16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INSCENAREA BINOMULUI, DEVOALATA LA INALTA CURTE – Completul de 5 al ICCJ a pus cruce dosarului fabricat de DNA si SRI impotriva fostului deputat Cornel Samartinean. Acuzat de abuz in serviciu si conflict de interese, Samartinean a fost achitat definitiv dupa sapte ani de calvar judiciar. Instanta suprema a pronuntat solutii de achitare si fata de alti doi inculpati (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 April 2021 15:24
Vizualizari: 6288

Inalta Curte a pus cruce dosarului fabricat de DNA “cu sprijinul de specialitate al SRI” impotriva fostului deputat PMP Cornel Samartinean (foto). Dupa sapte ani de calvar judiciar, Samartinean a fost achitat definitiv luni, 5 aprilie 2021, in dosarul in care DNA Timisoara il trimisese in judecata pentru un pretins abuz in serviciu si conflict de interese.


 

Decizia de achitare a fost dispusa de Completul de 5 al ICCJ alcatuit din judecatorii Constantin Epure, Simona Cirnaru, Oana Burnel, Sandel Macavei si Elena Barbu. Acestia au mentinut practic sentinta de la fond, din 9 octombrie 2020, prin care Samartinean fusese achitat pentru ambele acuzatii in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”. De asemenea, achitare au primit si alti doi inculpati din aceeasi cauza.

Dosarul fabricat de Binomul DNA-SRI impotriva fostului deputat Cornel Samartinean a fost declansat in 2014. Atunci, DNA a dispus urmarirea penala a lui Samartinean pentru pretinse fapte de abuz in serviciu si conflict de interese care ar fi fost comise in perioada in care acesta ocupa functia de director al Aeroportului International “Traian Vuia” din Timisoara. Ulterior, Samartinean a fost trimis in judecata in decembrie 2015, alaturi de fostul director comercial al Aeroportului “Traian Vuia” Marius Florin Mezin si de omul de afaceri Lucian Blaga. Fata de alti doi suspecti impotriva carora initial se incepuse urmarirea penala - deputatul PDL Alin Popoviciu si fostul sef al Consiliului Judetean Timis Constantin Ostaficiuc – s-a dispus disjungerea dosarului, iar fata de un alt treilea suspect s-a dat clasare.


Adevarul e altul decat cel prezentat de DNA


Pe scurt, acuzatiile au privit procedura de inchiriere in 2010 a spatiilor din Aeroportul Traian Vuia condus de Cornel Samartinean, DNA acuzand atat favorizarea unei societati, cat si comiterea unui prejudiciu de circa 240.000 lei. Adevarul este insa cu totul altul decat cel prezentat de DNA. Mai exact, prin modul in care au fost inchiriate spatiile comericale din aeroport in mandatul lui Cornel Samartinean veniturile incasate din chirii au crescut in 2010 cu circa 45% in comparatie cu anul precedent. Mai mult, au fost cele mai mari venituri din chirii incasare de Aeroportul Traian Vuia in perioada 1989-2010.


Prezentam minuta ICCJ din 5 aprilie 2021 (dosar 4761/1/2015*):

 

“d.p.99/Respinge, ca tardiv, apelul formulat de partea civila SN Aeroportul International 'Traian Vuia' Timisoara impotriva sentintei penale nr. 400 din data de 9 octombrie 2020 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 4761/1/2015*. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, partea civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala si inculpatul Blaga Lucian impotriva sentintei penale nr. 400 din data de 9 octombrie 2020 pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, in dosarul nr. 4761/1/2015*. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga apelantul intimat inculpat Blaga Lucian, apelanta parte civila SN Aeroportul International 'Traian Vuia' Timisoara si apelanta parte civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. in baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului formulat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Blaga Lucian si intimatii inculpati Mezin Marius Florin si Samartinean Cornel Mircea, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in cuantum de cate 217 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 5 aprilie 2021”.


Iata minuta Inaltei Curti din dosarul 4761/1/2015*, pronuntata vineri, 9 octombrie 2020:

 

“I. In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., achita pe inculpatul Samartinean Cornel Mircea (date de stare civila) pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, prevazuta de art. 248/1 C.pen.(1969) raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen.(1969) si art. 5 C.pen. In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 253/1 alin. (1) C.pen. cu aplicarea art. 4 C.pen.

II. In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., achita pe inculpatul Mezin Marius Florin (date de stare civila) pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, prevazuta de art. 248/1 C.pen.(1969) raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen.(1969) si art. 5 C.pen. In baza art. 396 alin. (6) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C.pr.pen., inceteaza procesul penal pornit impotriva aceluiasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, prevazuta de art. 290 C.pen.(1969), cu aplicarea art. 41 alin. (2) C.pen.(1969) si art. 5 C.pen., ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

III. In baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen., achita pe inculpatul Blaga Lucian (date de stare civila) pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa, prevazuta de art. 273 alin. (1) C.pen. in baza art. 397 alin.(1) C.pr.pen. raportat la art. 25 alin. (5) C.pr.pen., lasa nesolutionate actiunile civile formulate de partile civile Aeroportul International Traian Vuia Timisoara si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In baza art. 397 alin. (5) C.pr.pen., mentine masura sechestrului asigurator dispus prin ordonanta nr. 81/P/2011din 31 octombrie 2014 a Directei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Timisoara asupra cotei de 1/2 detinuta de inculpatul Samartinean Cornel Mircea din imobilul compus din apartament+garaj+boxa situat in .... In temeiul art. 404 alin. (4) lit. i) C.pr.pen. raportat la art. 25 alin. (3) C.pr.pen., dispune desfiintarea totala a urmatoarelor inscrisuri: hotarare de adjudecare nr. 11151/27.10.2010 (filele 108-111, vol. II d.u.p.), proces verbal sedinta de deschidere nr. 11150/27.10.2010 (filele 112-114, vol. II d.u.p.), hotarare de adjudecare nr. 11.201/03.11.2010 (filele 131-132, vol. II d.u.p.), proces verbal sedinta de deschidere nr. 11200/03.11.2010 (filele 133-136, vol. II d.u.p.).

In baza art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cauzei raman in sarcina statului. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Samartinean Cornel Mircea, Mezin Marius Florin si Blaga Lucian, in suma de cate 300 lei, se vor plati din fondurile Ministerului Justitiei. Cu apel, potrivit art. 410 alin. (1) C.pr.pen., in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 09 octombrie 2020”.


Iata comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a deputatului PMP Cornel Samartinean:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor

SAMARTINEAN CORNEL MIRCEA, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor director al Aeroportului International 'Traian Vuia' Timisoara (A.I.T.), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:

-de abuz in serviciu, in forma continuata (doua acte materiale),

-conflict de interese;

MEZIN MARIUS FLORIN, director comercial al Aeroportului International 'Traian Vuia' Timisoara (A.I.T.), la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:

-abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale),

-participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (zece acte materiale);

BLAGA LUCIAN, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2010, functionari din cadrul Aeroportului International 'Traian Vuia' Timisoara (A.I.T.), in exercitarea atributiilor de serviciu, au luat decizia si au actionat concordant pentru obtinerea de foloase necuvenite, de catre o societate comerciala, consecutiv prejudicierii bugetului unitatii in interesul careia erau obligati sa actioneze.

Astfel, inculpatii Samartinean Cornel Mircea si Mezin Marius Florin au participat la luarea deciziei si apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spatii aflate in incinta aeroportului.

Societatea comerciala favorizata era controlata, in fapt, de catre suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin, persoane cu care inculpatul Samartinean Cornel Mircea s-a aflat in raporturi comerciale, fiind chiar asociat in cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecti. Concret, suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin, in scopul obtinerii de beneficii materiale in cuantum de aproximativ 4.000 euro/luna, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. sa declanseze procedura de inchiriere a spatiilor comerciale din incinta aeroportului.

Aceasta procedura viza impunerea, pentru fostii chiriasi, a unor conditii care sa-i determine sa renunte la inchirierea viitoare a acelor spatii si astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitatiei, spatiile comerciale urmau sa fie preluate de firma controlata prin interpusi de catre cei doi suspecti.

De asemenea, aceasta societate comerciala urma sa plateasca o chirie mult diminuata fata de fostii chiriasi si fata de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administratie al A.I.T.

In acest sens, inculpatul Mezin Marius Florin, fiind desemnat presedinte al celor doua comisii de organizare a licitatiilor pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput si a dispus ca un alt functionar ce nu cunostea adevarata stare de fapt, sa redacteze acte care reflectau in mod nereal respectarea procedurilor legale.

Scopul urmarit de acesta a fost ca, in eventualitatea unui control ulterior, sa nu se mai poata constata ca licitatiile din datele de 27.10.2010 si 03.11.2010 au fost denaturate, in sensul asigurarii adjudecarii contractelor de inchiriere de catre firma controlata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin.

Cu ocazia audierilor, inculpatul Blaga Lucian a facut afirmatii mincinoase in legatura cu imprejurarile in care a transmis oferte de participare la licitatia de inchiriere a spatiilor, acesta ascunzand motivul real al simulacrului de ofertare facut, respectiv crearea aparentelor unei proceduri deschise, transparente si competitive.

In realitate, a fost favorizata firma controlata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin.

Prin activitatile infractionale derulate de catre acesti functionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau in fapt societatea comerciala ce a fost declarata abuziv drept castigatoare a licitatiei trucate, s-a produs Aeroportului International 'Traian Vuia' Timisoara un prejudiciu in cuantum de 239.570,3 lei.

Fata de suspectii Popoviciu Alin Augustin Florin si Ostaficiuc Constantin procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei sin continuarea cercetarilor, iar fata de suspectul Penescu Tiberiu George au dispus clasarea.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce apartine inculpatului Samartinean Cornel Mircea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# maxtor date 6 April 2021 18:08 +2

"dupa sapte ani de calvar judiciar"-omul din justitie e "multilateral dezvoltat",daca nu e calau e doar tortzionar.propunem sa le dam salutul roman cu "iura noscit curia"!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva