24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VOT IMPOTRIVA REPUBLICII PROCURORILOR – Lectia UDMR: “Vrem stat de drept, nu un stat dirijat de procurori!... Procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca a statului... Legea adoptata nu prevede controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigura independenta acestuia... Clasa politica nu are niciun cuvant de spus in numirea magistratilor... Cine greseste trebuie sa isi asume consecintele”

Scris de: B.G. | pdf | print

12 December 2017 16:35
Vizualizari: 7178

Excelent comunicatul de presa dat publicitatii de UDMR, marti 12 decembrie 2017, in legatura cu votul acordat pentru modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. UDMR precizeaza ca a votat in favoarea modificarilor aduse acestei legi dintr-un motiv simplu: "Vrem stat de drept, nu un stat dirijat de procurori". 


In acelasi comunicat de presa, UDMR - al carui reprezentant in Comisia speciala de modificare a Legilor Justitiei a fost deputatul Marton Arpad (foto) - destrama si manipularile aruncate de propagandistii "Sistemului" in ultimele zile, cum ca prin modificarile adoptate in Parlament ar fi afectata independenta procurorilor. Dimpotriva, UDMR subliniaza ca modificarile la Legea statutului magistratilor nu prevad controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigura independenta acestuia. Nu in ultimul rand, in opinia UDMR, o alta prevedere extrem de importanta votata in Parlament se refera la raspunderea magistratilor: Cine greseste trebuie sa isi asume consecintele. Daca se dovedeste ca un judecator sau un procuror, cu rea-credinta sau dintr-o neglijenta grava a comis o eroare judiciara care a provocat prejudicii, statul va avea obligatia sa traga la raspundere procurorul sau judecatorul vinovat”.

Iata comunicatul UDMR din 12 decembrie 2017:

Luare de pozitie UDMR: Vrem stat de drept, nu un stat dirijat de procurori! - Uniunea a votat in favoarea modificarii legii statutului judecatorilor si procurorilor

Separarea puterilor in stat este in interesul tuturor cetatenilor. Avem nevoie de aceasta modificare legislativa, deoarece contribuie la garantarea statului de drept. Legea adoptata astazi nu prevede controlul politic asupra sistemului judiciar, ci asigura independenta acestuia.

Nici Presedintele tarii nu se implica in procedura de numire a judecatorilor si procurorilor, care, conform modificarii adoptate astazi, se aplica exclusiv pe criterii profesionale, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Rolul Presedintelui in numirea acestei categorii profesionale a devenit o formalitate Si astfel, clasa politica nu are niciun cuvant de spus in numirea magistratilor.

UDMR sprijina lupta impotriva coruptiei. Propunerea legislativa adoptata astazi nu limiteaza in niciun fel acest efort. Dimpotriva, astazi a fost adoptata o lege cu reglementari clare, o lege care se aplica tuturor, in mod egal. Am votat in favoarea separarii carierelor judecatorilor de ale procurorilor.

Judecatorii si procurorii trebuie sa isi exercite atributiile separat si independent unul de celalalt. A fost nevoie de aceasta modificare, pentru ca, pana acum, legislatia nu prevedea acest aspect.

Intr-un stat de drept procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca a statului.

Cine greseste trebuie sa isi asume consecintele. Daca se dovedeste ca un judecator sau un procuror, cu rea-credinta sau dintr-o neglijenta grava a comis o eroare judiciara care a provocat prejudicii, statul va avea obligatia sa traga la raspundere procurorul sau judecatorul vinovat. Pana in acest moment, statul nu avea aceasta obligativitate. In conformitate cu modificarea aprobata astazi, cel prejudiciat are dreptul sa ceara despagubiri statului, in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile.

La initiativa UDMR, in acest proiect de lege a fost introdusa o prevedere, potrivit careia, judecatorii si procurorii au obligatia sa depuna o declaratie pe propria raspundere, prin care sa demonstreze ca nu sunt si nu au fost colaboratori ai serviciilor secrete. Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze angajati din sistemul judiciar, iar incalcarea acestei interdictii de colaborare intre judecatori, procurori si serviciile secrete va constitui o infractiune la adresa independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani.

Prin derogare de la orice alte legi sau prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise sau co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de un serviciu de informatii, care vizeaza sau are legatura cu justitia sunt informatii de interes public si nu se vor putea secretiza, asa cum s-a procedat pana acum.

In vederea unei mai bune pregatiri profesionale, modificarea prevede prelungirea duratei cursurilor de formare profesionala pentru judecatori si procurori, de la 2 la 4 ani, iar a stagiaturii de la 1 an la 2 ani. In perioada frecventarii cursurilor de formare profesionala, dupa primul an, judecatorii si procurorii vor fi obligati sa efectueze, la 6 luni, practica profesionala in institutiile judiciare, birouri notariale, cabinete de avocatura sau institutii publice.

Aceste modificari nu impiedica lupta impotriva coruptiei, ci asigura independenta politica atat a judecatorilor cat si a procurorilor”.


Comentarii

# unul date 12 December 2017 16:42 -20

Nu este nicio modificare, dimpotriva este o actiune grosolana de dezinformare a prostimii care urmareste cu atentie si isi doreste cu adevarat o schimbare....,dar nu se intampla nimic. Raspunderea magistratilor...praf in ochi,..e chiar mai rea legea votata decat cea actuala....

# DODI date 12 December 2017 18:55 +8

Multe limbarițe de la defunctul PNL și androginul USR ar putea lua lecții de la UDMR. Ar învăța ce înseamnă să faci o opoziție constructivă și că interesul național excede celui de partid. Nu este o rușine să înveți de la alții. Doar proștii, nebunii și sfertodocții (vezi ciolanis, Condruța, lăzăruc, peneliștii și usriștii) cred că le știu pe toate. Doar tâmpiții continuă 20 de ani aceași politică tembelă în care singura platformă-program este ”ciuma roșie”. Dacă ar căuta nu foarte adânc în structurile lor de partid ar găsi mult mai multe lepre decât în PSD. V-o spun ca fost membru de partid, om care îmi era rușine să le spun celorlalți din care partid... istoric făceam parte. Ce mă deranjează nu este că fiecare pasăre pe limba ei piere, ci că nu avem o opoziție reală, integră și implicată. Cu actuala conducere a acestor partide nu se poate face nimic bun nici pentru ele și nici pentru țară.

# vai, de 3 ori vai date 12 December 2017 16:43 +4

Vai, ce veste proastă pentru statul paralel! Acum să vezi TeFeLeii în acțiune!

# celeron date 12 December 2017 17:01 +2

"Intr-un stat de drept procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca a statului" Este chiar atat de greu de priceput? 

# Arpad date 12 December 2017 20:28 0

Potrivit Constituției acestei țări, procurorii fac parte din puterea judecătorească. E chiar atât de greu de înțeles?

# Ultimul Charlot date 13 December 2017 02:03 +3

Constitutia e pe locuri o proasta si o comunista fiind nascuta imediat dupa 90. Schimbarea Constitutiei este posibila nu trebuie sa ramanem incremeniti intr-o prostie. Procurorii nu sunt magistrati. Sunt niste militieni cu puteri mai mari si mai multe.

# Un om de rand date 12 December 2017 17:47 +2

Felicitari UDMR ! Felicitari UNJR si Dana Girbovan! Consider ca au luat o pozitie corecta, dreapta, fireasca, asupra acestui subiect, al pachetului de legi pentru justitie, care, in opinia mea, va face ca actul de justitie infaptuit de catre JUDECATORI sa fie unul in spiritul legii si al procedurilor judiciare. Apoi, despre raspunerea magistratilor: de ce aceasta categorie socio-profesionala din Romania sa nu aiba nicio raspundere in fata nimanui pentru erorile facute din culpa sau cu buna stiinta? De ce magistratii nu trebuie sa raspunda in fata nimanui? Noi toti, oamenii cei de rand, atunci cand gresim, scoatem bani din buzunar, platim. De ce pentru greselile magistratilor tot noi ar trebui sa platim? Oare aceasta categorie socio-profesionala nu ar trebui cumva responsabilizata ?

# Pishta date 12 December 2017 20:53 +3

Bravo UDMR ! Daca PSD si ALDE o mai lalaie mult poate ma-nscriu la partidul fratilor nostri huni ; doar daca-i fara examen de limba. ;-)

# sogorel date 13 December 2017 10:44 0

Ceva padure ai? Daca nu ai padure, fa rot de o drujba buna!

# ciordache date 13 December 2017 10:41 0

Uffff! Bine ca n-au vrut un stat cu padurile intacte, un stat fara grupuri de infractori in politica, un stat normal in care sa primeze interesul cetatenilor sai! Cred ca era imposibil sa le satisfacem cerintele! Asa, cu ..... gargara asta ieftina suntem invatati!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva