PSD CERE CONDAMNAREA PROTOCOALELOR CU SRI – Raspunsul PSD la pactul cerut de presedintele Iohannis: “E necesar ca un eventual pact sa mai contina cateva aspecte vitale... Condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta.... Garantarea si respectarea a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale... Condamnarea publica a oricarei forme de abuz”

Joi, 6 iunie 2019 13:47 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

La cateva zile dupa ce a anuntat ca discutiile pe Justitie s-au incheiat, iata ca din partea PSD avem o pozitie cat se poate de sanatoasa. PSD cere condamnarea protocoalelor screte incheiate de parchete si instante cu alte institutii, implicit si cu SRI, condamnarea publica a abuzurilor si garantarea drepturilor fundamantale ale omului.

Solicitarile PSD se regasesc in raspunsul pe care partidul, condus in prezent de premierul Viorica Dancila (foto centru) si vicepremierul Paul Stanescu (foto dreapta), i l-a dat presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce acesta a cerut semnarea unui “Acord Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei”. In acest sens, PSD ii transmite lui Klaus Iohannis ca sustine consensul politic pe teme majore de interes national, insa pactul cerut de presedinte trebuie sa contina si alte aspecte vitale pentru Romania, precum:


-inlaturarea dublului standard in Uniunea Europeana. Nimic din ce este permis in alte state membre sa nu fie interzis in Romania, iar ceea ce este respectat in alte state sa fie respectat si in Romania;

-condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta;

-asigurarea si garantarea independentei judecatorilor fata de influentele politice, cat si fata de orice alta forma de presiune exercitata asupra acestora;

-garantarea si respectarea in totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si condamnarea publica a oricarei forme de abuz.

Iata comunicatul PSD:

“PSD a luat la cunostinta, in urma conferintei de presa a Presedintelui Klaus Iohannis de astazi, si nu in timpul consultarilor, de intentia acestuia de a propune partidelor politice din Romania un acord politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei.

PSD va analiza in cadrul Comitetului Executiv National propunerea presedintelui Iohannis si va formula un raspuns oficial.

PSD sustine consensul politic pe temele majore de interes national, mai ales atunci cand un astfel de demers este unul real si nu un joc electoral.

PSD a sustinut si va sustine intotdeauna orice intelegere politica benefica interesului Romaniei.

Consideram insa ca in acest moment in care se discuta despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact incheiat intre toate partidele politice sa mai contina cateva aspecte vitale pentru interesul Romaniei:

1. Sustinerea unei Uniuni Europene cu o singura viteza, in care toate statele membre sa se bucure de aceleasi drepturi si beneficii.

2. Actiunea tuturor fortelor politice din Romania pentru inlaturarea dublului standard in Uniunea Europeana. Nimic din ce este permis in alte state membre sa nu fie interzis in Romania, iar ceea ce este respectat in alte state sa fie respectat si in Romania.

3. Condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta.

4. Asigurarea si garantarea independentei judecatorilor fata de influentele politice, cat si fata de orice alta forma de presiune exercitata asupra acestora.

5. Garantarea si respectarea in totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si condamnarea publica a oricarei forme de abuz.

6. Armonizarea legislatiei romanesti la valorile si principiile europene pentru inlaturarea oricaror forme de discriminare din societatea romaneasca.

7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activeaza in mai multe state membre, astfel incat sa se elimine discriminarea in privinta salarizarii pe teritoriul Uniunii.

In ce priveste includerea intr-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, consideram ca politicienii nu au dreptul si nu pot decide peste vointa romanilor. Cetatenii s-au pronuntat deja asupra celor doua intrebari.

Vointa romanilor nu poate fi negociata intre politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat in legislatie, indiferent daca partidele incheie sau nu un pact politic”.

Accesari:2937