INCA UN CESEMIST VOIAJOR – Oana Haineala si-a gasit culcusul pentru urmatorii 5 ani. Sefa “4-pezilor” pleaca din CSM direct la Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, dupa ce a fost propusa de Raluca Pruna si unsa de Ciolos in functia de membru al Plenului Oficiului, ca reprezentant al Ministerului Justitiei. Ar mai trebui Haineala sa beneficieze de salariul de magistrat?

Joi, 5 ianuarie 2017 13:16 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Asa cum Lumeajustitiei.ro a anuntat inca din 20 decembrie 2016 la sectiunea "Vorba de fumoar", procuroarea Oana Schmidt-Haineala (foto) si-a gasit un loc caldut, pentru urmatorii 5 ani, la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Desi initial Oana Haineala s-a inscris in concursul pentru ocuparea unui post de inspector in cadrul Directiei de Inspectie judiciara pentru procurori, autoarea “4-pezilor” din CSM a schimbat traiectoria si s-a dus la Oficiul pentru Spalarea Banilor unde va ocupa functia de membru al Plenului Oficiului in calitatea de reprezentant al Ministerului Justitiei.


De altfel, numirea Oanei Haineala in aceasta functie a fost facuta la propunerea fostei ministrese Raluca Pruna inca din 2016. Mai exact, in 29 decembrie 2016, prin Hotararea de Guvern nr. 1.019 (facsimil) Oana Haineala a fost numita in functia de membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, iar decizia a fost publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 3 din 3 ianuarie 2017, fiind semnata de fostul premier Dacian Ciolos si contrasemnata de seful cancelariei primului ministru Paul Gheorghiu si secretarul general al Guvernului Florin Marius Tacu.

Procuroarea Oana Haineala isi va intra in drepturi la Oficiul de Spalarea Banilor incepand cu data de 7 ianuarie 2017, in conditiile in care mandatul sau de membru CSM se va incheia vineri 6 ianuarie 2017 odata cu intalnirea membrilor CSM din mandatul 2011-2016 cu membrii CSM din mandatul 2017-2022.

Cu toate ca isi va incepe activitatea la Oficiul pentru Spalarea Banilor din 7 ianuarie 2017, Oana Haineala va beneficia in continuare de benefiicile calitatii de magistrat. Aceasta intrucat, la ora actuala, legea nu distinge in sensul interzicerii exprese ca judecatorii sau procurorii care ocupa alte functii in afara sistemului judiciar sa primeasca indemnizatia de magistrat. Altfel spus, judecatorii sau procurorii care ocupa posturi de functionari in institutii publice sunt platiti ca si cum ar efectua activitatea de magistrat. Este oare corect sa se intample asa?

De altfel, exista si alti membri din CSM 2011-2016 care si-au gasit sau incearca sa isi gaseasca adapost la alte institutii decat instantele sau parchetele de la care provin. Spre exemplu, judecatorul Alexandru Serban a fost detasat la Ministerul Justitiei, Horatius Dumbrava incearca sa ajunga director in INM, iar Vasilica Danilet spera sa fie formator la INM. Alti, precum Mircea Aron si Adrian Bordea au iesit din CSM cu biletul de pensionare!


In ce priveste decizia de numire a Oanei Haineala la Oficiul pentru Spalarea Banilor, potrivit notei de fundamentare a Hotararii Guvernului, Ministerul Justitiei precizeaza ca proiectul de hotarare, respectiv numirea Oanei Haineala in functia de membru al Plenului Oficiului, nu va avea impact asupra domeniilor "social, economic si de mediu, asupra bugetului consolidat sau asupra legislatiei in vigoare, motiv pentru care nu se impune structura obligatorie a instrumentului de prezentare si motivare prevazuta de acest act normativ.

Iata ce se precizeaza in nota de fundamentare:

In conformitate cu dispozitiile art. 26 alin. (7) din Legea nr.656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile ulterioare, Plenul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor este structura deliberativa si de decizie, fiind format din cate un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Interne, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Bancii Nationale a Romaniei, Curtii de Conturi si Asociatiei Romane a Bancilor, numit in functie pe o perioada de 5 ani, prin hotarare a Guvernului.

In caz de vacanta a unui post in cadrul Plenului Oficiului, conducatorul autoritatii competente va propune Guvernului o noua persoana, in termen de 30 de zile de la data vacantarii postului, conform art. 26 alin. (15) din acelasi act normativ.

Avand in vedere cele mentionate, prin adresa nr.104952/14.12.2016, Ministerul Justitiei a comunicat Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor propunerea privind desemnarea reprezentantului acestei institutii in cadrul Plenului Oficiului, in persoana doamnei Oana-Andrea Schimdt-Haineala, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, incepand cu data de 7 ianuarie 2017.

Mentionam faptul ca sunt incidente prevederile art. 2 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 1361/2006 privind continutul instrumentului de prezentare si motivare a proiectelor de acte normative supuse aprobarii Guvernului, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul ca prezentul proiect de hotarare nu prezinta impact asupra domeniilor social, economic si de mediu, asupra bugetului general consolidat sau asupra legislatiei in vigoare, motiv pentru care nu se impune structura obligatorie a instrumentului de prezentare si motivare prevazuta de acest act normativ.

Fata de aceste considerente, a fost promovata prezenta Hotarare privind numirea unui membru al Plenului Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, pe care o supunem Guvernului spre adoptare".

Accesari:8307