TURNATORIILE LUI PETROV – Cititi notele informative pe care fostul presedinte Traian Basescu le-ar fi dat la Securitate: “Nu este dispus sa se casatoreasca decat cu o fata care sa aiba situatia materiala buna... A avut relatii cu femei de cetatenie ceha... Din discutiile purtate cu verisoara lui, de profesie invatatoare, am inteles ca ar fi dispus, in cazul in care ar reusi sa cunoasca in strainatate o fata cu avere, sa ramana acolo” (Notele)

Luni, 3 iunie 2019 16:12 | Scris de L.J. | pdf | print | email

La cinci zile dupa ce la Curtea de Apel Bucuresti a fost inregistrat dosarul in care Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cere constatarea calitatii de lucrator/colaborator al Securitatii in cazul fostului presedinte Traian Basescu (foto), apar si notele pe care acesta le-ar fi semnat sub numele de cod “Petrov”.


Este vorba despre doua note informative care ar fi fost date, potrivit Antena 3, de Traian Basescu despre doi elevi de la Institutul de Marina, in 1975. Documentele au fost prezentate duminica, 2 iunie 2019, la Antena 3, de jurnalista Berta Popescu, si sunt atasate la dosarul intocmit de CNSAS si trimis la instanta.

Ambele turnatorii facute de "Petrov" la Securitate au privit fosti colegi de-ai acestuia. Informatorul Securitatii prezenta detalii din discutiile pe care le avea cu cei doi colegi de-ai sai, facandu-le insa si caracterizari acestora, cum ar fi spre exemplu faptul ca unul dintre ei este interesat doar de bani sau ca ar fi marturisit ca daca va intalni in strainatate o fata cu avere nu s-ar mai intoarce in tara. Foarte grav, in urma uneia dintre informari facute de catre “Petrov”, s-a decis ca unul dintre elevii vizati de note sa intre in atentia ofiterului de contra-informatii, acesta avand misiunea de a strange si alte informatii.

Replica lui Basescu

In replica, fostul presedinte Traian Basescu sustine intr-o postare pe Facebook ca nu exista un angajament semnat de el nici in dosarul inscriptionat cu numele sau si nici pe microfilmul dosarului: “Am luat nota de faptul ca Antena 3 a prezentat documente din dosarul intocmit de CNSAS si trimis la instanta pentru a se stabili prin hotarare judecatoreasca daca am fost colaborator al securitatii sau nu. Fac precizarea ca nu exista un angajament semnat de mine nici in dosarul inscriptionat cu numele meu si nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici in dosar si nici pe microfilm nu exista documente scrise de mine sau chitante care sa ateste plati efectuate de fosta securitate catre mine si prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator. Din cate stiu, documentele pe care CNSAS le-a anexat in dosar cat si microfilmul dosarului meu au fost predate de catre SRI la arhiva CNSAS inca din anul 2006. Predarea arhivei fostei securitati catre CNSAS s-a facut urmare a solicitarii pe care eu, in calitate de Presedinte CSAT, am facut-o catre SRI. Pana in prezent, cu ocazia diverselor verificari CNSAS mi-a eliberat 4 certificate de necolaborare cu securitatea ca politie politica. Fiind convins ca nimic din actele mele nu poate fi considerat act de politie politica astept indeplinirea procedurilor legale si verdictul instantei. Desigur, imi doresc ca dosarul sa fie solutionat in instanta si nu in dezbatere publica, motiv pentru care nu voi comenta public continutul documentelor prezentate de Antena 3 si nu ma voi angrena in dezbatere publica pe subiectul dosarului, avand in vedere ca eu insumi sunt subiectul dosarului intocmit de CNSAS si aflat acum la instanta de contencios administrative si fiscal”.

Nota 0020 din 05.05.1975:

Elevul B.I., desi dintr-o familie sanatoasa, manifesta prin actiunile sale si modul sau de a gandi cu multa usurinta. Din discutiile pe care le-am avut cu el, a rezultat ca a venit la Institutul de Marina (...) pentru ca aceasta meserie ii da posibilitatea sa obtina niste avantaje materiale intr-un timp foarte scurt. De asemeni, nu este dispus sa se casatoreasca decat foarte tarziu si cu o fata care sa aiba situatia materiala buna. In vara anului 1973 si a anului 1974 a avut relatii cu femei de cetatenie ceha, dar nu stiu daca in momentul de fata mai intretine aceste relatii”.Nota 0023 din 05.05.1975:

Elevul sergent D.C. face parte din categoria oamenilor avari dupa bani, mergand pana la mercantilism. Din discutiile purtate cu D.C. a rezultat clar ca a venit la Institut pentru ca acest lucru ii ofera posibilitatea unor castiguri materiale importante, cu conditia 'sa fii destept' (cum spunea el). Din discutiile purtate cu verisoara lui - V - de profesie invatatoare, am inteles ca D.C. ar fi dispus, in cazul in care ar reusi sa cunoasca in strainatate o fata cu avere, sa ramana acolo. Cu verisoara lui D am avut ocazia sa discut aceste probleme, deoarece am fost la un moment dat prieteni”.


Accesari:5572