19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVIZ TRADATORILOR – Revocarile din CSM vor fi din nou posibile. Ministrul Justitiei Tudorel Toader a reglementat procedura. Toader a redus numarul celor care pot declansa actiunea revocarii unui magistrat. CSM si a introdus un raportor desemnat de Plen pentru a verifica legalitatea demersului adunarilor generale ale instantelor si parchetelor. Iata in ce conditii poate fi eliminat un membru din CSM (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 September 2017 12:32
Vizualizari: 6139

Proiectul de modificare a Legilor Justitiei publicat pe site-ul Ministerului Justitiei la finalul lunii august 2017 a fost intors pe toate partile (aproape) de persoane mai mult sau mai putin avizate. Printre modificarile care insa nu au fost deloc aduse in atentia opinie publice, desi se impunea, se afla procedura de revocare a membrilor CSM. Aceasta cu atat mai mult cu cat evenimentele petrecute in Consiliul Superior al Magistraturii in ultimele saptamani, dar si cele care se preconizeaza, fac posibila oricand o astfel de procedura.


Astfel, daca actuala reglementare contestata la CCR cu succes de revocatul Cristi Vasilica Danilet era lacunara, noua procedura prevazuta in proiectul de modificare a Legilor justitiei propus de ministrul Tudorel Toader este extrem de clara, dar si actualizata cu Hotararea Curtii Constititionale. Aceasta intrucat, conform proiectului de modificare a Legii nr. 317/2004 privind CSM, adunarile generale nu vor mai putea invoca in cererea de revocare a unui membru CSM faptul ca acesta nu si-a indeplinit corespunzator atributiile in cadrul Consiliului (n.red. - prevazuta la art. 55 alin. (4) ), sintagma "indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor in cadrul CSM", fiind eliminata, ca urmare a Deciziei CCR nr. 196/2013, in care s-a retinut ca "textul este confuz" si "prezinta o deficienta grava de continut".

De altfel, si alin. (9) al art. 55 privind procedura revocarii, la randul sau declarat neconstitutional de CCR in aceeasi decizie, a fost reglementat de Tudorel Toader in sensul ca legalitatea procedurii de revocare urmeaza sa fie verificata de catre un raportor desemnat de Plen, "in termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivare de reprezentatii adunarii generale de la instanta sau parchetul care a initat procedura".

Conform modificarilor propuse de ministrul Justitiei Tudorel Toader, revocarea din functia de membru ales al CSM se poate propune de presedintele Consiliului ori de o treime din membri, atunci cand judecatorul sau procurorul vizat de masura incalca grav obligatiile care incumba calitatii sale si care deriva din legi si regulamente, nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales, urmare aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare, ori in cazul neindeplinirii atributiilor in cadrul CSM. In aceasta procedura, revocarea membrului CSM poate fi facuta "cu o majoritate de doua treimi din numarul membrilor".

In ce priveste revocarea din functia de presedinte sau vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta poate fi propusa de o treime din numarul membrilor CSM, iar revocarea acestora poate fi dispusa tot "cu o majoritate de doua treimi din numarul membrilor", la fel ca si in cazul celorlalti membri.

Ca noutate absoluta, in noul proiect de modificare a Legilor Justitiei s-au redus numarul titularilor actiunii de revocare a unui membru CSM, masura care asteptam cu interes sa vedem cum va fi primita de corpul magistratilor.

Concret, conform proiectului de modificare a Legii nr. 317/2004 privind CSM, revocarea membrilor CSM poate fi declansata la cererea adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, cu votul a doua treimi din reprezentantii fiecarei instante ori parchet ce se afla in exercitiu.

Practic, din procedura de revocare a judecatorilor si procurorilor din CSM a fost eliminata posibilitatea declansarii procedurii de revocare de catre organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor prevazuta in actuala reglementare. In schimb, potrivit proiectului, organizatiile profesionale pot sesiza adunarile generale ale judecatorilor si procurilor in vederea declansarii procedurii de revocare.

In cazul incetarii mandatului unuia dintre membrii CSM, ca urmare a revocarii, daca in actuala procedura, pentru locul ramas vacant se organiza din nou concursul fara a se specifica daca mandatul va fi desfasurat pe sase ani sau sau in continuarea mandatului, in procedura stabilita de Tudorel Toader se prevede ca "persoana aleasa pentru ocuparea locului vacant isi exercita calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat ramas pana la expirarea termenului de 6 ani".

Iata modificarile propuse de ministrul Justitiei Tudorel Toader:

Sursa foto 1: Agerpres

Comentarii

# Dana date 10 September 2017 13:33 +7

:-? Exact model tipic romanesc. :cry: Adică treburi făcute din mers, chiciuri adică 0000 reset în justiție. Dacă se dorește cu adevarat e foarte simplu de adoptat un model european al legilor cu caracter neinterpretabil, grațierea după model Italian, revizuirea codurilor și legilor în acord cu constituția și drepturile omului. Restul e abureala, praf în ochi la prosti și cârdășie cu leprele și corupția  din justitie  adică doar se crează imaginea ca se schimba totul dar în realitate nu se schimba nimic, sistemul abuziv și corupt domnește în continuare,  salarii, pensii, drepturi, șpăgi, interese personale, crima organizata la nivel statal.

# klopstock date 11 September 2017 01:19 +2

Dana n-ai inteles nimic sau te pricepi la drept ca orbul la culori,pentru ca proiectul leaga intemeierea cererii de revocare pe incalcarea grava a obligatiilor de membru CSM si care DERIVA DIN LEGI SI REGULAMENTE,inlaturand subiectivismul si lucraturile posibile,ce pot conduce la abuzuri,la care se adauga aspecte procedurale destinate a le evita.

# basicuta date 11 September 2017 10:59 +2

foarte tare, poate fi revocata toata sectia de procurori de la CSM pt ca a cerut sa se apere integritatea proc.Radulescu - prin incalcarea tuturor regulamentelor de mai sus ? regulamentar...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva