22 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DISCIPLINAR CU SCANDAL LA ICCJ – Judecatorul Ciprian Alexandru Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti contesta completul de la Inalta Curte care ii judeca recursul impotriva sanctiunii disciplinare aplicate de CSM: Ghita acuza nelegala compunere a Completului de 5 civil si il recuza pe unul dintre judecatori, pe motiv ca a judecat cu el in trecut. Semnatara actiunii disciplinare, coautoare a unei carti impreuna cu seful FJR Dragos Calin (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC

9 septembrie 2019 17:11
Vizualizari: 5649

Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate eforturile judecatorului Ciprian Alexandru Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti de a desfiinta in instanta sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pe o perioada de 6 luni. Este vorba despre o sanctiune primita la 5 martie 2019, dupa ce Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din cadrul CSM l-a gasit vinovat pe Ghita de presupusa savarsire a trei abateri disciplinare (click aici pentru a citi).


Luni, 9 septembrie 2019, a avut loc la Inalta Curte de Casatie si Justitie un nou termen in dosarul nr. 1375/1/2019, in care Ciprian Ghita a atacat cu recurs hotararea Consiliului Superior al Magistraturii. La acest termen, magistratul CAB a cerut recuzarea unuia dintre membrii completului care judeca recursul si a ridicat exceptia de nelegalitate a intrarii altei judecatoare in acelasi complet.

Nemultumiri privind compunerea completului ICCJ

Astfel, recursul lui Ciprian Ghita impotriva sanctiunii primite de la Inspectia Judiciara este judecat de catre Completul Civil 3 al instantei supreme, format din magistratii Rodica Zaharia (presedinte), Diana Manole, Mihaela Paraschiv, Veronica Nastasie si Horatiu Patrascu. La termenul de luni, 9 septembrie 2019, judecatorul Ciprian Alexandru Ghita a ridicat exceptia de nelegalitate a compunerii acestui complet, cu referire la desemnarea ca membru titular, in 4 septembrie 2019, a judecatoarei Diana Manole, in locul Paulinei Brehar, care iesise la pensie pe 1 septembrie. De asemenea, magistratul Curtii de Apel Bucuresti a solicitat recuzarea judecatorului Horatiu Patrascu, sustinand ca acesta ar fi incompatibil sa judece cauza de fata. Potrivit Rodicai Zaharia (presedinta completului), Horatiu Patrascu a inlocuit-o pe judecatoarea Rodica Voicu, aceasta aflandu-se in concediu.

Concret, Ciprian Ghita este nemultumit de faptul ca judecatoarea Diana Manole a inceput sa functioneze la ICCJ – Sectia a II-a civila in septembrie 2019, ea nefacand parte din lista de permanenta a acestei sectii, lista stabilita prin Hotararea nr.4 din 3 ianuarie 2019 a Colegiului de conducere al Inalteti Curtii de Casatie si Justitie si Anexa acesteia.

Mai precis, Hotararea nr. 4/2019 (prin care au fost stabilite regulile de functionare a Completurilor de 5 judecatori ICCJ pentru anul 2019) stipuleaza ca „inlocuirile membrilor titulari se efectueaza cu judecatorii din lista de permanenta corespunzatoare sectiei din cadrul careia provine fiecare judecator inlocuit, astfel cum au fost stabiliti prin tragerea la sorti din 3 ianuarie 2019, in ordinea ivirii situatiilor de inlocuire, cu respectarea reprezentativitatii sectiilor in structura completului”.

Or (a argumentat judecatorul Ghita in fata magistratilor supremi), conform Hotararii nr. 2 din 3 ianuarie 2019 a Colegiului de conducere al Inaltei Curtii de Casatie si Justitie si Anexei acesteia, Compunerea si listele de permanenta ale completurilor de 5 judecatori pentru anul 2019, rezultate in urma tragerii la sorti din 3 ianuarie 2019 era urmatoarea pentru Completul de 5 judecatori Civil 3 (vezi Anexa 1):

- membrii titulari: judecatorii Mihaela Paraschiv de la Sectia I civila, Lucia Paulina Brehar de la Sectia a II-a civila, Rodica Zaharia de la Sectia a II-a civila, Veronica Nastasie de la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal si Rodica Florica Voicu de la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal.

- lista de permanenta a Sectiei a II-a civile: judecatorii Carmen Tranica Teau, Marian Buda, Cosmin Horia Mihaianu, Marioara Isaila, Eugenia Voicheci.

In aceste conditii, Ciprian Ghita considera ca desi a fost desemnata ca membra titulara a completului prin tragere la sorti, nu Diana Manole ar fi trebuit s-o inlocuiasca pe judecatoarea Paulina Brehar, ci unul dintre magistratii ce figureaza pe lista de permanenta a Sectiei a II-a civile.

Cererea de recuzare a judecatorului Patrascu

In ceea ce-l priveste pe judecatorul Horatiu Patrascu, Ciprian Alexandru Ghita nu a avut o problema cu legalitatea intrarii acestuia in completul de judecata, intrucat Patrascu figura deja pe lista de permanenta trasa la sorti de sefa ICCJ Cristina Tarcea pe 3 ianuarie pentru Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a instantei supreme. Or, din aceeasi sectie CAF face parte judecatoarea Rodica Voicu, pe care Patrascu a inlocuit-o la termenul de luni, 3 septembrie 2019.

In schimb, doua sunt motivele pentru care Ciprian Ghita vrea ca judecatorul Horatiu Patrascu sa fie recuzat:

- pe de o parte, pentru ca insasi Inspectia Judiciara l-a recuzat pe Patrascu in 2015, in alt proces (vezi Anexa 2);

- de cealalta parte, fiindca Horatiu Patrascu si Ciprian Alexandru Ghita au fost colegi intr-un complet al Curtii de Apel Bucuresti (vezi Anexa 3).

Fata de cele sustinute de catre judecatorul Ciprian Alexandru Ghita, inspectoarea Paula Andrada Cotovanu a precizat ca nu se opune recuzarii judecatorului Horatiu Patrascu, dar a solicitat instantei respingerea exceptiei de nelegalitate in legatura cu intrarea in complet a Dianei Manole. Mai exact, Paula Cotovanu a sustinut ca „s-a respectat deplina transparenta” prin faptul ca tragerea la sorti a judecatoarei Manole a fost publicata pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Completul prezidat de judecatoarea Rodica Zaharia a ramas in pronuntare pe cererea de recuzare si pe exceptia de nelegalitate, stabilind urmatorul termen pentru data de 7 octombrie 2019.

Iata mai intai minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara de sanctionare a lui Ciprian Ghita (dosar nr. 9/J/2019):

Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Ghita Ciprian Alexandru – judecator in cadrul Curtii de Apel Bucuresti.

In baza art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Ghita Ciprian Alexandru sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20%, pe o perioada de 6 luni, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. c), i) si t) teza I si a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Respinge in rest actiunea disciplinara, ca neintemeiata”.

Redam abaterile disciplinare invocate de Inspectia Judiciara:

- abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. c) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;

- abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. i) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, precum si formularea de cereri repetate si nejustificate de abtinere in aceeasi cauza, care are ca efect tergiversarea judecatii”;

- abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. t) tezele I si a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”.

Autoarea actiunii disciplinare a lui Ghita, tovarasa de condei cu seful FJR

Asa cum puteti citi in rezolutia Inspectiei Judiciare, pe care am atasat-o la finalul articolului (vezi Anexa 4), exercitarea actiunii disciplinare impotriva judecatorului Ciprian Alexandru Ghita a fost dispusa de catre inspectoarele judiciare Paula-Andrada Cotovanu (foto) si Liliana Novac (judecatoare la Curtea de Apel Pitesti, respectiv la CA Bacau). Coincidenta face ca Paula Cotovanu sa fie coautoare a cartii „Jurisprudenta recenta in materia organizarii judecatoresti si a statutului magistratilor” (vezi facsimil). Volumul a fost semnat impreuna cu judecatorul Dragos Calin de la Curtea de Apel Bucuresti, presedintele Forumului Judecatorilor din Romania si una dintre cele mai proeminente voci ale magistratilor-activisti care protesteaza in ultimii doi ani si jumatate impotriva modificarilor aduse legilor justitiei, Codului penal si celui de procedura penala.


Lista anexelor:

- Anexa 1: hotararile Colegiului de conducere al ICCJ;

- Anexa 2: cererea de recuzare formulata de Inspectia Judiciara;

- Anexa 3: hotararea pronuntata de completul Spinu-Ghita-Patrascu;

- Anexa 4: rezolutia Inspectiei Judiciare.

Sursa foto coperta: Editurauniversitara.ro

Comentarii

# pai, si daca au fost colegi, care e spilu" Ce? date 9 septembrie 2019 18:30 0

Furata-ra impreuna? Tinea de 6 ?Nu prea inteleg

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cine va fi urmatorul presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2019 – Iar s-a sucit generalul din DNA. Bye, bye, Klemm!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva