O IA CU LESIN PE TARCEA – Decizie de infarct pentru sefa instantei supreme. Presedinta CSM Lia Savonea a solicitat Inspectiei Judiciare sa se duca in control la Inalta Curte dupa decizia CCR pe completele specializate in coruptie: "Responsabilitatea si prerogativele propunerii de constituire a completelor specializate la ICCJ ar fi revenit presedintelui instantei sau vicepresedintelui care coordoneaza activitatea in materie penala"

Vineri, 5 iulie 2019 15:53 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Vin zile de foc la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa decizia Curtii Constitutionala a Romaniei care a stabilit in 3 iulie 2019 existenta unui conflict juridic de natura constitutionala cauzat de refuzul instantei supreme de a constitui complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie. Decizie care releva ceea ce deja se stia: anume ca sute de oameni au fost judecati pentru fapte de coruptie de judecatori nespecializati, in pofida legii, lucru care atrage nelegalitatea solutiilor pronuntate.


Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Lia Savonea (foto), a anuntat vineri, 5 iulie 2019, ca va convoca Sectia pentru judecatori "in vederea analizarii responsabilitatii conducerii instantei supreme", dupa decizia CCR care a stabilit practic ca cei aflati in fruntea ICCJ au refuzat sa aplice legea. In cadrul sedintei Sectiei pentru judecatori, conform precizarilor facute de judecatoarea Lia Savonea, va urma sa se dispuna efecutare unui control de catre Inspectia Judiciara la Inalta Curte, control asupra caruia judecatorii CSM vor urma sa se pronunte in cadrul Sectiei.

Lia Savonea: "Conduita manageriala a instantei supreme trebuie sa o raportam la un nivel al exigentei si rigoarei ridicate"

In declaratia de presa sustinuta la Consiliul Superior al Magistraturii, Lia Savonea a tinut sa sublinieze ca obligatia propunerii de constituire a completelor specializate la instanta supreme revine, conform art. 19 alin. 3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, presedintelui instantei sau vicepresedintelui care coordoneaza activitatea in materie penala. Ceea ce inseamna ca verificarile Inspectiei Judiciare ii vor viza direct pe Cristina Tarcea si judecatorul Iulian Dragomir, in calitate de vicepresedinte care coordoneaza activitatea in materie penala.

In acest sens, judecatoarea Lia Savonea a semnalat faptul ca decizia dispunerii unui control la Inalta Curte pe refuzul constituirii de complete specializate a fost luata, tinandu-se cont de faptul ca instanta suprema, situata in varful ierarhiei instantelor din Romania, trebuie sa reprezinte un exemplu de exigenta si rigoare in activitatea desfasurata.

In legatura cu Decizia CCR privind completele specializate de la Inalta Curte, presedinta CSM Lia Savonea a anuntat si ca a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la afirmatiile facute de fostul judecator constitutional Petre Lazaroiu, aceeasi actiune fiind facuta si de judecatorul Bogdan Mateescu.

Publicam in continuare declaratia de presa sustinuta de presedinta CSM judecatoarea Lia Savonea in data de 5 iulie 2019 la sediul Consiliului Superior al Magistraturii:

"Declaratia mea de astazi este in stransa legatura cu ceea ce am afirmat inca de la preluarea mandatului de presedinte, respectiv, eu cred ca Sectia pentru judecatori are o responsabilitate uriasa pentru felul in care functioneaza justitia din Romania. Si am sa va vorbesc despre cateva teme de interes fata de evenimentele petrecute in justitie in ultima perioada.

Asa cum este cunoscut, in data de 3 iulie 2019, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul ICCJ de a aplica pe o durata mare de timp a dispozitiilor legale privind constituirea completelor specializate in materie de coruptie in prima instanta.

Avand in vedere implicatiile Deciziei, care va avea drept consecinta, in primul rand, prelungirea duratei procedurilor in materie penala, cu toate consecintele ce decurg de aici;

Apoi vazand consecintele pe care acest fapt le-a avut asupra dreptului partilor la un proces echitabil;

In calitate de presedinte al Consiliului superior al Magistraturii, voi convoca Sectia pentru judecatori in vederea analizarii responsabilitatii conducerii instantei supreme, cel mai probabil in urma unui control facut prin Inspectia Judiciara cu privire la care Sectia va decide.

Potrivit art. 19 alin. 3 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, responsabilitatea si prerogativele propunerii de constituire a completelor specializate la Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi revenit presedintelui instantei sau vicepresedintelui care coordoneaza activitatea in materie penala.

Am in vedere ca Inalta Curte de Casatie si Justitie este situata constitutional si legal in varful ierarhiei instantelor din Romania, iar conduita manageriala a instantei supreme trebuie sa o raportam la un nivel al exigentei si rigoarei ridicate.

In orice caz, nu mai scazute decat exigentele pe care le avem pentru tribunale si curti de apel.

In alta ordine de idei, doresc sa aduc la cunostinta publica faptul ca ieri, in calitate de presedinte, m-am autosesizat si am sesizat Inspectia Judiciara fata de afirmatiile domnului Petre Lazaroiu, fost judector la Curtea Constitutionala, solicitand Inspectiei sa faca verificari, inclusiv sub aspectul riscului de a fi fost afectata independenta si impartialitatea judecatorilor care s-au pronuntat in cazul la care s-a referit. Confirm ca in cursul zilei de ieri o solicitare in acelasi sens a fost primita la cabinet din partea unui membru, membru al CSM, care de asemenea a fost inaintata Inspectiei Judiciare.

Astazi, de asemenea am decis sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la un caz care a aparut si in presa, ieri, in care am solicitat sa fie facute verificari, potrivit competentelor legale ale Inspectiei Judiciare pentru a se aprecia in ce masura cele expuse in cuprinsul articolului sunt de natura a afecta independenta justitiei din perspectiva existentei sau nu a unui caz de incompatibilitate a judecatorului vizat.

Si, in fine, legat de sedinta de plen despre care stiti ca nu s-a putut intruni din mai multe incercari anterioare, cel putin saptamana viitoare o astfel de sedinta nu va avea loc, deoarece mai multi judecatori si procurori sunt planificati in concedii de odihna".

Accesari:3907