16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ATENTIE LA FAVORIZAREA FAPTUITORULUI – Functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie risca sa fie obstructionata de incercarile unor membri CSM de tergiversare a adoptarii Regulamentului. Sectia de anchetare a magistratilor trebuie sa devina operationala pana in 20.10.2018, insa acest lucru nu se va intampla daca Regulamentul de functionare nu va fi adoptat. Judecatoarea Andrea Chis vrea consultari cu magistratii #rezist, ceea ce va prelungi termenul de infiintare a Sectiei

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 September 2018 12:25
Vizualizari: 6422

Infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie de la PICCJ a innebunit magistratura si conduce la reactii dintre cele mai neasteptate in randul judecatorilor si procurorilor. Asa cum bine stim, in data de 13 septembrie 2018, pe ordinea de zi era trecut spre a fi discutat in Plenul CSM, la punctul 20, Regulamentul privind numirea, continuarea activitatii si revocarea procurorilor cu functii de conducere si de executie din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Acest lucru nu s-a intamplat, dupa ce, in majoritate, membrii CSM au votat pentru amanarea discutarii acestui punct. Si poate ca a fost mai bine ca s-a intamplat asa, pentru ca altfel se ajungea la haos total.


Andrea Chis propune consultari cu magistratii activisti

Surse demne de incredere ne-au marturisit ca vestita judecatoarea Andrea Chis (foto) din CSM, yoghina desavarsita, intentiona ca la momentul dezbaterii punctului 20 sa propuna Plenului chemarea asociatiilor profesionale ale magistratilor, nu toate, ci cele cu cas la gura precum #rezist FJR, pentru a le cere puncte de vedere despre cum ar trebui sa arate Regulamentul Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati. Zau asa! E ca si cum ai intreba un potential infractor daca este de acord cu limita de pedeapsa pe o infractiune.

In fine, pentru ca pasienta nu i-a iesit in data pe 13, iar discutarea punctului 20 a fost amanata pentru data de 19 septembrie 2018, judecatoarea Andrea Chis a trecut la fapte si s-a apucat sa intrebe magistratii pe forumurile dedicate ce parere au despre propunerile sale, pentru ca ulterior sa le faca acestora loc in Consiliu pentru a asista la dezbateri si a-si spune punctele de vedere. Practic, dupa cum veti vedea din mesajul adresat membrilor Forumului Magistratilor de pe Facebook de catre Andrea Chis, magistratii sunt invitati sa subscrie la ideile sale si sa le sustina, cand o fi cazul.

Apreciem insa ca demersul judecatoarei Andrea Chis este menit sa produca mari deservicii procesului de infiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie de la PICCJ, riscand sa obstructioneze functionarea acestei Sectii. Iar asta pentru ca, din dorinta sa de a face consultari pe regulament cu judecatorii si procurorii, termenul de infiintare a Sectiei va fi prelungit, nerespectandu-se astfel prevederile noii Legii 304/2004, care statueaza ca infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie de la PICCJ se va face pana la data de 20 octombrie 2018.

Cu atatea consultari, cine mai ancheteaza magistratii?

Practic, fojgaielile lor cu joaca de-a consultarea nu fac decat sa duca la amanarea termenului de infiintare propriu-zisa si operationalizare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie de la PICCJ, ignorandu-se necesitatea adoptarea cat mai rapide a Regulamentului. Se poate ajunge in situatia ca intregul CSM sa riste sa fie acuzat de abuz in serviciu, din cauza faptului ca nu s-a respectat un termen imperativ impus de lege pana la care Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie sa devina operationala si, deci, inclusiv, sa aiba un regulament.

Pe de alta parte, tergiversarea prin diverse metode a adoptarii unui Regulament pentru aceasta Sectie poate conduce la o situatie extrema in care nu va mai exista vreun organism abilitat sa ancheteze magistratii. Iar in acest caz, amanarea de catre CSM a adoptarii unui regulament ar reprezenta un boicot ce poate imbraca forma infractiunii de favorizarea faptuitorului.

Ramane de vazut ce vor face membri CSM si cat de responsabili sunt!

Iata postarea judecatoarei CSM Andrea Chis pe Forumul Magistratilor:

"Regulament sectie speciala

Stimati colegi,

Va supun atentiei Regulamentul Sectiei speciale privind investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori in 3 variante.

Cea initiala, propusa de serviciul de specialitate si doua variante iesite din Comisia 2. Modificarile si divergentele sunt marcate partial.

(Rog asistenta pentru postarea documentelor din partea administratorului.)

In opinia mea, sunt doua chestiuni esentiale de dezbatut.

1. Prima are legatura cu atributia Plenului in numirea sefului acestei directii. El este propus de comisie, iar Plenul poate admite sau refuza (motivat se subintelege) propunerea comisiei. Sub nicio forma Plenul nu e un executant in sensul de a valida doar concursul. El e decident. Interpretarea din varianta initiala sin din varianta 1 din Comisie contravine, in opinia mea, textului art. 88 ind. 3 alin. 6 din lege si ia Plenului atributia de decizie in totalitate. Conditia pusa chiar in varianta 2, de mod exceptional si temeinica motivare, adauga la lege. De fapt, se vede clar prin comparatie cu art. 17 privind adjunctul, unde spune ca Plenul poate respinge motivat, motivarea fiind de esenta oricarei hotarari (ma intreb retoric daca ar putea fi netemeinica). Oare conteaza cine propune un sef sau conteaza ce puteri are Plenul?

A doua chestiune vizeaza notarea. In varianta initiala, propusa de serviciul de specialitate, sunt criterii clare, transparente. Candidatul stie cu cate puncte a fost notat de fiecare membru, la fiecare criteriu. Variantele restrang mult transparenta notarii.

In plus, in opinia mea, acest procuror sef e important pentru a asigura independenta anchetelor. Oare ajunge sa aiba un punctaj echivalent notei 7, ca la orice alta functie de conducere obtinuta prin concurs, de exemplu, pentru un parchet local? Eu cred ca nota minima de 8 nu doar ar reflecta profesionalismul cerut pentru un astfel de post, ci ar obliga comisia la o dezbatere reala si consens cu privire la persoana candidatului (fara consens putandu-se ajunge la blocaj, ca in cazul unor candidati ICCJ prin acordarea notei maxime de unii si minime de altii), intregul sistem avand o garantie pe independenta (in plus) in ceea ce priveste aceasta forma de raspundere.

Data sedintei Plenului pentru dezbaterea acestei chestiuni a fost stabilita pentru miercuri, 19 septembrie.

Va invit sa anuntati cat mai multi colegi, sa trimiteti observatiile voastre in scris si asociatiile profesionale sa veniti la dezbateri in plen toate.

Parerea voastra conteaza.

Va multumesc!

Cu pretuire,

Judecator Andrea A. Chis"

Comentarii

# amanati raspunderea magistratilor date 16 September 2018 13:10 +1

sine die. Sa raspunda numai in fata Parlamentului, numai si numai daca vor ei.

# Alo, psihiatria??? date 16 September 2018 15:34 +2

Chiar nu se sesizeaza nimeni? Lucrurile au mers prea departe. Crva trebuie facut cu acesti politruci.  Cred ca ministrul tb sa se uite ce salarii ai acesti imbuibati au Romaniei si sa se gandeasca daca ii merita

# Mihail date 16 September 2018 17:26 +5

Cred ca ministrul ar trebui sa faca anchete despre cata treaba faca acesti imbuibati, cat despre salarii sunt mult prea mari pentru ceeace fac. Justitia are salarii mult prea mari in raport cu importanta ei sociala. Justitia trebuie sa respecte legile nu sa faca politica de gasti.

# Judecator iccj date 16 September 2018 13:21 +5

Acestea sunt așteptările de la un membru csm? Pe de altă parte văzând fotografiile doamnei si cunoscând viata ei personală și profesională (ambele zero ) aceste manifestari suspecte nu mai mira pe nimeni. Oare judecătorilor de la curtile de apel care au trimis -o in csm le este cumva jenă?

# Gilu date 16 September 2018 13:51 0

Ce reprezinta fotografia ? Ioghina sau " balerizda " ?

# L. date 16 September 2018 14:36 +3

Rau a mai ajuns tara asta! Unii magistrati (judecatori si procurori) incalca obligatiile constitutionale si legale. Ei se considera mai presus de lege si mai egali intre egali. Cred ca inspectia judiciara ar trebui sa exercite un rol mai activ, sa fie mai exigenta si sa aplice sanctiunile legale pana la excluderea din magistratura a ,,activistilor,,(care nu-si cunosc obligatiile sau le cunosc dar le incalca fara rusine). Spre deosebire de ei, cel mai simplu roman stie ca legea nu se negociaza, ca activitatea de legiferare apartine parlamentului. Cred ca CSM ar trebui resetat sau desfiintat, daca avem in vedere eficienta acestuia, cum unii dintre membrii acestui organism (asa-zisul ,,garant al independentei justitiei,,) sunt militanti politici. Acelasi militantism politic il vedem si la unii judecatorii. Or, ei nu sunt chemati sa desfasoare activitate politica, ci sa infaptuiasca actul de justitie potrivit legii.

# soldan date 16 September 2018 14:47 +1

Pot veni cu propuneri cati vor, pana in ultima zi. Termenul prevazut de lege este categoric. Nimeni nu arer drteptul sa prelungeasca discutiile. Ele pot continua oricat dar legea cere categoric respectarea termenului respectiv. Decer judecatoarea jujitz nu mentioneaza asta?

# Daria date 16 September 2018 15:41 +3

Este incredibila situatia din Ro. O tara guvernata de tradatori si prostie. Cei de la putere doar latra din gura ca fac si dreg,deocamdata nimic. Este incredibil cum #rezist are o asa mare influenta in tara asta. De ce? Pt ca e o tara plina cu prostie. In orice alta tara din Europa daca justitia s-ar fi facut ilegal pe protocoale secrete ilegale, pe legi interpretabile si neconstitutionale,pe interceptari ilegale, pe spagi la procurori/ judecatori/ avocati s-ar fi luat de mult masuri pt remedierea si schimbarea situatiei. In tara prostiei Prostia guverneaza. 99% dintre politicieni procurori judecatori sri-sti trebuie dati afara si anchetati. Taiate toate pensiile si salariile. Altfel doar latram. Nu se face NIMIC.

# Fuscus date 16 September 2018 18:07 +1

Daria tara de unde vi nu este plina de prostie.fa-ti o favoare si pupa-ti pamantul natal incepand de ieri.

# Curtea de apel cluj date 16 September 2018 17:14 +2

Jenant acest personaj de baștină din Cluj care are doar dedicare pt procurori nu si pt colegii judecatori care i-au asigurat prin votul lor 10.000 de euro pe lună inclusiv cand nu e la serviciu si preda la facultate gogomanii. Poate se lămuresc toți atunci când veți distribui si fotografia. Tulus a plecat la timp se pare

# Gilu date 16 September 2018 19:15 +3

Am luat act de protestul magistratilor DIDE , SANDY( caftitorul de batrani) , ANGI SERBAN , in favoarea legalizarii narcoticelor , taman pe treptele instantei ...E rost de tras pe nas ...

# Heiliger Geist von Edelweiss date 16 September 2018 20:08 +3

Motociclista se joacă în kurul gol pe lângă Codul penal! Doar spune clar Legea 207/2018, la art. III că „(1) Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție începe să funcționeze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Legea 207/2018, care modifică Legea 304/2004, a fost publicată în MOf. nr 636 din 20 iulie 2017. Fie c-a intrat în vigoare la data de 20 iulie, fie c-a intrat după 3 zile, la data de 23 iulie (??? n-am habar de cum se aplică prev. Legii 24/2000), art. III obligă ca la data de 20 octombrie SIIJ să fie pe deplin operațională. NICĂIERI în Legea 207/2018, la Secțiunea 2^1, art. 88^1 - 88^9 nu spune că operaționalizarea SIIJ este condiționată de vreun regulament de aplicare sau de elaborarea vreunor norme metodologice de aplicare a Legii. Ce face NEGHIOABA MOTOCICLISTĂ se numește „a adăuga la lege” și este incident „Abuzului în serviciu”. S-o ia careva de aripă pe Pruoastă și s-o azvârle într-o temniță!

# Gheorghe a lui Gheorghe din Valea Boului date 17 September 2018 09:22 -3

Cei din Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie sunt mai apropiati ca metode de ancheta de Gestapo sau de SS ? Seful lor va fi dublul condamnat penal Dragnea ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva