Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

REALITATEA TV IMPOTRIVA GRATIERII, CU PATRONUL GRATIAT – Cat de corect este postul Realitatea TV in mesajul public, cand se opune vehement amnistiei si gratierii? Iata decretul prezidential prin care patronul Realitatea TV Maricel Pacuraru a fost gratiat de restul de pedeapsa pe care o avea de executat pentru inselaciune si falsificare de monede sau alte valori! Decretul de gratiere nr. 292 din 1999 a fost semnat de ex-presedintele Romaniei Emil Constantinescu (Document)

Luni, 17 decembrie 2018 16:10 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

De aproape un an, postul de televiziune Realitatea TV, ai carui patroni sunt cercetati pentru modul de dobandire a acestui post, duce o campanie furibunda impotriva unor intentii parlamentare si guvernamentale de a initia un act normativ privind amnistia si gratierea. Vehementa cu care jurnalistii acestui post aduc mereu in discutie mesajele anti-amnistie si anti-gratiere, facand un adevarat proces de intentie actualei guvernari, contrasteaza flagrant cu realitatea cruda. Si anume ca actionarul principal al postului Realitatea TV, omul de afaceri Maricel Pacuraru, a fost condamnat penal in anii '90 pentru inselaciune si falsificare de monede sau alte valori la o pedeapsa de 2 ani inchisoare, din care a executat doar cateva luni. Iar asta pentru ca prin mila fostului presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a fost gratiat de executarea in inchisoare a restului de pedeapsa.


Gratiat pentru ca a dat banii inapoi si ca avea copii minori

Concret, prin decretul de gratiere nr. 292 din 23 august 1999 privind acordarea unor gratieri individuale, emis de presedintele Romaniei de la acea data, Emil Constantinescu – decret publicat in Monitorul Oficial nr. 405 din 25 august 1999 –, omul de afaceri Maricel Pacuraru a fost gratiat pentru "restul ramas neexecutat din pedeapsa aplicata"(facsimil 1).


 

Potrivit unor clarificari pe care Ministerul Justitiei le-a acordat ziarului ZIUA la acea data, gratierea lui Maricel Pacuraru s-a facut pe motiv ca a savarsit fapta in 1991, cand avea 26 de ani, are trei copii minori de crescut, a achitat prejudiciul, a executat mai mult de o treime din pedeapsa si nu avea antecedente penale (facsimil 2): "Avizul pozitiv dat de directia de profil din Ministerul Justitiei a avut la baza urmatoarele argumente: prejudiciul creat a fost acoperit in intregime la datele de 2 octombrie si 11 octombrie 1991, prin virarea sumelor de catre banca din disponibilitatile create in contul SC MONDIALA SRL Galati; petitionarul a executat mai mult de o treime din pedeapsa; petitionarul avea in intretinere patru copii minori; petitionarul a savarsit fapta in anul 1991, la varsta de 26 de ani; nu avea antecedente penale. Aceste aspecte au fost considerate de natura sa motiveze acordarea unui aviz pozitiv".


Dosare penale pe banda pentru Maricel Pacuraru

Pentru cei care nu cunosc, Maricel Pacuraru a fost in trecut condamnat la 2 ani inchisoare de Tribunalul Constanta, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune si falsificare de monede sau alte valori, pentru ca a produs un prejudiciu de 7,6 milioane lei, emitand un CEC fara acoperire firmei TOMISTEX din Constanta, in schimbul caruia a ridicat diferite marfuri. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila in urma Deciziei penale nr. 45/9.10.1998 a Curtii Supreme de Justitie. Din aceasta pedeapsa, Pacuraru a executat numai 9 luni de arest, in perioada 8 octombrie 1991 - 16 iulie 1992.

Restul de pedepsa nu a mai fost executata, caci Maricel Pacuraru, in varsta de 33 de ani la acel moment, i-a scris fostului presedinte Emil Constantinescu, rugandu-l sa il gratieze. Prima scrisoare trimisa de Pacuraru in ianuarie 1999 nu a fost cu succes, fiind respinsa de consilierul Mihai Baca din Ministerul Justitiei, pe motiv ca fapta acestuia este deosebit de periculoasa.

Nu a renuntat la ideea de a fi gratiat, astfel ca Maricel Pacuraru i-a trimis lui Constantinescu, in mai 1999, o noua cerere de gratiere. In cuprinsul acesteia, patronul Realitatea TV invoca faptul ca ar fi grav bolnav, ca s-a indreptat si ca ar avea o situatie familiala si materiala precara (doi copii minori din prima casatorie ramasi fara ingrijire) si un alt copil dintr-o alta relatie.

Al doilea demers al lui Pacuraru a fost cu succes, consilierul din Ministerul Justitiei Silvia Burlacu propunand gratierea restului de pedeapsa ramas neexecutat, cu o motivarea halucinata: "fapta comisa de acesta a fost cauzata de blocajul financiar real".

In cuprinsul lucrarii depuse la Presedintie, in care se sustinea ca Maricel Pacuraru s-a indreptat, era omis insa faptul ca actualul patron al postului Realitatea TV, pe langa dosarul din 1992, a mai fost trimis in judecata si in noiembrie 1996, prin rechizitoriul nr. 96/P/1996, semnat de procurorul (in prezent avocat) Dan Apostol de la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitiei, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de bancruta frauduloasa, instigare la savarsirea infractiunii de fals, alaturi de alti complici, constand in aceea ca ar fi dat 12 tepe unor banci, creand un prejudiciu de 660 milioane lei vechi.

Initial, Pacuraru a sustinut in fata anchetatorilor ca cei 660 milioane lei ar fi fost folositi la sponsorizarea Bisericii Martirilor din Timisoara, pentru ca ulterior sa colaboreze cu anchetatorii si sa le marturiseasca faptul ca banii pe care i-a luat din firma i-ar fi dat mita ex-consilierului prezidential PDSR Victor Opaschi, generalului de politie Iulian Medrea si ex-deputatului PDSR Bebe Ivanovici. Potrivit documentelor prezentate la acea vreme de ziarul ZIUA, dosarul lui Pacuraru a fost plimbat timp de trei ani pe la vreo sapte procurori din Parchetul CSJ, pentru ca in final sa fie ingropat "din lipsa de probe", dupa ce Pacuraru si-a retras subit autodenuntul.

Lumea Justitiei nu a ascuns niciodata ca sustine actul normativ pentru amnistie si gratiere, atat pentru descongestionarea penitenciarelor si oprirea sirului infernal de condamnari ale Romaniei la CEDO pentru supunerea la rele tratamente, cat si ca masura reparatorie pentru miile si gravele abuzuri ale Justitiei, care in ultimii 12 ani a semnat pacte secrete si ilegale cu serviciile de informatii pentru a raspunde unor comenzi de executii ale unor politicieni, oameni de afaceri, magistrati, patroni de presa, medici etc..

Credem insa ca jurnalistii de la Realitatea TV, atunci cand se opun atat de virulent unui act de clementa necesar in societate, ar trebui sa recunoasca si realitatea in ce il priveste pe patronul lor.

Accesari:11629

Comentarii

# Gabriela date 17 decembrie 2018 16:36 +27

Țara are nevoie obligatoriu amnistie si grațiere, deoarece reprezintă mai mult decât un început de reset al justiției ilegale şi abuzive. Ar fi de fapt anularea puterii controlului anticonstituțional al puterii ilegale din umbră. Doar asta ar reprezenta un nou start corect în justitie, politica si economie. Însă trebuie trecut la ACȚIUNE... "mâine" poate fi prea târziu deoarece sistemul de justiție mafiotă se poate reface foarte rapid 8) si tara iar mai boceste vreo 30 de ani de dictatura securistă

# DODI date 17 decembrie 2018 17:43 +5

Se cuvin câteva lămuriri: 1. Irealitatea tv este o imundă gazetă de perete a SRI, 2. Așa zisul patron este hoț cu acte în regulă cu dosare penae corect insrrumentate de parchet și nu pe tâmpenii (vezul cazul Dragnea), 3. Acest post TV a fost capturat prin fals și uz de fals de acoperiții securității gușă și păcurar (iar Vântu care nu a vrut să îl dea gratis a fost ascuns de bețivul hăhăilă la Jilava), 4. Acest post nu a achitat la statul român nici un leu ca taxe și impozite fiind în moarte clinică tolerată de o acoperită din justiție. Așa încât încercând să combați știrile aruncate pe piață de această oficină SRI este o eroare dându-i prea mare importanță acestui gunoi. Care trebuie tratat ca atare. El trebuie azvârlit la groapa de gunoi a societății, împreună cu alte două insalubre oficinei: digi...talul și degetarul (labeunu).

# Matei date 17 decembrie 2018 16:58 0

Problema cu gratierea si amnistia consta in tipul faptelor ce vor primi clementa. Paradoxul este ca daca gratiezi sentintele de abuz in serviciu pentru a le face dreptate celor acuzati pe baza probelor ilegale, atunci vei fi obligat sa gratiezi si abuzul in serviciu comis de cei care au instrumentat respectivele cauze. Meci nul si pupat Piata Independentei?

# un mizantrop date 17 decembrie 2018 17:20 +1

Logic. Si daca se va da ordonanta mult hulita, va fi, tocmai, ca sa scape abuzatorii din justitie si asta pentru ca ei trag sforile si-i vor "tempera" pe zurbagiii #contra, macar pana-si produce efectele respectivul act. La fel cum si Iohanis, primul real infractor al tarii si sinistra sa consoarta vor fi spalati de dosarele, deocamdata, clasate si de cele vii, la fel si opozantii pupatori de securisme vor scapa de obiectul de santaj (bineinteles ca vor fi tinuti in lesa cu amenintarea devoalarii...), la fel si toti baronii locali si urmaritii general pe fapte amnistiate sau gratiate...Da, tocmai de-asta e nevoie de un moment zero, sa scape toti astia, interesati, ca sa scape si abuzatii, majoritatea, chiar fara nicio vina si eu cred ca merita sacrificiul, pentru ca toti cei dedati la "rele" vor fi "agatati" de justitie in continuare, pe alte fapte si speram fara abuzuri...

# Reset Justitie date 17 decembrie 2018 17:02 +2

Va rugam sa luptati pentru cei amarati care nu au posibilitatea de a se apara . Cazul meu condamnare cu spor absolut ilegal de pedeapsa . Pedeapsa cea mai grea ( 6 ani evaziune fiscala 8.000 euro ) la care am primit spor de pedeapsa de 5 ani si 10 luni adunandu-se celelalte pedepse de 1 an si 2 ani . Este strigator la cer tinand cont ca mi s-a pus sechestru pe bunuri in valoare de 50.000 euro.

# Silvia date 18 decembrie 2018 12:54 +1

Daca tu ai primit atatia ani iti dai seama cat trebuie sa primeasca klaus si georgeta pt sutele de mii euro? 100 de ani pe putin, dar nu primeste,ca justitia asta mafiota sprijina infractorii adevarati si pe fraierii de rand ii acuza si de ce nu au facut aruncand cu ani grei de puscarie. Sa vedem ce fac PSD ALDE ca daca nu fac ceea ce au promis cat de repede si iar incearca sa pactizeze cu sistemul mafiot e clar ca nu vor face niciodata si doar tine lumea in vrajeala. Singura solutie va fi iesitul in strada si alungati toti impostorii mincinosii tradatorii si slugile sistemului securist si a straineziei. Pace cu astia nu merită, oricand vor recidiva acesti mafioti care cica fac justitie. Uita-te si tu cum nici pana acum nu s-a rezolvat problema protocoalelor ilegale iar semnatarii PROTOCOALELOR ILEGALE sunt bine merci in libertate platiti regeste ba mai mult "reprezinta" Ro. Ce sfidare mai mare poate fi?

# anton date 17 decembrie 2018 17:12 +2

Daca Justitia le permite sa stea in Insolventa si sa nu plateasca impozite si taxe statului,e normal sa multumeasca si ei cum pot sistemului securist.Nu vor Gratiere si Amnistie,dar sa se lupte macar si pentru noi fraierii, sa nu mai platim taxe si impozite.Dar sunt curios de unde o sa aiba sistemul bani pentru salarii si privilegii,ca tot vor mariri substantiale.Le este frica de gratiere si amnistie deoarece altfel nu pot sa scape de adversarii politici,decat cu ajutorul sistemului subteran securist,pe principiul:o mana spala pe alta.

# livia date 17 decembrie 2018 17:23 +8

Ce se intampla cu insolventa? Cat mai emite acest post care nu-si plateste obligatiile catre statul roman????

# Baran Gheorghe date 17 decembrie 2018 17:27 +1

Bravo Luju!! Frumoasa conexiune. Asta ar trebui s o preia toate posturile . Să i vad pe Hoandra sau pe Tănase Stelian cum comentează ei atotștiutori și analiști de brânză.Nu mai vorbesc de hudoka Gusa, marele analist predictor la care NIMIC nu s a adeverit. E la fel de predictibil ca timpul probabil acum 50 de ani. Vai capul lor de analiștii lu peste

# De ce mai exista Realitatea daca-i in faliment ? date 17 decembrie 2018 19:16 +6

De cativa ani nu plateste nimic la Stat ! :eek:

# romanul date 18 decembrie 2018 09:17 +2

De ce mai exista REALITATEA fara sa-si plateasca darile la sta? Simplu! Pentru ca poate, ca post al securitatii, cu securisti ordinari alde patronul lor Pacuraru scapat de bulau, alde Gusa sau cei care se perinda pe acolo!

# Pintea date 17 decembrie 2018 21:05 +2

Astia sant penalii nepenali, din categoria johannist-ă. Cei de la Realitatea sant atat de falsi, grohaie din greu, tocmai pt ca sant penali, crezand ca obedienta este scut pentru raspunderea penala. De fapt, cam asa am fost obisnuiti de regimul basescian si kovescian. Obedientii sant protejati, indiferent de faptele comise. Asta a fost condamnat pentru falsificare de monede, adica bani falsi? Ce escroc ordinar! Cei care se duc la emisiunile lor, poate se razgandesc de acum. L-am vazut pe Ponta f activ pe acolo.

# marius date 18 decembrie 2018 06:27 +1

interesant. Am vizionat, de curand, filmul " Cadere in uitare" In film aparea un gest, similar cu cel facut de Elena Udrea la suspendare, urmat de cuvintele " Ai grija de tine. Poarta-te frumos"

# basicuta date 18 decembrie 2018 09:45 0

si credeti ca Pacuraru a trimis el asa o scrisoare si a fost aceasta acceptata! om fi noi prosti fata de dumnealui, dar fata de sistem, nu...corect ar fi sa se cerceteze ce a insotit scrisoarea Pacurariului si cine a facut trafic de influenta!

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 22.01.2019 – Veverita vizionara il consoleaza pe Lucica. Meet Antonia Pink

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER