LULUTA RAMANE CU BUZA UMFLATA – Sectia pentru procurori a CSM i-a dat cu flit Laurei Kovesi in incercarea de a obtine gradul profesional corespunzator PICCJ. Kovesi s-a visat procuror PICCJ in conditiile in care nu indeplineste conditiile minime obligatorii: nu a promovat in functie ca urmare a sustinerii unui concurs, detine grad de parchet de tribunal si functioneaza scriptic la DIICOT Sibiu, nu a activat efectiv la un parchet de curte de apel

Marţi, 6 noiembrie 2018 13:54 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Rusine maxima pentru Laura Codruta Kovesi. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea cererii pe care fosta sefa DNA a formulat-o la CSM pentru recunoasterea gradului profesional corespunzator Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Hotararea a fost luata in cadrul sedintei Sectiei pentru procurori din data de 6 noiembrie 2018, fiind prima cerere de recunoastere a gradului profesional de PICCJ formulata de Kovesi (foto). Si probabil si ultima in acest sens pentru o perioada de timp. Desigur, sunt toate sansele ca Laura Kovesi sa atace acum in contencios la Inalta Curte solutia Sectiei pentru procurori, invocand precedente precum Marius Iacob sau Gabriela Scutea, pe care fostul CSM i-a avansat in grad profesional, fara concurs (click aici pentru a citi). Solutia de atunci a fost aspru criticata in sistem, fiind contestata de asociatiile profesionale, Sectia de procurori a CSM fiind acuzata in 2013 ca a eludat legea.


Si pentru a o scuti pe Laura Kovesi de o noua actiune disperata la Inalta Curte, care ii tradeaza frica si totodata dorinta de a ramane la institutiile de varf ale Statului, expunem mai jos motivele pentru care fosta sefa a DNA, revocata de Tudorel Toader, nu avea cum sa obtina gradul profesional de procuror PICCJ, din moment ce nu indeplinea conditiile elementare prevazute in noua legislatie. La fel cum, si daca va ataca la Inalta Curte solutia Sectiei pentru procurori, instanta suprema nu va avea cum sa ii admita actiunea, din moment ce legea nu ii permite sa "arda etape", doar pentru ca a ocupat functii la varful parchetelor, unde a fost numita politic.

Cum a putut Kovesi sa se viseze procuror de Parchet de Inalta Curte in conditiile in care:

-nu a promovat in aceasta functie ca urmare a sustinerii unui concurs, astfel cum prevede art. 43 din Legea 303/2004;

-nu detine gradul profesional corespunzator parchetului de pe langa curtea de apel, cum prevede art. 44 alin. (3) indice 1 din Legea 303/2004, astfel cum a fost modificat prin OUG 92/2018;

-nu a sustinut examenul pentru promovarea la parchetul de pe langa curtea de apel, si nu a functionat efectiv la un parchet de curte de apel, astfel cum prevede art. 46 indice 2 alin. 1 din Legea 303/2004;

-detine gradul de parchet de tribunal la PT Sibiu, desfasurandu-si scriptic activitatea la DIICOT Sibiu din 2004 pana in prezent, timp in care a ocupat functia de Procuror General, procuror-sef DNA, fiind in prezent delegata de Augustin Lazar la Serviciul de indrumare si control din PICCJ.

-dupa incetarea delegarii la PICCJ, Kovesi se intoarce la DIICOT Sibiu, iar de acolo la Parchetul Tribunalului Sibiu, pentru a ajunge procuror la PICCJ fiind necesar sa sustina examen pentru functia de procuror de curte de apel, unde sa stea doi ani de zile. Abia apoi va putea sustine examenul pentru procuror cu grad de PICCJ.

Iata ce prevede art. 43 din Legea 303/2004: "Concursul pentru promovarea judecatorilor si procurorilor se organizeaza, anual sau ori de cate ori este necesar, de sectiile corespunzatoare din Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii".

Iata ce prevede art. 44 alin. (3) indice 1 din Legea 303/2004 astfel cum a fost modificat prin OUG 92/2018: "Pentru a fi promovati in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 10 ani vechime in functia de procuror sau judecator, cel putin gradul profesional corespunzator parchetului de pe langa curtea de apel si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs organizat de catre comisia constituita in acest scop".

Iata ce prevede art. 46 indice 2 alin. 1 din Legea 303/2004: "Pot participa la concursul de promovare efectiva la instantele si parchetele imediat superioare judecatorii si procurorii care au avut calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare, nu a fost sanctionat disciplinar in ultimiii 3 ani, au dobandit gradul profesional corespunzator instantei sau parchetului la care solicita promovare si au functionat efectiv timp de cel putin 2 ani la instanta sau parchetul ierarhic inferior, in cazul promovarii in functiile de judecator de curte de apel, procuror la parchetul de pe langa aceasta sau de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Iata ce prevede art. 79 indice 1 alin. 10 din Legea 304/2004: "La data incetarii activitatii in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorul revine la parchetul de unde provine".

Iata minuta Sectiei pentru procurori a CSM in cazul Kovesi:

Accesari:6087