Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

EXPLOZIE IN CSM – Reprezentantii societatii civile Victor Alistar si Romeu Chelariu cer inculparea de urgenta a "elitelor" lui Kovesi: "DNA Ploiesti, doar varful icebergului privind coruptia judiciara... Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicitam de urgenta dispunerea masurilor de continuare a urmaririi penale in personam pentru magistratii implicati in trucarea anchetelor penale, conservarea probelor si initierea masurilor preventive cu privire la faptuitori"

Marţi, 13 februarie 2018 18:44 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Societatea civila este, in sfarsit, reprezentata in Consiliul Superior al Magistraturii. Reprezentantii societatii civile din CSM Romeu Chelariu (foto stanga) si Victor Alistar (foto dreapta) cer Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, sa dispuna de urgenta masuri pentru inculparea "in personam" a procurorilor Lucian Onea, Mircea Negulescu, Giluela Deaconu si Alfred Savu de la DNA Ploiesti, unitatea de elita a Laurei Kovesi. Solicitarea reprezentatilor societatii civile este facuta ca urmare a inregistrarilor publicate de Antena 3 in care fostul deputat Vlad Cosma a dezvaluit modul in care acestia ar fi trunchiat si fabricat probe, ar fi constrans martori sa declare contra realitatii si au manifestat un comportament nedemn functiei de procuror.


Intr-o pozitie transmisa Lumeajustitiei.ro, reprezentatii societatii civile din CSM, Victor Alistar si Romeu Chelariu, ii cer totodata ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa "isi aduca la indeplinire atributiile din matca sa constitutionala" si sa solutioneze pe fond toate disfunctiile create dupa aparitia inregistrarilor lui Vlad Cosma, nefiind suficient sa inchida scandalul "prin revocari". Reprezentatii societatii civile din CSM, Victor Alistar si Romeu Chelariu, cer totodata Inspectiei Judiciare "sa se concerteze institutional" si sa urgenteze controalele de fond in aceasta speta.

In opinia celor doi reprezentanti ai societatii civile, "cea mai grea lovitura data independentei justitiei ar fi musamalizarea acestui caz de grava corupere a atributiilor judiciare, precum si lipsa unor masuri de corectii de sistem, acest caz nefiind singular in justitia romana".

Iata pozitia reprezentatilor societatii civile din CSM fata de dezvaluirile facute de fostul deputat Vlad Cosma:

"Cazul DNA Ploiesti - doar varful aicebergului privind coruptia judiciara.

Deturnarea justitiei - cea mai grava afectare a independentei justitiei

Reprezentantii societatii civile, alesi membri in Consiliul Superior al Magistraturii au luat act cu ingrijorare de lipsa de reactie a autoritatilor abilitate fata de dezvaluirile din mass-media privind actele de corupere grava a functiilor si atributiilor judiciare, referitor la cazul proceselor trucate.

Dezvaluirile mass-media privind prezentarea de probe falsificate de catre magistratii procurori si admiterea lor de magistratii judecatori fara o cercetare judicioasa in baza principiului nemijlocirii si fara respectarea principiului loialitatii probelor, contureaza cea mai grava afectare a statului de drept si a obligatiilor constitutionale ale magistratilor, cu afectarea grava a independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Independenta justitiei nu reprezinta un beneficiu personal de cariera al judecatorului, ci o garantie a justitiabilului ca se afla in fata unei instante impartiale si independente si ca este supus unor proceduri judiciare, cu toate garantiile statului de drept, organizat in cadrul democratiei constitutionale. Orice stare de lucruri contrara acestei finalitati a actului de justitie reprezinta destructurarea sistemului de justitie.

Pentru a garanta independenta justitiei si domnia legii solicitam:

1.Inspectiei Judiciare sa se concerteze institutional in limita competentelor legale ce ii revin, asupra urmatoarelor prioritati:

-Urgentarea definirii obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care sa abordeze in mod obligatoriu respectarea obligatiilor legale privind administrarea si evaluarea probelor, situatia sesizarilor si a plangerilor lasate in nelucrare privind abaterile din justitie;

-Realizarea de urgenta a unei diagnoze prind vulnerabilitatea de corupere a atributiilor judiciare prin colecatrea de date de la instante si parchete si prin chestionarea 3600 a partilor interesate (avocati, experti, justitiabili, alte categorii relevante).

2.Ministrului justitiei sa isi aduca la indeplinire atributiile din matca sa constitutionala privind exercitarea autoritatii fata de structura Ministerului public privind apararea si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, garantate constitutional, organizarea si desfasurarea legala a activitatii. Astfel, ministrul justitiei are obligatia de a solutiona pe fond toate aceste disfunctii si de a rezolva acest scandal de proportii, nu doar sa il inchida prin revocari. Problemele de sistem nu se rezolva doar prin raspunderea unor persoane vinovate managerial direct, ci si prin eliminarea surselor problemelor si a complicitatilor profesionale. Toleranta la coruptia judiciara trebuie sa fie zero, pentru eradicarea acestui fenomen fiind necesare atat raspunderi si raspunsuri personale, cat si modificari sistemice de ansamblu.

3.Solicitam Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa isi asume raspunderea pentru starea de fapt, dat fiind ca procurorii isi exercita activitatea conform prinicipiului controlului si subordonarii ierarhice. De asemenea Procurorul General trebuie sa prezinte public situatia plangerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor si sa precizeze care sunt motivele pentru care acestea au ramas in nelucrare, sa precizeze public de cate ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare, pentru a evita riscul musamalizarilor colegiale.

Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicitam de urgenta dispunerea masurilor de continuare a urmaririi penale in personam pentru magistratii implicati in trucarea anchetelor penale, conservarea probelor si initierea masurilor preventive cu privire la faptuitori.

Cea mai grea lovitura data independentei justitiei ar fi musamalizarea acestui caz de grava corupere a atributiilor judiciare, precum si lipsa unor masuri de corectii de sistem, acest caz nefiind singular in justitia romana.

Integritatea sistemului de justitie reprezinta premisa unui stat de drept in care domnia legii este garantata in mod activ.

Solicitam tuturor autoritatilor sa dea dovada de respect fata de cetateni si fata de rolul institutiilor pe care le conduc.

Membrii CSM, reprezentanti ai societatii civile

Romeu Chelariu

Victor Alistar"

Accesari:12796

Comentarii

# Bravo date 13 februarie 2018 19:28 +24

O luare de pozitie absolut corecta, fata de tacerea absolut jenanta a resturilor din CSM, a intregului CSM in ansamblu. FELICITARI!

# unul din lumea cea mare date 13 februarie 2018 20:54 +7

bravo alistar !!!!meritai de multa vreme postul de min al justitiei,sper ca in scurt tim sa/l si primesti caci meriti(pacat ca ti s/a inscewnat o porcarie cind ai mai fost propus)

# MAFIA date 13 februarie 2018 21:24 +4

Asta inseamna societate civila. E nevoie de egalitate intre numarul membrilor din partea societatii civile si magistrati in CSM, pentru ca altfel este Crime INC....sindicatul mafiei.

# Vally date 13 februarie 2018 19:43 +3

BRAVO...in sfarsit cineva cere luarea de masuri.

# Bakovia date 13 februarie 2018 19:52 +6

...oare ce au facut noaptea in sediul dna ploiesti viitorii infractori negulescu si onea lăsați in libertate de posibilii penali lazar si kovesi!??

# complicitate date 13 februarie 2018 20:13 +2

favorizarea infractorului?

# ed ward date 13 februarie 2018 20:14 0

pffffuuuu ce pacat ca nu am putut sa citesc tot articolu......primele randuri m-au dat pe spate; pai cum sa inculpam doar pe A, B, C....si pe kovesi nu?!?!?!? #kovesi o sa fie probabil doar martor, cand e capu

# Alin date 13 februarie 2018 20:32 +3

Bravo lor ! Hai sa ne lepadam de spurcati si sa asiguram copiilor nostri o tara mai buna ca sa nu fie nevoiti sa sclavageasca pe-afara !

# unul din lumea cea mare date 13 februarie 2018 20:58 +5

pun pariu cu oricine pe orice si oricit,ca dupa ce koivesi o sa fie DECAPATA,nu o sa aveti loc in cap ca sa va puneti miinile.abia astept sa/i aud pe ticalositii de procuratori cum vor da pe goarna

# Virgil Novac date 13 februarie 2018 21:40 0

Degeaba...Urmuz este printre noi...

# Sargent date 14 februarie 2018 10:13 +4

"Explozie" fissss.... nu vedeti ca nici unul dintre cei asa-zisi magistrati nu are curaj sa caste macar gura, dara-mi-te sa si faca ceva... a zis Prezidenta csm ca "sa se faca" adica altii, si nu ea, nu ei... ci extraterestrii, bulgarii, mongolii, Jean-Luc Picard si klingonienii, doar sa nu trebuiasca sa miste romanii pestelui vre-un deget pentru semenii lor... sila si scarba, doar atat

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - I-a matrasit taica Lazar dosarele lui Klaus Iohannis?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 14.11.2018 – Lista cu antiromanii din Parlamentul European. Evenimentul “Prima penala la parchet”

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER