25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUSPENDAREA ACTIVITATII INSEAMNA INFRACTIUNE – Deputatul Eugen Nicolicea avertizeaza: ”Suspendarea colectiva si voluntara, chiar temporara, se incadreaza in definitia grevei... Procurorii si judecatorii nu pot declara greva... Nu stiu ce este mai grav, necunoasterea legii de catre cei care ar trebui sa o cunoasca si sa o aplice sau incalcarea cu buna stiinta a acesteia de catre cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii”

Scris de: G.T. | pdf | print

26 February 2019 16:02
Vizualizari: 3576

Suspendarea temporara a activitatii parchetelor si instantelor se incadreaza in definitia grevei, or procurorii si judecatorii au interzis prin lege sa faca greva. Iar daca fac, sunt pasibili cu inchisoare de la o luna pana la 1 an sau amenda. Explicatiile sunt oferite de catre deputatul PSD Eugen Nicolicea (foto), in contextul in care cateva parchete si instante au decis sa isi suspende activitatea in semn de protest fata de OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei, fara sa tina cont ca o asemenea masura afecteaza si irita justitiabilii.


Intr-un comunicat de presa dat publicitatii marti, 26 februarie 2019, Eugen Nicolicea le aminteste magistratilor care si-au suspendat activitatea ca potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, prin greva se intelege orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate. Iar avand in vedere ca suspendarea temporara a activitatii inseamna incetarea acesteia pe o perioada de limp limitata, este limpede ca suspendarea colectiva si voluntara, chiar temporara, se incadreaza in definitia grevei. De asemenea, Nicolicea subliniaza ca art. 202 din aceeasi Lege 62/2011 a dialogului social stabileste cat se poate de clar ca procurorii si judecatorii nu pot face greva, incalcarea acestor prevederi pedepsindu-se cu inchisoare de la o luna la 1 an sau cu amenda.

Iata comunicatul deputatului PSD Eugen Nicolicea:

“Referitor la recentele suspendari de activitate ale unitatilor de parchet, sunt cateva aspecte pe care nu le vede sau nu le spune nimeni. Am mai spus-o si o repet, dubla masura dauneaza profund societatii! A spune ca legea este egala pentru toti, insa a cere tratament diferentiat este un exemplu tipic de standard dublu.

Legea romana nu lasa loc de interpretari in ceea ce priveste prevederile potrivit carora suspendarea activitatii unitatilor de parchet reprezinta infractiune si se pedepseste ca atare, astfel:

- potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, 'prin greva se intelege orice forma de incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate'. Avand in vedere ca suspendarea temporara a activitatii inseamna incetarea acesteia pe o terioada de limp limitata, suspendarea colectiva si voluntara, chiar temporara, se incadreaza in definitia grevei;

- articolul 202 specifica foarte clar ca procurorii si judecatorii nu pot declara greva;

- la articolul 218 se precizeaza ca declararea grevei cu incalcarea art.202 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 1 an sau amenda.

Asa cum statueaza si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, orice persoana are dreptul la libertate de exprimare, acest drept incluzand libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei, insa in cazul sistarii activitatii, nu se poate vorbi despre comunicarea unor informatii sau idei, ci pur si simplu de refuzul de a mai presta o activitate.

Nu stiu ce este mai grav, necunoasterea legii de catre cei care ar trebui sa o cunoasca si sa o aplice sau incalcarea cu buna stiinta a acesteia de catre cei care ar trebui sa vegheze la respectarea legii”.

Comentarii

# Edelweiss date 26 February 2019 16:16 -1

Aș posta comentariul de la art. similar din Cotidianul, dar mai aștept oleacă. Până pe la 9 jumate sau 10 seara, să se ocupe poziția 2! :sigh:

# DODI date 26 February 2019 16:39 +5

La această întrebare răspunsul este în ograda CSM. Instituția care nu doar că și-a arătat slăbiciunile prin albirea procurorilor care au masacrat ideea de justiție dar care nu a luat măsuri exemplare împotriva celor care au săpat adânc atâta la fundamentul justiției cât și al încrederii românilor în justiție. Iar efortul de a corija aceste abateri nu trebuie să vină de la Parlament ci chiar de la CSM. O lege oricât de bună ar fi ea nu poate opri un criminal. Iar cei care au măcelărit ideea de justiției sunt criminalii încrederii românilor. Deci CSMiști treceți la treabă. Atâta timp cât vă clamați independența și solicitați neamestecul politicului în treburilor voastre interne. Dar faceți trebă nu vă tot văitați. Răul este la voi și printre voi.

# Dodoașcă date 26 February 2019 19:34 0

Măi Dodoașcă,ai înțeles ce ți-a spus omul ăla de deasupra ta ? Dacă nu înseamnă că roticelele din biluța ta au nevoie de ungere.

# Danileț și cu moroii lui vor o Romînie slabă date 26 February 2019 18:42 0

Corect ce zice Nicolicea. și atunci de ce nu sînt chemați activiștii Soros gen Danileț, Lăncrănjan și ceilalți la Secția pt cercetarea infracțiunilor magistraților? Aplicați legea! Danileț și cu moroii lui asta vor, o Romînie slabă. 8)

# Un " Antirezist" date 26 February 2019 16:19 +3

Nu mai contează că magistraţii nu au dreptul la grevă! Atâta timp cât nu avem Inspectie Judiciară....pot să dea foc României!

# Edelweiss - Ivory Tower Penman date 26 February 2019 16:30 +2

Dar de AUTOSESIZARE ca modalitate de sesizare a unui organ de urmărire penală s-a auzit prin Rröemenika? Codul de procedură penală „CAPITOLUL II Sesizarea organelor de urmărire penală SECŢIUNEA 1 Reglementări generale Art. 288 Modurile de sesizare (1) Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, prin actele încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege ORI SE SESIZEAZĂ DIN OFICIU.” CE STAU ȘI CLOCESC PROPRIILE OUȚE ORGANELE DE URMĂRIRE PENALĂ DIN SIIJ? CE AȘTEAPTĂ? Să pice frunza? Să vină Mesia? Ce atâta codeală și frăsuială? Luat un dosar mare și nou-nouț, scris pe copertă număr de dosar, pus mâna pe plaivaz, de centralizat toate unitățile de Parchet și toate numele magistraților greviști și de întocmit actul de autosesizare precizat la art. 292:

# Edelweiss - Ivory Tower Penman date 26 February 2019 16:32 +2

„Art. 292 Sesizarea din oficiu Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens.” Io* se pare că am fost singurul din Țara IEPURILOR poltroni care a avut oleacă de sangve-n balls (sau a fost suficient de inconștient) ca să redactez un DENUNȚ FERM. Mai departe, mai facă câte ceva și alți… IEPURI POLTRONI. Iaca, sesizarea mea a plecat ieri, așa cum am promis: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2019/02/colorata-i-gata-aka-cine-nu-i-gata-il_23.html

# nae girimea date 27 February 2019 05:30 0

Jos palaria !

# santinela date 27 February 2019 08:04 0

Chiar daca nu este greva,in termenul clasic, atunci macar sa le fie taiate lefurile idiotilor care nu se prezinta la lucru sau care nu fac "nimic" la serviciu.Desi unii nu fac nimic tot anul !

# florea date 28 February 2019 15:57 0

Sesizarea din oficiu a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este o chestiune de actualitate. Deci.... Pe rând să dea toți cu subsemnatul. Citați, și fără grabă...Altfel, vă vor sări în cap la cât tupeu au...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva