PROTEST LA CSM PENTRU SORINA – Zeci de persoane au manifestat in fata CSM, cerand ca Maria Piturca, procuroarea care a luat-o cu forta pe fetita Sorina de la familia de asistenti maternali, sa fie data afara. FACIAS: „Solicitam excluderea din profesie a procurorului... CSM sa dispuna din oficiu suspendarea din functie pana la solutionarea definitiva a cererii disciplinare. Exercitarea in continuare a functiei ar aduce atingere prestigiului si increderii in justitie” (Galerie foto)

Marţi, 25 iunie 2019 13:10 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Cazul fetitei Sorina Lucan – luate cu forta de procuroarea Maria Antoaneta Piturca (foto 1, pe pancarte) din familia de asistenti maternali de la Baia de Arama pentru a le fi data sotilor Sacarin din SUA – a starnit revolta unei tari intregi, dar numai cateva zeci de oameni s-au mobilizat sa protesteze marti, 25 iunie 2019, in fata Consiliului Superior al Magistraturii, cerand excluderea din magistratura a Mariei Piturca si anchetarea ei de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Manifestatia – intitulata „Dreptate pentru Sorina. Spune NU Abuzului!” – a fost organizata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). De altfel, imediat dupa eveniment, ONG-ul a emis un comunicat in care a solicitat nu doar excluderea din magistratura a procuroarei de la PCA Craiova, ci si suspendarea acesteia din functie pe durata cercetarii disciplinare, spre a fi preintampinate alte abuzuri.


Amintim ca FACIAS a depus deja la SIIJ un denunt impotriva procuroarei Maria Antoaneta Piturca (click aici pentru a citi).

Protestatarii de marti de la CSM au scandat lozinci atat impotriva procuroarei Piturca, cat si in sprijinul SIIJ si al noii sefe a sectiei speciale, Adina Florea. Oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Excluderea procuroarei abuzive”, „Romania tacuta e aici!”, „Jos labele de pe copii”, „Sa plece procuroarea, nu copilul!” „CSM paravan pentru abuzuri”, „Consiliul Spalatoriei Magistratilor”, „Dreptate pentru Sorina”, „Sectia speciala trebuie sa existe”, „Cuib de mafioti” si „Protectia Copilului, nu Protectia Sistemului”. Printre manifestanti s-a aflat si avocata Cosmina Cerva (foto 12 centru), cu mesajul „Nufarul pentru procurori”. De asemenea, pe pancarte se putea vedea momentul in care procuroarea o lua taras pe fetita de 8 ani.

Manifestatiei care a inceput la ora 10 si a durat o jumatate de ora i s-a alaturat Cezar Avramuta (foto 6 centru) – cunoscut drept Stegarul Dac – impreuna cu imensul sau drapel tricolor.

Nu in ultimul rand, o femeie si-a exprimat revolta pentru faptul ca Facebook i-a blocat contul Sorinei Matei dupa ce jurnalista a scris despre abuzurile de la Baia de Arama (foto 11).

La fata locului si-a facut simtita prezenta si celebrul scandalagiu #rezist Malin Bot (foto 9 dreapta). Fostul jurnalist a atacat in repetate randuri demonstrantii, dar acestia in general nu l-au bagat in seama.

Iata comunicatul FACIAS de dupa protest:

FACIAS solicita suspendarea imediata din functie a procurorului Maria Piturca si excluderea acesteia din magistratura

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) excluderea din profesie a procurorului Maria Piturca, cea care a abuzat-o pe minora Sorina S., folosind forta pentru a o lua din domiciliul familiei asistentei maternale.

Zeci de oameni au participat astazi, 25 iunie 2019, la protestul „Dreptate pentru Sorina. Spune NU Abuzului!”, organizat de FACIAS in fata sediului CSM, cerand masuri imediate impotriva procuroarei abuzive.

Solicitarea catre CSM se intemeiaza pe disp. art. 99 lit. t) din Legea 303/2004, privind exercitarea profesiei de procuror cu rea credinta si cu nerespectarea normelor de procedura. Tinand cont de gravitatea si pericolul social al faptei, precum si de impactul major avut asupra minorei si a opiniei publice, consideram ca sanctiune echitabila si proportionala in acest caz excluderea din magistratura a procurorului Maria Piturca.

De asemena, solicitam ca, in baza disp. art. 52 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si a prevederilor Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor, CSM sa dispuna din oficiu suspendarea din functie a procurorului Maria Piturca pana la solutionarea definitiva a cercetarii disciplinare. Exercitarea in continuare a functiei de catre aceasta ar aduce atingere prestigiului justitiei si increderii justitiabilului in actul de justitie.

Intrucat fapta procurorului Maria Piturca creeaza suspiciuni rezonabile cu privire la intrunirea elementelor constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu si rele tratamente aplicate minorului, FACIAS a solicitat si Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) efectuarea cercetarilor penale ce se impun in cauza.

In acest moment, CSM si SIIJ sunt singurele institutii ale statului care, prin rolul si atributiile legale si constitutionale ce le revin, pot pastra credibilitatea actului de justitie si pot mentine increderea justitiabililor. Abuzurile savarsite de procurori trebuie sanctionate, in caz contrar existand pericolul ca unii dintre acestia (asa cum este si cazul Mariei Piturca) sa se considere mai presus de lege”.

Lumea Justitiei va prezinta o galerie foto a evenimentului:


Accesari:2952