SI BICA IL DA IN PRIMIRE PE COLDEA – Fosta sefa DIICOT a povestit cum ii dadea raportul generalului SRI Florian Coldea: “Discutiile erau lunare, atunci cand era termen in dosarul RAFO-CAROM... Ii scriam pe coli A4... Am fost colega de birou cu Nastasiu si prietena cu Angela Ciurea si stiam cum se sustine cuplul Kovesi-Coldea... Daca era alt sef la DNA, as fi spus”. CSM si Procurorul General sunt obligati sa declanseze de urgenta o ancheta si nu sa ascunda din nou mizeria sub pres

Joi, 19 februarie 2015 16:13 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

CSM a pus batista pe tambal dupa dezvaluirile Elenei Udrea despre posibila ingerinta a generalului SRI Florian Coldea in actul de Justitie, despre relatia dintre Laura Codruta Kovesi si seful interimar SRI si despre cum ar da anumiti judecatori si procurori solutii de frica sau la comanda celor doi. Evident, distinsii membri CSM au sarit sa apere reputatia procurorilor DNA si a sistemului judiciar. Fara sa se fi facut o ancheta serioasa, fara ca Procurorul General al Romaniei sa declanseze verificari pentru a stabili daca ceea ce a spus Elena Udrea este sau nu adevarat, membrii CSM au stabilit ca Elena Udrea a afectat independenta Justitiei. Iata ca acum o dezvaluire privind imixtiunea generalului Coldea in Justitie, mai exact in activitatea DIICOT, vine chiar din interiorul sistemului.


Alina Bica (foto), fosta sefa DIICOT aflata in arest preventiv, a dezvaluit cum i-ar fi dat raportul lunar lui Florian Coldea despre dosarul RAFO-CAROM in care era judecat Ovidiu Tender. Acuzatiile sunt extrem de grave si impun de urgenta declansarea unei anchete care sa stabileasca daca si in ce fel s-a implicat Florian Coldea in activitatea DIICOT. Probabil insa ca si de aceasta data cei din CSM vor baga totul sub pres si vor stabili ca Alina Bica a adus atingere independentei Justitiei.

Bica este a treilea om din sistem care vorbeste despre implicarea lui Coldea in activitatea parchetelor si despre relatia dintre acesta si Kovesi. Inaintea Alinei Bica au facut-o fosta procuroare DIICOT Angela Ciurea si fosta sefa a Biroului Relatii Internationale din PICCJ, procuroarea Angela Nicolae. De asemenea, multe detalii despre Florian Coldea le-a oferit si fostul procuror Ciprian Nastasiu.

Alina Bica: “Au incercat sa ma scoata de pe strada, in decor. Cand ma duceam spre RAFO, autoturismul nostru a fost izbit si scos de pe strada de o alta masina”

Alina Bica a raspuns mai multor intrebari adresate de jurnalistul Adina Anghelescu. Raspunsurile au fost prezentate, miercuri seara 19 februarie 2015, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Fosta sefa DIICOT a povestit cum ii dadea raportul lunar generalului Coldea despre dosarul RAFO-CAROM in care era judecat omul de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica sustine ca isi scria pe coli A4 pararea juridica si ca lasa foile la Coldea in birou. Daca ceea ce spune Bica este adevarat, situatia este extrem de grava. Generalul SRI Florian Coldea nu avea de ce sa se intereseze de aceasta cauza, trimisa deja in instanta, in conditiile in care ea privea infractiuni de drept comun, nefiind vorba despre siguranta nationala. Desigur, totul poate fi clarificat in urma unei anchete dispusa de Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu si CSM, insa, in opinia noastra, este putin probabil ca acest lucru sa se intample avand in vedere realatia dintre cele doua institutii si SRI.

De asemenea, Alina Bica a explicat ca regreta ca nu a facut publice presiunile lui Coldea de care vorbeste si a precizat ca le-ar fi denuntat la DNA daca aceasta din urma institutie nu era condusa de Laura Codruta Kovesi. De altfel, Alina Bica a afirmat ca nu avea cui sa ii spuna, in conditiile in care a fost colega de birou cu fostul procuror Ciprian Nastasiu si prietena cu fosta procuroare Angela Ciurea si stia cum “se sutine cuplul Kovesi-Coldea” si cum se sutin cei doi “reciproc in tot ceea ce fac”.

Iata intrebarile adresate Alinei Bica si raspunsurile fostei sefe DIICOT:

Cand au avut loc intalnirile dumneavoastra cu prim-adjunctul Florian Coldea?

Dupa numirea mea in functie au fost intalniri legate de subiectul Tender, incepand cu iulie 2013. Erau intalniri institutionale. Discutiile erau lunare, atunci cand era termen de judecata in dosarul RAFO-CAROM.

Cand i-ati dat lui Coldea notele de informare pe acest subiect? Ce scriati in ele si cum le-ati transmis la SRI?

La el in birou, ii scriam pe coli A4 parerea mea juridica. Le-am lasat la domnul Coldea in biroiu de fiecare data.

In perioada in care ati facut ancheta in dosarul RAFO, ati primit amenintari si ati primit interdictie. De la cine au fost amenintarile, cui ati adresat cererea de protectie?

Cererea de protectie a fost adresata Procurorului General. Au incercat sa ma scoata de pe strada, in decor. Cand ma duceam spre RAFO, autoturismul nostru a fost izbit si scos de pe strada de o alta masina. Exista un proces verbal in acest sens, in dosarul de urmarire penala.

In dosarul "Bancherii", cu BRD-ul, cine a facut presiuni pentru ca Bebe Ionescu sa nu fie urmarit penal?

Cand am preluat mandatul la DIICOT, dosarul BRD era in faza finala, procurorul de caz era in faza de emitere a rechizitoriului, iar lucrurile cu dosarul BRD au fost stabilite in mandatul de sef DIICOT al lui Codrut Olaru.

Regretati faptul ca, atunci cand au aparut, cum sustineti, presiunile in RAFO din partea generalului Coldea, nu ati anuntat public acest lucru si nu v-ati dat demisia?

Da. Insa vreau sa subliniez un lucru: nu aveam cui sa spun. Am fost colega de birou cu Nastasiu si prietena cu Angela Ciurea si stiam cum se sustine cuplul Kovesi-Coldea si cum se sustin reciproc in tot ceea ce fac. Daca era alt sef la DNA, as fi spus. si da, imi pare rau ca nu am spus public ce se intampla, dar mi-a fost frica. Dovada, dosarul fabricat cu ANRP-ul. Am solicitat informatii de la SRI, privindu-i pe Andrici, Visoiu si Gheorghe Gabriel in 2013. Nu mi-au dat nimic.

Ati facut denunt impotriva generalului Florian Coldea?

Nu, pentru ca nu il pot proba. Dar tot ce am spus este adevarat.

Accesari:7856