IRESPONSABILITATE MAXIMA – Sectia pentru procurori a CSM obstructioneaza functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor in justitie. Procurorii din CSM nu au desemnat niciun reprezentant in Comisia de concurs pentru numirea procurorului sef al Sectiei care urmeaza sa ancheteze magistratii. Sectia nu poate sa devina operationala. Lumea Justitiei solicita PICCJ sa declanseze cercetarile sub aspectul favorizarii faptuitorului de catre membrii Sectiei de procurori a CSM

Miercuri, 17 octombrie 2018 13:27 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului General este, fara indoiala, un ghimpe in coasta multora, care fie isi doreau ca aceasta Sectie sa functioneze in continuare la DNA, sub indrumarea Florentinei Mirica, fie voiau ca o astfel de sectie sa nu existe in niciun parchet, fie el DNA sau PICCJ, in asa fel incat magistratii sa fie scutiti de cercetari si raspundere penala. Intr-una dintre aceste situatii putem presupune ca se afla membrii Sectiei pentru procurori din CSM, condusa de procurorul Codrut Olaru (foto). Sustinem aceasta intrucat oricat am incerca sa gasim o explicatie logica, de bun simt, argumentata fata de decizia reprezentilor parchetelor din Consiliulul Superior al Magistraturii, nu reusim decat sa ajungem la concluzia ca procurorii din CSM nu isi doresc ca aceasta Sectie sa functioneze, incalcandu-si atributiile ce le revin pentru ca magistratii sa poata scapa de raspundere.


La acesta concluzie am ajuns dupa sedinta Sectiei pentru procurori din data de 16 octombrie 2018, in cadrul careia trebuia sa se decida cine va fi reprezentatul procurorilor din CSM in Comisia de concurs pentru numirea procurorului sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din PICCJ si pentru ocuparea posturilor de executie de procuror in cadrul acelelasi sectii. Numai ca, surprinza, in urma dezbaterilor, procurorii din CSM au decis ca punctul 5 de pe ordinea de zi privitor la Comisia de concurs pentru Sectia de investigarea infractiunilor din justitie sa ramana practic nesolutionat, prin nedesemnarea niciunui candidat din partea Sectiei in Comisia de concurs:

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu a desemnat niciun reprezentant in Comisia de concurs pentru numirea procurorului sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si pentru ocuparea posturilor de executie de procuror din cadrul acelelasi sectii”.

Altfel spus, procurorii au decis de la sine putere sa boicoteze procedura de concurs, prin nedesemnarea unui reprezentant din partea Sectiei, astfel incat sa nu poata fi desemnat procurorul sef al mult discutatei sectii.

Ce credeti, nu ar avea dreptul orice observator obiectiv sa considere ca Sectia pentru procurori a CSM prin aceasta decizie protejeaza magistratii care ar putea face obiectul unor verificari ale Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie?

Ce ar spune spre exemplu Sectia pentru procurori daca legiuitorul ar da o lege prin care s-ar stabili ca nimeni nu mai poate fi cercetat pentru anumite fapte? Cu siguranta ca decizia ar fi condamnata, desi, acelasi lucru face in prezent Sectia pentru procurori prin decizia de a nu desemna un repezentant al procurorilor in Comisia de concurs pentru sefia Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Caci, la momentul actual niciun parchet nu are dreptul sa cercetateze faptele magistratilor, iar din cauza refuzului procurorilor CSM de a-si desemna un procuror in Comisie, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, cea care preia atributiile Sectiei de anchetare a magistratilor de la DNA, nu ar putea cerceta faptele magistratilor intrucat nu este operationala.

Favorizarea faptuitorului

Practic, din cauza refuzului procurorilor din CSM de a-si desemna un reprezentant in Comisie, neindeplinindu-si atributiile ce le revin, magistratii sunt pe o perioada nedeterminata liberi de raspundere. Din acest motiv, Lumea Justitiei solicita Parchetului General sa declanseze cercetarile sub aspectul favorizarii faptuitorului de catre membrii Sectiei de procurori a CSM, dupa ce acestia au ales sa protejeze, prin nedesemnarea unui reprezentat in Comisie, pentru asigurarea bunei functionari a Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, pe toti judecatorii si procurorii care ar putea face obiectul unor cercetari de catre aceasta noua sectie.

Potrivit procedurii si noii Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, completata cu OUG-ul dat de ministrul Justitiei Tudorel Toader in 10 octombrie 2018, pana la data de 23 octombrie 2018 Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie trebuie sa devina operationala, in acest sens fiind necesar ca o Comisie formata din 3 judecatori desemnati de Sectia pentru judecatori a CSM si un procuror din cadrul Sectiei pentru procurori sa numeasca seful acestei Sectii, dar si procurorii operativi.

In ce priveste Sectia pentru judecatori, potrivit ordinii de zi din 17 octombrie 2018, urmeaza ca reprezentatii Sectiei sa fie desemnati in aceasta zi. Si vor fi cu siguranta.

Ramane insa de vazut daca Sectia pentru procurori se trezeste la realitate si constientizeaza pericolul la care se expune neindeplindu-si atributiile si creand posibilitatea protejarii magistratiilor pasibili de raspundere.

Iata ordinea de zi solutionata a Sectiei pentru procurori din 16 octombrie 2018:


*Cititi aici minuta Sectiei pentru procurori din 16 octombrie 2018

Accesari:6441