CE NU S-A VAZUT DE LA ULTIMA SEDINTA CSM – Lumeajustitiei.ro va prezinta cele mai importante cadre de la sedinta in care vechiul CSM a predat stafeta noului CSM. Vedeti cine s-a inghesuit sa stranga mana noului ministru al Justitiei si cine a fost cel mai discret membru CSM

Duminică, 8 ianuarie 2017 12:08 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Vineri, 6 ianuarie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a organizat in Sala de Consiliu a Institutului National al Magistraturii o sedinta comuna a membrilor din vechiul CSM cu cei din noul CSM. Evenimentul in sine a fost extrem de rigid si limitativ, atat din cauza participarii, la un moment dat, a presedintelui Klaus Iohannis, care a obligat organizatorii sa impuna niste reguli dintre cele mai absurde, dar si din cauza pastrarii caracterului de secret al sedintei cu care vechiul CSM ne-a obisnuit in ultimii 6 ani.


Aflati ca la sedinta CSM jurnalistii prezenti au putut asculta pozitiile luate de membri CSM in sedinta publica din fata unui monitor montat la 10 metri de usa Salii de consiliu din INM, singurul moment cand acestia au avut acces in respectiva sala fiind la inceputul sedintei cand toti membri CSM stateau ca stana de piatra pentru a fi fotografiati. In tot acest timp, fiecare dintre membri prezenti in sala si-a spus "poezia" invatata acasa despre Justitia din Romania, fara a raspunde la intrebari sau a clarifica aspecte ramase neclarificate.

Dupa prima parte a sedintei CSM, in fata Aulei din INM s-au strans maini si s-au adresat cuvinte de multumire, fiecare dintre vechii membri impartind amabilitati si pupaturi in stanga si in dreapta fie cu colegii lor de Plen din ultimii ani, fie cu "bobocii" din CSM sau ceilalti participanti invitati.

Momentele au devenit interesante atunci cand si-a facut aparitia noul ministru al Justitiei Florin Iordache. A fost clipa in care s-a facut coada pentru a strange mana noului ministru si pentru a schimba impresii cu acesta fie despre statul de drept, fie despre mersul justitiei sau alte teme de discutat in fata salii.

Dupa cateva minute de discutii de curtoazie, CSM-isti noi au intrat in sala pentru a-l astepta pe presedintele Iohannis, cei vechi au plecat acasa, in timp ce Procurorul General Augustin Lazar, sefa ICCJ Cristina Tarcea si ministrul Justitiei Florin Iordache au fost aliniati pentru a-l astepta la intrarea din INM pe presedintele Iohannis. S-au facut formalitatile, s-au schimbat scurte amabilitati, dupa care s-a urcat in sala de Consiliu a INM. S-a permis cameramanilor accesul in sala circa 5 minute pentru "cateva cadre", dupa care toti jurnalistii au fost trimisi la locul lor pentru a asculta in fata monitorului ce declaratii face Iohannis.

Speram ca problema transparentei sa fie rezolvata de noul CSM, care trebuie sa cunoasca faptul ca sedintele CSM sunt PUBLICE, iar jurnalistii au tot dreptul de a lua parte la acestea. Faptul ca in ultimii ani s-a invocat lipsa spatiului ca argument pentru interzicerea jurnalistilor in sala nu vine sa demonstreze decat ca actualul sediu al CSM pentru care se dau mii de euro lunar nu este potrivit si trebuie un altul care, logistic, sa detina o sala mai mare pentru o astfel de activitate. Cu siguranta se poate si mai ieftin!

Prezentam in continuare galerie foto de la Sedinta CSM:

 

Accesari:9782