OPERATIUNEA SIPA IN CSM – Judecatorii si procurorii din CSM au modificat o Hotarare a Consiliului, din 2007, pentru a le da dreptul magistratilor sa depuna sau sa inlature orice inscris din propria lor mapa profesionala. Cel care va decide cu privire la documentele ce se scot sau se adauga la mapa profesionala a magistratului va fi presedintele CSM. Sa pregateste terenul pentru relocarea Arhivei SIPA la CSM?

Duminică, 18 iunie 2017 15:44 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Lumeajustitiei.ro va supune atentiei o hotarare pe care Consiliul Superior al Magistraturii a luat-o la inceputul saptamanii trecute privitoare la cariera magistratului, evolutia sa profesionala, psihologica si morala care, incepand din 2017, va putea fi "creionata" dupa bunul plac al fiecarui judecator sau procuror din Romania. Este vorba despre o hotarare pe care Plenul CSM, condus de judecatoarea Mariana Ghena si procurorul Cristian Ban (foto), a luat-o in sedinta din data de 12 iunie 2017 si care vizeaza modificarea unei hotarari a CSM, pronuntata in urma cu 10 ani, in sensul adaugarii unor noi articole, respectiv Hotararea nr. 475 bis/2007 privind organizarea mapelor profesionale.


Practic, prin adaugirile facute, CSM le da dreptul judecatorilor si procurorilor din Romania sa isi adauge noi documente sau sa inlature inscrisurile existente la propria lor mapa profesionala (unde sunt continute date despre evolutia profesionala, informatii privind starea de sanatate si rezultatele testelor psihologice, evidente si informatii de la CNSAS si/sau CSAT sau documente si inscrisuri privind evaluarile profesionale si sanctiunile aplicate magistratului), cel care urmeaza sa decida cu privire la aceste modificari fiind presedintele CSM, in baza unei note a Directiei de resurse umane si organizare din cadrul Consiliului.

Asteptam cu interes motivarea Hotararii CSM din 12 iunie 2017 privitoare la mapele profesionale ale judecatorilor si procurorilor, dat fiind ca procedura introdusa de Plenul Consiliului in 2017, prin modificarea unei hotarari a CSM din 2007, nu este foarte clara in privinta mai multor aspecte. Spre exemplu, nu se specifica in alineatele introduse in Hotarare (facsimil) care sunt documentele fata de care magistratul poate solicita inlaturarea sau adaugarea, care sunt criterii pentru aprobarea lor de catre presedintele CSM, si nu de catre Plen, (cata vreme niciun membru nu are acces la mapa profesionala a unui magistrat) care este calea de atac a deciziei de aprobare sau de respingere a inlaturarii sau adaugarii unor documente la mapa profesionala si, mai ales, cum se justifica interesul unui magistrat de a-si creiona propriul profil pofesional, psihologic si moral, atata vreme cat acesta trebuie sa reiasa din examene, verificari si teste efectuate de terti.


Totodata, decizia CSM de a modifica, in 2017, o Hotarare din 2007 a Plenului Consiliului condus la acea data de judecatorul Anton Pandrea, readuce in discutie o problema mai veche: care este reglementarea legala in baza careia s-a decis intocmirea mapelor profesionale ale judecatorilor si procurorilor, alta decat hotararile CSM? Intrebarea este cu atat mai relevanta cu cat, dupa cum reiese din articolele adaugate de CSM Hotararii din 2007, procedura de aprobare a adaugarii sau inlaturarii unor articole se face pe cale administrativa (prin Directiile CSM si prin decizia presedintelui Consiliului), si nu pe cale jurisdictionala.

Pe de alta parte, in tot contextul scandalului creat in jurul Arhivei SIPA, Hotararea CSM de a permite judecatorilor si procurorilor sa umble la mapa lor profesionala poate crea ample discutii cu privire la posibilitatea valorificarii, de catre terti, a unor informatii cuprinse in acele mape.

Deloc de omis este si faptul ca demersul Consiliului Superior al Magistraturii are loc intr-o perioada in care se vorbeste, din ce in ce mai des, despre posibilitatea ca toata arhiva SIPA sa fie trimisa la CSM, alaturat mapelor profesionale.

*Cititi aici Hotararea CSM nr. 475 din 2007

Accesari:2682