Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

EXCLUDERE DIN MAGISTRATURA PENTRU ACTIVITATEA PE FACEBOOK – Judecatorii CAB George Dorel Matei si Anamaria Tranca risca soarta lui Carmen Mihalcioiu de la Tribunalul Dambovita. Inspectia Judiciara: "Postarea de catre judecator pe reteaua de socializare Facebook a unor mesaje care au vizat sau care au condus la lezarea demnitatii ori la crearea unei atmosfere ostile si ofensatoare la adresa altor persoane a deteriorat increderea si respectul opiniei publice fata de judecatori si procurori"

Duminică, 11 februarie 2018 13:42 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Incep belelele pentru judecatorii George Dorel Matei si Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti, care risca excluderea din magistratura, dupa ce s-au distrat copios vreme indelungata pe Facebook, unde au dat like-uri, aprobat si sustinut pagini de politicieni, comentarii vulgare si violente la adresa partidelor politice aflate la guvernare, a jurnalistilor, a posturilor mass-media, dar si a membrilor Clerului. Inspectia Judiciara a declansat zilele trecute verificari fata de activitatea de pe Facebook a celor doi magistrati, avand la baza plangerile depuse de avocata Ingrid Mocanu si fosta sefa AEP Ana Maria Patru in care i-au reclamat pe cei doi judecatori pentru manifestarile cu caracter politic si care incita la violenta de pe reteaua de socializare, acuzand ca este pusa la indoiala impartialitatea magistratilor.


De la confirmarea de catre Inspectia Judicira a informatiei privitoare la declansarea de verificari fata de judecatorii Anamaria Tranca si George Dorel Matei s-a pus problema sanctiunii disciplinare pe care ar putea sa o aplice Consiliul Superior al Magistraturii in astfel de cazuri. Iar, dupa cum vom vedea, lucrurile nu stau deloc bine pentru cei doi judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti, intrucat desi am fost tentati sa credem ca Matei si Tranca sunt primii magistrati care ar putea fi sanctionati disciplinar pentru activitatea pe Facebook, Inspectia Judiciara ne-a confirmat ca a existat un precedent.

Intr-un raspuns comunicat Lumeajustitiei.ro, Inspectia Judiciara ne-a precizat ca a mai existat un magistrat trimis in judecata disciplinara pentru postarile sale pe Facebook, iar sanctiunea aplicata de CSM a fost de excludere din magistratura. Este vorba despre judecatoarea Carmen Elena Mihalcioiu de la Sectia a II-a civila a Tribunalului Dambovita careia, in iunie 2017, i-a fost aplicata cea mai dura sanctiune disciplinara, de excludere din magistratura. Concret, s-a stabilit ca activitatea de pe Facebook a judecatoarei Carmen Elena Mihalcioiu de la Tribunalul Dambovita reprezinta o “manifestare care aduce atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.

In acest sens, Inspectia Judiciara a stabilit ca "postarea de catre judecator pe reteaua de socializare FACEBOOK a unor mesaje care au vizat sau care au condus la lezarea demnitatii ori la crearea unei atmosfere ostile si ofensatoare la adresa altor persoane a deteriorat increderea si respectul opiniei publice fata de judecatori si procurori”.

Iata raspunsul Inspectiei Judiciare:

"La 14 aprilie 2017, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Carmen Mihalcioiu, judecator la Tribunalul Dambovita, pentru abaterile disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si b din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata.

In privinta abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) s-a retinut ca postarea de catre judecator pe reteaua de socializare FACEBOOK a unor mesaje care au vizat sau care au condus la lezarea demnitatii ori la crearea unei atmosfere ostile si ofensatoare la adresa altor persoane a deteriorat increderea si respectul opiniei publice fata de judecatori si procurori.

Cu referire la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. b) s-a retinut ca prin implicarea judecatorului in activitatea unei societati comerciale au fost incalcate prevederile legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii."

 

Prezentam minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din CSM din data de 14 iunie 2017:

„Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Mihalcioiu Carmen Elena - judecator in cadrul Tribunalului Dambovita. In baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Mihalcioiu Carmen Elena - judecator in cadrul Tribunalului Dambovita, sanctiunea disciplinara constand in excluderea din magistratura, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si b) din acelasi act normativ. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Trebuie precizat ca in acest moment judecatoarea Carmen Mihalcioiu este suspendata din magistratura, dupa ce a atacat solutia Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara din CSM de excludere din magistratura. In acest sens a fost format pe rolul instantei supreme dosarul nr. 2270/1/2017, iar potrivit minutei din data de 29 ianuarie 2018, pana la acest moment s-a dispus admiterea in principiu a recursului, urmand ca judecata pe fond sa aiba loc in data de 26 martie 2018:

"Admite in principiu recursul declarat de parata Mihalcioiu Carmen Elena, judecator in cadrul Tribunalului Dambovita, impotriva Hotararii nr. 21J din 14 iunie 2017, pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.12/J/2017. Fixeaza termen de judecata pe fond a recursului la data de 26 martie 2018, cu citarea partilor. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 29 ianuarie 2018 ".

Accesari:7414

Comentarii

# DODI date 11 februarie 2018 16:37 +12

Acum că a fost creată cărrea excluderii din magistratură a gunoaielor, Inspecția Judiciară trebuie să dea doar copy paste. După ce în prealabil schimbă numele împricinaților. Nu ne-am supăra pentru această celeritate.

# Concluzie: date 11 februarie 2018 16:41 +1

The winter is coming!!!

# Hell date 11 februarie 2018 17:36 +3

In cazul dat, daca Bogdan C. a fost mutata disciplinar  la Targu-Mures, probabil, Matei va merge la Cluj, aproape de amicul lui declarat (Danilet) , iar Tranca- la Constanta, la plaja. Disciplina de fier! 

# Iuliu date 11 februarie 2018 21:50 0

Si limba romana dacă ar începe undeva...

# 1 date 12 februarie 2018 09:15 0

Asa-i cand te f...e grija de postari pe facebook. Foarte bine. sa inteleaga toti judecatorii ca rolul lor este altul. Sunt curios, dupa ce e data afara din magistratura mai posteaza?

# justinianus date 12 februarie 2018 12:45 0

Admiterea de principiu, se va termina cu admiterea totala, ca in cazul Cameliei Bogdan! Cum sa se lipseasca sitemul judiciar din Romania de asemenea"perle"?

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - I-a matrasit taica Lazar dosarele lui Klaus Iohannis?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 14.11.2018 – Lista cu antiromanii din Parlamentul European. Evenimentul “Prima penala la parchet”

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER