24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GASCA LUI BAN, ALTOITA LA INSTANTA - "Paratul" CSM a nesocotit hotararea judecatoreasca pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti in care "reclamanta" Inspectia Judiciara i-a acuzat pe cesemisti ca se opun organizarii concursului pentru numirea in functie a unor inspectori. Desi judecatorul Victor Hortolomei a obligat CSM sa emita de indata hotararea privind Inspectia Judiciara, Plenul a tergiversat cinci luni organizarea concursului: "Este principial nelegal" (Documente)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 November 2017 19:16
Vizualizari: 7780

Lumeajustitiei.ro publica in premiera documentul care demonstreaza ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii care au cerut modificarea Regulamentului Inspectiei Judiciare si amanarea organizarii concursului pentru numirea in functie a unor inspectori judiciari, pana la emiterea Raportului de audit al Inspectiei, au nesocotit o hotarare judecatoreasca pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, care ii obliga sa solutioneze de indata cererea depusa de Inspectia Judiciara. Halucinant, nici hotararea pronuntata de judecatorul Victor Hortolomei de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, nici caracterul de urgenta pe care il purta cererea adresata in 19 aprilie 2017 de inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, sefei CSM judectoarea Mariana Ghena nu au contat in CSM. Cel putin pentru "Gasca lui Ban", cunoscuta ca pucistii din CSM, in care cei mai vocali dintre membri, respectiv vicepresedintele Consiliului procurorul Cristian Ban (foto) sau judecatorul Bogdan Mateescu, au facut tot posibilul sa amane cat mai mult organizarea concursului, lucru care reiese chiar din sedintele publice ale Plenului din data de 14 septembrie 2017.


De altfel, aceasta a fost si data la care, Plenul CSM a decis, dupa lungi dezbateri, organizarea concursului la Inspectia Judiciara (facsimil). A fost astfel nevoie de luni bune pentru ca CSM sa puna in practica "de urgenta" Sentinta nr. 2782 din 3.07.2017 a judecatorului Victor Hortolomei pronuntata in dosarul nr. 3878/2/2017 prin care Consiliul a fost obligat sa emita o hotarare prin care sa solutioneze cererea privind organizarea concursului pentru numirea in functie a unor inspectori judiciari.

In instanta insa, dupa cum reiese din Hotararea CAB pe care o prezentam exclusiv in articol, CSM, prin reprezentatii pe care i-a trimis sa sustina cauza, a facut tot posibilul pentru ca organizarea concursului sa fie decisa de Consiliu, si nu de Inspectie. S-a facut astfel trimitere la Hotararea prin care CSM a decis ca organizarea concursului sa se faca la momentul la care Consiliu va decide, si nu Inspectia Judiciara, asa cum prevedea pana recent Regulamentul, Hotararea care a fost suspendata de instanta dupa ce a fost atacata de Inspectia Judiciara. Judecatorul Hortolomei a decis ca "este principial nelegal sa nu se solutioneze ori sa se amane solutionarea cererii pentru considerentul ca trebuie modificata procedura".

Concret, in actiunea formulata, in 19.04.2017 la Curtea de Apel Bucuresti, Inspectia Judiciara a obligat Consiliul Superior al Magistraturii sa emita o hotarare prin care sa solutioneze cererea privind organizarea concursului pentru numirea in functie a unor inspectori judiciari. Actiunea a fost facuta dupa ce s-a constatat ca CSM nu a solutionat in termenul legal de 30 de zile cererea inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, adresata sefei CSM judecatoarea Mariana Ghena de organizare a acestui concurs, provocand astfel "dificultati majore in alcatuirea comisiilor de concurs pentru recrutarea altor inspectori judiciari" si afectand "functionarea IJ ca serviciu public si realizarea scopului pentru care aceasta a fost creata".

CSM insa, in 12.06.2017 a hotarat amanarea discutarii propunerii lui Netejoru, invocandu-se Hotararea CSM 633/25.05.2017 prin care a fost modificat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului la IJ, motivand ca procedura se va parcurge dupa noul Regulament. Hotararea nr. 633/2017 a fost contestata insa de Inspectia Judiciara la CAB, formand cauza dosarului 4149/2/2017, iar efectele sale suspendate, fiind sesizata totodata si Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a disp.art. 70 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, astfel ca CSM avea obligatia de a solutiona cererea in baza Regulamentului existent pana la acea data. Totodata, CSM a mai justiticat nesolutioarea cererii inspectorului sef al Inspectiei Judiciare si prin "necesitatea depunerii raportului de audit”.

Judecatorul Victor Hortolomei: "Legea nu conditioneaza solutionarea cererii reclamantei de intocmirea raportului de audit"

Fata de aceasta situatie, in urma analizarii documentelor depuse si a argumentelor invocate de reclamata Inspectia Judiciara si paratul Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul Victor Hortolomei de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a stabilit ca CSM a ignorat caracterul de urgenta al solicitarii inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, apreciind ca "este principial nelegal sa nu se solutioneze ori sa se amane solutionarea cererii pentru considerentul ca trebuie modificata procedura".

In Sentinta civila nr. 2782/3.07.2017 pronuntata in dosarul nr. 3878/2/2017, judecatorul Hortolemei a stabilit in mod "indubitabil" ca "propunerea inspectorului sef si hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii fac parte dintr-o procedura unica, iar concursul propriu-zis nu poate fi disociat de primele doua acte".

Potrivit judecatorului CAB, dupa decizia instantei de suspendare a Hotararii nr. 633/2017 prin care CSM modificase Regulamentul de concurs al Inspectiei Judiciare, era evident ca "pe durata suspendarii, actul normativ este considerat ca neaflandu-se in vigoare, el neproducand, deci, nici un fel de efecte juridice in aceasta perioada", iar, pe cale de consecinta, solicitarea inspectorului sef trebuie sa fie solutionata in baza Regulamentului vechi: "Rezulta, deci, ca toate indoielile exprimate de parat in privinta legii aplicabile in cauza nu au nici o justificare juridica".

Privitor la lipsa Raportului de audit, in cazul caruia s-a facut mare valva in Plenul CSM pentru justificare amanarii aprobarii cererii inspectorului sef al IJ de organizare a concursului, Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca nu este intemeiata apararea "paratului" ca decizia de organizare a concursului sa fie luata dupa aparitia Raportului de audit, intrucat "in cauza nu este in discutie suplimentarea/reducerea posturilor din structura reclamantei, ci ocuparea celor deja existente in organigrama acesteia, aprobata prin acte juridice executorii, pe care paratul, practic, le suspenda fara nici o baza legala prin conduita adoptata" ,iar "legea nu conditioneaza solutionarea cererii reclamantei de intocmirea raportului de audit, astfel ca si daca s-ar presupune ca acesta ar cuprinde recomandarea de reducere a posturilor, ea ar trebui transpusa intr-un act de modificare a organigramei si numai dupa aceea ar exista fundament legal pentru respingerea cererii in discutie".

CAB a mai stabilit si ca CSM nu a indicat in timpul judecatii "niciun argument obiectiv care sa contureze relevanta concreta a raportului de audit in cauza, situatie in care apararea intemeiata pe lipsa acestuia nu poate reprezenta decat un simplu pretext, iar nu un motiv justificat".

Judecatorul Victor Hortolomei de la Curtea de Apel Bucuresti a retinut in ceea ce priveste CSM ca, desi aceasta este autoritatea decidenta in materie, nu inseamna ca este scutita de la respectarea prevederilor legale, "iar marja sa de apreciere exista in limitele prevazute de lege, dincolo de care se intra pe domeniul excesului de putere": "Pe cale de consecinta, avand in vedere ca paratul nu si-a indeplinit obligatia de a solutiona cererea reclamantei in termenul prevazut de norma indicata si in conformitate cu legea in vigoare la data inregistrarii ei, in temeiul art.18 alin.1 din Legea nr. 554/2004, Curtea va admite actiunea si va obliga paratul C.S.M. la emiterea unei hotarari, de catre Plenul sau, prin care sa solutioneze cererea privind organizarea concursului pentru numirea in functie a unor inspectori judiciari."

De precizat ca solutia CAB a fost contestata de CSM, cauza aflandu-se in prezent in procedura de filtru la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nefiind nici pana la acest moment alocat un prim termen de judecata.

Iata hotararea judecatorului Victor Hortolomei de la Curtea de Apel Bucuresti:


Comentarii

# unul din lumea cea mare date 20 November 2017 19:42 +12

ba astia din justitie va pui si eu no intrebare .mermelica mai este un stat de drept SAU NUMAI UN STAT DE MERMELEALA?(poate ati inteles si raspunsul din intrebare.ba mermelitilor!!!!minastire intr/un picior(nu ala de la b1) ghici ciuperca cei(ati ghicit mermelitorilor!!!!!

# mulder, agentul mulder date 21 November 2017 08:30 +3

prietene, doar cu rachetele alea patriot trase spre unii atacatori din campul tactic se rezolva situatia din (in)justitie. Altfel, plua.....Ca doar maimutoiul mut asteapta o decizie prin care sa i se "doneze palatul Cotroceni" (la schimb cu casa pierduta suspect), macar pana la sfarsitul zilelor sale, iar alte aspiratii.....doar la aia cu porcii de la T14 - COOl-dea si DNA KO - mai gasesti.

# unul din lumea cea mare date 21 November 2017 11:19 0

ptr mulder, agentul mulder// prietene drag, am mai multa incredere in scuduri(ss 300).cred ca alea ne salvau ........si erau si mai ieftine.patrihoatele sint ca si justitia mermelita.......si la asa mermelica asa rachete

# Domnul judecator Hortolomei- excelență!! date 22 November 2017 14:03 +1

Unul dintre cei mai buni judecatori din contencios!!!

# Pavel date 20 November 2017 20:25 +3

Si uite asa, opera lui Bobita si a Andreutzei fu facuta zob in instanta...Bravo, Horto, le-ai dat cu cartea in cap...

# Nadira date 21 November 2017 09:06 +2

Revoltator ! cei chemati sa vegheze la aplicarea corecta si la timp a legii , sunt cei care o incalca grosolan. ce credibilitate mai poate avea acest CSM ? Alo, domnilor din magistratura , luati atitudine ! Pasivitatea fata de activitatea CSM-ului nu duce la nimic bun !

# Arnautu date 21 November 2017 10:23 +4

Oameni buni, e de neinchipuit asa ceva intr-o lume ce se pretinde civilizata ! Iata deci ce se vrea a fi INDEPENDENTA JUSTITIEI !? "...ca bine zicea fimiu de la facultate, ca unde nu-i ... " si da-i cu "pritzipurile". Dragi profesori "de la facultate'", eminente in ale teoriei si practicii judiciare romanesti, oamenii acestia v-au fost invatacei (studenti).I-ati privit in ochi ani de zile, i-ati mangaiat pe crestet, le-ati urmarit evolutia mintilor lor june si neprihanite Simtiti ceva, asa, pe sira spinarii cand aflati asemenea...judecati ? Apropo,in loc de concluzie: cun sa creezi un organism intr-o societate fara sa fie controlat, fara sa dea socoteala pentru ceeace face, cum face, dece face ? Mai ales cand priveste demnaitatea, libertatea, viata oamenilor? Pai mai e aia societate a ordinii, a legii? E halucinant la ce situatie s-a ajuns !!!

# Stalin date 21 November 2017 18:54 0

Poate Ban s-a consultat inainte cu sogorul lui, Horatiu Dumbrava, de a luat decizii atat de bune. Si Dumbrava " of viata mea" a fost un lider stralucit.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva