UN SAS A LUAT-O PESTE NAS – Presedintele Iohannis s-a facut din nou de bacanie la CCR, unde a fost invins de premierul Dancila. CCR a admis sesizarea Guvernului privind conflictul juridic de natura constitutionala provocat de refuzul lui Iohannis de a lua act de demisia a doi ministri. Werner a batut campii cu gratie: „Nu mi-a fost, nu mi-e teama de CCR. Toate actiunile mele se incadreaza in cadrul constitutional”. CCR a confirmat iar ca Iohannis e chitit sa blocheze activitatea Executivului

Miercuri, 19 decembrie 2018 16:20 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Nu riscam nici pe departe sa ne plictisim, cand avem un presedinte precum Klaus Iohannis (foto). Primul om in stat are grija aproape cu fiecare ocazie sa intretina comedia politicianului pentru care presedintia unei tari este o palarie mult prea mare. Nu mai devreme de miercuri, 19 decembrie 2018, Werner a luat dauna totala de la Curtea Constitutionala a Romaniei, care a constatat existenta conflictului juridic de natura constitutionala provocat de refuzul lui Iohannis de a lua act de demisia ministrilor Lucian Sova (Transporturi) si Paul Stanescu (Dezvoltare Regionala), precum si de numirea unor noi ministri pentru aceste portofolii: Olguta Vasilescu, respectiv Ilan Laufer. CCR a fost sesizata de catre premierul Viorica Dancila.


Avand in vedere decizia CCR, presedintele Iohannis este obligat „sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru” si „sa raspunda, de indata, in scris si motivat, propunerilor inaintate de prim-ministrul Romaniei cu privire la numirile in functia de ministru”. Amintim ca dupa refuzul formulei Vasilescu-Laufer, Dancila a venit cu propunerea ca Olguta sa treaca la Dezvoltare Regionala, iar la Transporturi sa fie numit deputatul Mircea Draghici, trezorierul PSD.

Prezentam comunicatul Curtii Constitutionale cu privire la remaniere:

In ziua de 19 decembrie 2018, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul dispozitiilor art.146 lit.e) din Constitutie si ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum si ale art.34, art.35 si art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei, pe de-o parte si Guvernul Romaniei, reprezentat de prim-ministru, pe de alta parte, determinat de refuzul revocarii si, respectiv, numirii unor ministri, cerere formulata de prim-ministru.

Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulata de prim-ministrul Romaniei si a constatat existenta conflictului juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei, pe de o parte, si Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de alta parte, generat de refuzul Presedintelui Romaniei de a emite decretele de revocare din functie a doi ministri si/sau de a emite decretele de constatare a vacantarii functiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi ministri;

2. Presedintele Romaniei urmeaza sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru;

3. Presedintele Romaniei urmeaza sa raspunda, de indata, in scris si motivat, propunerilor inaintate de prim-ministrul Romaniei cu privire la numirile in functia de ministru.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului si Presedintelui Romaniei”.

Iohannis, sigur de victoria de la CCR

Totul a inceput pe 20 noiembrie 2018, cand Klaus Iohannis a anuntat ca nu va semna decretele de numire pentru Vasilescu si Laufer si ca nu va lua act de remanierea ministrilor Lucian Sova (Transporturi) si Paul Stanescu (Dezvoltare Regionala), presedintele pretextand ca aceasta remaniere „este o solutie slaba”. Amintim ca Olguta Vasilescu l-a criticat dur pe Werner ori de cate ori a avut ocazia, denuntand manevrele acestuia pentru daramarea guvernarii PSD-ALDE, iar in spatiul public a fost vehiculata ideea ca de fapt acesta ar fi motivul pentru care Iohannis a refuzat-o pe Olguta, fiind vorba doar despre o simpla ranchiuna bazata pe umori personale.

Iata ce a declarat Klaus Iohannis pe 20 noiembrie, in cazul refuzului de a-i remania pe Sova si Stanescu si de a-i numi pe Vasilescu si Laufer:

Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Aceasta remaniere, dupa parerea mea, este o solutie slaba. Sunt in continuare de parere ca solutia corecta pentru Romania ar fi fost si este in continuare solutia inlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme Romaniei. Dar pana atunci avem aceasta remaniere. Sunt de acord sa se faca o remaniere, insa trebuie sa tin cont de cateva lucruri aici. In primul rand, este nevoie sa ne amintim ca ne aflam in fata unei provocari grele. Presedintia Consiliului UE pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate sa duca la un succes al Romaniei doar in masura in care ministerele isi fac treaba si abordarea Romaniei e una coerenta. Concluzie. E nevoie de ministri care performeaza foarte bine”.

Doua zile mai tarziu, Werner a iesit din nou la rampa, cu binecunoscutu-i ranjet. Cu aceasta ocazie, Iohannis s-a aratat sigur pe victoria de la CCR, pretinzand ca tot ce a facut a fost constitutional. Ei bine, ghinion! Dupa cum am vazut, Curtea tocmai i-a dat peste nas pe tema remanierii, confirmand – la fel ca la Legile Justitiei, de exemplu – ca locatarul de la Cotroceni este chitit sa blocheze activitatea Guvernului.

Redam declaratia lui Klaus Iohannis de pe 22 noiembrie 2018:

Am am primit astazi, la doua zile dupa remanierea guvernamentala, o propunere de remaniere guvernamentala. Dati-mi voie sa va spun ca acest lucru nu este de bun augur. Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani si pot sa va dau cateva date pe care le-am recitit in aceasta dimineata si care arata ca lucrurile merg foarte prost in privinta guvernarii. PSD este deja la al treilea guvern in nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozitiile de ministru, i-am numarat, nu o sa va vina sa credeti. Sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum ministri in aceste guverne. Ascultati un pic: 70 in nici 2 ani! Pot sa va spun ca asa nu se poate guverna. Este imposibil sa schimbi ministri toata ziua, buna ziua. De asta se ocupa PSD: sa schimbe ministri. Cum sa ne imaginam ca poate sa functioneze un guvern cu doua remanieri intr-o saptamana? Este ceva ce nu s-a mai intamplat, nu s-a mai auzit si, in acest fel, nu se poate continua. Eu nu sunt de acord sa contribui la o astfel de guvernare, care seamana mai degraba cu un carusel decat cu o guvernare.

In acest sens, ca sa fie lamurita chestiunea, in aceasta saptamana nu va mai exista nicio schimbare de ministri, iar aceasta chestiune care mi-a fost propusa astazi, o remaniere dupa remaniere, va fi luata in analiza cel mai devreme dupa sarbatorile dedicate Centenarului si Zilei Nationale de 1 Decembrie. Pana atunci, pot sa va spun ca nu se va intampla in aceasta zona nimic.

(…)

Asta cu suspendarea intre timp devine asa, un loc comun. Nu mi-a fost si nu imi este teama de asa ceva, si nici de Curtea Constitutionala. Absolut toate actiunile mele se incadreaza perfect in cadrul constitutional. Ah, ca nu le convine, asta este posibil. Dar nicio actiune a mea nu s-a situat in afara cadrului constitutional – egal cum vrea unul sau altul sa interpreteze aceste lucruri.

Accesari:5729