Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

SEFA UNJR IL DISTRUGE PE LAZARICA - Mesaj devastator pentru Augustin Lazar: “Are obligatia nu de a gasi mereu scuze si de a emite slogane despre 'penali' pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus in spatiul public, ci de a investiga fiecare astfel de dezvaluire... Ce garantii de credibilitate mai exista ca anchetele anticoruptie au fost si sunt facute cu respectarea stricta a legii?... 'Penal' sau monument de moralitate este irelevant, vocea fiecaruia trebuind ascultata”

Joi, 22 februarie 2018 15:23 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Extraordinar mesajul pe care presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan (foto), i l-a trimis Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar. Girbovan ii cere acestuia sa investigheze cazurile de abuzuri ale procurorilor care au fost dezvaluite de presa, nu sa gaseasca scuze si sa emita slogane despre “penali”.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Dana Girbovan ii transmite Procurorului General ca, in urma dezvaluirilor facute de presa libera, se naste o intrebare legitima cu privire la modul in care au fost instrumentate dosarele DNA si cu privire la garantiile ca anchetele DNA au fost si sunt facute cu respectarea stricta a legii. In acelasi context, Girbovan sustine ca practicile procurorilor DNA devoalate de presa sunt specifice procuraturii sovietice, fiind straine de standardele europene. Sefa UNJR il avertizeaza pe acelasi Augustin Lazar ca lipsa de reactie in a investiga cu celeritate avuzurile procurorilor ori fluturarea de slogane gen “activitatea conducerii DNA este in mod clar una performanta” nu fac altceva decat sa adanceasca neincrederea in activitatea procurorilor DNA, in loc sa o consolideze.


Nu in ultimul rand, judecatoarea Dana Girbovan tine sa ii explice lui Lazarica ceva extrem de important. Si anume ca “'penal' sau monument de moralitate, sarac sau bogat, Stat sau cetatean – este irelevant; toti sunt egali in fata legii si a justitiei, vocea fiecaruia trebuind a fi, deopotriva, ascultata”.

Iata mesajul presedintei UNJR, judecatoarea Dana Girbovan:

Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligatia nu de a gasi mereu scuze si de a emite slogane despre 'penali' pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus in spatiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvaluire, pentru a dovedi ca procurorii pe care-i are in subordine respecta legea.

Aceasta este practica in orice tara democratica si reteta de succes pentru a mentine credibilitatea oricarei institutii: daca acuzatia se dovedeste a fi nereala, dovedesti ca ai mecanisme de verificare si control care functioneaza in timp util, dar daca acuzatia se dovedeste a fi reala, poti lua masuri pentru a opri abuzurile la timp, fara a discredita iremediabil o institutie.

Obligatia Procurorului General de a investiga cu celeritate aceste dezvaluiri rezulta din statutul sau de conducator al Ministerului Public, autoritate de rang constitutional ce 'reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor'.

Or, ceea ce vedem ca e dezvaluit de presa in ultimul an, cu privire in special la practicile procurorilor DNA, nu are legata nici cu interesul societatii ori apararea ordinii de drept, nici cu apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Procurorul General are obligatia fata de fiecare cetatean al Romaniei de a da socoteala si explicatii despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are in subordine.

Daca dezvaluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevarate, atunci suntem in prezenta unor fapte de o gravitate exceptionala, ce reprezinta un real atac la statul de drept si democratia din Romania, compromitand insasi justitia si lupta anticoruptie.

Este usor de observat cum, de fiecare data cand apar dezvaluiri publice despre practicile abuzive ale procurorilor, sunt voci care muta discutia de la continut, de la fond, la forma: de ce au iesit acum inregistrarile, sunt livrate cu rea credinta, protejeaza interese personale, sunt atacati procurorii DNA pentru ca 'isi fac treaba' etc. Si, bineinteles, aceleasi voci ne asigura ca nu este cazul sa ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de 'penali'.

O asemenea abordare este nu doar gresita, ci de-a dreptul distructiva, compromitand pe termen mediu si lung tocmai activitatea procurorilor, cu precadere a celor din structurile anticoruptie.

Daca se dovedeste a fi adevarat ca dosare ce privesc un fost premier al Romaniei si al Marii Britanii se bazeaza pe denunturi inventate de procurorii DNA, asa cum transpare din inregistrarile prezentate de presa in seara zilei de 21 februarie, evident ca te intrebi cate dosare DNA sunt afectate de practici similare si ce garantii de credibilitate mai exista ca anchetele anticoruptie au fost si sunt facute cu respectarea stricta a legii, asa cum se clameaza?

Exista o ratiune pentru care zeita justitiei apare legata la ochi: pentru a nu vedea cine este in fata sa.

'Penal' sau monument de moralitate, sarac sau bogat, Stat sau cetatean – este irelevant; toti sunt egali in fata legii si a justitiei, vocea fiecaruia trebuind a fi, deopotriva, ascultata.

Asa ar trebui sa fie, deoarece realitatea de azi ne arata cat de departe suntem de insasi idea de justitie, chiar si la nivel de mentalitate.

'Se presupune ca noi lucram legal' – ne spune Procurorul General. 'DNA respecta legea' – ne asigura procurorul sef DNA. 'Cetatenii trebuie sa dea un cec in alb magistratilor' – ne indeamna judecatorul Cristi Danilet.

Cu cat o institutie sau o persoana are o putere mai mare, cu atat aceasta trebuie sa fie verificata mai temeinic, este regula ce se practica in tarile cu democratii consolidate. Exact cum spunea presedintele american Ronald Reagan: 'trust, but verify' (ai incredere, dar verifica).

Personal am cerut inca din 2014-2015 sa fie verificat fiecare clamat abuz, fiecare plangere privind un abuz. Am spus inca de atunci ca fiecare abuz va avea efectul unui bumerang ce va lovi la temelia increderii in justitie si va discredita lupta anticoruptie.

Lipsa de reactie imediata a Procurorului General in a investiga cu celeritate aceste dezvaluiri, ori fluturarea de slogane de genul 'activitatea conducerii DNA-ului este in mod clar una performanta. Ei au fost foarte eficace', cum a sustinut Procurorul General intr-o relatare de presa in dimineata zilei de 22 februarie, nu fac decat sa adanceasca neincrederea in activitatea procurorilor DNA, in loc sa o consolideze.

Cum sa mai aiba incredere cetatenii in justetea dosarelor penale, in lupta anticoruptie, daca in fata acestor dezvaluiri ceea ce li se transmite este sa stea linistiti la locurile lor, ori sa aiba incredere ca statul vegheaza la binele lor?

Nu cu astfel de slogane si practici functioneaza o justitie intr-o democratie si nu asa functioneaza statul de drept.

Fiecare cetatean are dreptul la adevar, iar adevarul se refera la fapte. Pentru acest motiv adevarul se descopera cu efort, prin cercetari reale si anchete serioase, iar nu prin slogane gen 'noi respectam intotdeauna legea'.

Intr-o conferinta de presa tinuta anul trecut, in contextul modificarilor la legile justitiei, Procurorul General dadea asigurari intregii societati romanesti ca procurorii pe care-i are in subordine sunt la standarde europene.

Practicile unor procurori DNA devoalate de presa, daca se confirma, nu doar ca sunt straine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui sa-si mai aiba locul in Romania.

In fata acestor dezvaluiri publice, Procurorul General are obligatia de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvaluire, pentru a dovedi ca procurorii pe care-i are in subordine respecta legea si merita increderea cetatenilor in activitatea lor”.

Accesari:8086

Comentarii

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 22 februarie 2018 15:38 +13

„... zeita justitiei apare legata la ochi: pentru a nu vedea cine este in fata sa.” :lol: Ha, ha, ha! E-RO-NAT! prin alte „stabilimente de exterminare fizică prin înfometare și psihică prin neo-experimente de reeducare „piteșteană” (alia Konzetrationlager-ele ANP) se spune așa: Întrebare: „De ce este Temida legată la ochi?” Răspuns: „Pentru că Justiția SE FACE DUPĂ URECHE, lăutărește.” :-) :-) :-)

# Edelweiss - PENAL ȚIFLIȘ de Bukowina date 22 februarie 2018 15:48 +6

Cât despre metoda SOVIETICĂ de demonizare a promotorului unui mesaj, prin aplicarea pe fruntea lui a etichetei prejudecate - PENAL - ei bine, uzitarea exagerată a acestui infam mijloc de opresiune își va produce efectele într-o modalitate deja cunoscută. După modelul „Golanilor” Pieței Universității, care a devenit un titlu emblematic, de mândrie personală și de garanție a unui anumit standard etic minimal, la fel și eticheta kaghebistă „PENAL” își va depăși barierele semantice devenind un GARANT AL INTEGRITĂȚII și PROBITĂȚII titularului. Încet-încet, o să se ajungă la o situație uluitoare în care lipsa vreunei condamnări la cazier să fie echivalentă cu indicii rezonabili ai ticăloșiei potențiale a „NEPENALULUI”. Parcă și văd expresii vehemente: „Cum, n-ai nici o condamnare? Dă-te dreeqului d-acilișa, că tu trebuie să fii Ticălos systemic dacă nu ești PENAL! Marsch la coteț, Derbedeule, NEPENAL!”

# Marianus date 22 februarie 2018 15:53 +14

Nu ma pricep, dar ar fi tare daca diseara, Ministrul de Justitie ar anunta demiterea lui...Lazarica. Nu-i asa ca ar ramane toti cu gura cascata? :D :D :-*

# un mizantrop date 22 februarie 2018 16:43 +9

Mi se pare nedrept atacul la omul de serviciu (!!!!) al lui Kovesi. Asta a fost egal cu el, stie de ce a fost adus si se achita de "treburile gospodaresti", ca orice argat fidel. Mai mult, in prima lui iesire publica, in apararea privilegiilor procurorilor, a fost uitata fraza cu"necesitatea urmaririi clasei politice, asta e crezul lui profesional, asa ca, ce asteptari sa ai de la un astfel de "inchipuit"?! Eu nu inteleg de ce nu discutam despre imperativul inlocuirii tripletei procuraresti, de ce vorbim cu un "coinculpat" despre celalalt, pentru ca asa "lucreaza" ei, ca o mafie: cand e prea transparenta implicarea personala a DNA, paseaza miselia la DIICOT si P.G. se "ocupa" cu clasarea plangerilor si "tinerea spatelui". Ca pleaca, sau nu unul dintre ei, conteaza prea putin, ca au dovedit-o, au facut "scoala", din pacate, prin implicarea vinovata a tagmei judecatoresti...Totusi, hai sa incepem cu unul si sa tragem de fir

# Dark Net Abomination date 22 februarie 2018 16:54 +2

Ideea nu e ca domnii, doamnele, domnisorii si domnitele procurori...adica magistrati fix ca si judecatorii de magistrati...incalca legea cu nonsalanta (ca asta este evident si pentru prosti fiind suficiente probe deja publice) ci ca in timp ce incalca de zor legea se lasa inregistrati audio/foto/video ...si nu o data ci de fiecare data.

# adevarul simplu date 22 februarie 2018 17:11 +1

La varful Min.Public,ar fi neaparat nevoie de un profesionist in ale dreptului si nu de un FOCHIST calificat care urmareste si asigura arderea compostibilului intr-un foc!Comparativ,cea ce se petrece actualmente la DNA Serv,T.Ploiesti si nu bumai,reprezinta un (FOCAR)sintagma care inseamna un centru al unui proces inflamator,loc in care se colecteaza puroiul,de unde se pot raspandi microbii ce provoaca o infectie!Concret un loc murdar,neangrigit,scarbos si pe care LAZARICA al nostru il apara si ingrigeste cu nermaginita atentie!!!!!

# Incompatibilul date 22 februarie 2018 17:15 +2

Oare geniul de lazar s-a gândit vreun moment ca se antepronunta fiind membru de drept al csm care ar trebui să voteze la o eventuală cerere de revocare?cata ignoranta sau tupeu

# livia date 22 februarie 2018 18:07 +5

O miscare desteapta pe care ar putea sa o faca tudorica fara frica este sa-l revoce pe taica lazar. In fond cucuveaua este subordoonata lui lazar; daca treburile nu merg bine la dna este vina lui lazar ca el e seful suprem.

# Burebista date 22 februarie 2018 18:23 0

Dacă lazarica burebista mai participa la vreo lucrare ă secției pt procurori in privinta dna sa aiba cunoștință si ij si ani .A fost inteligent maxim si s-a antepronunta. Dna Garbovan asta ati remarcat?

# adrian date 22 februarie 2018 19:25 +1

De ce nu se cere si revocarea lui Lazarica?

