29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NICIO PENSIONARE FARA MOTIVARE – CSM le-a interzis judecatorilor sa se pensioneze fara sa isi motiveze hotararile pronuntate. Printr-o decizie eveniment, judecatorii din CSM au stabilit ca magistratii care vor sa se pensioneze trebuie sa informeze presedintele instantei cu 6 luni inainte. Decizia judecatorilor din CSM a fost luata in vederea respectarii principiului continuitatii si a principiului nemijlocirii in procesul penal (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 May 2019 18:54
Vizualizari: 7937

Judecatorii care solutioneaza dosare penale sunt obligati sa anunte cu 6 luni inainte intentia de eliberare din functie prin pensionare. De asemenea, judecatorii care au formulat cerere de eliberare din functie prin pensionare nu vor mai judeca dosare, ci se vor ocupa exclusiv de redactarea hotararilor pronuntate pana la data pensionarii, fiindu-le interzisa plecarea din magistratura atat timp cat au motivari de redactat. Decizia a fost luata de Sectia pentru judecatori a CSM condusa de judecatoarea Lia Savonea (foto) si vine ca urmare a semnalarii de catre instantele din Romania a problemelor care se ivesc in activitatea judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel din cauza pensionarilor subite, care risca sa determine incalcari ale unor drepturi fundamentale ale partilor din dosare.


Concret, Curtea de Apel Brasov a semnalat in vara anului 2018 necesitatea luarii unor masuri aplicabile in mod unitar la nivelul instantelor judecatoresti pentru a evita incalcarea drepturilor fundamentale ale partilor, dar si pentru a se preintampina situatiile de criza generate de volumul de activitate si de incarcatura efectiva pe judecator. In urma consultarii instantelor din Romania, s-a constatat ca majoritatea se confrunta cu probleme in ce priveste gestionarea eficienta a cauzelor in curs de judecata, care sunt solutionate de complete compuse din judecatori care urmeaza sa se pensioneze, ori redactarea in termenul legal a hotararilor judecatoresti in situatia pensionarii judecatorului care a pronuntat hotararea.

La randul lor, judecatorii din CSM au stabilit ca solutiile cuprinse in Regulamentul de functionare a instantelor de judecata care prevad fie preluarea tuturor cauzelor unui complet al carui membru sau membrii nu isi mai desfasoara activitatea in Sectie sau in instanta de catre un alt complet sau alti judecatori, precum si desfiintarea unui complet urmata de repartizarea ciclica a cauzelor aflate pe rolul acestuia "nu ofera o rezolvare care sa raspunda in mod corespunzator exigentelor principiului nemijlocirii in procesul penal".

In acest context, CSM a subliniat ca principala problema care se ridica in materie penala vizeaza "existenta unui imperativ al readministrarii probatoriului administrat pana la momentul intervenirii modificarii compunerii completului de judecata, imprejurare in care poate fi afectat atat dreptul partilor la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil, cat si intersul unei bune administrari a actului de justitie, sub aspectul alocarii de resurse materiale si umane".

Din acest motiv, Sectia pentru judecatori, prin Decizia nr. 505 din 21 martie 2019, publicata pe site-ul CSM in data de 7 mai 2019, a luat o serie de masuri care vin sa asigure respectarea atat a principiului continuitatii, a principiului nemijlocirii in cadrul unui proces penal, cat si sa garanteze ca pensionarile in randul judecatorilor nu se mai fac peste noapte cu restante la motivarile judecatoresti.

Pensionarea trebuie anuntata cu 6 luni inainte

Conform Deciziei nr. 505/2019 a Sectiei pentru judecatori, judecatorii care indeplinesc conditiile legale de pensionare vor fi obligati sa aduca la cunostinta presedintelui instantei intentia de eliberare din functie prin pensionare, cu cel putin 6 luni inainte. Aceasta masura a fost luata tinandu-se cont de jurisprudenta CEDO care a statuat ca "pensionarea unui judecator nu constituie o imprejurare exceptionala care sa justifice o derogare de la regula nemijlocirii in procesul penal", ci este o imprejurare care poate fi anticipata cu o perioada de timp inainte.

Anuntarea intentiei de eliberare din functie prin pensionare va da posibilitatea in acest fel conducerii instantei sa adopte in timp util o serie de masuri pentru asigurarea respectarii principiului nemijlocirii, dar si sa asigure continuitatea intr-un proces penal.

Iata principalele aspecte retinute in Decizia nr. 505/2019 in ce priveste pensionarea judecatorilor:

"-Practica judiciara s-a vazut confruntata cu diverse situatii in care s-a ridicat problema aplicarii judicioase a principiului nemijlocirii in procesul penal, din cauza modificarilor survenite in compunerea completelor de judecata.

-"Pensionarea pentru limita de varsta nu este considerata a fi o imprejurare exceptionala, cata vreme aceasta depinde, in buna masura, de manifestarea de vointa a magistratului si este un eveniment ce poate fi anticipat, impunand luarea unor masuri de natura a nu conduce la nesocotirea regulii nemijlocirii"

-"Sectia pentru judecatori apreciaza ca pentru situatia pensionarii unui judecator, imprejurare ce poate fi anticipata cu o perioada de timp inainte, pot fi dispuse unele masuri de colegiul de conducere, la propunerea presedintelui de sectie sau a presedintelui instantei, dupa caz.

Astfel, in situatia in care judecatorul care compune un complet de judecata in materie penala urmeaza sa fie eliberat din functie prin pensionare, colegiul de conducere, la propunerea motivata a presedintelui de sectie sau a presedintelui instantei, dupa caz, poate dispune ca acelui complet sa nu i se mai repartizeze alte cauze, pe care este previzibil ca nu le poate solutiona pana la data eliberarii din functie".

Decizie:

-"In situatia in care judecatorul care compune un complet de judecata in materie penala urmeaza sa fie eliberat din functie prin pensionare, colegiul de conducere, la propunerea presedintelui de sectie sau a presedintelui instantei, dupa caz, poate dispune ca acelui complet sa nu i se mai repartizeze alte cauze, pe care este previzibil ca nu le poate solutiona pana la data leiberarii din functie".

-"Judecatorul care indeplineste conditiile pentru pensionare trebuie sa aduca la cunostinta presedintelui instantei, in scris, intentia de eliberare din functie prin pensionare, cu cel putin 6 luni inainte".

Masuri pentru redactarea in termen a hotararilor judecatoresti inainte de pensionare

In continuarea acestei solutii, judecatorii din CSMsesizati de-a lungul timpului cu situatii in care, inainte de redactarea unei hotarari, judecatorul care a pronuntat solutia este fie exclus din magistratura, fie suspendat din functie sau eliberat din functie prin pensionare si refuza sa motiveze solutiile – au stabilit ca este necesar, in vedere respectarii drepturilor fundamentale, ca judecatorul sa finalizeze de redactat toate hotararile pronuntate, inainte de a pleca din magistratura.

In acest sens, prin Decizia nr. 505/2019 Sectia pentru judecatori a stabilit ca pentru evitarea unor situatii de blocaj in ce priveste redactarea hotararilor, se impune ca judecatorul care a solicitat eliberarea din functie prin pensionare sa fie degrevat de activitatea de judecata in perioada cuprinsa intre data la care a fost inaintata cererea sa catre Presedintele Romaniei si data eliberarii din functie.

In tot acest timp, in schimb, judecatorului ii revine obligatia sa finalizeze de redactat toate solutiile pronuntate pana la data eliberarii din functie.

Iata ce se retine in Decizia nr. 505/2019 a Sectiei pentru judecatori a CSM:

-"Pentru ca judecatorul care a solicitat eliberarea din functie prin pensionare sa dispuna de timpul necesar in vederea motivarii hotararilor, este necesar ca in intervalul de timp cuprins intre data la care Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sa inainteze Presedintelui Romaniei propunerea de eliberare din functie si data eliberarii din functie, sa fie degrevat de activitatea de judecata, cu exceptia motivarii hotararilor".

Decizie:

-"In intervalul de timp cuprins intre data la care Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sa inainteze Presedintelui Romaniei propunerea de eliberare din functie a unui judecator, prin pensionare, si data eliberarii din functie, judecatorul este degrevat de activitatea de judecata, cu exceptia redactarii hotararilor pronuntate".

Publicam in continuare integral Decizia nr. 505/2019:


Comentarii

# DODI date 9 May 2019 19:12 +11

S-au dus vremurile în care coliva se pensiona iar sentințele ei trebuiau motivate și semnate de alții. Ce vremuri, ce sinecuri, ce dezmăț. Și vine acum DRAGNIA să pună magistrații la treabă? Unde s-a mai văzut ca un penal să dea lecții? Am uitat. La ciolanis! El e cel cu 40 de dosare penale închise de tractorist și care arunca pisica moartă în ograda actualei coaliții. În fond izul putregaiului uman izvora de la ciolanis, coliva, garcea, alți dănileți, camelii, veverițe și alte lighioane asemănătoare. Ce grădină zoologică s-a cuibărit în justiție....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2024 – Procurorul care se vrea avocat cu scutire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva