29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVEM SOCIETATE CIVILA IN CSM – Dupa aproape un an de zile de la instalarea noului CSM, societatea civila are in sfarsit reprezentanti in Consiliu. Victor Alistar si Romeu Chelariu au fost alesi de Senat cu majoritate de voturi ca membri ai CSM

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

4 September 2017 18:56
Vizualizari: 7703

Senatul Romaniei a ales, in sfarsit, din a doua incercare, reprezentatii societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul Senatului s-a reunit in sedinta de luni, 4 septembrie 2017, pentru a proceda la alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii. Dintre cei 12 candidati avizati favorabil de Comisia jurdica a Senatului, Plenul i-a votat cu majoritate de voturi pentru a reprezenta societatea civila in CSM pe Romeu Chelariu si Victor Alistar.


Avocat si presedinte al Camerei Jurisdictionale de Arbitraj din Romania, propus de Fundatia Camera de Arbitraj si Mediere din Iasi, Romeu Chelariu a fost ales de Senat cu 85 de voturi. La randul sau, directorul executiv al Transparency Internatioal Victor Alistar (foto) a intrat in CSM ca reprezentat al societatii civile cu 78 de voturi din partea senatorilor.

Alegerea celor doi reprezentanti ai societatii civile are loc, practic, din a doua incercare, caci in martie 2017 cand s-au intrunit in Plen, senatorii au constatat ca niciunul dintre cei noua candidati ramasi in concurs, din cei 12 inscrisi, nu a obtinut votul majoritatii senatorilor prezenti: “Ca urmare a faptului ca nu au intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti, nu sunt declarati alesi ca reprezentanti ai societatii civile in CSM. Chiar si asa, in urma votarii s-a stabilit ca cei care au intrunit cele mai multe voturi din partea senatorilor au fost avocatul Antonie Popescu - nesuficient insa, dat fiind necesitatea unei majoritati - urmat de Codru Vrabie.

A fost pentru prima oara cand Senatul nu a cazut de acord cu privire la cei doi reprezentanti ai societatii civile din CSM, aspect care a generat o serie de probleme, dat fiind ca noul CSM s-a instalat in data de 7 ianuarie 2017, moment la care se impune ca reprezentatii societatii civile sa fie deja alesi.

La acel moment am opinat ca CSM functioneaza intr-o compunere neconstitutionala, dat fiind ca Legea 317/2004, dar si Legea fundamentala prevad ca CSM este alcatuit din 19 membri, respectiv 9 judecatori, 5 procurori, 2 reprezentati ai societatii civile, presedintele ICCJ, ministrul Justitiei si Procurorul General al Romaniei, ultimii trei fiind membri de drept. Or, de la inceputul lui 2017, CSM a luat deciziile in Plen fara ca din componenta acestuia sa faca parte si cei doi reprezentanti ai societatii civile.

Comentarii

# DOREL date 4 September 2017 19:06 +16

Sa fie intr-un ceas bun ! Parerea mea ...

# DODI date 4 September 2017 19:20 +8

Mai bine mai târziu decât niciodată. Este un câștig pentru CSM alegerea acestor doi profesioniști. Păcat că nu putem spune același lucru despre ghenă și adunătura ei de procurori și judecători-puciști cu care au încercat o ultimă lovitură justiției române. Poate puciștii învață două cuvinte japoneze: supuku și harakiri și le vor pune în practică. Acesta ar fi cel mai mare bine pe care l-ar face justiției românești și societății în general.

# viorel date 4 September 2017 19:39 +1

In sfîrșit, Senatul s-a decis să pună în legalitate CSM -ul de la care se așteaptă atît de multe lucruri bune. Greu se mișcă senatul(deh, destul de numeros, cu treburi private, chestiunea cauză nici nu era așa urgentă ca altele etc.). Bine că s-a făcut și acum iar cu privire la reprezentanții aleși, cel puți Victor Alistar cred că merită. SUCCES !

# VORBEȘTE, MEMORIE! (plagiat Nabukov) date 5 September 2017 12:00 +3

Musai, prevenitv, să se prevadă prin norme bătute-n cuie, cînd societatea civilă poate zbura pe cei trimiși acolo. Cele 2 orfeline din precedentul CSM au fost persoane cu handicap (surdo-mute) și nu au putut fi urnite nici cu buldozerul. Ba una dintre ele se căina că n-are drept de vot, deși, ilegal, o votase pe Oana ca boassă...

# Nic'a lu Stefan a .... date 5 September 2017 12:52 0

Avocat?! Este amuzant. Oare avocatul are studii juridice? Superficialitatea redactorluju nu inlocuieste diploma. Alegerile pot oricand aduce orice nume. Romanii alegeau pana si calul. Astept rectificarea cuvantului AVOCAT cu : ales de senat (poate asta tine locul unor stiinte juridice)  :sad: 

# viorel date 4 September 2017 19:41 0

In sfîrșit, Senatul s-a decis să pună în legalitate CSM -ul de la care se așteaptă atît de multe lucruri bune. Greu se mișcă senatul(deh, destul de numeros, cu treburi private, chestiunea cauză nici nu era așa urgentă ca altele etc.). Bine că s-a făcut și acum iar cu privire la reprezentanții aleși, cel puți Victor Alistar cred că merită. SUCCES !

# Vasile date 4 September 2017 22:51 -9

Aveți! Încă doi. Jubilează tovarășul Voiculescu. Sociétate civila sau mai degrabă în civil!

# Miraj date 5 September 2017 08:52 +2

Se numeste societate civila deoarece exista mai multi civili in societate decat gradati. Gradatii au deja reprezentanti in CSM

# Mihai date 6 September 2017 11:32 0

Societate civila = ONG infiintat in strainatate, cu fonduri din strainatate si scopuri obscure interesului public romanesc, pe deasupra implicat si in foarte multe scandaluri cu fonduri si favoruri pentru politicieni la fel de "bine" vazuti precum Hillary Clinton. :o :-x

# Botomei Vasile, doctor in drept date 5 September 2017 00:29 +2

Vasile Botomei,doctor in drept, felicita alegerea noilor mebrii inCSM din societatea civila.

# livia date 5 September 2017 07:39 +2

Sa fie intr-un ceas bun! Sa se incline balanta(!) in favoarea dreptatii!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva