18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTESTUL GREFIERILOR – Circa 2.000 de grefieri s-au strans in fata Guvernului, revoltati de inechitatile si haosul din salarizare, de conditiile de munca, precum si de zecile de mii de ore suplimentare neplatite si necompensate cu timp liber. Grefierii au acuzat afrontul adus profesiei de catre Procurorul General Augustin Lazar. La fata locului si-au facut aparitia cativa scandalagii #rezist, in frunte cu Malin Bot (Galerie foto)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 March 2019 18:30
Vizualizari: 8472

A fost agitatie vineri, 22 martie 2019, in fata Guvernului Romaniei. In jur de 2.000 de grefieri au protestat in Piata Victoriei din Bucuresti, strigandu-si nemultumirile legate de inechitatile din salarizarea breslei, de conditiile in care sunt dispusi sa munceasca, precum si de zecile de mii de ore suplimentare neplatite si necompensate cu timp liber.


Protestul – care a durat circa 2 ore si un sfert – a fost organizat de catre Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial (condus de catre Catalin Traistaru – foto 1), in solidar cu sindicatele SindJust Bihor, Grefierul Alba si Dreptatea Vrancea, toate acestea fiind afiliate la Federatia Publisind, membra a Blocului National Sindical (BNS, condus de Dumitru Costin – foto 2).

Mai precis (asa cum puteti citi mai jos si vedea in galeria foto), grefierii au reclamat haosul provocat de Lege salarizarii unitare, care face ca membrii acestei categorii profesionale sa fie platiti de catre – atentie! – 36 de institutii din Romania. Pentru inlaturarea acestei dezordini, sindicalistii au cerut aplicarea justa a Legii salarizarii unitare (Legea-cadru nr. 153/2017), elaborarea unui statut al breslei si chiar reprezentare in Consiliul Superior al Magistraturii. Totodata, grefierii au solicitat program de munca normal, unul care sa nu le mai acapareze tot timpul. De asemenea, sindicalistii s-au plans de faptul ca in ultimii ani, noile coduri au permis abuzuri din partea judecatorilor si procurorilor, dandu-le posibilitatea sa-i puna pe grefieri la cele mai aberante munci – chiar si cele de factori postali.

In paranteza fie spus: doleanta legata de reprezentarea in Consiliul Superior al Magistraturii este cel mai greu de indeplinit, intrucat este necesara modificarea Constitutiei Romaniei, prin completarea articolului 133, alineatul 2 referitoare la componenta CSM.

In ciuda situatiei dificile in care se afla grefierii, delegatia sindicalistilor nu a fost primita la discutii de catre reprezentantii Guvernului, fiind lasata sa faca anticamera timp de peste o ora, au acuzat Catalin Traistaru si Dumitru Costin.

Nu doar Guvernul este criticat in manifestul Sindicatului Dicasterial, ci si Procurorul General Augustin Lazar chiar daca fugitiv si fara sa fie nominalizat. Mai precis, sindicalistii au amintit episodul in care Lazar a dat vina pe grefiera care i-ar fi inclus din greseala in dosarul de candidat ordonanta de clasare emisa de procurorul Cristian Lazar intr-un dosar al presedintelui Klaus Iohannis (click aici pentru a citi). De altfel, amintim ca liderul de sindicat Catalin Traistaru a reactionat inca din acel moment, punandu-l la punct pe seful PICCJ (click aici pentru a citi).

Inainte sa va prezentam revendicarile grefierilor si cele mai importante parti din manifestul lor, trebuie sa mentionam ca liderul de sindicat Catalin Traistaru a precizat in repetate randuri ca manifestatia nu a avut caracter politic. Cu toate acestea, acelasi sindicalist a dat semnalul de incheiere, anuntandu-si colegii ca va cobori de pe scena „sa stea de vorba cu mass media”, pentru ca revendicarile protestatarilor sa fie auzite „de lumea intreaga”. In realitate (asa cum puteti vedea in galeria foto de mai jos), „mass media” nu au fost altceva decat trei scandalagii #rezist, printre care Malin Bot si individul care i-a fluturat presedintelui PSD Liviu Dragnea catuse la Inalta Curte. A nu se intelege insa ca Traistaru nu acordase pana atunci interviuri jurnalistilor prezenti la fata locului.

Iata cele mai importante fragmente din manifestul Sindicatului Dicasterial:

„In Romania anului 2019, au ajuns sa-si asume sindicatele si angajatii, pro bono, incapacitatea guvernelor, a ministrilor si a echipelor acestora, care s-au succedat de-a lungul timpului, de a recunoaste dezastrul din sistemul de justitie si de a gasi solutii.

Problemele acestui sistem nu sunt de ieri, de azi. Doar ca se acutizeaza in loc sa se indrepte.

Drept dovada, pe parcursul anilor 2016-2018, grefierii au fost mai vocali ca niciodata si chiar au adoptat forme de protest in strada, cum a fost mitingul organizat in fata Ministerului Justitiei din anul 2016, protestele spontane din anul 2017 si chiar greva japoneza din februarie 2018.

Chiar daca in urma acestora s-au peticit unele probleme, acestea nu au primit rezolvari decat superficiale. (...)

Drept rasplata, am fost aruncati ca o minge de ping-pong intre Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, consecinta fiind evidenta: nerezolvarea problemelor. (...)

Suntem angajatii nimanui, nimeni nu vrea sa ne adopte! Avem 36 de angajatori, care fie nu aplica, fie aplica neunitar legea. Ne-am saturat, vrem un singur angajator!

In tot acest timp, protocoale secrete, numirile si revocarile din functii-cheie, modificari ale legilor justitiei au fost subiecte care au tinut prima pagina a ziarelor sau prime-time news-ul televiziunilor, fara a se tine cont de faptul ca Justitie nu inseamna doar magistrati (judecatori si procurori) si fara a fi tratate cu adevarat principalele probleme din sistem, cum ar fi:

- subfinantarea cronica, atat sub aspectul resurselor materiale, dar mai ales sub cel al resursei umane;

- volumul de munca in continua crestere, ca urmare tocmai a modificarilor legislative;

- zecile de mii de ore suplimentare efectuate la nivel national si neplatite sau compensate cu timp liber corespunzator;

- specificul activitatii de judecata sau de urmarire penala, cu sedinte sau anchete [despre] care stii la ce ora incep, insa nu stii si cand se termina;

- aparatura uzata si conditiile de munca inumane si degradante, birouri fara lumina naturala si suprapopulate, si lipsa materialelor necesare desfasurarii activitatii in conditii optime;

- resursa umana si capacitatea acesteia de a se integra din mers intr-un sistem de continua schimbare, lipsa timpului necesar pentru pregatire profesionala, dar mai ales pentru odihna si viata personala.

Si toate astea pentru un act de justitie impartial si cu celeritate...

Pasivitatea factorilor de decizie – timp de 14 ani de zile s-a refuzat adoptarea unui nou statut al profesiei, iar timp de 10 ani de zile drepturile salariale au fost obtinute pe cale judecatoreasca – si neadoptarea unor masuri concrete si imediate au determinat tensiune, nemultumire si iritare in interiorul acestei categorii profesionale, care s-a simtit uitata, dar mai ales ignorata.

Neaplicarea sau aplicarea neunitara a legilor succesive de salarizare au determinat ca tocmai noi, grefierii, participantii la infaptuirea actului de justitie, sa devenim justitiabili si sa incarcam rolurile instantelor cu sute de dosare pentru recunoasterea drepturilor salariale.

Ce sa vedem... Desi si-au recunoscut greselile si in loc sa le indrepte, factorii de decizie au adoptat ordonante de plata esalonata a acestor drepturi, astfel ca putem spune ca am muncit in 2015 si suntem platiti in 2022.

Legile succesive de salarizare au avut un efect si mai grav: au pozitionat grefierul ca fiind cel mai prost platita categorie profesionala din sistemul de justitie. Astfel ca daca in anii 2000 salariul unui grefier era in procentaj de 70-80% din salariul unui judecator, in prezent acesta a ajuns sa fie in procentaj de numai 25-30%, astfel cum a recunoscut, in mod public, insusi actualul ministru al justitiei, intr-un comunicat de presa.

Modificarile legislative au adus atributii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atributii administrative de la magistrati, cum ar fi redactarea dupa model a hotararilor judecatoresti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioara a adus atributii numeroase in sarcina grefierilor, care au devenit, pe rand, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenti procedurali si chiar factori postali.

Ce este de subliniat, insa, este faptul ca aceste modificari au fost facute fara consultarea organizatiilor constituite la nivelul profesiei si de catre organisme care nu au atributii privind gestionarea carierei grefierilor.

In plus, diminuarea rolului grefierului la infaptuirea actului de justitie si afrontul adus profesiei prin indicarea unei 'erori de grefa' pentru a justifica tocmai o 'eroare de management' la nivelul celei mai mari unitati de parchet a determinat adoptarea unei pozitii ferme pentru apararea reputatiei profesiei.

Prezentam lista completa cu revendicarile sindicalistilor:

1. Adoptarea unui nou statut al profesiei care sa corespunda realitatilor din instante si parchete din punctul de vedere al atributiilor si sarcinilor de serviciu suplimentare, primite de personalul auxiliar prin regulamentele de ordine interioara ca urmare a transferului unor atributii de la magistrati la grefieri, in urma intrarii in vigoare a noilor coduri de procedura.

2. Initierea elaborarii standardelor ocupationale si a calificarilor profesionale corespunzatoare pentru functiile care compun categoria profesionala a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si ierarhizarea functiilor, cu modificarea corespunzatoare a functiilor in C.O.R. (n.r. Clasificarea Ocupatiilor din Romania)

3. Infiintarea unei directii de specialitate in Ministerul Justitiei care sa reprezinte si sa gestioneze din punct de vedere salarial si profesional cariera grefierilor, sa coordoneze si sa gestioneze resursele umane similar Directiei Tehnologia Informatiei, Directiei Nationale de Probatiune etc.;

4. Reanalizarea schemelor de personal din instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea si suplimentarea acestora cu 1.000 de posturi la nivel national, prin elaborarea unor standarde pe linie de resurse umane, raportate la volumul de munca si alti indicatori sau particularitati;

5. Dotarea corespunzatoare a instantelor si parchetelor din punctul de vedere al sigurantei si sanatatii in munca, in vederea imbunatatirii conditiilor de desfasurare a activitatii la locurile de munca, cu respectarea urmatoarelor cerinte minime:

a) asigurarea conditiilor de spatiu in conformitate cu normele legale de sanatate publica;

b) amenajarea ergonomica a locului de munca;

c) asigurarea conditiilor de mediu in spatiile de lucru: iluminat, microclimat, o temperatura optima in spatiile destinate activitatii, aerisire, igienizare periodica cel putin o data la 2 ani;

d) amenajarea anexelor sociale ale locurilor de munca, acolo unde este cazul (vestiare, grupuri sanitare, cantine, locuri special amenajate pentru fumatori etc.), astfel incat acestea sa asigure conditii corespunzatoare conform reglementarilor europene obligatorii in domeniu;

6. Eliminarea inechitatilor salariale la nivelul autoritatii judecatoresti prin acordarea, in procentaj integral, a sporurilor cuvenite personalului auxiliar de specialitate si conex, conform modului de calcul aplicat de CA Bacau, CA Bucuresti si CA Targu-Mures;

7. Reanalizarea grilei de salarizare prevazute pentru personalul auxiliar de specialitate si conex, in sensul corectarii coeficientului de ierarhizare;

8. Aplicarea disp. art. 25 alin. 2 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si pentru institutiile din sistemul de justitie (curtile de apel si instantele aflate in aria teritoriala, PICCJ si unitatile subordonate, DNA si DIICOT);

9. Exceptarea cuantumului indemnizatiei de hrana si a voucherelor de vacanta de la determinarea limitei de 30% prevazute de art. 25 alin. 1 si 2 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice;

10. Exceptarea sporului pentru conditii de munca grele, vatamatoare si periculoase de la determinarea limitei de 30% prevazute de art. 25 alin. 1 si 2 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice;

11. Incadrarea instantelor si parchetelor in categoria locurilor de munca in conditii deosebite si includerea personalului auxiliar de specialitate in categoria de munca a persoanelor care isi desfasoara activitatea in conditii de munca deosebite;

12. Pontarea si compensarea orelor suplimentare efectuate de personalul auxiliar de specialitate din instante si parchete si exceptarea categoriei noastre profesionale de la derogarea impusa de OUG nr. 114/2018 prin care, in perioada 2019-2021, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzator acestora.

* Cititi aici manifestul integral al Sindicatului Dicasterial


Comentarii

# Corect date 22 March 2019 19:05 +3

Au mare dreptate grefierii. Muncesc mult, in conditii de stres, pe salarii mici. Fac de toate pt toti, ore suplimentare necompensate cu timp liber sau plata suplimentara. Ar trebui sa aiba salariul unui judecator cu grad de judecatorie.

# romanul date 23 March 2019 08:42 0

Sar autorizatie de a demonstra aveau, sau era tot o demonstratie ilegala ca toate cele de pina acum? :sad:

# cetatean date 23 March 2019 09:37 0

Institutiile statului trebuie sa-si rezolve problemele, leag, functionareste FARA sa aiba dreptul sa intrerupa serviciile prestate cetatenilor. Cand ai salariul luna de luna de la"stat" si pensie iti asumi si niste limitari.

# GEFIERII ȘEFI DE LA CAB CU CINE ȚIN? date 22 March 2019 19:13 0

La CAB sectia I penala se aude ca grefiera sefa nu prea e de acord cu protestele grefierilor... :-x O fi adevarat ca i-a obligat sa-si ia concediu pe cei care doreau sa participe la protest, pentru drepturi de care ar beneficia si ea? :cry:

# Nico date 22 March 2019 20:07 +7

Mitingul de azi al grefierilor a fost doar primul pas! Tudorel Toader i/a dus de nas 2 ani, cu promisiuni false de rezolvarea a problemelor reale de sistem: personal insuficient pt. aplicarea noilor coduri, statut al grefierilor promis de 10 ani... lipsa contractului colectiv de munca, tot de 10 ani...tehnica din instante imprimante, calculatoare depasite moral cu cel putin 5 ani...salarizarea eronata (in mod voit) a grefierilor, neplata titlurilor executorii...etc.,ce credeti ca se va intampla cand grefierii vor spune intr/un singur glas AJUNGE! ? De abia atunci se va bloca sistemul cu adevarat, protestul magistratilor blocheaza partial, al grefierilor va fi total pt. ca ei sunt cei care fac 80% din activitatea oricarei instante.

# B date 22 March 2019 20:16 +2

M-am uitat pe FB sefului de sindicat. Pare cam" rezistent".Poate ma insel.

# Nico date 22 March 2019 21:49 +1

Te inseli. Nu face politica.

# CINEVA date 22 March 2019 20:44 +1

Buna seara, totusi-raportat la nivelul de viata din Romania- drepturile salariale ale grefierilor sunt fff bune. Trebuie sa recunoasca nivelul minim si max al salariilor lor, nr.zilelor de concediu/an , decontarea chiriilor si altele beneficii.Recunosc ca este o mare diferenta intre activitatea unui grefier din instanta si cea a unui grefier din parchete.Sa fii grefier de instanta este " ocna " iar grefier de parchet - demoiselle!!!!

# Popescu Cristian din Berceni date 22 March 2019 22:29 +1

Or fi si grefieri care au incasat compensatii pentru chirie pe baza unor declaratii de avere false ? Intreb pentru o vecina!

# ANONIM date 23 March 2019 12:46 +2

[quote name="CINEVA"]Buna seara, totusi-raportat la nivelul de viata din Romania- drepturile salariale ale grefierilor sunt fff bune. Trebuie sa recunoasca nivelul minim si max al salariilor lor, nr.zilelor de concediu/an , decontarea chiriilor si altele beneficii.Recunosc ca este o mare diferenta intre activitatea unui grefier din instanta si cea a unui grefier din parchete.Sa fii grefier de instanta este " ocna " iar grefier de parchet - demoiselle!! Buna ziua ! Este diferenta intre grefierul de la instanta si parchet si aceea este ca: grefierul din parchet este, grefier, arhivar, registrator, agent procedural, deci, inregistreaza dosarul, inticneste actele necesare, comunica acte, aduce dovezile comunicate partilor de la posta, scaneaza intreg dosarul, arhiveaza dosarul, coase dosarul, dupa care il depune in arhiva ! Munca de grefier, nu este usoara, nici la instante, nici la parchete ! [/quote]

# Edelweiss - Ivory Tower Controller date 22 March 2019 21:01 +9

Bravooooo! Să ieie parale de la nesimțiții ăia cu robe negre, la care greführerii trebuie să le întocmească și să le redacteze motivările și să deie salarii la „truditori”. Căci nu este posibil să ai soldă 100.000 - 250.000 de lei anual per capită de jude bugetat și să-ți scrie GREFIERII motivările. Răstimp în care judele o ține într-un perpetuu „wonderful life” prin destinații exotice: Tenerife, Dubai, Caraibe, Egipt, Antalya etc.

# anemona date 23 March 2019 09:59 +1

Ca intotdeauna,habar nu ai de nimic in materie!

# Dan Radulescu date 22 March 2019 21:27 +4

In ceea ce priveste salarizarea cred ca trebuie diminuate salariile si pensiile de mii de euro ale magistratilor si redistribuirea banilor grefierilor !

# vasile date 23 March 2019 10:07 +1

1.Mai usor cu miile de euro,ca nu stiu de unde ai scos aberatia asta. 2.Rezolvarea situatiei grefierilor nu are nicio legatura cu salariile magistratilor,iar daca nu pricepeti sistemul,mai bine va abtineti! Mai bine puneti oleaca mana pe carte si pe legi ca sa comentati si sa faceti propuneri in cunostinta de cauza! Urechistii mai bine s-ar abtine!

# Grefier date 22 March 2019 22:04 +6

Av Roxana Mihaela Constantinescu a spus despre noi grefierii astfel:"LUMEA JUSTITIEI FIERBE Sunt colegii nostri de zi cu zi, ei, GREFIERII , ARHIVARII, PERSONALUL AUXILIAR DIN JUSTITIE ! Toti au studii superioare,toti au absolvit examene grele, de intrare in profesie, au urmat cursuri speciale, dau alte examene. Si muncesc si sambata, si dumnica, si stau alaturi de magistrati, pana noaptea, spre dimineata, la pronuntari...Sunt acele persoane fara de care justitia nu ar exista , care lucreaza in spatele unor birouri incarcate cu dosare.Le duc la sala, le cos, le scriu, fac incheieri, urmaresc adrese, corespondenta, raspund cu buzunarul lor daca, de oboseala, in loc de ap 5 dactilografiaza 6 in vreo citatie.Cara mormane de hartii, uneori lucreaza ingramaditi in birouri stramte , unde nu au aer, nici lumina, sunt expusi atacului atator bacterii, virusilor .Inghit atata praf si atatea radiatii din calculatoare, sunt stresati maxim, scriu, citesc, raspund capul de fiecare incheiere.

# geo date 23 March 2019 08:36 +1

În perioada 2004-2014 (Băsescu -Boc), în 2016, grefierii au dus-o mai bine?. Au avut venituri mai mari (minus 25% din 2010)?. Au ieșit atunci la revendicări?. Pas. Ipocriți!, mani******ți, de cine?. Au atâtea avantaje!.

# DOSARIADA: retrocedari in exces si procese cu despagubiri date 24 March 2019 02:46 +3

Cetatenii sa verifice retrocedarile intreband Primarii si Prefectii care au eliberat Titluri de Proprietate prin Ordine - verificati daca au tinut cont de totalul suprafetelor disponibile in localitate/judet... Dupa 2 cererii succesive in baza legii 544 privind accesul a informatiile publice ramase fara raspuns.... instantele sunt solutia? Serviciile secrete trebuie sa fie si ele intrebate despre retrocedari... nu trebuiau sa stie daca s-au eliberat titluri de proprietate in exces a caror suprafata insumata depaseste suprafata disponibila in localitate/judet? SRI poate sa explice apoi daca a sesizat sau nu Parchetele iar parchetele/instantele sa explice solutiile. Cand un Ministru cu ANCPI afirma in 2011 ca in Romania s-a Retrocedat mai mult teren in acte decat are tara si nu exista inca un raspuns sau o ancheta la nivel Guvern/Prefecturi/Parchete (prefecti = 41+municipiul Bucuresti), inseamna ca Mafia e la Putere? Protocoalele salvau prin colaborare hotii? De aceea migreaza natiunea!?

# Cioara, cioara vrem ostași! date 23 March 2019 09:06 -1

Pai nea Costin sindicalistu' este cu PNL intens colorate pe el.

# fost judecator date 23 March 2019 10:07 +2

Personalul auxiliar al parchetelor si instantelor, angajati pe pile, putini sunt pe merit, au salarii foarte mari in raport cu po******tia tarii, sa le fie rusine ca protesteaza si altii nu au unde lucra; sunt folositi ca informatori si cozi de topor impotriva magistratilor de catre sefii administrativi.Rusine, sunteti aroganti, agramati si turnatori, traficanti de influenta, dosarele au vechie datorita proastei voastre comunicari si redactari a incheierilor si actelor.Mai aveti si tupeu sa faceti greva! Sa fie reeexaminati, sa vedem cati mai raman, intai calitate apoi plata, RUSINEEEEEEEEEEEEEE!

# . date 23 March 2019 17:30 +3

domnule ,,fost judecator,, imi pare rau sa-ti spun ca ai imabtranit degeaba. Intre timp s-au mai schimbat legile, in prezent un grefier urmeaza mai intai facultatea de drept si apoi da examen la SNG. Da, inainte se intra in magistratura doar daca aveai facultatea de drept si PILE. Inca mai sus si in prezent judecatori care au intrat in sistem doar cu facultatea de drept, dar au o alta perceptie despre grefieri. Da, nu o sa-ti vina sa crezi, dar cand le dai un teanc de dosare gata motivate, iar ei ti le dau inapoi semnate si iti scriu pe un ppost-it multumesc frumos, e o dovada ca macar are bun simt, spre deosebire de altii. S-au bagat prin ROI atributii care exced grefierilor, si da, pe modificarile din OUG 114/2019 mult blamata de unii, se interzice sa se adauge la lege, adica sa se mai dea prin regulamente sarcini ce nu sunt prevazute in lege !!! Eu personal am facut facultatea de drept la Universitaea Bucuresti, la zi, apoi SNG si iacata sunt insultata de un fost judecator . Pacat

# fost jude II date 25 March 2019 10:57 -1

Daca ai terminat Facultatea de Drept la Universitatea din Bucuresti nu e nici un merit in ziua de azi, cand invatamantul e pradat de asistenti, odraslele profesorilor, adevarate dinastii, cand locurile sunt cu taxa, asa e si in notariate; de ce nu ai mers la master, doctorat, postdoctorat, de ce te-ai oprit la ingrata meserie de scrib, adica de pers aux ? De ce nu predai la SNG, de ce nu faci propuneri de modificarea ROI? Ce atributii ati preluat voi de la judecatori? Ca va puneam zilnic sa refaceti incheierile, dispozitivul era in practica si practicaua era in considerente, zi-mi ca nu faceti asa? Am vazut si grefieri de elita, dar foarte putin, majoritatea nu aveau ce cauta in sistem...poate sunt eu prea exigent, dar niciodata nu am fost decat la persoana a 3 a cu pers aux, nu mi-a motvat nimeni si nu mi-am luat cafeaua cu ei, am fost primul la serviciu, inclusiv sambata si duminica, am fost primul la operativitate, 4.093 dosare/an, solutionate 1.657, cu 655 dosare rulate/luna.

# IO date 25 March 2019 20:35 0

N-ar fi stricat să luați, măcar odată, cafeaua cu grefierii! Poate ați fi înțeles...ce înseamnă anumite limite ... de fapt! Aveți prejudecăți!Păcat!

# . date 25 March 2019 21:21 0

Am terminat inainte de 1989. Am fost si formator, la SNG, daca asta satisface vreun orgoliu.Si da, motivez, stiu ce este practicaua, dispozitvul considerentele,, adica o motivare facuta integral de grefier ! Stiu si ce este aceea incheiere interlocutorie si preparatorie ,,fost,, fara caracter.Mai stiu sa stabilesc obiectul cauzei, sa calcuez taxa de timbru-chiar le-am aratat,,actualilor,, cum se face. Am fost extrem de buna la matematica. Rezolvam exercitiile din culegerile lui Donciu, Flondor, Titeica, fara sa scriu, ma uitam la exercitiu si dadeam rezultatul. Dar mi-a placut ceea ce fac. Intru in sedinte mixte, cu de toate, tot ce este in ,,competenta,, judecatoriei, dar am un ,,actual,, care are caracter si respecta colegul de munca,La judecata , dincolo,nu vreau sa fiu in pielea,,fostului,, Ramai in lumea ta fost jude, degeaba ai imbatranit...

# vasile date 24 March 2019 08:34 +1

Domnule fost judecator,daca ai fi lucrat cu adevarat alaturi de un grefier,intr-o instanta,ai fi inteles cu adevarat cu ce probleme se confrunta grefierii! La cum ii cataloghezi,ma indoiesc sincer,ca esti fost judecator! Credeti-ma ca stiu exact ce scriu

# Paşca Ionel Dn date 23 March 2019 10:40 +1

Vorbiti fără să gânditi. Ce rost aveau să iasă în acea perioadă la protest, când s-au diminuat salariile inclusiv la judecatori iar Curtea Constituţională a legiferat tăierile tuturor, deoarece era peerioada de criză economică?

# Maria date 23 March 2019 16:18 +1

Nu por să nu comentez la postarea acelyui zice "fost judecător" daca matale esti un fost judecător, atunci eu sunt regina ,,,Angliei . Un fost judecător,apreciază și cunoaște activitatea gefierului. Așa că Muclesss.

# fost jude IV date 25 March 2019 11:50 +1

Nu esti tu regina Angliei, poate te crezi regina Maria Antonia Iosefa Iohanna de Bahamas, dar eu mi-s cine am fost, asa cum scrie la numele de articol. Nu am motive sa va laud, sunteti doar niste copisti...Sunteti bantuiti vesnic de greseli gramaticale si nu aveti puterea de a le indrepta...Ar trebui prin scrisul vostru sa aduceti lumina,sa faceti totul pentru fericirea oamenilor, dar va intereseaza doar punga voastra, timpul vostru si viata voastra...In vechime, scriati pe papirusuri, acum aveti imprimante...magistratii inca din vechime au folosit codice, editie princeps...mainile noastre sunt diferite; si acum imi amintesc stersaturile voastre...care se ascund la computer, dar tot stersatura este...

# Pasol NA turbina date 25 March 2019 13:47 0

Pastileeee ,tanti draga,taluta daca maturi presul la intrarea in Judecatorie iti arogi dreptul tiganului ajuns imparat.esti stravezie ca o molusca.

# Grefier date 23 March 2019 21:33 +2

Pt.dl "fost judecător"...nu neg ca sunt si grefieri "pe pile"cum spuneți, dar sunt putini și sunt ai dvs ca doar nu i-am angajat noi...nu stiu cati grefieri sunt anagramati dar stiu câțiva judecători...grefierul incepe programul la 8, judecătorul vine la ora 14 și atunci se gândește că trebuie să facă minute (rezultatul deliberării lor) și tine grefierul până seara târziu și nu numai pe grefierul de ședință, ci și pe cel de la executari și pe cel de la instanța de fond...si vreti sa fie apt, atent, rapid ca, deh, judecătorul se grăbește, il asteaptă familia, prietenii...; si dle"fost judecator" dintr-o ședință de 50 de dosare, din care 20 rămase în pronunțare care se împart la 2 judecători, judecătorii (fiind 2 in complet)lucrează câte 10, iar grefierul(fiind singur la cei 2) lucrează toate cele 50 de dosare...pe langa alte atribuții. Iar cei care nu au unde lucra sa vină să dea examen pt postul de grefier sa vedem câți intră și câți rezistă!? Nu îi reține nimeni!

# Ema date 25 March 2019 21:28 0

,,nu stiu cati grefieri sunt anagramati ”/ poate agramați, așa cum sunteți dumneavoastră

# Mihai date 23 March 2019 22:58 +2

Alo, domnul fost judecător?! Mai ușor cu pianu' pe scări si cu acuzațiile alea! Așa cum va răspuns cineva, un grefier azi nu mai intră pe pile. Si eu dezaprob acele categorii de personal la care ați făcut referire dar as fi mai prudent și nu le-aș asimila si cu grefieri bine pregătiți. Si, apropo, că veni vorba de agramați: prepoziția "datorită" se folosește când e de bine. Când nu, așa cum ați făcut-o dumneavoastră, se folosește "din cauza", domnule fost judecător!

# fost jude III date 25 March 2019 11:16 0

Ma, tu ala lingvistu'cu pianu, nu intelegi ghilimelele pentru ca esti paralel cu ipotezele despre pilosi, ei se regasesc in birourile parlamentare si nu merg la serviciu, in birourile notariale si il intreba pe tata-notaru'cum sa faca o simpla procura, in birourile admistratiei publice, in sistemul judiciar si multi, in politie, mutati in orase mari pe pile...Aceasta este constructia noastra statala azi, adica se poate spune ca e putreda...si toti sunt nemultumiti ca cei de aici, FARA MOTIV...

# BELGIANCA date 26 March 2019 10:46 0

SINCER NU CUNOSC PREA MULT OBLIGATIILE GREFIERIERILOR DE ACEIA NU COMENTEZ PREA MULT.DAR STIU CA APROAPE TOATE PROBLEMELE VOASTRE TREBUIE REZOLVATE IN CURTEA VOASTRA CUM PREVEDE LEGEA. DAR CE MAI JOCAT FFFFF TARE A FOST UN LUCRU IESIT DIN COMUN. CE CAUTAU INTRE VOI ACEI MANIFESTANTI DE PROFESIE? DE CE IATI ACEPTAT ALATURI DE VOI? SPER CA NU AVETI LA FEL CA EI CONCEPTIILE LOR ? SI NICI MENTALITATEA LOR? AR FI MARE PACAT. DECI INERCATI SA VA DEBARASATI DE ACESTE PERSOANE CARE NU RESPECTA NICI O LEGE .ABSOLUT NIMIC. SFATUL MEU ESTE NU MINCA DIN ACELASI TROC CU PORCI

# HAI SA NE INTELEGEM : date 26 March 2019 14:56 +1

protesteaza aia de se rup in coate cu munca :-x ; probabil s-au visat magistrati in fanteziile lor :-*

# Grefier date 27 March 2019 22:50 0

Pt d-na Ema Agramat am vrut sa scriu. Deși se spune că cine se scuză se acuza, trec peste și vă spun că fac și anagrame și integrame... Sunt sătulă de cârcotași!

# Jane date 28 March 2019 16:08 0

Măi fost jude, Bine că nu mai ești! Dacă dispar toți cei care-ți seamănă, să vezi ce aer curat respirăm! Unii ca tine au adus justiția în pragul colapsului. Care se consideră semizei și-i tratează pe toți ceilalți din jur ca fiind niște nimicuri. Dacă tu așa te exprimi despre o categorie de oameni alături de care ai lucrat o viață, nu vreau să-mi imaginez cam ce percepție aveai despre amărăștenii care aveau ghinionul să le fie repartizate dosarele pe completul tău. Greșelile gramaticale ale unor grefieri-dactilografi, de pe vremea matale, n-au produs nicio consecință. Greșelile unora dintre voi, în schimb... știm cu toții :) Degeaba ai fost cap de afiș la maculatură, ăsta nu-i motiv de laudă. Contează calitatea nu cantitatea. Și am o vagă idee cam ce dreptate le făceai tu “nimicurilor” care îndrăzneau sa te deranjeze cu acțiunile lor, tu care ești cine-ai fost! P.S. Mesajele tale spun mai multe despre tine decât ai încercat tu să transmiți despre alții.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva