25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DAUNA TOTALA – Judecatoarea Gabriela Baltag din CSM i-a taiat elanul presedintelui Klaus Iohannis: ”Am nostalgia discursului sustinut de dumneavostra la sedinta CSM din 2015... Am sperat ca il voi auzi si astazi. Nu s-a mai repetat... Am fost dezamagita auzind ca, vorbind despre Justiție, ati adus critici partenerilor dumnevoastra politici”. Bobita Matilet a sarit sa-l gadile pe Werner: “Va multumim pentru sprijin”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

5 January 2018 13:01
Vizualizari: 17257

Judecatoarea Gabriela Baltag (foto centru) l-a criticat pe Klaus Werner Iohannis in sedinta Plenului CSM din 5 ianuarie 2018, dupa ce presedintele Romaniei a avut un discurs inveninat si si-a atacat adversarii politici, dar si pe cei care indraznesc sa-i critice pe magistratii ticalosi.


Gabriela Baltag a tinut sa-i reaminteasca lui Werner ca in 2015 a avut la CSM un discurs in opozitie totala cu cel de acum, in care spunea, printre altele, ca nu mai doreste anchete spectacol. Baltag i-a reprosat presedintelui ca si-a criticat adversarii politici in timp ce vorbea despre Justitie si i-a transmis ca spera ca in 2018 factorul politic sa nu existe in cadrul CSM:

Am nostalgia discursului sustinut de dumneavostra la sedinta CSM din 2015, cand, judecator de scaun fiind, v-am ascultat asa cum va ascult si azi. Am sperat ca il voi auzi si astazi. Nu s-a mai repetat. Am fost dezamagita sa aud astazi ca, vorbind despre Justitie, ati adus critici partenerilor dumnevoastra politici. Speram ca 2018 va aduce un alt discurs in care factorul politic sa nu existe in Consiliu. Acesta este mesajul din partea unui judecator de scaun de peste 20 de ani”.

Iata discursul lui Iohannis din 2015 la care facea trimitere judecatoarea Gabriela Baltag:

Stimata Doamna Presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Stimate doamne, stimati domni, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Inainte de toate, vreau sa va spun, sigur, 'La Multi Ani!' si un an nou 2015 cu impliniri, cu sanatate şi cu realizari profesionale.

Este un moment special pentru mine, fiind prima sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii la care particip si pe care am onoarea sa o prezidez. Sunt totodata bucuros sa va intalnesc, acum, la inceputul carierei mele prezidentiale, cand beneficiez de multa simpatie si de mai putina dezaprobare, desi sunt constient ca lucrurile se pot schimba uneori. Dar aici, intre dumneavoastra, intre magistrati, nivelul de neutralitate este mult mai ridicat chiar si la inceput, ceea ce imi da un sentiment de incredere.
Sedinta dumneavoastra de astazi este un moment de bilant, dar si o adunare electiva in care va alegeti colegii care vor conduce, pentru un an, Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, avand in vedere scopurile intrunirii de astazi, as vrea sa va vorbesc despre viziunea mea asupra rolului si misiunii constitutionale pe le aveti.

In sirul notiunilor fundamentale pe care romanii le-au redefinit dupa 1989, un loc aparte il ocupa ideea de 'Justitie'. Cu precadere insa in ultimii ani, romanii au aratat ca au inteles ca asezamantul social al natiunii se sprijina in buna masura pe justitie si ca privilegiile de care se bucura se numesc drepturi, iar aceste drepturi trebuie aparate si respectate. Aceasta este, de fapt, demonstratia ca oamenii onesti si performanti din sistemul judiciar romanesc au trezit in constiinta semenilor ideea de dreptate, un pas decisiv spre o democratie consolidata, pentru care merita cu prisosinta sa fie felicitati si incurajati.
Doamnelor si domnilor,

In calitate de presedinte, este obligatia mea constitutionala sa asigur Justitiei cadrul normativ de functionare, sa apar independenta sistemului judiciar, sa exprim asteptarile, dar si sa atrag atentia asupra unor probleme restante ori nerezolvate.

Sistemul de justitie nu este ceva abstract, ci este compus din oameni si trasaturile personale ale acestora, iar abilitatile lor sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului. De aceea, dintre toate mijloacele prin care se realizeaza consolidarea sistemului judiciar, promovarea unor judecatori si procurori, pe criterii ce tin exclusiv de competenta profesionala, experienta manageriala si integritate, reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente. In acelasi timp, trebuie sa stim ca niciun cadru normativ si nicio garantie incredintata de o alta putere a statului nu pot asigura independenta personala a unui magistrat, daca acesta nu isi insuseste si nu aplica ideea de independenta. Cu alte cuvinte, un magistrat este atat de independent cat alege el sa fie. Este, insa, rolul si responsabilitatea mea sa ma asigur ca Justitia va beneficia de liderii potriviti, acolo unde numirile imi revin in competenta. Mai departe insa, performanta de caz si de sistem este responsabilitatea exclusiva a acesteia.

Este de datoria mea sa arat, totodata, ca institutiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Institutiile nu 'apartin' conducatorilor. Doar asa ne putem feri de derapaje si manipulari, de situatii periculoase si nedemocratice. Asadar, institutiile trebuie consolidate si aparate in ansamblu, si aici ma refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA si DIICOT. De asemenea, din acelasi punct de vedere al consolidarii sistemului judiciar, opinez ca, in perspectiva regandirii si modernizarii arhitecturii institutionale a legilor sigurantei nationale si a legii CSAT, este util sa luam in discutie daca nu cumva intre membrii CSAT ar trebui sa se regaseasca si procurorul general, nu o persoana anume, ci institutia procurorului general. De asemenea, cred ca CSM, Inalta Curte si Parchetul General ar trebui sa poata avea initiativa legislativa pentru ca reprezinta institutiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justitiei.

Rolul meu constitutional de mediator ma obliga, totodata, sa veghez la protejarea sistemului judiciar de orice ingerinta din partea altor puteri ale statului sau a altor entitati institutionale. Exista linii rosii a caror traversare produce o periculoasa debalansare a echilibrului in stat, iar recalibrarea constituie un proces lung si dificil. Dumneavoastra stiti cel mai bine ca, inclusiv in acceptiunea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului, magistratul trebuie sa judece in baza probelor, nu in baza informatiilor, indiferent de unde ar veni acestea.

Un alt obiectiv pe care il vom asuma impreuna este garantarea integritatii institutionale si functionale a institutiilor din sistemul judiciar. Aceasta este o chestiune ce tine de presedinte intrucat orice tentativa de modificare a legislatiei in domeniul justitiei trebuie sa treaca de promulgare.
Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic.
In acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice.

Asa cum am vazut cu totii, unii politicieni nu s-au ferit sa atace independenta justitiei. Luand in considerare aceste antecedente, ca si misiunea dumneavoastra conferita de lege, de garant al independentei justitiei, trebuie sa dovediti in continuare ca stiti sa aparati reputatia, onoarea si independenta colegilor si a sistemului in ansamblul sau. Asadar, CSM trebuie sa aiba reactii rapide si sa sanctioneze imediat orice atacuri, ingerinte, derapaje si imixtiuni in justitie, indiferent daca este vorba despre demnitari de cel mai inalt rang sau despre, de exemplu, un consilier comunal.

Cred ca este necesar, de asemenea, sa sublinez ca, atat in Constitutie, cat si in legile organice ale Justitiei, scrie foarte clar ca Justitia se infaptuieste in numele legii. Adica, nu in numele vreunei divinitati sau a vreunei persoane, entitati ori stari de lucruri. De asemenea, atat in materie civila, cat si penala, actul de justitie trebuie indeplinit intr-un termen rezonabil, in mod unitar si cu garantarea tuturor drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
Fiecare din puterile statului, precum si fiecare actor institutional trebuie sa se limiteze la cadrul normativ care ii este trasat prin Constitutie si prin legile statutare intr-un stat laic si nu religios, civil si nu militar. Doar astfel Romania va demonstra ca este o democratie consolidata si puternica. In fapt, toate acestea reprezinta o Romanie a normalitatii.

Doamnelor si domnilor,

2015 este al optulea an in care Romania se afla sub instrumentul instituit de Comisia Europeana, numit Mecanismul de Cooperare si Verificare. De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeana. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justitie si sunt convins ca experienta Romaniei va fi fructificata in viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeana.

Au fost opt ani in care sistemul judiciar din Romania a inregistrat progrese majore in consolidarea statului de drept, sub aceasta 'umbrela' institutionala. In ultimii ani insa, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate institutiile din justitie si, de aceea, cred ca este timpul pentru o schimbare.

Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Astazi, aici, in fata dumneavoastra, declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca Romania sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva indeplinirii carora am devenit stat membru, au fost indeplinite.
Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, toate institutiile din Justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa isi dea concursul pentru ca, atunci cand actualul CSM si actualul Parlament isi termina mandatele, sa putem bifa impreuna aceasta reusita. In incheiere,
vreau sa va incurajez – judecatori si procurori – sa va continuati munca de schimbare la fata a Romaniei. Nu va lasati intimidati, nu va lasati prada influentelor politice sau amenintarilor! Pentru ca nu exista alta sansa a acestei tari decat cu un stat de drept consolidat si cu o justitie independenta. Indiferent de natura si dificultatea obstacolelor, magistratii onesti vor avea in mine un partener loial in depasirea oricaror piedici.

Vreau sa fiti alaturi de mine, asa cum eu voi fi partenerul dumneavoastra institutional. Sa imi fiti alaturi si sa ne opunem impreuna, din toate puterile, oricaror tentative de distorsionare a realitatilor si interactiunilor specifice unui stat de drept, a unei lumi normale. Si nu ma aveti alaturi doar pe mine, ci si milioanele de cetateni care au venit la vot, in noiembrie anul trecut. In final, urez succes candidatilor inscrisi in cursa si va doresc tuturor multe impliniri profesionale si multa putere de munca! Va multumesc!”.

Pupaturile” lui Bobita

In timp ce Gabriela Baltag a spus lucrurilor pe nume, judecatorul Bogdan Mateescu (foto 2), al carui tata este primarul din Baile Govora, ales din partea PNL, adica partidul lui Iohannis, l-a ridicat in slavi pe presedintele Romaniei. Bogdan Mateescu, aka Bobita Matilet, i-a multumit lui Werner pentru minunatul discurs, dar si pentru sprijin: ”Nu ma simt in afara discursului dumneavoastra, il primesc cu bucurie. Independenta Justitei este un fundament al statului democratic si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta sa o consolidam. Si eu am ramas cu un gust amar fata de anumite acte. Sunt parte a CSM si dincolo de nuantele legate de relationarea cu partea politica, acea parte creaza legile, sa stiti ca si eu, in calitate de judecator, am simtit neadecvate unele reactii ale politicienilor la adresa Justitiei. Va multumim pentru sprijin. Independenta Justitei este un fundament al statului democratic si trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta sa o consolidam”.

De asemenea, presedinta ICCJ Cristina Tarcea a avut si ea o luare de pozitie dupa ce sefa CSM Mariana Ghena a prezentat raportul inainte de a fi aleasa noua conducere. Tarcea i-a criticat pe membrii Consiliului si le-a spus ca CSM a picat si testul sperantei, dar si pe cel al unitatii: “As vrea sa vorbesc despre nerealizari. In calitate de membru de drept a CSM am o viziune si din interior, dar si din exterior. In 2017 va spuneam ca se asteapta de la dumneavoaastra unitate, unitate pe care vechiul CSM nu a fost in stare sa o aiba, dar si speranta pentru rezolvarea problemelor din sistem. Este perceptia mea, poate fi gresita, dar actualul CSM a picat ambele teste: si testul sperantei, si testul unitatii. Doresc viitoarei conduceri sa fie atenta la aceste doua probleme. Rezervele sperantei nu s-au epuizat”.

Comentarii

# DODI date 5 January 2018 13:29 +47

Ședința a fost un bun prilej de bombe, plombe și de ipoteze pe ale CSM-ului metereze. Pupincuriștii s-au dat în stambă, fizicianul de la Cotroceni ne-a dovedit că în 3 ani de mandat nu s-a lipit decât mârlănia de el, iar acoperiții peneliști au lins cu râvnă locul lăsat liber de gheena. Păcat de țara asta că are pre multe lepre în funcții. Și unele, din păcate, dintre cele mai mari. Ar fi fost totuși cazul ca dorel să arunce niște săgeți către nulitatea de la Cotroceni și să îl pună acolo unde îi e locul: la coșul de gunoi al istoriei.

# Nelly date 7 January 2018 09:58 0

Hm, pai hai sa ne adcem aminte , daca am uitat cumva.A fost implicat in tranzactii dubioase cu copii (amanunte oribile pot fi  vizionate in reportajul ce inca poate fi vizionat pe internet).Si-a facut rost de case prin documente false , lucru dovedit si in instanta.Doar pentru motivele astea ( stiute si in campania electorala) omul asta nu ar fi trebuit sa fie presedinte pentru ca profilul psihologic il defineste ca pe o lepra sadea.Marea problema este insa ca toti astia demul numai pot fi numiti lepre.Sunt tradatori de tara si de neam .

# UN ROMAN CONDAMNAT DE SISTEM date 5 January 2018 14:39 +3

Cunosc multe, dar cunosc destul de bine pe tatal lui ”Bobita”. Vedeti ca a facut acest om ani multi ca primar de Govora si atunci nu mai este nici o surpriza legata de comportamentul fiului, insasi evolutia acestuia are legatura cu tatal. Aschia nu sare departe de trunchi!. In rest trebuie sa constatati ca in Romania elitele au fost duse la fund prin mijloacele pe care bine le stiti, iar cei ce conduc acum nu pot sa predice adevarul obiectiv ci numai pe cel subiectiv asa cum concluziona un procuror DNA si asta ca acum nu se mai face drept ci filozofie. Totul este ciclic, va veni si timpul lor.

# robert date 5 January 2018 15:51 0

cah justitie romeni

# Pi si pidi date 5 January 2018 16:07 +2

Iar s a dat in stamba austriacul( din surse ,asta i originea lui),zis si Jo si hannis !( stiu asta de la un neamt sadea care nu i prea inghite pe austrieci pe motiv de H...ler )

# FELICITARI DOAMNA BALTAG!!! date 5 January 2018 17:20 +16

toata stima si respectul meu. Sunteti un om deosebit si un judecator impecabil de un curaj si o tinuta morala deosebita! Tovarasu presedinte trebuia adus inapoi la realitate ca o luase rau pe camp in discursullui. Pacat ca este atat de santajabil si moale incat sa fie carpa sistemului.

# fox date 5 January 2018 18:21 +3

Un foarte foarte slab presedinte! N-a facut absolut nimic decand a castigat alegerile!Incearca sa-si identifice adversari in loc sa se ocupe de problemele tarii ca har domnului ar avea ce face...!

# santinela date 6 January 2018 08:23 +3

Doamna Baltag eleganta in exprimare,multa stiinta de carte si cu coloana vertebrala versus Bogdan Mateescu gretos pina la voma,sluga linge clante dar "inca " membru CSM !!

# neutru date 6 January 2018 17:56 +3

Felicitari domana judecator Baltag! As avea si eu o rugamnite la dumneavoastara pentru urmatoarea intalnire cu domnul prezident si sa-i faceti o intrebare daca a auzit de un magistrat pe numele sau de scena PORTOCALA?

# Aurel V. Zgheran date 7 January 2018 00:23 +1

Astăzi se scrie o pagină extrem de tristă a României. Lupta pe care o duce doamna judecător Gabriela Baltag pare aproape singulară şi cu atât mai primejdioasă în ce o priveşte. De partea sa este însă şi aparenta tăcere cu imprevizibile forfote adânci, de o forţă indiscutabil mai mare decât agitaţiile instigatoare de suprafaţă.

# OZN date 9 January 2018 16:29 0

BRAVO pt. judecatoarea Gabriela Baltag ! PS. Bogdan Mateescu un pupincurist ca si tacsu` :-x

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva