in speta cu "penali".

Fata de aceasta situatie, de natura sa compromita demersul legitim al JURINDEX MEDIA SRL si, implicit, sansele ca Hotararea de sanctionare a presedintelui Romaniei sa ramana definitiva la instanta de judecata, solicitam Senatului si Camerei Deputatilor declansarea procedurilor legale, in vederea revocarii din functia de membru al CNCD a domnului Asztalos Csaba".

Accesari:4716

Comentarii

# Dar cum se va face reforma? Cu rotirea MAFIOȚILOR între ei? date 10 mai 2018 15:24 +19

Ce face Klaus când e treaz?Doarme? :-x De ce DIICOT a protejat STATUL PARALEL ORGANIZAT?mafia pădurilor si celor care au căpuşat statul?dar fac dosare false românilor cu acuzații închipuite pe interceptări ilegale.Ce a păzit DIICOT când țara a fost distrusă?Nu era jaf național?De ce DNA a şters!ALRO,Microsoft, CNADNR,EADS,Bechtel,Flota? Mascații sparg uşile fără motiv,Dar SRI nu a Interceptat Statul Paralel? Nu era Securitate Națională?sau BNR? când a scos aurul din țară? Plătesc ei paguba pe dobânda lipsă de 1miliard? Unde sifonează SRI?miliardele din firmele'la secret? Ce face Poliția?Cumva are grijă de cetățeni când bagâ groaza în babe care vând zarzavatul?şi protejează pedofilii? ANAFUL nu recuperează banii de la marii giganți?dar îi desfiintează pe cei mici. De ce FALSA JUSTIȚIE fucționează încă? Şi nu se rejudecă corect toate dosarele?Unde e REFORMA? Avocații turnători nu au ruşine?să ia banii degeaba clientilor? De ce?judecătorii iau şpăgi şi practică stalinismul pe protocoale?

# DODI date 10 mai 2018 20:12 +2

Tâmplarul ungur (asztalos = tâmplar) dă cu rașpila pe la fesele lui ciolanis pentru a rămâne în continuare în fruntea acestei instituții la care și-a prins, de la înființare, fotoliul cu holzșuruburi de turul nădragilor. Unde mai pui că exemplul coliviei stanciu face pui.

# cozma ioan date 11 mai 2018 15:55 0

bai csaba daca eu iti zic tie bai bozgore ... nu e discriminare ? vezi ca ai devenit un slugoi scarbos ! fa-ti treaba corect nu fi tantalau. ca e plina tara de lichele . si postul asta e f. important !
Citeza pe DODI
Tâmplarul ungur (asztalos = tâmplar) dă cu rașpila pe la fesele lui ciolanis pentru a rămâne în continuare în fruntea acestei instituții la care și-a prins, de la înființare, fotoliul cu holzșuruburi de turul nădragilor. Unde mai pui că exemplul coliviei stanciu face pui.

# Goargăș date 10 mai 2018 15:41 +6

Dar o amendă pentru ,,greața" și dezgustul cu care acest președinte privește peste țara noastră (nu și a lui, se pare), discriminând un intreg popor, nu se poate da?

# JOS TIRANIA MAJORITĂȚII! date 10 mai 2018 15:58 0

Are dreptate AC! Să se termine cu opinia majoritară!! Actualii membri CCR să judecece după PROTOCOLUL scornicit de senora JULIA: „mecanisme create tocmai pentru a impiedica o tiranie a majoritatii parlamentare”, https://www.nasul.tv/iulia-motoc-controlul-constitutional-poate-impiedica-tirania-majoritatii/

# STANDARD DUBLU date 10 mai 2018 16:16 +2

ONG-urile-s folosite de CIA în colonii. În SUA situația e alta: „în maxim 25 de ani, ONG-urile vor putea deveni mai puternice decât guvernele statelor, dând și anumite formule. Americanii au înțeles pericolul și anume că ONG-urile vor putea prelua funcțiile guvernamentale iar politicul ar dispărea”, a spus fostul director SIE Cătălin Harnagea, la Antena 3.

# Pintea date 10 mai 2018 16:42 +10

Normal, daca e ungur! Sau o fi din secuime. Acum el politizeaza institutia si critica decizia angajatilor! Adica acestia trebuiau mai intai sa il intrebe pe el ce sa faca! Incredibil! Din pacate, in ultimii 15 ani tara a avut numai conducatori care nu au iubit-o! Au vandut-o in functie de interesele lor marunte. Sa il dea jos pe bozgor, sa se duca sa croncane la Orban in Hungaria, daca are curaj. La noi are pentru ca i se permite. CNCD este o institutie a statului roman, functioneaza conform legilor romane si Constitutiei Romaniei. CNCD nu este SRL-ul/multinationala bozgorului, el nu este patronul institutiei. Asa ca afara cu el! Un roman sa fie in functie!

# Eliberați-l de sarcină! date 11 mai 2018 12:51 0

Asztalos Csaba: „orice instituție poate fi un instrument politic”. N-ai cum să-i scoți din devlă ideea, așa că să i se dea ocazia să facă politică pe față!

# NU-i secui! date 11 mai 2018 13:09 0

NU mai exista secui nici in Ardeal si nici aiurea. Numai in cartile de istorie. Vezi recensamant 2011. http://www.cunoastelumea.ro/stupoare-in-romania-nu-mai-traieste-niciun-secui-tinutul-secuiesc-va-fi-desfiintat/

# X date 10 mai 2018 17:08 +5

Ati vazut cum cetateanul roman astalosz csaba prescurteaza numele tarii noastre ? "RO". ROMÂNIA vs "ACEASTĂ ŢARĂ", ROMÂNIA vs "ŢARA ACEASTA" Fiţi cu toţii atenţi de câte ori se spune la TV "această ţară", "ţara aceasta" (de parcă ar fi EA - ROMÂNIA - ar fi o cârpă şi cei "de pe sticlă" şi-ar spurca gura dacă i-ar pronunţa numele) şi nu se pronunţă numele de "România". Aşa cum au încercat să şteargă numele de "Daci" din istorie, la fel cum au impus denumirea de "rrom", aşa vor încerca să ne facă să folosim cât mar rar denumirea ţării noastre.

# Dorina date 10 mai 2018 17:09 0

E Magurean?

# Klaus-Klaus date 10 mai 2018 17:30 +2

;-) Noo.. aseee! 8) 1 Cred ca expresia LOAZA NU INTRA IN CATASTIFUL "CELOR SUB HEREM" 2 Pardon de intrebare..CUM SE SPUNE LOAZA IN MAGHIARA :roll: :P (ca poate NU pricepe Asztalos-bacsi!)

# Gheorghe date 10 mai 2018 18:32 0

Da pai ce sa ceri de la un cobai

# Bravo LUJU date 10 mai 2018 21:28 0

ar trebui verificat si cine este nea Csaba asta, rasfoiti putin inapoi prin mapa profesionala

# x date 11 mai 2018 10:29 0

csaba astalasz o ataca pe Firea prin postarea timpului necesar pentru a parcurge 8.3 km: 43.2 min. Cu regula de trei simpla aflam ca intr-o ora ar fi parcurs 11.52 km. Ia sa vedem care era viteza medie in Londra in 2016 : "This year, according to Transport for London, London cars are driving at an average of just 16.5 miles per hour, falling to 7.4 miles per hour in the city core". 7.4 miles / hour = 11.90 km / ora ttps://www.citylab.com/transportation/2016/03/london-traffic-is-slowing-down/475296/ Altul zice: "I work in London, and I don't know anyone (yes, literally no one in my large workplace, including those who are very well paid) that drives to work, because a) you'd never get there due to the congestion b) the congestion charge is about £12 a day c) there's no parking, either within the workplace or nearby d) the tube / bus / bike is cheaper, faster and far less stressful!" https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=3876345 Concl: sa imprumute bicla de la iohannis.

# x date 11 mai 2018 12:39 0

csaba astalasz o ataca pe Firea prin postarea timpului necesar pentru a parcurge 8.3 km: 43.2 min. Cu regula de trei simpla aflam ca intr-o ora ar fi parcurs 11.52 km. Ia sa vedem care era viteza medie in Londra in 2016 : "This year, according to Transport for London, London cars are driving at an average of just 16.5 miles per hour, falling to 7.4 miles per hour in the city core". 7.4 miles / hour = 11.90 km / ora ttps://www.citylab.com/transportation/2016/03/london-traffic-is-slowing-down/475296/ Altul zice: "I work in London, and I don't know anyone (yes, literally no one in my large workplace, including those who are very well paid) that drives to work, because a) you'd never get there due to the congestion b) the congestion charge is about £12 a day c) there's no parking, either within the workplace or nearby d) the tube / bus / bike is cheaper, faster and far less stressful!" https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=3876345 Concl: sa imprumute bicla de la iohannis.

# transhumanta romana si migratia maghiara date 12 mai 2018 07:30 +1

Daca Astalos inseamna tamplar intelegem ca talajul de la rindea vine tot din ungureste. In romaneste sunt expresiile cap umplut cu taratze sau cap cu talaj in loc de minte. Tot in romaneste tamplar are radacina tamp sau forma extinsa de la tamp, anume tampit. Si.uite asa, semantic vorbind, Asztalos, adica tamplar pe ungureste a devenit tampit pe romaneste. Ce chestie si cu migratia (un fel de transhumanta adica) cuvintelor. Cateodata o simpla transhumanta semantica spune totul

# poze cu vechi securisti la datorie date 12 mai 2018 07:42 0

O poza cu 2 securisti imbatraniti in post, adica la datorie, veniti in sprijinul colegului lor minoritar. Coleg, adica tot securist, pentru ei aplicandu-se dictonul :Securisti, adica Soroisti din toate tarile uniti-va! 

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Credeti ca incendiul de la Colectiv a fost provocat de o mana criminala?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 22.10.2018 – Blat pentru Cami. Taica Lazar isi afla soarta peste doua zile

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER