26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RASPUNDEREA PATRIMONIALA A MAGISTRATILOR INSERATA IN CODURILE PENALE - Judecatorii si procurorii care au comis erori judiciare sau au produs condamnari ale Romaniei la instantele internationale vor fi inculpati pentru abuz in serviciu, potrivit art. 297 Cod penal. Actiunea in regres a Statului impotriva magistratului care a comis prejudiciul cu rea-credinta si grava neglijenta va fi obligatorie (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 February 2017 16:40
Vizualizari: 22664

Raspunderea patrimoniala a magistratilor nu mai este o utopie! La inceputul sesiunii parlamentare din noua legislatura a fost depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala. Proiectul a fost initiat de un grup de parlamentari ai UDMR, in frunte cu deputatul Marton Arpad, si are la baza necesitatea punerii in acord a legislatiei romanesti cu cerintele europene. In cazul in care proiectul de lege initiat de UDMR va fi adoptat, ceea ce era numit generic “raspunderea magistratilor” va deveni realitate si va fi o actiune obligatorie prevazuta in Codul de procedura penala. Mai mult decat atat, daca proiectul UDMR va avea sustinerea PSD, care detine majoritatea parlamentara, si va fi adoptat in aceasta forma, magistratii fata de care s-a constatat ca si-au indeplinit functia cu rea-credinta sau grava neglijenta, prin actiunea lor fiind generate daune materiale in sarcina unei persoane, vor fi acuzati de abuz in serviciu.


Conform proiectului de lege depus de UDMR la Senat, raspunderea patrimoniala a judecatorilor si procurorilor va fi posibila in situatia magistratilor care au comis erori judiciare sau au produs condamnari ale Romaniei la instantele internationale si va atrage raspundera penala a acestora imbracand forma infractiunii de abuz in serviciu.

Iata ce prevede proiectul pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala:

"La articolul 542 alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1 ) – In cazul in care repararea pagunei a fost acordata potrivit art. 541 (n.red. - actiunea pentru repararea pagubei), precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreuna dintre cauzele prevazute la art. 4 (n.red. - prezumtia de nevinovatie), art. 538 (n.red. - dreptul la repararea pagubei in caz de eroare judiciara) si art. 539 (n.red. - dreptul la repararea pagubei in cazul privarii nelegale de libertate), actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate trebuie indreptata impotriva persoanei care a provocat situatia generatoare de daune.

La articolul 542 dupa alineatul (1) se introduce un nou alin. (1) indice 1, cu urmatorul cuprins: (1) indice 1 – Fapta persoanei care cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune constituie abuz in serviciu si se pedepseste conform art. 297 alin. (1) (n.red. - abuzul in serviciu)".

Includerea raspunderii patrimoniale a magistratilor in Codul de procedura penala si nu sub forma unei legi distincte apare ca o noutate, desi vine sa raspunda unor cerinte mai vechi ale forurilor europene. Conform expunerii de motive care insoteste proiectul de lege, UDMR a invocat nevoia reglementarii unitare in cadrul procedurii penale impunse de Directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, adoptata de catre Parlamentul European si al Consiliului Uniunii Europene la data de 9 martie 2016, publicata in Jurnalul Oficial la data de 11 martie 2016 si intrata in vigoare la data de 31 martie 2016, care prevedea ca statele membre sa asigure intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive pana la 1 aprilie 2018.

Nepunerea in aplicare a normelor Directivei ar conduce la evitarea situatiilor de penalizare a Romaniei de catre Curtea de Justitie a UE.

Trebuie mentionat ca initiativa UDMR de modificare si completare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala dateaza din aprilie 2016. La acel moment insa, din cauza tergiversarilor venite din partea Ministerului Justitiei condus de Raluca Pruna, proiectul legislativ, dupa 9 luni de lucrari, a fost clasat la 27 decembrie 2016 in baza art. 63 alin. (5) din Constitutia Romaniei. Aceasta desi proiectul obtinuse avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului din Senat si fusese dezbatut in Comisia juridica a Senatului, in sedinta comuna a Comisiei juridice si in Comisia pentru constitutionalitate, nu a fost emis niciun aviz sau raport.

De altfel, nu este prima initiativa de introducere a raspunderii patrimoniale a magistratilor. De-a lungul ultimilor ani, au existat peste 20 de incercari de introducere a acestor prevederi. De fiecare data insa, proiectele au picat din diverse motiv. Desi raspunderea patrimoniala a magistratilor ar reprezenta dovada bunei reputatii a judecatorilor si procurorilor, in tot acest timp au existat pozitii categorice impotriva acestor prevederi. Unul dintre forurile care s-a opus constant acestor reglementari a fost chiar Consiliul Superior al Magistraturii, care a apreciat ca un astfel de proiect este inutil. 

*Cititi aici proiectul de lege

*Cititi aici expunerea de motive

Comentarii

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 15 February 2017 16:17 +16

Doamne, agiută! Tot ungurii oameni de nădejde, cu bun-simț și cu capul pe umeri bine înfiletat. FIAT IUSTITIA! Inclusiv justiția raportată la golănașii înstruțați în robe, membri acționari ai „S.C. Incurvatae Iustitia S.R.L.) - societatea fără nici un fel de responsabilitate, loc în care sălășluiesc într-un Olimp uranian, situat la 3 stații deasupra Demiurgului, beau ambrozie turnată în cornuri de mied, se uită cu dezgust la muritorii plebei, se hlizesc pe ei de râs, sparg semințe și stuchesc cojile în capul Dumnezeului și al Fiului Acestuia. Încet-încet omenirea revine la prevederile Codului de Legi babilonian al lui Hammurabi, sintetizat într-o formă modernistă: „fiecare cu aia mă-sii și fiecare să RĂSPUNDĂ pentru ce a făptuit!”

# Alex date 16 February 2017 12:15 +3

Maghiarii din Romania sunt tot romani pt ca iubesc Romania, isi iubesc pamantul pe care vietuiesc de sute de ani si ce e bine si drept pt o minoritate, e bine pt toti laolalta. Cei care au incercat sa ne dezbine (si inca incearca) se vor lovi de bunul simt al oamenilor obisnuiti. Traiasca Romania noastra, a tuturor!

# Raneti Tudor Andrei date 18 February 2017 21:39 0

Prima miscare de interes pentru mine a UDMR de cand exista, si chiar e cel mai destept proiect de raspunderae magistratilor pentru ca priveste raspunderae penala si materiala. Asta nu le exclude pe celelalte, ar trebui reunite

# Ecologistul date 15 February 2017 16:21 +5

Acum sa vedem daca are PSD atata sange incat sa bage prevederea asta. Ar trebui ca legislativul sa legifereze asa ceva, iar orice ingerinta si presiune in legiferare sa fie taxata imediat. Cui nu-i convine se poate lasa de magistratura si sa se auce de altceva. In maxim un an se face ordine in justitie. Nu se mai risca nimeni

# FOST TITULESCU date 15 February 2017 16:55 -7

ERA SI CAZUL CA macar teoretic MAGISTRATII SA AIBE RASPUNDERE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oricum practic nu se va aplica cel putin 10 ani de aici inainte .

# DODI date 15 February 2017 17:02 +4

Dacă e să fim răutăcioși putem spune că după Ip și Trăznea tot ungurii sunt cei care vor tragerea la răspundere a magistraților români. Dacă e să fim corecți putem spune că, după indolența manifestă a multor serii de parlamentari români, tot ungurii sunt cei care vor reglementarea aceastei situații jenante din justiția română. Indiferent din care perspectivă vedem lucrurile ungurii au propus, (probabil) un neamț va promulga legea, iar magistrații români vor răspunde. Așa-i în democrație și în diviziunea muncii.

# ALECSANDRA date 15 February 2017 17:03 0

 NU VOR PATI NIMIC ; CA SI MEDICII (cu rare excepţii) - UNDE PACIENTII SUNT GĂSITI VINOVATI.

# m. panait date 15 February 2017 17:22 +5

Rea-credinta si grava neglijenta? Si daca pe o mica neglijenta mi-am pierdut casa, banii, averea, ... chiar familia?Poti sa tragi la raspundere penala cei 70.000 de judecatori ale caror sentinte au fost dovedite ca neadevarate la CEDO? Ne da cineva inapoi banii la care a fost obligat statul. Eu zic sa inceapa sa isi plateasca sigurarea de sanatate si somaju'. Sa se asigure de malpraxis, sa isi faca niscaiva controale medicale obligatorii ... .

# Profesionalism date 15 February 2017 18:09 +4

Si ce suma trebuie platita pentru o viata distrusa? Cat costa o zi de libertate pierduta? Cat costa un an din viata? Cat costa to stresul provocat de minunatii nostrii magistrati?

# ioana date 15 February 2017 18:25 +1

raspunda si pentru lipsa de impartialitate pe care o are in solutionarea cauzelor reaua credinta si grava neglijenta in caz contrar va continua sa -si bata joc in continuare de noi cei lipsiti de relatii si bani vin ai nostri pleaca tot ai nostri noi raminem tot ca prosti

# Adevărul date 15 February 2017 18:41 +3

Răspunderea magistrațiilor obligatoriu. Fără circulare date de C.S.M, Curți de Apel, Parchete și între judecători care practic nu sunt legi dar mulți din sistem o aplică să fie și acești magistrați cercetați penal ! Nimeni nu e mai presus de lege ! aplicați Constituția este izvorul de drept !

# quinam date 15 February 2017 18:57 0

Sa vedem cine o sa mai vrea sa va judece. O sa va judecati singuri.

# Edelweiss - Smiorcăit de Bukowina date 15 February 2017 20:21 -3

Vai, vai ce durere că n-or să ne mai judece cârdașii oligarhici, organizați în Famiglii și Cupole aparținătoare de Sacra Corona Unita. Marș, mă, la cules sparanghel în Germania! 80% dintre voi - purtătorii de robe AR TREBUI SĂ VĂ PRIMIȚI A TREIA CIUBOTĂ-N DOS. Sunt în țara asta și în lumea asta sute de mii de copii tineri, frumoși, mintoși, nemânjiți care ORICÂND VĂ POT LUA LOCUL ce actualmente îl împuțiți voi inutil!

# Sunt de acord date 15 February 2017 19:45 +3

..dar ar trebui ca subiect activ sa fie si parlamentarii sau cei fin executiv care au facut o lege oug sau og proasta si s au cauzat daune sau condamnati la CEDO.ca 90 %din condamnari sunt fin cauza legilor si codurilor proaste..ia sa vedem mai sustin proiectul in Parlament?

# utopia date 15 February 2017 21:52 -5

daca ar exista o astfel de prevedere la nivel european ar dispărea judecătorii(că doar ei pot să greşească , nu procurorii sau ceilalţi participanţi) ca şi Curtea europeană a drepturilor omului şi atunci să vezi cine mai e tamponul între executiv şi restul lumii. Pentru justiţia asta aşa proastă cum o vedeţi au luptat generaţii şi este singura care temperează celelalte puteri.

# Crezi... date 16 February 2017 21:29 0

Ca daca un procuror te retine si te trimite un judecata stiind ca esti nevinovat asta inseamna ca judecatorul greseste daca te condamna ..iar daxa te achita procurorul nu a gresit?

# Liliana Morariu date 16 February 2017 07:19 +2

Sa se introduca legea si toti borfasii-magistrati afiliati gruparilor mafiote sa plateasca cu banii si functiile publice! Ceea ce se intimpla la Tg.Mures este un spectacol HORROR, nimeni nu-i poate opri pe jegosii penali care iau spagi consistente pt.a solutiona dosarele de tip mafiot!

# nae girimea date 16 February 2017 07:56 +1

Toate ca toate , dar verificarea banutilor e sfinta . Ia-n sa se constituie o divizie la ANAF care sa se ocupe cu o anumita frecventa , la termene stabilite, NUMAI de averile magistratilor ! Cam cum evolueaza ele , daca cresterile sint justificate, etc . Ai vedea mult mai putine gipane cu numarul jj xx LEX , viloaie , etc

# simplu date 16 February 2017 09:03 +1

Alo, alo... Abuzul în serviciu, 297 cod penal nu mai există,pa, arivederci, ciao, VID LEGISLATIV, mort și îngropat. Sau ne facem că nu vedem că toți ,mai puțin naivii Iordache si co . au dat foc la tara pentru asta ? Am ajuns o țară unde nu poți tu corupatorul să nu mai poți convinge un funcționar să facă abuz un serviciu. Așa că jos 297 ! Vrea si strada, așa că pe voința lor scăpa toți cu Dragnea scăpat de fapt de asta vara. Așa că strada are dreptate sa- i ceară jos! S-au pus cu ordonanta în calea voinței U E ! Așa că - mai va babo !- cum ar zice Zaharia Stancu, aveți scris aici, judecătorii sânt deja în tabăra celor care mențin lipsa articolului cu pricina, oricum psd va plăti ca a INDRAZNIT să te incrimineze abuzul. Finito! Revoluția pe...ni-sului ne-a învins ! Bătălia orgoliilor între două penale s-a dus cică ,apud matroz, pentru un astfel de organ. Apară și pazeste sfinte !

# un roman date 16 February 2017 09:16 +6

Parerea mea este ca procurorii n-au ce cauta in rindurile magistratilor! Mai in toate tarile, magistratii sunt doar judecatorii, iar procurorii sunt doar avocatii acuzarii, la fel si egaili ca avocatii apararii! Pina ce Kovesi si cu comunistul Lazar nu vor fi dati afara si trimisi in instanta, nu va exista o judecata dreapta!

# Margareta Matei date 16 February 2017 09:32 0

Si cum se dovedeste reaua credinta? :roll: Scrieti si voi legi ca sa va aflati in treaba. Ca si Basescu si legiuitorii lui destepti. 

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 16 February 2017 16:52 +1

Izi laic a pis a cheic! Inga așa: față de afirmația unei puicuțe judiciare IRESPONSABILE, de la Jud. Suceava, precum că o anumită expresie formulată online, pe un mijloc de informare în masă, „este amenințătoare la adresa persoanei vătămate”, se ia frumușel întreg articolul respectiv CU TOT CU COMENTARII, din care se deduce că la acel articol NIMENI DINTRE COMENTATORI NU A POMENIT CEVA DESPRE MOMÂIA VĂTĂMATĂ. :D Cu copia articolului și cu pagina din nesăbuita hotărâre se face PLÂNGERE PENALĂ la PCA Sv sub aspectul comiterii infracțiunii de „FALS INTELECTUAL”. Eeeeee! Cum e Ma'am Matei? https://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2017/01/planet-der-affen-planeta-maimutelor.html (p.s. Io* stau şi mă gândesc de o buca de vreme ... a cui nevastă eşti tu? A cărui MATEI din magistratură?)

# mama, mama date 16 February 2017 10:06 0

da' cata indarjire cu raspunderea asta a magistratilor ... medicii care iau vietile unor pacienti raspund? eu n-am auzit de asa ceva ... cei care produc reglementari normative care ii prejudiciaza pe oameni raspund? nici despre asta n-am auzit ... cei care, intr-un fel sau altul cenzureaza dreptul la viata din cauza lipsei de medicamente/infrastructura medicala raspund cumva .... eu n-am auzit .... buna presiunea pe activitatea magistratilor ... dar in acelasi fel trebuie reglementata si raspunderea altor profesii, precum si raspunderea celor care ne dirijeaza viata, fac legi care ne prejudiciaza 8) 8) 8) sau gresesc?

# Magda Ciumac date 16 February 2017 11:35 -1

În proiectul lor de lege, frații ungurii au băgat la bâză pedeapsa de la abuzul reglementat de art. 297 alin.1 Cod penal, ca să agite toți juzii, complicând abuzul . Procurorii rămân credincioși abuzului parțial dezincriminat prin Decizia CCR.

# ruja ion horia date 19 February 2017 08:44 0

 se prea poate sa fie asa , dne Magda  Ciumac , dar un amarat de petent ca mine ,  care trimite plingere procurorului pt fals informatic comis de o banca ,  si primeste raspuns de la un organ necompetent  dupa ce plingerea se plimba timp de 1 an si 3 luni intre proc . si DIICOT  , cu mentiunea ambilor ca "exista elementele infractiunii de fals informatic  " , ce ar putea sa faca   ca sa obliga magistratii sa respecte legea ?  fireste , statutul mde DUMNEZEU  le permite sa-si rada de petent .  petentul insa , s-a saturat . asa ca se alatura UDMR . decit sa-si bata joc fara mila romanasii mai , mai bine sa stau incataramat in reguli unguresti .  ca fara lege , se chiama faradelege . comisa de magistrati romani .

# ruja ion horia date 19 February 2017 08:30 0

 nu gresiti , cei care ne dirijaza viata trebuie sa raspunda , la fel ca magistratii .  daca in cazul celor ce ne dirijaza viata mai exista oarece parghii , in cazul magistratilor corupti  , care sententiaza in  "anulare " ca 2+2 = 15 , un prapadit ca mine nu mai poate face nimic . sau gresesc ?  mai am cai de atac in dovedirea faptuki ca imobilele la a caror licitatie am perticipat fusesera demolate cu un an inainte de catre creditor , banca nemaidetinand decit scriptic "garantiile " scoase la licitatie ?

# wet dream date 16 February 2017 10:31 +1

stay cool.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva