CSM INSTAUREAZA LEGEA IN CURTEA LUI TARCEA – Sectia pentru judecatori din CSM a adoptat o hotarare prin care obliga Inalta Curte sa intre in legalitate si sa faca noi alegeri pentru Completurile de 5 judecatori. Tarcea a participat la sedinta, dar s-a abtinut de la vot. Judecatorii din CSM o obliga pe Tarcea sa infiinteze cel putin 3 Completuri de 5 judecatori in materie penala si 3 completuri in alte materii decat cea penala (Hotararea)

Miercuri, 5 decembrie 2018 17:01 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Decizie extraordinara a Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii, dupa publicarea Deciziei CCR nr. 685/2018 privind Completurile de 5 judecatori ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit ordinii de zi solutionate de miercuri, 5 decembrie 2018, Sectia pentru judecatori a adoptat o Hotarare prin care a dispus respectarea de catre ICCJ a exigentelor impuse de Decizia CCR nr. 685/2018 si organizarea de indata de noi alegeri pentru stabilirea noii componente a Completurilor de 5 judecatori.


Sectia pentru judecatori a CSM recomanda in cuprinsul Hotararii ca la Inalta Curte sa fie infiintate un numar minim de 3 Completuri de 5 judecatori in materie penala si 3 completuri in alte materii decat cea penala, astfel incat sa fie respectate exigentele impuse de CCR.

In acest sens, Colegiului de conducere al Inaltei Curti ii revine obligatia de a informa Sectia pentru judecatori a CSM cu privire la numarul de completuri pe care il dispun, dar si structura acestora, din punct de vedere al reprezentativitatii.

Astfel, Sectia pentru judecatori a CSM impune Inaltei Curti ca la tragerile la sorti pentru stabilirea Completurilor de 5 judecatori sa fie convocati toti judecatori instantei supreme, tragerea la sorti sa se inregistreze audio-video. Decanului de varsta al judecatorilor ICCJ ii va reveni, potrivit Hotararii CSM, obligatia de a verifica numele judecatorilor inscrisi pe bilete si de a proceda la introducerea acestora in dispozitive, care sa asigure secretul numelui.

Conform Hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM, dupa efectuarea tragerii la sorti, toate dosarele aflate in prezent pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de competenta completurilor de 5 judecatori, infiintate din anul 2014 si pâna in prezent, vor fi repartizate aleatoriu, in sistem informatizat, completurilor nou infiintate de 5 judecatori.

In ce priveste dosarele nou inregistrate la Inalta Curte pana la finalul anului 2018 si care sunt de competenta completurilor de 5 judecatori, CSM a stabilit ca acestea sa fie repartizate completurilor nou infiintate.

Iata ce prevede Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM din 5 decembrie 2018:


Accesari:4668