# Cetăţean îngrijorat date 22 februarie 2018 20:12 0

Astăzi am stat de vorbă cu un prieten jude. ..Ştiţi ce mi-a spus??? Judecatorii de penal nu vor să mai judec până nu se lămureşte situaţia falsificării probelor, de frica ,, paradelii"..le e teamă că şi lor li se poate înscena un dosar, dacă la un prim-ministru a fost posibil

# Gilu date 22 februarie 2018 20:35 +1

Todorel,\ si pe el, si pe el ...Asta( August ) a supt lapte de la Andrei Ianuarevici Visinski ,I.a mostenit si tinuta...

# ?????? date 22 februarie 2018 21:10 0

@Libertatea de exprimare și independența justiției se manifestă și prin libertatea de exprimare și independența fiecărui judecător și procuror ?

# adrian date 23 februarie 2018 08:54 0

LIbertate de exprimare in Romania nu exista,cum a inceput sa nu mai fie nici in Italia.Se fac dosare penale pentru postari "aiurea"si in Italia.

# Botomei Vasile date 23 februarie 2018 08:47 0

Mesaj catre dna Presedinte Dana Girbovan trimis de dr.Botomei Vasile Presedinte UNBR din Bacau,,str.Oituz,33. In conditiile in care magistratii sunt inscrisi in asociatii distincte prin care isi exprima opinia in legatura cu activitatile justitiei,credeti ca este constitutional ca juristii care profeseaza ca avocati sa fie recunoscuti prin asocierea in mai multe Uniuni Nationale a Barourilor din Romania-UNBR ? In conditiile in care Statul prin MFPublice a inregistrat mai multe organuzatii profesionale cu denumiri de UNBR,consoderati ca sunt folosite cu drept denumirile de catre juristii inscrisi in noile organizatii profesionale de tip UNBR ? Va invit sa exprimati un punct de vedere despre teza de doctorat in drept autorizata pe numele dr.Botomei Vasile,in legatura cu recomandarile stiintifice care privesc modificarile la legea privind statutul magistratillor,si referitor la noul concept de pluralism de UNBR-uri. Cu deosebita consideratie, Dr.Vasile Botomei,mobil 0744191717;

# UN ROMAN date 23 februarie 2018 10:42 +1

Nu il mai acuzati pe procurorul general Lazarica. Este un om CORECT. Respecta cuvantul dat la investire. Pai uitam cum i s-a facut loc de catre K prin atacul marsav la Procurorul General NITU?. Lazar a fost inscaunat pentru a raspunde la comenzi, nu pentru a veghea la respectarea legii, pentru ai apara , pentru ai acoperii in fara de legile lor. Ei se considera zei si trebuie sa aiba paza de FIER. Vor disparea toti odata. Trebuie sa plateasca asa cum au platit si altii pentru oprimarea poporului

# ?????? date 23 februarie 2018 15:50 -3

@Considerați că doamna Gârbovan a depășit, oarecum, prin astfel de intervenții publice, codul deontologic al profesiei, având modalități de exprimare a opiniilor ,despre activitatea la care se referă, reglementate, pe care pe care este posibil să nu le fi folosit sau nu a și arătat că le-ar fi folosit ?

# Băran Gheorghe date 25 februarie 2018 20:20 0

Domnul Augustin Lazar se exprima la fel ca domnul Werner, de 2 ori pe loc si a treia oara la mijloc.Cand prostul nu are de ce sa se lege , cand nu stie sa faca separatie intre bine si rau , cand vrea sa distraga atentia de la problema principala , ii da inainte cu invective si generalitati . Vorbesc de prost in general ,nu fac referire la persoane anume. Este interesant faptul ca oameni "cititi", cu carte , titrati :)) fac bascalie de greseli de tastare ale unor colegi de discutie , se numesc "gramatici"iar ei ,tocmai ei scriu cuvinte abjecte, pun virgula intre subiect si predicat si dau lectii de gramatica. Concluzie: poti sa fii super citit dar sa nu poti face conexiune cu practica si poti fi pragmnatic sa uzitezi la maxim cunostintele precare, in folosul societatii si pentru folosul social .Stii , ca vaca aia care da o galeata de lapte da cu cracu in ea sau se pipi dupa ce o umple. Halal conducatori!

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Ce se va intampla in cazul audierii lui Carmen Iohannis in “Dosarul Caselor”?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 11.12.2018 – Werner are o noua ocazie sa faca parada de ipocrizie

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER