25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM PE LANGA LEGE PENTRU DETASATII DE SERVICIU – Ministrul Tudorel Toader: "CSM a ajuns sa dea o hotarare prin care sa interpreteze o lege cu privire la durata detasarilor, legea spune 6 ani, 3+3. Este absolut nefireasca aceasta hotarare... Hotararea pe care ati dat-o, cu elementele ei de incompatibilitate pe care le stim, are in ea germenele unui conflict juridic de natura constitutionala... Ati dat o interpretare a unei legi in vigoare. Interpretarea legala este doar opera legiuitorului"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

16 October 2017 16:18
Vizualizari: 9023

Consiliul Superior al Magistraturii a interpretat legea in vigoare si a dat nastere unui conflict juridic de natura constitutionala atunci cand a decis sa explice si sa comenteze ce a dorit, de fapt, sa spuna autorul articolului 58 alin. 2) din Legea nr. 303/2004 cand a prevazut o durata maxima de 6 ani pentru detasarea unui judecator sau procuror intr-o functie din sistem. Concluzia apartine ministrului Justitiei Tudorel Toader (foto 1), fost judecator CCR, si vine sa demonstreze ca majoritatea CSM, cu exceptia celor cinci doamne din Consiliu, a facut scut pentru a-i apara pe cei 15 judecatori si cei 12 procurori detasati in CSM de 10, 11, chiar si 12 ani si a interpretat o lege in mod nefiresc doar pentru ca acestia sa nu plece din CSM. Iar interpretarea majoritatii CSM poate ingrozi orice om de buna-credinta, caci, cine a mai pomenit ca o lege sa fie intrepretata distinct si sa se dispuna o alta aplicare a prevederilor sale doar dupa terminarea mandatelor unora dintre cei vizati de lege, in speta a actualilor detasati din CSM? Caci majoritatea CSM asta a facut: a decis ca detasarile in curs din CSM sa se mentina, chiar si acelea de 12 ani, iar detasarile viitoare sa nu mai depaseasca 6 ani!


Ministrul Justitiei Tudorel Toader a apreciat ca este absolut nefireasca hotararea pronuntata in 12 octombrie 2017 de CSM, cu atat mai mult cu cat Consiliul Superior al Magistraturii nu are rolul de interpretare a legii, nici in Plen, nici in Sectii, nici in Directii, aspect pe care Lumeajustitiei.ro l-a evidentiat inca de la momentul prezentarii listei detasatilor si a Punctului de vedere emis chiar de doi dintre judecatorii a caror incetare a detasarii s-a solicitat, respectiv Andreea Uzlau si Constantin Nicolae, care au interpretat legea in sensul ca "numarul detasarilor sau durata cumulata a acestora in cariera unui magistrat nu pot fi limitate".

De altfel, in sedinta din 16 octombrie 2017 de la CSM, ministrul Justitiei Tudorel Toader a subliniat ca interpretarea legii este un atribut exclusiv al legiuitorului.

Fata de aceasta situatie, apreciem ca se impune ca institutiile abilitate sa se sesizeze si sa ia masuri urgente fata de aspectele semnalate atat de ministrul Justitiei cat si de Lumeajustitiei.ro si sa se dispuna o solutie in cel mai scurt timp fata de detasatii din CSM, fiind de nepermis mentinerea peste lege a unor magistrati intr-o functiei, cu atat mai mult cu cat, pentru unii dintre acestia, instantele si parchetele de unde provin au facut, de mai mult timp, cerere de incetare a detasari, motivat de faptul ca au nevoie de "mana de lucru" a judecatorilor si procurorilor detasati, cereri care nici pana azi nu au fost solutionate de CSM.

Iata dialogul dintre Tudorel Toader si Cristian Ban de la sedinta Sectiei pentru procurori din CSM din data de 16 octombrie 2017:

"Tudorel Toader: Nevoia de clarificare a reglementarilor, de pozitionare a Inspectiei in raport de CSM, de pozitionare a autonomiei si independentei CSM (n.red. - moment in care este corectat din sala spunandu-i se ca se referea la Inspectia Judiciara), a Inspectiei, scuze, desi si la CSM este cazul, dovada fiind multele modificari pe care le-ati propus, dovada deciziile de neconstitutionalitate care au fost constatate, dovada faptul ca, nu ma faceti sa va spun, ca CSM a ajuns sa dea o hotarare prin care sa interpreteze o lege cu privire la durata detasarilor, legea spune 6 ani, 3+3. Stim decizia CCR, dar nu se refera la durata, ci la procedura de revocare. Va asigur de un lucru: Este absolut nefireasca aceasta hotarare si, daca vreti, si nu am sa am eu initiativa, dar hotararea pe care ati dat-o, cu elementele ei de incompatibilitate pe care le stim, are in ea germenele unui conflict juridic de natura constitutionala pentru ca ati dat o interpretare a unei legi in vigoare. Or, legea se interpreteaza si se aplica. Interpretarea legala este doar opera legiuitorului, daca nu vrea cumva sa o modifice.

Cristian Ban: Domnul ministru, dar acum nu face obiectul...

Tudorel Toader: Nu, tocmai m-am oprit!

Cristian Ban: Puteati veni la Plen sa va sustineti foarte bine punctul de vedere.

Tudorel Toader: Categoric, in ziua in care eram la Luxemburg. Si v-am rugat sa o amanati, sa nu fie pe ordinea de zi. Eu v-am dat in scris...

Cristian Ban: Nu am stabilit eu ordinea la Plen.

Tudorel Toader: Si de ce imi spuneti mie? Eu v-am cerut in scris ca problema aceea sa o amanati, ca eram la Consiliul JAI la Luxemburg, unde s-au discutat probleme extrem de importante, s-a adoptat regulamentul cu Parchetul European, Procurorul European.

Cristian Ban: Ati facut doar pentru Sectia de judecatori, domnul ministru. Pentru Plen nu ati facut cerere de amanare.

Tudorel Toader: Bine, Sectia de judecatori are si presedinta CSM-ului, dar veti spune ca e alta discutie. Prin urmare, o fraza si inchei: Independenta Inspectiei Judiciare, sporirea autonomiei Inspectiei Judiciare, clarificarea reglementarilor Regulamentului pe baza caruia Inspectia isi desfasoara activitatea si acest control care odata la cel putin 5 ani, daca nu o fi mai bine la 4 ani, este necesar pentru ca in tara mai avem cel putin o entitate care de 10 ani nu a fost controlata si este tot la fel de nefiresc.

Cristian Ban: Va multumesc domnul ministru. Sunt dator iar sa va raspund si sa va repet ca si data trecuta ca de 9 luni de zile procedura de invitare a tuturor membrilor s-a facut la fel. Nu a fost nicio cerere din partea dumneavoastra pentru a amana discutarea...

Tudorel Toader: Nu ma provoca...

Cristian Ban: Dar nu va provoc.

Tudorel Toader: Eu iti spun asa, cu colegialitate. Nu e posibil ca unui ministru al Justitiei sa ii trimiti un mail la 16.08 sa ii spui 'maine audiem pe cutare'. Are si ministrul o agenda si daca vrei sa creezi posibilitatea...

Cristian Ban: O cerere de amanare si o rezolvam...

Tudorel Toader: Eram plecat, domne, eram deja in avion.

Cristian Ban: Pe mail, foarte simplu, pe mail 'va rugam ca nu pot participa'.

Tudorel Toader: Ati dat mailuri din avion?

Cristian Ban: Dar nu a fost vointa noastra, a fost cererea doamnei Radescu.

Tudorel Toader: Haideti sa incheiem."

Prezentam in continuare, din nou, lista judecatorilor si procurorilor care continua sa fie detasati in CSM desi a expirat perioada de 6 ani permisa de art. 58 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

Comentarii

# Abuz in serviciu date 16 October 2017 17:33 +27

Oare membrii CSM nu au comis o frumusete de abuz in serviciu, prin depasirea atributiilor legale care le stabilesc competentele? Oare hotararea nu e ilegala? Daca maine CSM decide sa stabileasca preturile maxime cu care pot sa fie vandute muraturile in piata? Sunteti nebuni oameni buni, daca tocmai voi nu va verificati competenta inainte de a face asemenea porcarii.

# DODI date 16 October 2017 18:49 +5

Trai nineacă pe banii statului. Nu contează că se încalcă legea atâta vreme cât servești sistemul (cu buzele: scurt și apăsat!) și mai ai și niște nulități printre procurorii din CSM care se cred stat și stat și care fac ce le trece prin cap. Este adevărat că prin capul lor nu trec multe idei, neuronul lor fiind setat doar pe sluj la luluța și ciolanis.

# Cotele apelor Dunarii date 16 October 2017 21:44 +2

Prin hotararea pronuntata in 12 octombrie 2017 de CSM au fost stabilite cotele apelor Dunarii pentru luna octombrie: Bazias - 470 cm scade 10 cm, Moldova Veche - 540 cm scade 18 cm, Orsova 225 cm scade 15 cm, Drobeta Turnu Severin 780 cm creste 10 cm, Calafat 312 cm scade 38 cm......jalnic.

# Art.126 din Constitutie date 16 October 2017 22:23 +2

(1) Justiţia se realizează prin înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. (2) Competenţa instanţelor judecătoreşti şi procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege. (3) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale. De unde si pana unde incepe Consiliul Superior al Magistraturii sa interpreteze legea - iurisdictio - si sa dea hotarari de principiu? Mai ramane sa actioneze si in calitate de Curte Constitutionala......

# Zizi date 16 October 2017 18:14 +4

În zadar spuneti, Domnule Ministru, că "interpretarea legală este doar opera legiuitorului", deoarece majoritatea din CSM e mai multi si decide cum vrea. Dacă dumneavoastru, ca Ministru , nu atacați acea hotărâre aberantă, o va face altcineva.

# basicuta date 16 October 2017 19:38 +9

Dnu Tudorel, trimite Curtea de Conturi in control si pune-i sa recupereze salariile platite fara temei legal peste 6 ani. si s-a rezolvat, de-o sa ceara ei incetarea delegarii...

# sorin date 16 October 2017 21:53 +4

Potrivit practicii DNA, ar trebui să se deschidă un dosar penal pentru abuz in serviciu în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit (art. 297 din Codul penal raportat la art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000), faptă săvârșită de membrii CSM care au participat la adoptarea Hotărârii prin care, în mod nelegal, au procedat, fără drept, la interpretarea legii în folosul magistraților detașați (a căror perioadă de detașare a depășit 6 ani) in scopul obtinerii de catre acestia de foloase necuvenite de la CSM (indemnizatii, salarii, sporuri, etc.). Dacă procurorii DNA nu emit un comunicat de presă prin care să anunțe deschiderea acestui dosar, inseamna ca acestia inteleg sa savârsească infractiunea de favorizare a infractorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal.

# Pif date 17 October 2017 06:53 +1

E o speta banal de simpla, de-a dreptul servita pe tava procurorilor DNA cu o vasta experienta in dosare pe abuzuri in serviciu. Chiar ma mir cum de s-au bagat si actualii cesemisti in povestea asta, alaturi de fostii cesemisti, in frunte cu partenera de nadejde.Trebuia deja sa fie publicat comunicatul DNA...

# Duscas ioan date 16 October 2017 23:44 +2

K să vez ce atitudine au acești prăpăditi fața de lege !!

# Michelle date 17 October 2017 01:28 +1

Este interesant ca le-a pomenit despre "conflict juridic de natura constitutionala ". Ramane de vazut daca vorbele lui se vor concretiza. Hotararea respectiva a fost conceputa in asemenea mod incat sa le permita celor 10 membri CSM eschivarea de la orice demers in remedierea situatiei. In contextul in care CSM este sub controlul epoletilor, nici nu e de asteptat o alta manifestare a vointei majoritare. Oare ce parere au magistratii din tara despre mascarada din CSM ?

# mitica date 17 October 2017 07:57 +2

Se impune urgent dati afara si recuperarea prejudiciului, adica salariile necuvenite de 3, 4, 5 ani din urma!

# Iţic date 17 October 2017 08:31 0

D-le ministru, de ce nu faceţi o invitaţie Curţii de Conturi, pentru a stabili existenţa vreunui prejudiciu, legat de plăţi nelegale de salarii către detaşaţii pe termen nelimitat? Poate se stabilesc şi persoanele răspunzătoare de prejudiciu şi se stabileşte şi obligaţia reparării pagubei! D-nii care au hotărât prelungirea detaşării poate au înţeles să îi plătească din bani personali pe detaşaţii nelegal!

# la muncaaaa!!! date 17 October 2017 08:45 +2

chiar sa nu ai deloc demnitate ...pai, ba, nene, zici in sinea ta: am stat 11 ani detasat, am frecat duda la greu, am incasat pe barosaneala, m-au prins astia...plm...scandal....citeste lumea...colegii..familia... hai ma sa ma intorc de unde am plecat, sunt judecator / procuror, am o pozitie, ma respecta lumea...cu respect domnu / doamna jude...motivez cat sa nu sparg norii...leafa merge... reintru in circuit..se uita... Bai dar ei nu si nu...oameni fara caracter, fara demnitate care se complac si fac din justitie circ mondial..si dup isi palma la dos si pleaca..sunt mari avocati / notari/executori/ si da-i comenturi cat de naspa si de cacao e sistemul... Jalnic!

# Salvamar date 17 October 2017 10:02 0

...si sa se mai mire si sa se revolte justitiabilul ca JUSTITIA arata cum arata - corupta si dupa bunul plac al magistratilor. Solutii din salilel tribunaleor uneori (foarte des) nu au nici o legatura cu legea, fie din motiv de mita, fie din motiv de relatie cu avocatul ( de obicei fost magistrat), fie din prostiei si ignorare a legii....Cum nu mai exista revizie de fond, sa te adresezi CSMului e ca si cand ai urla la vant. Daca CSM incalca legile, de ce nu ar face-o si magistratii? Singura preocupare a majoritatii magistratilor este sa-si apere privilegiile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva