Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

SE ZVARCOLESC ACTIVISTII – CSM a amanat discutarea cererii FJR de aparare a independentei sistemului judiciar privitoare la "sobolanii" lui Dragnea. Chis: "Votez deschis impotriva amanarii". Toader: "Nu discutam acum la foc automat". Savonea: "Nu sunt in masura sa ma pronunt pentru ca nu am vazut emisiunea si mitingul". Tarcea: "Nu ne putem pronunta doar pe baza unor afirmatii"

Joi, 14 iunie 2018 14:09 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Forumul Judecatorilor din Romania condus de judecatorul Dragos Calin (foto centru) trebuie sa mai astepte pana cand CSM va admite cererea pe care au facut-o si pe care si-au insusit-o peste 1000 de judecatori si procurori, prin care solicita apararea independentei sistemului judiciar fata de afirmatiile facute in timpul mitingului PSD de sambata, 9 iunie 2018, dar si pentru afirmatiile liderului PSD, Liviu Dragnea, la adresa unor procurori. Plenul CSM a decis joi, 14 iunie 2018, amanarea discutarii cererii FJR, din cauza unui motiv perfect intemeiat: cererea nu era insotita de probele necesare, respectiv filmarea video cu momentele in care au fost facute pretinsele afirmatii defaimatoare de catre liderul PSD, membrii Consiliului apreciind, in majoritate, ca nu se pot pronunta pe apararea independentei sistemului judiciar atat timp cat nu au vizionat materialele respective.


Printre sustinatorii amanarii cererii de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de FJR s-a aflat si ministrul Justitiei Tudorel Toader care a opinat ca nu se poate pronunta pe o problema atat de importanta atat timp cat nu i-au fost furnizate materialele spre documentare. Or, a afirmat Tudorel Toader, nu are disponibilitatea de a ramane toata ziua la CSM, pentru a sta la cafea sa citeasca sau sa vizioneze filmarile, pentru ca apoi sa fie nevoiti sa se pronunte, la urgenta.

In aceeasi nota s-au exprimat si judecatoarea Lia Savonea, care a precizat ca nu este in masura sa se pronunta "pentru ca nu am vazut emisiunea si mitingul", dar si sefa ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea care a afirmat ca "nu ne putem pronunta doar pe baza unor afirmatii, ci doar pe baza unor documentari".

Exaltati de cererea FJR si de admiterea imediata a acesteia au fost, deloc surprinzator, cei trei judecatori din CSM care voteaza mai mereu cot la cot cu procurorii, respectiv Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Balan.

Ii felicitam pe membrii CSM care au ales sa nu se pronunte asupra unei cereri, pana cand nu se documenteaza si ne declaram dezamagiti de graba cu care Chis, Balan si Mateescu vor sa solutioneze o cerere pe care, poate, nu au inteles-o inca foarte bine. Nu de alta, dar daca cel mai inalt om in Stat si-a permis luxul de a citi o saptamana o decizie CCR, pe care sustine ca inca nu a inteles-o, credem ca si membrii Consiliului ar trebui sa ii urmeze exemplu si sa ia o decizie asupra cererii, abia cand s-au dumirit cu privire la demersul activistilor FJR: "O vom citi pana o intelegem sau pana intelegem ceva din ea, dupa care voi comunica ce trebuie facut sau ce voi face eu mai exact", declara Iohannis dupa publicarea Deciziei CCR, in urma cu o saptamana.

Iata care au fost pozitiile membrilor CSM privitor la solicitarea membrilor Forumului Judecatorilor din Romania de apararea a independentei sistemului judiciar:

Andrea Chis: Daca tot vorbim de suplimentari, cred ca trebuia sa pornim cu suplimentarea privitoare la cererea FJR cu privire la mitingul de sambata. Eu sustin categoric solicitarea tuturor asociatiilor profesionale si solicit apararea sistemului judiciar fata de un atac fara precedent. Nu am mai intalnit niciodata un asemenea atacat. (...)

Bogdan Mateescu: Marturisesc ca aspectele sesizate de aceasta asociatie si de 1000 de judecatori sunt extrem de grave. Discutiile din spatiul public au ajuns atat de jos... "sobolani"... Alti colegi sunt avertizati sa nu incalce linii rosii. In general se arata ca se confunda justitia cu un spatiu al abuzurilor. Astfel de discursuri publice nu fac rau doar justitiei, ci societatii in ansamblul sau. Justitia nu se face in strada, nu la televizor, se face in sala de judecata.

Mihai Balan: Afirmatiile sunt facute de niste reprezentati ai unor partide, intamplator la guvernare, ceea ce le da si o anumita greutate. Este vorba de niste afirmatii foarte grave care depasesc un limbaj pe care l-am acceptat foarte mult si se tranforma in niste amenintari directe si ferme. (...) Daca CSM nu constata ca s-a depasit orice limita si ca ar trebui sa revenim pe fagasul normal si ca prin apararea independentei sistemului nu facem scut, cred ca este foarte grav. (...) Eu sustin suta la suta aceasta cerere.

Lia Savonea: Am citit si eu memoriul colegilor nostri si sunt de acord cu cele exprimate acolo, insa personal nu am vazut emisiunea, nu am vazut mitingul. Nu sunt in masura sa ma pronunt pentru ca nu am vazut emisiunea si mitingul. Ar trebui sa inaintam memoriu la Inspectia Judiciara. Cred ca cineva ar trebui sa stea sa urmareasca.

Andrea Chis: Ce ar trebui sa spuna Inspectia? Daca a spus sau nu a spus presedintele Senatului sau Camerei Deputatilor? S-au facut afirmatii generale despre sistemul judiciar. (...) Am observat in repetate randuri, si in presa, ori de cate ori formulam vreo critica la celelalte puteri sau la legile justitiei se spune ca declaratiile au caracter politic.

Tudorel Toader: Eu cred ca ele trebuiesc retinute spre dezbatere cu rugamintea sa ne furnizati materialele pe care le discutam. Astfel, ducem discutia in derizoriu. Fara sa am materialele eu trebuie sa ma pronunt daca da, sau daca nu. Prin urmare, propunerea mea este sa retinem spre dezbatere pentru urmatorul termen, dar sa ne dati materialele. Este o problema de fond, de delimitare a competentelor intre puteri. Trebuie sa vedem echilibrul necesar, daca noi, la randul nostru, nu cumva imixtionam in cealalta putere. Eu sunt convins ca nu e o problema de moment, e o problema de sistem, de limitare a competentelor, pe care unii nu si le cunosc sau nu si le respecta. Trebuie sa facem o analiza foarte aprofundata a raporturilor dintre puteri si a modului in care unii sau altii tind sa intre in zona de competenta a celeilalte puteri.

Andrea Chis: Monitorizarea zilnica a presei este obligatia atat a CSM, cat si a ministrului Justitiei. Eu am citit aceste lucruri. Eu, ca si membru al Consiliului ma informez in fiecare zi. Putem sa facem o pauza de o jumatate de ora sau o ora sa le citim. Problema este astringenta. O aparare intarziata a sistemului Justitiei poate sa nu mai fie o aparare deloc. Fata de un atac atat de virulent trebuie luata pozitie.

Tudorel Toader: Aceasta cerere, probabil ca altele adaugat suplimentar pe ordinea de zi, sunt mai mult importante decat cele pe care le-am discutat si pentru care am primit materialele la timp. Eu nu am programul de a ramane toata ziua la CSM, eu nu stiu daca in 20-30 de minute voi verifica. Exista totusi o agenda a ministrului Justitiei care, drept sa va spun, nu incepe cu cititul presei. Solicit sa distribuiti materialele, sa stabilim o data, dar nu acum cand bem o cafea si revenim si discutam la calm. Este o problema de sistem, de limitare a competentelor puterilor statului. Nu discutam acum la foc automat, am primit enuntul, am primit o cafea, citim si decidem.

Cristina Tarcea: Imi cer scuze, dar si eu va trebui sa plec. Acesta este si punctul meu de vedere. Desigur, nu cunosc materialele, pentru ca ele nu au fost comunicate. Cred ca nu ne putem pronunta doar pe baza unor afirmatii, ci doar pe baza unor documentari. Este o problema importanta pe care nu o putem discuta pe picior.

Augustin Lazar: Este o problema punctuala si foarte grava care consta in afirmatii ofensatoare la adresa magistratilor, care ar trebui discutata. Cel putin 1000 si ceva de magistrati au semnat faptul ca se asteapta, ca in calitatea lui de garant al sistemului judiciar, CSM sa spuna ceva, sa lamureasca. Acestei chestiuni punctuale ar trebui sa ii dam o rezolvare. Se asteapta magistratii ca li se da un scut si ei vor putea sa isi instrumenteze dosarele fara amenintari.

Andrea Chis: Eu votez deschis impotriva solicitarii de amanare. Nu mi se pare ca trebuie sa toleram un asemenea limbaj.

Augustin Lazar: Iar niste magistrati lucreaza si vor sa simta ca lucreaza independenti si sub ocrotirea CSM.

Accesari:4010

Comentarii

# FJR... dezastrul retrocedarilor din romania nu v-a deranjat? date 14 iunie 2018 15:05 +2

Elena Udrea, ministru, Coreea de Sud, vizita, Samsung Corporation, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara in coordonare, "in Romania s-a retrocedat mai mult teren in acte decat are tara" ??? NIMENI DIN JUSTITIE NU S-A AUTOSESIZAT SI N-A SESIZAT CA MAGISTRATII IN PRIMUL RAND ADICA CEI CARE CUNOSC CEL MAI BINE LEGEA TREBUIAU SA SESIZEZE CA ESTE NECESARA DESCHIDEREA UNEI ANCHETE ??!? Logic, orice judet si orice localitate au o suprafata bine determinata in documentele utilizate la nivel administrativ (planuri cadastrale). Suprafata totala de teren retrocedata inscrisa in toate titlurilor de proprietate cu suprafete retrocedate nu trebuia sa depaseasca suprafata totala disponibila in planul cadastral au unitatii administrative. Alte noi titluri ar fi trebuit emise eventual numai pentru suprafete echivalente cu cele anulate de catre instanta de judecata... DE CE NIMENI NU VEDE CA STATUL SI MAGISTRATII TAC DE 28 DE ANI ?

# bravo date 14 iunie 2018 21:37 0

tatal meu s-a judecat de prin anii 95 pentru terenurile familiei pana recent. El a murit si inca trebuie sa se mai elibereze niste titluri de proprietate. Primarii refuzau sa-l puna in posesie pe tot felul de motive, a mai gresit si tatal meu, dar sentintele vorbesc. Cand batranul le-a facut plangeri penale domnii primari au iesit nevinovati, sant primari si acum dupa 15 - 20 de ani. adica avem mai multi dictaori mai mici...

# oscar date 14 iunie 2018 15:26 +1

CEL MAI MIZERABIL MIHI BALAN MANIPULARE LA GREU TE TIP #rezist SI MULTA NESTIINTA LA PSEUDOJUDECATORUL #rezist MIHAI BALAN. BRIGAZILE ROSII AU FOST O ORGANIZATIE TERORISTA DE SORGINTE MARXIST-LENINISTA,COMUNISTA CARE DOREA SCOATEREA ITALIEI DE PE DIRECTIA EURO-ATLANTICA DE DEZVOLTARE. AU COMIS ATENTATE,SABOTAJE LA MARILE FABRICI DIN MILANO SI TORINO, SI CRIME ORIBILE ,VIZAND IN SPECIAL PE MARII PATRONI,OAMENI POLITICI de dreapta SI JUDECATORII CARE I-AU CONDAMNAT PE MEMBRII LOR. PROCURATURA A FOST INFESTATA CU PROCURORII ROSII CARE AU VRUT SA DESTRUCTUREZE CLASA POLITICA DE DREAPTA(SI AU REUSIT) PENTRU VENIREA LA PUTERE A COMUNISTILOR SI SOCIALISTILOR ITALIENI PUTERNIC FINANTATI DE urss.N-AU AVUT TREABA CU CORUPTIA SI CU LUPTA IMPOTRIVA EI >PROCURORII NOSTRI VOR SA DISTRUGA CLASA POLITICA DE STANGA DIN ROMANIA PRIN CAM PRIN ACELEASI METODE !!! CITITI VA ROG INTERVIUL LUI BERLUSCONII ACORDAT LUI ALAN FRIEDMAN CUPRINS IN CARTEA ""POVESTEA MILIARDARULUI CARE A CUCERUT ITALIA """

# oscar date 14 iunie 2018 17:05 +1

CONTINUARE LA comentariu de mai sus>>> CA SA VA LAMURITI DE METODELE FOLOSITE DE PROCURORI ROSII IN ITALIA,COPIATE DE BRAVII NOSTRI PROCURORI si aplicate doar politicienilor de stanga !!!

# johanniskraut date 14 iunie 2018 20:33 +1

Atentatul cu bomba de la gara (masacrul) din Bologna, rapirea si asasinarea lui Aldo Moro, cat si multe alte orori, au fost opera celor din Operatiunea Gladio, sub obladuirea NAZO. Evident, totul a fost pus in carca Brigazilor Rosii... Cat priveste implicarea CIA in alegerile "democratice" din Italia pentru cateva decenii dupa al 2-lea Razboi Mondial nimic? Sau despre loja masonica Propaganda Due, de extrema dreapta, un adevarat Stat Paralel cu tentaculele intinse prin varfurile serviciilor secrete, presei "libere", a guvernului, parlamentului, sau potentatilor, politici sau financiari, ai zilei?

# Cetateanul date 14 iunie 2018 15:26 +5

Este rusinos ca onor CSM sa discute asa-zise cereri ce vizeaza mitinguri. Dar la mitingurile #rezist cand se urla cu procurorii, cu arestari, cu manechine in zeghe era bine? Alea erau presiuni bune? Nu cumva e acelasi CSM care ii apara reputatia lui Portocala? Prin luarea in considerare a acestei reale forme de sindicalizare abia asa se slabeste sistemul judiciar. Adevaratii magistrati trebuie sa se afle dincolo de orice indoiala....inclusiv de posibil partizanat politic.

# Floare Albastra date 14 iunie 2018 15:29 +2

Hotul striga "uite hotul!". Sobolanii striga "uite sobolanii!". Si tot asa, dupa aceeasi logica... Tepes doamne, pe unde esti? Nu de alta, dar atati indivizi din tara asta merita cate o teapa infipta bine in...;-)

# rabdare date 14 iunie 2018 16:20 0

Pai sa astepte, ca si eu astept s-o dea afara Iohanis si inca nimic. :lol: :lol: :P

# Canarul date 14 iunie 2018 17:02 -2

Io zic sa citeasca petitia forumului pana o inteleg si sa ia o decizie intr-un termen rezonabil da nu mai tarziu de decembrie

# Rusinea Clujului date 14 iunie 2018 20:54 +1

Noi judecătorii clujeni suntem siderati ca am putut trimite in csm asemenea personaj precum motociclista de Chis. Ne cerem scuze tuturor colegilor de la curțile de apel din țară. Stim ca procurorii sunt mulțumiți. E penibilă cum votează alături de fiul securistului si sotul procuroarei dna pt orice vor procurorii nu si pt ce este necesar pt cariera judecătorilor

# pentru Oscar date 14 iunie 2018 21:28 0

comparatiile cu Italia sant cel putin exagerate. Ar trebui sa va documentati mai bine, sa cititi raportul lui Giulio Andreotti pentru parlamentul Italian referitor la atentatele din Italia, rapirea lui Aldo Moro, sa cititi sentiintele pe diferite procese, sa va interesati ce eveniment s-a tinut la presedentie recent, ce a spus presedintele Italian la acest eveniment, ce cred italieni mai bine informati decat dv. despre "strategia tensiunii" din anii 70-80, cititi mai multa istorie a acestei tari - mai terminati cu prostiile. Apropo, stiti in Italia exista inchisori de maxima siguranta cu regim dur de executare a pedeselor, ei dau condamnari pentru "asocierea mafiota", legea tacerii este o agravanta, consiliile locale se dizolva pentru mafie, etc. de ce nu cereti aceste lucruri si pentru Romanica si nu mai bateti campii...

# un mizantrop date 14 iunie 2018 21:42 +2

Astia au depasit "linia rosie" a nesimtirii! Nimic despre protocoale, despre deciziile CEDO, despre retrocedarile aberante, despre nerespectarea deciziiler CCR, despre abuzurile dovedite... Astia sunt total paraleli cu cetateanul roman, Coldea avea dreptate, statul e "vertical si protectiv", institutiile sunt total paralele cu interesele romanilor. Toata aceasta insailare numita CSM, total decredibilizata, tocmai, prin ignorarea statutului si legilor de functionare, transformata intr-un soi de sindicat de nivel Coarna. Cand Lazar a zis in spatiul public, una din primele iesiri monumentale, ca politicienii trebuie urmariti, nu s-a sesizat CSM, nici de samanta, desi, era clar ca omul facea un deserviciu major ideii de justitie, nu i-am vazut sa se sesizeze nici cand Codrutza s-a implicat politic major, mai ales prin intimitatea cu serviciile, niciun "profesionist" din astia n-a sarit sa apere reputatia procurorilor cu care a fost asimilata infama.

# Adina date 15 iunie 2018 09:10 0

Deci asa înțeleg unii prin CSM să preseze luarea de decizii chiar dacă nu citesc documentatie, chiar dacă nu văd înregistrări, după ureche, nu, fără probe? Eu știu că șobolanii de care se vorbește si trebuie stârpiți sunt infractorii, e evident sensul existentei legii în sine. E rau ca infractorii să fie numiti "rats" - sobolani? E un cuvânt plastic pentru cei care infectează endemic un sistem si noțiunea de autoritate de stat, încercând sa-si creeze un stat paralel, cum s-a spus cândva despre maghiari - cu autonomie de decizie, propriul fel de a aplica legea- nu-i la fel, evident, ideea e cum să fii de neatins de lege si să nu răspunzi pentru infractiuni în fața statului. Si unii militari sun "lupi negri", altii "hawks", altii "gooses", prin forte navale, iar despre "caracatita" se stie, tine pe brate șobolani fugiti acum în vrie.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 22.01.2019 – Veverita vizionara il consoleaza pe Lucica. Meet Antonia Pink

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER