26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORII AU INVINS – Planul procurorilor din CSM care urmareau ca Declaratia de independenta de la Constanta adoptata de judecatori sa pice in Plen a esuat. Sectia pentru judecatori a CSM si-a insusit Rezolutia de la Constanta, astfel incat procurorii din CSM nu vor mai avea niciun cuvant de spus in privinta carierei judecatorilor sau in organizarea si functionarea instantelor. Hotararea a fost luata in unanimitate. Tudorel Toader: "V-am spus din prima zi ca mi se pare firesc"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 June 2017 19:19
Vizualizari: 10816

Zi istorica la Consiliul Superior al Magistraturii! Sectia pentru judecatori a CSM a luat act de Rezolutia de la Constanta si si-a insusit principiile retinute in document potrivit carora procurorii din CSM sa nu mai poata decide in privinta carierei judecatorilor si nici sa nu mai intervina in organizarea si functionarea instantelor judecatoresti, acesta urmand sa fie atributul exclusiv al Sectiei pentru judecatori a Consiliului. Decizia de joi, 15 iunie 2017, a fost luata in unanimitate in cadrul Sectiei pentru judecatori la care a participat si ministrul Justitiei Tudorel Toader, alaturi de judecatorii Mariana Ghena, Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Andrea Annamaria Chis, Nicoleta Margareta Tint, Gabriela Baltag (foto 1 stanga), Evelina Mirela Oprina (foto 1 dreapta), Bogdan Mateescu si Mihai Balan si urmeaza sa fie trimisa spre luare la cunostinta Plenului CSM, Camerei Deputatilor, Senatului si Ministerului Justitiei.


Decizia Sectiei pentru judecatori de a-si insusi Rezolutia de la Constanta este cu atat mai importanta cu cat in urma cu nici 24 de ore se vehicula ideea ca anumiti procurorii din CSM incearca sa supuna discutarea si votarea acestei chestiuni in Plenul CSM, in asa fel incat, in urma votului secret, insusirea Rezolutiei de catre CSM sa pice la vot. Ulterior, acest demers ar fi fost urmat, potrivit unor surse, chiar de revocarea unora dintre judecatorii din CSM care sustin Rezolutia de la Constanta.

De altfel, demersul intreprins de anumiti procurori din CSM de a supune discutiei Plenului CSM posibilitatea insusirii Rezolutiei de la Constanta a fost confirmat in cadrul sedintei Sectiei pentru judecatori la care Lumeajustitiei.ro a asistat.

Concret, este vorba despre doua adrese pe care doi procurorii din CSM le-au trimis sefei CSM judecatoarea Mariana Ghena, in care au solicitat ca decizia cu privire la Rezolutia de la Constanta sa fie dezbatuta in Plen, si nu in Sectie. Primul procuror care i-a transmis sefei CSM o adresa in care solicita acest lucru a fost membrul CSM Codrut Olaru (foto 2 stanga), care in data de 9 iunie 2017 a solicitat includerea pe ordinea de zi Rezolutia de la Constanta.

Ulterior, in dimineata zilei de joi 15 iunie 2017, vicepresedintele Consiliului, procurorul Cristian Ban (foto 2 dreapta), a transmis o adresa prin care a solicitat ca decizia pe care o va lua Sectia pentru judecatori a CSM cu privire la Rezolutia de la Constanta sa fie supusa dezbaterii tuturor membrilor CSM in sedinta de Plen.

Judecatoarea Gabriela Baltag: “Suntem din familia mare a magistratilor, dar nu exista identitate intre noi”

Fata de demersul procurorilor Cristian Ban si Codrut Olaru, judecatoarea Gabriela Baltag, semanatara a Rezolutiei de la Constanta alaturi de judecatorea CSM Evelina Oprina a solicitat membrilor Sectiei pentru judecatori a CSM respingerea propunerii de dezbatere a Rezolutiei in cadrul Plenului CSM, aratand ca rezolutia este a judecatorilor din Romania care, in proportie de 99%, isi doresc separarea carierelor, nefiind vorba despre statutul procurorilor: “Suntem magistrati, fiecare avem atributii separate. Suntem din familia mare a magistratilor, dar nu exista identitate intre noi. Nu pot sa sustin identitate de statut. (…) Stimati colegi, pentru ce ar trebui noi ca judecatori sa aprobam comisiile de examen pentru procurori? De ce sa aprobe colegii procurori comisiile pentru judecatori sau regulamentele de ordine interioara a instantelor? Ii vizeaza? (…) Ce este rau in a ne gestiona separat, fiecare, cu responsabilitatea noastra, carierele? Cred ca este momentul, pentru ca s-a dorit foarte mult o reforma a sistemului judiciar. Cum sa il reformam daca noi nu vrem nici macar acest lucru sa il acceptam? Sau unii dintre noi nu doresc sa il accepte.”

Judecatoarea Lia Savonea: “Sper sa gasim intelegere la Ministerul Justitiei si asteptam ca ministrul Justitiei, indiferent cine va fi, sa intealaga, sa vina sa discute cu noi pentru ca acest lucru nu s-a intamplat domnule ministru”

La randul sau, judecatoarea Lia Savonea a subliniat ca este un sustinator al Rezolutiei de la Constanta, argumentand ca este necesara punerea in aplicare a acestor principii in vederea eficientizarii activitatii instantelor:

Sunt printre sustinatorii acestei separari. Cred ca putem sa discutam si din perspectiva beneficiilor separarilor, a eficientizarii activitatii instantelor, a accelerarii anumitor proceduri. In randul colegilor din instante s-a discutat despre anumite chestiuni sensibile care ar trebui transate. Cariera judecatorilor, intr-adevar, sa fie ferita de orice fel de influentare printr-un vot de catre cei care nu au calitatea de judecator, chiar si de catre membrii CSM care nu au calitatea de judecator. In ce priveste nevoia separarii din perspectiva eficientizarii activitatii instantelor, aici sunt destule norme care ar putea sa fie modificate, atat la nivel de Regulament dar si in Legile Justitie. Sper sa gasim intelegere la Ministerul Justitiei si asteptam ca ministrul Justitiei, indiferent cine va fi, sa intealaga, sa vina sa discute cu noi ptr ca acest lucru nu s-a intamplat domnule ministru. Noi ne-am bucura sa reusim sa avem un partener de dialog pe multe teme din domeniul justitiei, inclusiv pe unele chestiuni pe care le-am propus in modificare in pachetul de legi pentru ca daca nu sunt suficient de explicate nici la nivelul ministerului nu sunt suficient intelese. Pentru a nu ma abate de la problema, chestiunea aceasta este extrem de spinoasa si m-a pus putin pe ganduri interventia dumneavoastra de la sedinta de acum doua zile cand, poate gresesc, mi s-a parut o usoara ironie cand ati spus despre revolutia de la Mamaia."

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a precizat ca s-a adresat in acest fel intrucat “asa a perceput-o presa".

Judecatoarea Andrea Chis: “Votez de pe acum deschis Rezolutia. Nu am o problema cu asta”

Judecatoarea Andrea Chis a insistat ca votul pe Rezolutie sa fie la vedere, asumandu-si principiile invocate in cuprinsul documentului si nu numai. A afirmat Andrea Chis ca, odata cu aceasta Rezolutie, ar fi necesare de solutionat si alte aspecte care vizeaza activitatea judecatorilor: "Votez de pe acum deschis Rezolutia. Nu am o problema cu asta, dar in plus as pune in discutie tuturor adunarilor generale, ca tot rediscutam tot, transparenta carierei magistratului si in special acordul interviului cu cele trei modalitati, daca se impune modificarea, daca ar trebui sa renuntam la aceasta proba”.

Atragandu-i-se atentia de catre judecatoarea Baltag ca aceste aspecte se regasesc in Legile Justitiei, judecatoarea Andrea Chis s-a adresat ministrului Tudorel Toader solicitandu-i sa stabileasca niste reguli care sa permita judecatorilor sa vina cu propuneri despre cariera judecatorului, interviuri, transparenta decizionala a Consiliului, votul secret, arand cu privire la acest din urma aspect ca este necesara de clarificat natura juridica a votului secret, prin consultarea adunarilor generale.

Judecatoarea Simona Marcu: “Este un moment istoric, trebuie sa tratam cu responsabilitate, sa avem constiinta ancorata realitatilor momentului si sa votam deschis in cunostinta de cauza”

Un alt judecator din CSM care si-a exprimat sustinerea categorica a Rezolutiei de la Constanta a fost Simona Marcu de la Inalta Curte. Aceasta a afirmat in cadrul Sectiei pentru judecatori ca cea mai importanta problema in privinta Rezolutiei o reprezinta posibilitatea procurorilor de a se pronunta pe cariera judecatorilor, aratand ca nu doar judecatorii de la tribunale isi doresc separarea atributiilor, ci si judecatorii de la varful Justitiei:

Problema centrala a acestui moment este separarea carierelor. Ideea ca aceasta Rezolutie a fost aprobata doar de judecatorii dela tribunale nu trebuie sa ne surprinda pentru ca timpul acesta a fost. Eu sunt convinsa ca si judecatorii de la judecatorie si daca este sa mergem pana in varful piramidei puterii judecatoresti, pana la judecatorii de la Inalta Curte, cu unanimitate, ar sustine ideea de separare a carierelor. Nu as vrea sa ne disipam energiile acum, pentru ca problemele justitiei sunt numeroase. Problemele ridicate de colega judecator Chis sunt autentice, nu sunt niste probleme nascute acum, numai ca eu consider ca nu sunt la fel de importante precum cele pe care le ridica aceasta Rezoltuie. Este o chestiune in discutie si v-as propune la modul cel mai onest si deschis sa ne insusim aceasta Rezolutie si sa mergem pana la capat avand convingerea ca facem un lucru drept si generatiile contemporane cu noi, dar si cele care vor veni ne vor fi recunoscatoare. Este un moment istoric, trebuie sa tratam cu responsabilitate, sa avem constiinta ancorata realitatilor momentului si sa votam deschis in cunostinta de cauza" .

Ministrul Justitiei Tudorel Toader: “Mi s-a reprosat faptul ca sunt de patru luni ministrul Justitiei si inca nu am realizat cartierul justitiei... Rezolutia ar putea fi punctul de plecare privind propunerile de modificare a legii in separarea competentei in CSM”

Dupa luarile de pozitie ale judecatorilor din CSM, ministrul Justitiei Tudorel Toader si-a exprimat, la randul sau, sustinerea fata de Rezolutia de la Constanta si a apreciat ca fiind firesc ca judecatorii din CSM sa se pronunte pe cariera judecatorilor, fara interventia procurorilor.

In timpul discursului sau, ministrul Justitiei Tudorel Toader a avut un interesant schimb de replici cu judecatorii din CSM, care i-au atras atentia ca nu a intreprins niciun demers pentru imbunatatirea situatiei de la Inalta Curte, unde dosarele nu mai incap in fisete si sunt intinse pe scarile si holurile instantei:

Evolutiile din zilele recente m-au facut sa nu va pot prezenta proiectul de lege pentru modificare Legilor Justitiei care vor fi modificate pe parcurs, vor fi imbunatatie, Va veni cu multe modificari, speram ca si bune. Cand vor veni la dumneavoastra la avizare veti consulta intregul corp al magistratilor. Cred ca nu este o obtine, este chiar o cerinta. Pachetul de legi il asteptam cu toti, il asteapta societate si in prezinta presa. Profit ca presa este aici sa spun ca pachetul Legilor Justitiei este in grafic si ca poate fi prezentat pana la sfarsitul lunii iunie. Dupa cum ati vazut, mi s-a reprosat faptul ca sunt de patru luni ministrul Justitiei si inca nu am realizat cartierul justitiei”.

Judecatoarea Simona Marcu: "Puteati sa faceti niste pasi concreti, cel putin pentru Inalta Curte. Este un sediu total impropriu. Nu faceati un cartier intreg, dar puteati sa ajutati un pic Inalta Curte."

Ministrul Tudorel Toader: "Pot sa continui? (…) Cred ca un set de competente va trebui sa ramana la nivelul CSM, iar cele care tin strict de cariera sa mearga la Sectiile de specialitate. V-am spus din prima zi ca mi se pare si mie firesc. Plenul avizeaza proiectul de lege. Aveti piramida care sa va permita sa dati o nota acestei probleme. Nu vine ministrul Justitiei sa interfereze. (...) Rezolutia ar putea fi punctul de plecare privind propunerile de modificare a legii in separarea competentei in CSM".

Judecatoarea Gabriela Baltag si-a exprimat in schimb speranta ca propunerea de modificare a legii sa vina din partea Ministerului Justitiei, nu a CSM, care nu poate face propuneri de lege: “Nu vrem ca noi Justita sa ne bagam peste celelalte puteri. Speram ca dumneavoastra sa aveti vointa sa strecurati aspectele retinute in Rezolutie in proiectul privind Legile Justitiei”.

Propunerea Gabrielei Baltag a fost sustinuta de Lia Savonea care a precizat ca nu “in CSM nu initiam proiecte de acte normative", dar si de judecatoarea Mariana Ghena care a sublinat ca “nu vrem sa fim acuzati ca ne dorim sa ne atragem competentele si ca vrem sa fim initiatori legislativi”.

In final, Tudorel Toader a conchis: “Deci vreti sa inseram noi la MJ propunerile si sa vina apoi la CSM Eu cred ca mai bine vine de la CSM propunerea pentru ca stiti mai bine. (...) Sa stiti ca exista si riscul celalalt. Sa vina de la minister si aici in majoritate sa se respinga".

Comentarii

# Judecatorii au curaj, asa cum este de asteptat! date 15 June 2017 19:44 +11

Lucrurile sunt evidente, clare, nu inteleg de ce trebuie explicate ca la clasa 0. 

# Pica guvernul vândut, se demasca Tudorel in CSM date 15 June 2017 19:47 -3

Tudorel face coregrafie inutil. S-a facut de ras la justitie, a incercat aceleasi jocuri ca si la CCR, dar aici miscarile lui au fost prea evidente

# DODI date 15 June 2017 20:26 +9

”Greu se mai nasc oamenii oameni, greu...”, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Pașii următori ar cam fi 1 = Legea răspunderii magistraților și 2 = trecerea procurorilor acolo unde le este locul: alături de avocații apărării, ei fiind (chiar dacă nu le place) avocații acuzării.

# un cetatean date 18 June 2017 14:35 0

Si nu de putine ori chiar avocatii apararii !!!!

# Atentie la unul dintre domnii din foto- pozitie expresivă date 15 June 2017 21:22 +2

Comunicare non-verbală: - mainile impreunate si inclestate tradeaza incordare, frustrare sau agresivitate.  No comment

# Tica date 15 June 2017 21:59 +3

Despre doamna Baltag numai de bine dar Evelina ... decor de mucava !

# Snoava date 16 June 2017 01:57 0

Ce comentarii sterile faceți voi p-aci și va mai luați și plusuri. Mda...după oameni asa și țara.  PS.  Pușcăriile nu ridica o tara , doar o coboară asa cum nici prostia nu te ridica doar te coboara.Dar se pare ca pe românași nu -i deranjează. Românașii sa aibă berica, mici  telenovele, show-biz ( de proasta calitate, bineînțeles promovarea prostitutiei ce altceva?).cam asta-i

# nae girimea date 16 June 2017 07:31 +1

Mi se pare simptomatic : ai de dus o lupta grea daca vrei sa introduci normalitatea/firescul in Romania

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva